zaterdag 27 september 2014

Over recepten en apparatuur.

Dinsdag 23 september heb ik weer een stukje geschreven voor Hebban Culinair. Over het prachtige boek De Smaakbijbel. Omdat ik daar altijd over een boek schrijf, zal ik hier vooral  ingaan op recepten en apparatuur voor de keuken.

Ik geniet van Evernote onder anderen om lijstjes te maken van allerlei zaken die met koken en eten te maken hebben in mijn noteboek "Alles over eten en wijn". Een van die lijstjes is bedoeld om te noteren wat we gegeten hebben of vooruit te kijken naar de voorraad om alvast te besluiten wat we morgen en/of overmorgen zullen eten. Dat geeft dan ook weer lekker houvast voor het bijhouden van dit weblog.

Een heerlijk recept afgelopen week was zeebaars met citroen en knoflook. Sommigen hebben de foto misschien gezien die ik op Flickr heb gepubliceerd voor het gerecht de oven in ging. Ik had er een puree bij gemaakt van courgette, aardappel, ui, (al eerder gekookte) kikkererwten en vijgenmosterd.

De Airfryer is ook weer een keer gebruikt, maar alleen om aardappeltjes in te bakken als een soort friet. Iets meer ervaring opdoen is nodig. Ze waren wel lekker, maar ietsje krokanter zou beter geweest zijn.

De crockpot was aan de beurt om een heerlijk vleesgerecht te maken, maar dat recept heb ik misschien eerder gegeven. Daging Rendang is erg lekker. Wij aten het met Zeeuwse vlegel en komkommersalade met knoflookyochurt en rode ui.

Vanwege de afwisseling maakte ik ook een keer een gewoon in de pan gebakken omelet waarbij de hoeveelheden een beetje zijn aangepast. We hebben nog steeds tomaten van de eigen plant, dus de kerstomaatjes waren niet nodig. Couscous met in eigen vet gebakken stukjes chorizo en fijngesneden uit smaakte er goed bij.

Inmiddels heb ik eindelijk een snelkookpan gekocht. Dat was ik al jaren van plan, maar was er nooit van gekomen. Ik moet wel grinniken als ik op een rijtje zet waarmee ik nu allemaal eten kan maken. Natuurlijk gewoon de oven en het gas, met bijbehorend gerei. De magnetron, slowcooker, römertopf, airfryer, grillpan (moet overigens nog eens een betere voor komen :-)), het open vuur om te barbecueën in huis en dan ook nog een gewone frituurpan. Die laatste zal waarschijnlijk niet meer worden gebruikt. Maar ja, is zo goed als nieuw dus zomaar wegdoen?

In september hebben we voor ons doen erg veel buiten de deur gegeten. Dan schiet het natuurlijk helemaal niet op om al die mogelijkheden in de keuken te benutten. Dat moet maar weer een beetje minderen, al die restaurants. Hoewel het natuurlijk ook heel leuk is om geïnspireerd te worden dingen zelf uit te proberen. Zo heeft het laatste restaurant me wel weer aangespoord meer te doen met mooie amuses.

De snelkookpan met bijbehorende mandjes met en zonder gaatjes, staat overigens nog helemaal maagdelijk te wachten. Ik ben heel benieuwd wat het gebruik daarvan gaat opleveren.

Op de foto: een deel van de ingrediënten voor de maaltijd van vandaag :-).


2 opmerkingen:

  1. Je mist nog een fonduestel, raclette-stel en steengrill. Verjaardagscadeautje?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe weet jij dat :-)? Duurt nog heel erg lang, dus zal er over nadenken.

    BeantwoordenVerwijderen