zaterdag 16 augustus 2014

Gasten, altijd welkom.

Ja ja, het was me het weekje wel. Van zondag tot dinsdag gasten en daarna voorbereiding voor de gasten van dit weekend. Ik vind het heerlijk om na te denken over wat mensen te eten krijgen. De eerste gasten waren een moeder en zoon, waarvan de zoon erg van ei houdt. Ik heb daarom gekozen voor de Indische runderstoofpot in de crockpot, zie 24 juli, met een flinke lap heel dun gebakken ei in stukjes en verder mihoen, roerbak-groenten en natuurlijk toegevoegde zaken als kroepoek, seroendeng etc. De tweede dag werd het vlees van het vuur en een Spaanse tortilla met chorizo met geroosterde groenten uit de oven. Gebruik maken van de verschillende mogelijkheden in de keuken is bij wat grotere diners heel handig. Iets op het gas, iets op het vuur, iets in de oven, iets in de crockpot. En wel zorgen dat alles ongeveer gelijk klaar is :-). Voor- en nagerechten probeer ik altijd van tevoren klaar te hebben of zonodig af te maken direct voor het opdienen. De geitenkaasballetjes en het ijs maken, het bakken van de cake van amandelmeel en het plukken van verse vruchten zijn gedaan, liefst voor de gasten arriveren. Ik heb de cake overigens gebakken zonder de appel er in.

Ik weet niet hoe dat bij anderen is, maar hier eten we eigenlijk altijd resten op de dag of soms dagen na diners met vrienden. Een rest stoofpot met een heerlijk stuk brood en een verse salade er bij, een soep gemaakt van de geroosterde groenten met een stuk tortilla er in en wat er verder nodig is om op smaak te maken. Even de staafmixer er door heen en smullen maar.

En dan is het al weer tijd voor het volgende diner. Salade van gerookte zalm met geitenkaas, kip uit de crockpotaubergine en courgette uit de oven met mozzarella en opnieuw een Spaanse tortilla. Verder heb ik wat heerlijke rauwmelkse Franse kazen ingekocht en als toetje nog een appelcrumble gebakken. Beetje slagroom er bij en de buikjes zijn weer gevuld.

Over het algemeen lukken de gerechten gelukkig wel goed, maar soms... Dan blijft de smaak in orde, maar is bijvoorbeeld de structuur niet O.K., valt de boel uit elkaar, komt de cake niet heel uit de vorm en dergelijke. Toch blijf ik altijd ook wel nieuwe gerechten uitproberen voor bijeenkomsten met vrienden en kinderen.

Een etentje gaat altijd gepaard met drinken van lekkere wijnen. Ik ben inmiddels aardig thuis in het kiezen van een wijn bij een gerecht. Maar daarover een andere keer. En mensen die mijn dagelijkse foto volgen op Flickr of via Facebook of Twitter, weten dat heel vaak Rien een mooi menu tekent. Deze keer kwam daar niet van en dus..., zie foto. Word werkt.


2 opmerkingen:

  1. Een mooi tafelkleed, mooie glazen en servies, kaarsen, allemaal te koop en het maakt het eten meteen iets bijzonders. Maar een zelfgemaakte menukaart van Rien, de alleskunstenaar DAT maakt het wel heel bijzonder. Dus Rien; versaagt niet!

    BeantwoordenVerwijderen