zaterdag 6 september 2014

Een bezoek aan Frankrijk.

Zo, vakantie voorbij. Ik was 2 weken in Zuid Frankrijk op bezoek bij vrienden. Halverwege de reis zowel heen als terug overnacht in een hotel met een geweldige kok-eigenaar. Ik was daar jaren geleden aangeland op advies en inmiddels verblijf ik er elk jaar als ik naar het zuiden rijdt en word verwelkomd met een kus op beide wangen. Soms ben ik er alleen, soms samen met partner. Deze reis waren we samen. De sfeer is ouderwets plezierig, maar eigenlijk kom ik er toch vooral voor het betaalbare en echt heerlijke eten. Gerechten deels van producten uit de regio, goede wijnadviezen. Het deed me opnieuw beseffen dat het maken van echt goede sauzen met een wat ik maar noem diepe smaak, misschien nog wel het meest belangrijke is aan goed koken.

Bij de vrienden probeer ik ook altijd wel een keer te koken. Een daar eten verzorgen is warm voor zowel de lunch als het avondeten. Voor de lunch wordt uitgebreider gekookt dan voor de avond. Deze keer was het een hapje vooraf van een heerlijke gerookte ham samen van die heel erg kleine fijne cornichons en wat olijven. Daarna gebakken aardappelen met spek, ui en knoflook, een recept uit de Allerhande. Daarbij een krokant gebakken karbonade met champignons in knoflook roomsaus en haricots verts. Kaas en brood zijn gewoon altijd aanwezig voor de liefhebbers. Als zoet nagerecht had ik een erg lekker taartje gekocht bij de warme bakker, gemak dient soms de mens nietwaar.
Voor de avond een soepje van resten, een salade van gerookte zalm met verkruimelde zachte geitenkaas en sinaasappelroomsaus. Een beetje toevallig had ik een stuk dadelbrood meegebracht van onze eigen kaasboer in het dorp thuis en dat paste heerlijk als nagerecht met opnieuw een stukje franse kaas.

Even over het maken en eten van soepen van resten. In de loop van de jaren heb ik geleerd dat je van vrijwel alles een heerlijk soepje kunt maken. Niet alleen restjes groenten, maar ook stukjes van een hartige taart, een rest aardappel, een rest pasta, sauzen, zelfs sla die is aangemaakt met een heerlijke dressing. Het blijft goed uitkijken welke smaken je combineert, maar er kan eigenlijk niet veel fout gaan. Het enige wat soms tot enige hilariteit aan tafel leidt is de kleur die de soep krijgt en als je een dikke soep wil kan behalve de kleur ook de consistentie wel eens niet erg aantrekkelijk zijn voor het oog :-). Maar..., dan nog is de smaak over het algemeen prima. Even alles goed met elkaar doorkoken, de staafmixer er door en klaar is een lekker gemakkelijk voorgerecht.


In de buurt van het huis waar ik verbleef, zie foto, zijn 2 flinke dorpen met een intermarch√©. Een middelgrote supermarkt met een prachtige afdeling verse vis, vers vlees en verse groenten. Toch ga ik daarnaast graag naar de markt en naar de bakker en slager in het dorp. Natuurlijk is de supermarkt handig, maar wat is het toch leuk om in een klein bakkerswinkeltje in de rij te staan voor brood en af te rekenen met geld, ja, ja, geld. Niks geen pinpas-gedoe. Ook thuis doe ik graag boodschappen bij de "losse" winkels en waar nodig bestel ik bij de biologische winkel die geen winkelruimte heeft, maar alleen via internet en afhaalpunten is te gebruiken. En zoals eerder gemeld, vlees halen we bij de boer zelf. Maar tomaten zoals deze heb ik bij ons nog niet gezien. Coeur de boeuf, hart van het rund, noemden mijn vrienden daar deze kanjers.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten