maandag 15 juni 2009

Presentatie Project Homo Zappiens 08

Draaiboek presentatie 4 juni, 1½ uur, hands on.
Deze bijeenkomst gaat om installeren Google Toolbar, RSS feeds en installeren van Google Reader en gebruik van bladwijzers en account aanmaken op Del.icio.us.
Start de computer en log in.
Google Toolbar.
De Google werkbalk installeren blijkt nodig om op een betere manier met het abonneren op feeds om te gaan, dus dat moet eerst. Daar is het voor nodig dat je een iGoogle pagina aanmaakt, je persoonlijke Google pagina. Als je naar Google gaat http://www.google.nl/ig?hl=nl maak je daar een account aan. Dit kan met ieder mailaccount wat je in gebruik hebt. Je hoeft dus niet met Google Mail te werken. Account aanmaken, mailadres, wachtwoord, wel onthouden, bevestigen via de mail die binnenkomt op het opgegeven mailadres, dan naar aanmelden met je mail en wachtwoord (je kunt deze pagina volledig naar eigen smaak inrichten, maar daar gaat het nu niet over, kom maar naar mijn workshop web 2.0). Als je niet hier gemakkelijk bij je eigen mailadres kunt, dan dus kiezen voor je HRO mailadres, want anders kun je niet bevestigen. Account aangemaakt? Even naar GroupWise, daar je mail openen en klikken op link in je mail.
Als je eenmaal een account hebt bij Google kun je natuurlijk nog heel veel meer doen met Google. Wat ik je aanraad is de werkbalk te downloaden. Ga naar “meer” en dan naar “en nog veel meer”.
Je ziet dan een overzicht met Google producten. Kies de Toolbar en klik op Installeren. Als de toolbar geïnstalleerd is zie je onder andere Bladwijzers. Dit is een functie waar ik heel veel gebruik van maak. Niet zozeer om te delen, maar om te bewaren. Bladwijzer heeft dezelfde functie als Favorieten, maar is op iedere computer te gebruiken terwijl je Favorieten per computer verschillend zijn. Als ik hier op school op een andere computer moet werken, installeer ik altijd even de toolbar zodat ik bij al mijn sites kan waar ik iets mee zou willen of moeten in mijn werk. Ook op de laptop en de PC thuis, kan ik dus overal bij.
http://www.google.nl/reader/view/?hl=nl&tab=wy#stream/user%2F15222503793563860946%2Flabel%2Fnederlands

http://www.leervlak.nl/index.php/icto/my-top-10-tools-for-learning-professionals.html
Bij een site waarvan ik denk dat ik hem gemakkelijk terug wil vinden, klik ik op Bladwijzers, bladwijzer voor deze pagina toevoegen en vervolgens kies ik voor een mapje waar ik die site wil kunnen vinden. Enige orde handhaven in je mappenstructuur is wel aan te bevelen als je lijdt aan verzamelwoede zoals ik.

Dan nu RSS, Real(ly) Simple Syndication (eenvoudige gelijktijdige publicatie), of Rich Site Summary http://nl.wikipedia.org/wiki/Rss
Op heel veel sites heb je de mogelijkheid om je te abonneren; steeds als er iets nieuws op die site verschijnt, zie je dat in je feed reader.
Waarom zou je dat willen? Het helpt om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen die je wilt bijhouden en je hoeft dan niet steeds zelf naar de sites toe waar nieuwe dingen neergezet zijn. Dat geldt vooral voor weblogs en nieuwssites. Een leuke site om een abonnement op te hebben is die van Common Craft, zij maken filmpjes met uitleg over internetzaken; dit filmpje is geplaatst op een site waar de Common Craft filmpjes worden ondertiteld; http://dotsub.com/view/69aa48a4-a95f-4bc8-a511-bb0a1ee95e12 .
Feed Reader; je hebt dus een plaats nodig waar je die abonnementen neer zet;
In deze “les” alleen Google Reader;
Om Google Reader te kunnen gebruiken, Volgende stap:
Als je een account op iGoogle hebt gemaakt, http://www.google.nl/webhp?sourceid=navclient&hl=nl&ie=UTF-8 kun je naar “meer”, “reader” gaan en dan zie je de reader. Als je met een eigen computer of laptop werkt, en dus altijd ingelogd blijft op de eigen pagina, kun je natuurlijk ook de reader toevoegen aan favorieten en dan naar beginscherm kopiëren. Je kunt dan zonder verder in te loggen direct naar de reader.
Hoe kom je aan je abonnementen of je feeds.
Je komt op of gaat naar een site die voor jou van belang is; kan gaan om didactiek, digitale ontwikkelingen, inhoud van je vak(ken), maar natuurlijk ook over auto’s, eten, wijn wat dan ook. Wij gaan naar een site waarvan ik weet dat er feeds op verschillende manieren te verkrijgen zijn;
http://www.gameslearn.nl/GameFlow:_een_onderzoek_naar_het_effect_van_het_gebruik_van_games_in_het_voortgezet_onderwijs_op_kinderen_met_concentratieproblemen.?diff=7204&oldid=prev
Op deze site zie je niet direct het icoontje van de feeds, maar wel er boven; klik erop en dan zie je 3 keuzemogelijkheden;
1: Deze feed aan iGoogle toevoegen
Kijk wat er gebeurt; hij staat nu op mijn eigen Google pagina en wordt direct door mij gezien zodra ik de laptop start. Als je veel feeds wilt bewaren op deze manier kun je een extra tabblad maken.
2: Abonneer u op deze feed in Google Reader
Dit is de manier die ik eigenlijk altijd gebruik als hij geboden wordt. Dat is niet altijd zo. Soms heb je alleen de derde mogelijkheid.
3: Abonneer u op deze feed
Dan kun je 2 wegen bewandelen:
http://blog.chasejarvis.com/blog/2009/05/shake-your-tree-today.html
a De URL direct kopiëren naar de reader; Reader openen, klikken op een abonnement toevoegen en hier de URL inplakken, dan aan een map toewijzen eventueel.
b Opslaan in Favorieten via Abonneer u op deze feed. Je feed staat dan in Favorieten en niet in de reader. Omdat je dat niet wilt moet je even iets ondernemen om hem daar te krijgen. Favorieten, pijltje rechts, importeren en exporteren, naar een bestand exporteren en dan een plek kiezen en opslaan als een OPML bestand. Dan naar de reader en daar importeren. Helemaal onderaan Abonnementen beheren aanklikken, Importeren/exporteren, bladeren, je opgeslagen OPML bestand binnen halen en dan toevoegen aan een mapje. Beetje ingewikkelde weg, maar toch handig om te weten omdat je er soms geen zin of tijd voor maakt om de reader te openen terwijl je bezig bent sites te zoeken van je gading. Je kunt dan alle sites even in Favorieten zetten en in 1 keer overzetten naar de reader.
Op mijn weblog zie je een voorbeeld van hoe het aanduiden van feeds er ook uit kan zien; http://siaweblog.blogspot.com/ Je kunt dan een keuze maken naar welke reader je wilt waarbij Google Reader altijd wel beschikbaar is. Ad to Google en daarna keuze voor Homepage, je iGoogle pagina dus, of de Reader http://www.google.com/ig/add?source=bstp&feedurl=http%3A%2F%2Fsiaweblog.blogspot.com%2Ffeeds%2Fposts%2Fdefault . Je ziet hier trouwens ook dat je kunt kiezen voor feeds met betrekking tot de blogs en apart voor de feeds met betrekking tot reacties op die blogs. Er zijn ook knoppen met nog meer mogelijkheden.
Feeds delen met anderen;
Je kunt in Google Reader ook delen; zelf mensen toevoegen, je kunt anderen vragen of zij met jou willen delen; ik heb een openbaar Google profiel http://www.google.com/profiles/vogelsia?hl=nl met links naar vele sites waar je mij kunt vinden en via die weg zijn ook mijn gedeelde feeds te benaderen; ik heb geen vrienden op Google Reader.
Om te delen gebruik ik Twitter en Yammer om links neer te zetten waarvan ik denk dat ze zinvol zijn voor anderen en ik zet links in Del.icio.us.
Ik kan nu laten zien hoe ik vanuit mijn reader werk naar Twitter http://twitter.com/home en Yammer https://www.yammer.com/home en Delicious http://delicious.com/siavogel
Ik open Reader, in ander tabblad Twitter, in ander tabblad Yammer.
Ik lees de feeds en steeds als ik iets tegenkom wat van belang kan zijn kopieer ik de URL naar de verschillende plaatsen waar ik wil delen.

En dan nu, als er nog tijd is, een account aanmaken op Delicious.
http://delicious.com/siavogel
Dit is mijn account, maar daar kunnen anderen natuurlijk niet in. Wel kunnen mensen mijn account bezoeken, maar zonder dat ze er iets kunnen toevoegen of weghalen. Als ik naar network ga zie je rechts allemaal accounts waar ik mee in verband sta.
Van deze mensen kan ik direct zien wat zij in Delicious zetten. Als je eenmaal een account hebt, kun je op zoek gaan naar opgeslagen sites die jou interesseren, op zoekterm dus. Dat is waarom een tag heel belangrijk is, kan zijn. Ik doe dat nog niet goed genoeg denk ik. Je netwerk opzetten is een kwestie van ergens beginnen, nu bij mij en elkaar bijvoorbeeld, en dan via een netwerk van iemand anders weer andere mensen aanklikken. Als je van collega’s van hier of elders weet dat ze gebruik maken van Delicious, kun je ze vragen om hun naam en dan je aan hen verbinden. Mensen zijn niet of moeilijk te vinden als ze rare namen gebruiken. Dat is om te delen op het net niet echt handig. Delen betekent gevonden willen worden, dus gebruik je echte naam. Als je kijkt bij mijn network zie je bv dj4am, geen idee wie dat kan zijn. Soms werkt het wel als iemand in de social sites wereld onder een synoniem bekend is zoals Trendmatcher. Als ik die wil toevoegen aan mijn network kan ik hem zoeken onder People omdat ik hem ken en dat weet. Je kunt natuurlijk ook gewoon proberen. Ik zoek bv een collega, uiteindelijk werkt het op alleen haar achternamen. En bij weer een ander helemaal niet want dan moet je een totaal niet terug te vinden naam gewoon weten.
Als een account hebt aangemaakt even elkaars namen doorgeven en je netwerkje beginnen. Als je het account niet wilt gebruiken kun je het weer opzeggen. Of als je later toch liever werkt met een ander naam kun je dit account opheffen en een nieuw aanmaken; je moet dan wel opnieuw je netwerk opbouwen dus als je mensen wilt meenemen even hun naam noteren.

Opmerkingen, vragen?
Dank voor de belangstelling.

Presentatie in het kader van het project Homo Zappiens 08.
4 juni ’09
Sia Vogel
P&O, Personeelsontwikkeling.
Hogeschool Rotterdam.

1 opmerking:

  1. dj4am ... Dat moet ik dan wel zijn :)
    Verantwoordelijk voor www.klascement.net, www.classy.be, www.ictdag.be, ... en dus dagelijks bezig met ICT en onderwijs. Daarnaast fervent aanhanger van diverse web2.0 toepassingen en sociale media (Twitter, Delicious, ...). Enigszins logisch dat ik daardoor in je netwerk beland.

    Je schrijft interessante artikels!

    BeantwoordenVerwijderen