Ik vond voor de sperziebonen die aan de beurt waren op zondag dit wel een leuk recept omdat ik iets met de ricotta wilde die op moest. Alleen de bereiding staat er niet, want staat in het boek wat ik niet heb. Bonen, 300g, gekookt, 6 trostomaatjes geroosterd in halfjes, beetje Italiaanse kruiden, snufje peper en zout en wat olie, 10 minuten op 200° in het bakpannetje van de airfryerXXL. Saus gemaakt van crème fraîche en ricotta met Italiaanse kruiden en peper en een paar korrels zout. Erg lekker. Een rustiek witbrood ontdooid en afgebakken. Apart nog wat stukjes pittige jonge kaas.
Maandag maakte ik orzo pasta met pesto, burrata en spinazie. De pesto maakte ik van zevenblad. Daarvan is genoeg te plukken in onze tuin. Een paar blaadjes jonge paardensla en wat toeven krulpeterselie toegevoegd. Maar omdat ik veel geroosterde pompoenpitten had meegekergen in de junibox van No Waste Army, zocht ik of je die kunt gebruikten in de pesto. En ja, dit recept van spinazie-pompoenpitpesto kwam ik tegen. Al met al, 2 handenvol groen, 3 eetlepels gemalen oude Pecorino (in de Onionchef met het roze mes), 2 grote tenen knoflook, 3 eetlepels van de gezouten pijnboompitten, een beetje citroensap, scheutje water en basilicumolie zoveel als nodig. De staafmixer moest er hard voor werken. Geen zout en peper toegevoegd i.v.m. de pompoenpitten. Heerlijk van smaak.
De volgende dag werd de verjaardag van de kleinzoon die 6 werd een beetje gevierd in de tuin. Klein feestje met alleen het gezin en een vriendje van de jarige (het grote feest komt later). Heerlijke taart. Lego dus veel lekker binnen bouwen en daarna buiten met water klooien. Hapjes in de middag achter het huis en voor de avond blikken tomatensoep, 2 heerlijke broden afgebakken, lekkere zoute boter, stukjes echte goede Franse droge worst, water, limonade, witte wijn, rode wijn, prima aan de buitentafel met 30° in de schaduw.
Het was op vrijdag nog steeds wel warm. Ik maakte een soort heel eenvoudige ratatouille van 1 rode paprika, 1 grote tomaat, 1 grote ui, 2 tenen knoflook, een handvol wortelblokjes, beetje provençaalse kruiden, zwarte peper en olie in het bakaccessoire van de airfryer XXL, 18 minuten op 195°. Beetje rijst gekookt in de rijstkoker (deze keer echt voor 1 persoon volgens het eetmaatje) en twee slavinken in een ovenschaaltje 5 minuten op 190° en daarna nog 9 minuten op 160° in de airfryerXL. Goed eten met een lekker glas rode wijn.
Op de laatste dag van deze blogweek vooraf een kommetje soep. Daarna sla, tomaten, naar wens pesto en mayonaise en tijm-rozemarijnchips. Er stond nog veel geraspte Pecorino en zag dit receptje, maar heb uiteindelijk gekozen om een omeletje te maken door 4 kleine eieren te kloppen met een scheutje melk en flink wat kaas en dit te bakken op de bakplaat van de airfryerXL, 190° voorverwarmd, 10 minuten gebakken en erg lekker.