zondag 10 augustus 2025

Uit de airfryer(s): snijbietpasta met venkelworst en kruidenkaas, kipsaté, hele forellen; uit de slowcooker: maïs aan de kolf en ook nog witte kool met ham en knoflook; heerlijk gegeten weer bij ons plaatselijk restaurant; een paar zeegroenten bij de vissen.


Het werd restjesdag deze zondag. De snijbiet met pasta was nog prima. Eerst een droge worst met venkelzaad in plakjes gesneden en even gebakken op hoog vuur. Dit met het vet in het bakpannetje van de airfryerXXL gedaan. Daar de pasta doorheen geroerd. Bovenop een laagje geraspte kruidenkaas. Op 160° ongeveer 30 minuten laten doorwarmen. Door de schaal ijsbergsla met komkommer een restje van de Marqt-salade met ei-bieslook en een paar stukjes kaasaardappel gehusseld. 


Maandag maïs uit de slowcooker. Eén grote kolf ontdaan van blad en draden doormidden gesneden. Dik besmeerd met zeer zoute boter en ingepakt in aluminiumfolie. Scheutje water op de bodem en in de pot gelegd, 4 uur op laag, heerlijk zoet en gaar. Geen andere kruiden erbij omdat we er kipsaté bij gingen eten, 10 minuten op de pizzaplaat in de airfryerXXL op 190°. Witte rijst erbij uit de rijstkoker, op tafel de rest van de kip-satésalade en kip-kerriesalade als sausjes. Watermeloen als frisje. Een heerlijke maaltijd. 


De erwtensoep moest nog opgemaakt. Dat deden we dinsdag. Een rest van de maïskolf afgeschraapt en toegevoegd en 100g gerookte spekjes en water met bouillonpoeder erbij om wat te verdunnen. En omdat we de erwten iets te hard vonden 45 minuten laten sudderen op het laagste pitje op het gas. Een stukje roggebrood erbij en een prima eenvoudig maal. En die foto was al een keer gemaakt vorige week, dus nu de heerlijke lichte rosé die we er bij dronken. 

De volgende dag de andere helft van de witte kool in de slowcooker gegaard, 350g. Met een paar plakjes serranoham en beenham, niet gebakken, 2 grote tenen knoflook, 2 lepels gedroogde uitjes en bouillon op gevoel. Ik gebruik zelden de stand hoog, dus nu gekozen voor 8 uur op laag, lekker gaar. Op het eind de restjes van beide kipsalades erdoor geroerd. Redelijk maar niet echt een uitmuntend gerecht. Vond ik ook zonder die toevoeging, vandaar die keuze. Ik had maandag extra rijst gekookt. Dat nu opgebakken met verse ui-stengeltjes en stukjes prei. Wel lekker. Twee merquez burgers gebakken, ook lekker. Ziet er al met al niet echt aantrekkelijk uit, maar toch goed gegeten. 


Donderdag op stap en een ander laten koken. We aten bij restaurant Gewoon in eigen dorp. Buiten op het prachtige terras had ik zalm en Hollandse garnalen en de ander het visbordje als voorgerecht. Daarna voor mij gebakken camembert en de ander de varkenshaasspies. En tot slot een heerlijk nagerecht met gemarineerde kersen, ijs en slagroom. Zoals Gewoon-lijk weer lekker en gezellig. 



Op vrijdag een beetje witlofsalade met een gekookt eitje en krieltjes uit de magnetron. Nog wat jus van de merquezburgertjes. En lekker met mayonaise en maggi. Eenvoudig en smakelijk. 


Op de laatste dag van deze blogweek hele forellen gebakken met het smart sensing programma in de airfryerXXL. Beiden gevuld met plakjes citroen, takje rozemarijn en een snufje grof zout op de huid. In het mandje. Duurt ongeveer 20 à 23 minuten. Zo lekker!

We aten er zeesla en even gekookte zeekraal bij als groenten. De zeesla was geen succes. Gewassen, nog meer gewassen, nog meer gewassen, gewoon niet lekker.. Jammer. De zeekraal echt even doorgekookt was een succes. Lekker zacht en heerlijk van smaak. De rest van de aardappeltjes in stukken gesneden en gebakken waarbij de gerookte makreelsalade en de garnalen knoflooksalade heerlijk waren. 


En vandaag, zondag, zeker sperziebonen want die zijn echt aan de beurt... Daarover later weer. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten