zondag 17 augustus 2025

Uit de airfryer(s): geroosterde tomaatjes, broden afgebakken, soort ratatouille, slavinken, omelet met Pecorino; uit de slowcooker: heerlijke witlof; orzo met van zevenblad gemaakt pesto; een klein verjaardagfeestje; salade; soepje.


Ik vond voor de sperziebonen die aan de beurt waren op zondag dit wel een leuk recept omdat ik iets met de ricotta wilde die op moest. Alleen de bereiding staat er niet, want staat in het boek wat ik niet heb. Bonen, 300g, gekookt, trostomaatjes geroosterd in halfjes, beetje Italiaanse kruiden, snufje peper en zout en wat olie, 10 minuten op 200° in het bakpannetje van de airfryerXXL. Saus gemaakt van crème fraîche en ricotta met Italiaanse kruiden en peper en een paar korrels zout. Erg lekker. Een rustiek witbrood ontdooid en afgebakken. Apart nog wat stukjes pittige jonge kaas. 


Maandag maakte ik orzo pasta met pesto, burrata en spinazie. De pesto maakte ik van zevenblad. Daarvan is genoeg te plukken in onze tuin. Een paar blaadjes jonge paardensla en wat toeven krulpeterselie toegevoegd. Maar omdat ik veel geroosterde pompoenpitten had meegekergen in de junibox van No Waste Army, zocht ik of je die kunt gebruikten in de pesto. En ja, dit recept van spinazie-pompoenpitpesto kwam ik tegen. Al met al, 2 handenvol groen, 3 eetlepels gemalen oude Pecorino (in de Onionchef met het roze mes), 2 grote tenen knoflook, 3 eetlepels van de gezouten pijnboompitten, een beetje citroensap, scheutje water en basilicumolie zoveel als nodig. De staafmixer moest er hard voor werken. Geen zout en peper toegevoegd i.v.m. de pompoenpitten. Heerlijk van smaak. 
Verder 150g orzo gekookt, ongeveer 15 minuten. Ongeveer 400g wilde spinazie laten slinken in wat olie. Burrata uit de verpakking, een paar gedroogde tomaatjes versneden. Orzo en spinazie apart op tafel. De pesto, zongedroogde tomaatjes, burrata en de kaassaus van ricotta op tafel. Heerlijk gegeten weer. 


De volgende dag werd de verjaardag van de kleinzoon die 6 werd een beetje gevierd in de tuin. Klein feestje met alleen het gezin en een vriendje van de jarige (het grote feest komt later). Heerlijke taart. Lego dus veel lekker binnen bouwen en daarna buiten met water klooien. Hapjes in de middag achter het huis en voor de avond blikken tomatensoep, 2 heerlijke broden afgebakken, lekkere zoute boter, stukjes echte goede Franse droge worst, water, limonade, witte wijn, rode wijn, prima aan de buitentafel met 30° in de schaduw. 

 

De volgende dag weer erg warm. Salade gemaakt met eikenbladsla, rest gekookte boontjes, rest orzo, stukjes Franse worst en tomaat. Saus gemaakt met de rest van de kaassaus van ricotta, pesto, de rest uit een heerlijk potje uit Frankrijk: rillettes de poules. Stukje brood erbij, prima maaltijd voor een hete dag.
Om een of andere reden wil de link niet op z'n plaats blijven, raar... 

Donderdag witlof uit de slowcooker. Het waren 5 kleine stronkjes. Omwikkeld met jong-belegen kaas en pancetta, 3½ uur op laag gezet met een klein scheutje water. Een paar aardappels gekookt. Beetje oude jus opgewarmd en een lekker maal op een warme dag.


Het was op vrijdag nog steeds wel warm. Ik maakte een soort heel eenvoudige ratatouille van 1 rode paprika, 1 grote tomaat, 1 grote ui, 2 tenen knoflook, een handvol wortelblokjes, beetje provençaalse kruiden, zwarte peper en olie in het bakaccessoire van de airfryer XXL, 18 minuten op 195°. Beetje rijst gekookt in de rijstkoker (deze keer echt voor 1 persoon volgens het eetmaatje) en twee slavinken in een ovenschaaltje 5 minuten op 190° en daarna nog 9 minuten op 160° in de airfryerXL. Goed eten met een lekker glas rode wijn. 

Van de rest van de salade van woensdag zonder tomaat en worst, met wat stukjes aardappel en een flinke eetlepel pesto aangevuld met water een soepje gemaakt in de soepmachine. Peper en zout toegevoegd. Een smakelijk, beetje kazig soepje door de pesto. Het restje groenten en rijst erbij in de soep gedaan. Voor de volgende dag.

Op de laatste dag van deze blogweek vooraf een kommetje soep. Daarna sla, tomaten, naar wens pesto en mayonaise en tijm-rozemarijnchips. Er stond nog veel geraspte Pecorino en zag dit receptje, maar heb uiteindelijk gekozen om een omeletje te maken door 4 kleine eieren te kloppen met een scheutje melk en flink wat kaas en dit te bakken op de bakplaat van de airfryerXL, 190° voorverwarmd, 10 minuten gebakken en erg lekker. 

                                                          
En vandaag, zondag, ik denk prei of groenlof. Daarover dan volgende keer weer. 

                                                                                                                                                                                      











zondag 10 augustus 2025

Uit de airfryer(s): snijbietpasta met venkelworst en kruidenkaas, kipsaté, hele forellen; uit de slowcooker: maïs aan de kolf en ook nog witte kool met ham en knoflook; heerlijk gegeten weer bij ons plaatselijk restaurant; een paar zeegroenten bij de vissen.


Het werd restjesdag deze zondag. De snijbiet met pasta was nog prima. Eerst een droge worst met venkelzaad in plakjes gesneden en even gebakken op hoog vuur. Dit met het vet in het bakpannetje van de airfryerXXL gedaan. Daar de pasta doorheen geroerd. Bovenop een laagje geraspte kruidenkaas. Op 160° ongeveer 30 minuten laten doorwarmen. Door de schaal ijsbergsla met komkommer een restje van de Marqt-salade met ei-bieslook en een paar stukjes kaasaardappel gehusseld. 


Maandag maïs uit de slowcooker. Eén grote kolf ontdaan van blad en draden doormidden gesneden. Dik besmeerd met zeer zoute boter en ingepakt in aluminiumfolie. Scheutje water op de bodem en in de pot gelegd, 4 uur op laag, heerlijk zoet en gaar. Geen andere kruiden erbij omdat we er kipsaté bij gingen eten, 10 minuten op de pizzaplaat in de airfryerXXL op 190°. Witte rijst erbij uit de rijstkoker, op tafel de rest van de kip-satésalade en kip-kerriesalade als sausjes. Watermeloen als frisje. Een heerlijke maaltijd. 


De erwtensoep moest nog opgemaakt. Dat deden we dinsdag. Een rest van de maïskolf afgeschraapt en toegevoegd en 100g gerookte spekjes en water met bouillonpoeder erbij om wat te verdunnen. En omdat we de erwten iets te hard vonden 45 minuten laten sudderen op het laagste pitje op het gas. Een stukje roggebrood erbij en een prima eenvoudig maal. En die foto was al een keer gemaakt vorige week, dus nu de heerlijke lichte rosé die we er bij dronken. 

De volgende dag de andere helft van de witte kool in de slowcooker gegaard, 350g. Met een paar plakjes serranoham en beenham, niet gebakken, 2 grote tenen knoflook, 2 lepels gedroogde uitjes en bouillon op gevoel. Ik gebruik zelden de stand hoog, dus nu gekozen voor 8 uur op laag, lekker gaar. Op het eind de restjes van beide kipsalades erdoor geroerd. Redelijk maar niet echt een uitmuntend gerecht. Vond ik ook zonder die toevoeging, vandaar die keuze. Ik had maandag extra rijst gekookt. Dat nu opgebakken met verse ui-stengeltjes en stukjes prei. Wel lekker. Twee merquez burgers gebakken, ook lekker. Ziet er al met al niet echt aantrekkelijk uit, maar toch goed gegeten. 


Donderdag op stap en een ander laten koken. We aten bij restaurant Gewoon in eigen dorp. Buiten op het prachtige terras had ik zalm en Hollandse garnalen en de ander het visbordje als voorgerecht. Daarna voor mij gebakken camembert en de ander de varkenshaasspies. En tot slot een heerlijk nagerecht met gemarineerde kersen, ijs en slagroom. Zoals Gewoon-lijk weer lekker en gezellig. 



Op vrijdag een beetje witlofsalade met een gekookt eitje en krieltjes uit de magnetron. Nog wat jus van de merquezburgertjes. En lekker met mayonaise en maggi. Eenvoudig en smakelijk. 


Op de laatste dag van deze blogweek hele forellen gebakken met het smart sensing programma in de airfryerXXL. Beiden gevuld met plakjes citroen, takje rozemarijn en een snufje grof zout op de huid. In het mandje. Duurt ongeveer 20 à 23 minuten. Zo lekker!

We aten er zeesla en even gekookte zeekraal bij als groenten. De zeesla was geen succes. Gewassen, nog meer gewassen, nog meer gewassen, gewoon niet lekker.. Jammer. De zeekraal echt even doorgekookt was een succes. Lekker zacht en heerlijk van smaak. De rest van de aardappeltjes in stukken gesneden en gebakken waarbij de gerookte makreelsalade en de garnalen knoflooksalade heerlijk waren. 


En vandaag, zondag, zeker sperziebonen want die zijn echt aan de beurt... Daarover later weer. 




zondag 3 augustus 2025

Uit de airfryer(s): gegrilde witte kool, ovenschotel wortel-prei en ontbijtspek, gebakken aardappeltjes met kaas; shakshuka met brood; stamppot met groentestoof en kruidenkaas; rijst met gehakt in de rijstkoker; en uit de slowcooker: erwtensoep, ja echt.

Nog te roosteren witte kool in de airfryerXXL op de grillplaat. 

Op de zondagmiddag de laatste 2 gebakjes bij de koffie. Jarig zijn kan dagenlang nietwaar. 


Vóór de verjaardag had ik wortel-preistamppot-zonder aardappelen uit de diepvries gehaald. Maar ik was een beetje moe dus maakte ik toen gemakkelijke tosti's. Voor deze zondag die stamppot gemengd met de rest van de aardappelsalade met erwtjes. In een ovenvaste schaal. Bovenop een paar plakjes ontbijtspek. Op de bakplaat in de airfryerXL gezet, 30 minuten op 170°. De resten van kool-, komkommer- en tomatensalades gemengd en erbij op tafel. Deze keer alles wat over was naar de compost gedaan wat niet vaak gebeurt maar vermoeidheid en feestjes sturen de boel wel eens in de war. 


Voor de bos snijbiet die er lag gebruikte ik maandag dit recept met pasta als uitgangspunt. Pasta (fusilli en macaroni) gekookt. Ui gefruit, stukjes steel erbij, 2 tenen knoflook erbij en al het blad in de pan. Paprikapoeder, chilipeper en pasta erbij. Aioli van vrijdag gebruikt als saus. Kruidenkaas gemalen in de Onionchef met het roze mes. Ik bakte in een pan in een heel klein beetje boter er 2 schnitzels bij. Heel even om en om. Hier de overgebleven saus van de vitello bij geserveerd. Heel goed idee! Als dessert fruit met slagroom. 

Dinsdag Shakshuka. Ik maakte het met 6 cocktailtomaatjes, 1 rode paprika, 1 rode ui en 2 tenen knoflook
Paprika, ui en knoflook gebakken in klein beetje jus van de schnitzels en een klontje boter. Chilipoeder, cajunkruiden en tomaten erbij met een beetje water. Na een tijdje pruttelen 4 eieren toegevoegd en die nog ruim 8 minuten laten stollen. We aten er boterhammen bij en het was heerlijk. 


De volgende dag aardappels geschrapt in de machine, gestampt en daar de groentestoof van zaterdag door gehusseld en samen met een stukje schnitzel voor de ander goed opgewarmd. Toch nog een soort van hutspot dus. Lekker met kruidenkaas. Een komkommer in stukjes in een sausje van eitje preitje en ei-bieslooksalade vooraf bij een drankje buiten in het zonnetje; extra verse groente. 


Dan donderdag zocht ik een recept om rijst met gehakt klaar te maken in de rijstkoker. Vanalles gevonden  en daarmee geïmproviseerd op o.a. dit recept. Voor 1½ persoon rijst (eetmaatje), 250g rundergehakt even geruld (voor de zekerheid) met een scheut ketjap en wat nasikruiden waarvan ongeveer 150g gebruikt, ongeveer 150g Italiaanse roerbakgroenten (tja, dat zakje lag nou eenmaal al lang in de diepvries) tevoren ontdooid en water in de pot. Was heerlijk met op tafel gebakken uitjes, kroepoek en seroendeng. 


Omdat ik ook nog iets met de witte kool wilde die er lag en wilde uitproberen of grillen in de airfryer goed zou gaan bij mij, plakjes kool besprenkeld met zonnebloemolie en een beetje nasikruiden erop, op het speciale grillplaatje in de airfryerXXL op 180° ongeveer 10 minuten geroosterd. Geen groot succes want bleef iets te hard. Langer was geen optie i.v.m. verbranden. Misschien dunner, of reepjes en geen plakken en misschien meer olie? 

Komkommer en ijsbergsla, beiden 'schoon' op tafel. Met naar wens de ei-bieslooksalade en/of de kip-satésalade. Beiden gekocht voor de verjaardag waar ze niet nodig waren. Erbij stukjes aardappel met in de Onionchef geraspte kruidenkaas uit de box. Gemaakt deels volgens recept. Grote aardappels geschild, in stukjes even gekookt, afgekoeld, bestrooid met olie en kaas, een beetje zout en gerookte paprikapoeder. In het bakaccessoire van de airfyerXXL 15 minuten op 200°. Wat een heerlijke hap. Samen met de salades en de gekochte salades een prima maaltijd. Partner at met name de kip/satésalade. 


Op de laatste dag van deze blogweek, je gelooft het niet, een heerlijke erwtensoep uit de slowcooker. Alle hoeveelheden door de helft en extra een kleine aardappel. Begonnen met ½ liter water met bouillonpoeder en waarom dat heet moet zijn? Ik had een schouderkarbonade zonder bot en heb deze in 2 stukken gesneden. Na 6 uur wel een hele rookworst in plakken erin gedaan en geen selderij, maar wel verse peterselie. De hoeveelheid vocht leek prima. Apart een stukje pancetta in plakjes gesneden en gebakken. Erbij zoute boter, roggebrood en witte broodjes. Het was heerlijk, maar voor de erwten was de tijd toch nog iets te kort waardoor die specifieke smaak van erwtensoep toch niet helemaal tot z'n recht kwam. Jammer. Een uurtje langer of toch vantevoren weken hoewel op het pak staat dat het niet hoeft?
We dronken er een Massimo Firelli Grillo bij uit Sicilië, heerlijk. 


En vandaag, zondag, genoeg in huis, wie weet wat het wordt. Daarover volgende week weer. 

zondag 27 juli 2025

Uit de airfryer(s): Tosti met oude kaas, mosterd en mayonaise, Chinese kool, koolvis, ovengerecht uit de diepvries; Griekse strapatsada; lunch buiten de deur; salades; verjaardag-eten; groentestoof uit de slowcooker.

Tosti met mosterd en mayonaise uit de airfryer.

Het plan was de week te beginnen met eten buiten de deur maar dat ging door omstandigheden niet door. Er moest dus alsnog een idee komen voor een avondmaaltijd. Dat werd strapatsada. Met trostomaatjes, 1 grote ui, 2 tenen knoflook en 4 eieren. In volgorde ui, knoflook, tomaat en eieren in de pan met wat jus van de worstjes van de dag ervoor. De verse kruiden: basilicum, peterselie, bieslook, knoflookbieslook en dille samen met de ongeveer 75g feta over het gerecht gestrooid. Heerlijke smaaktjes. We aten er ijsbergsla en komkommer bij met een rest groentesaus verdikt met gemalen walnoot en pecorino en/of wortelloofpesto en broodjes. De pesto verder ingevroren, eerst afgedekt met plasticfolie, in kleine doosjes. Ik zocht nog een verband met het woord strapatsen maar zie niet direct een logische verklaring tenzij je het klaarmaken van strapatsada ziet als een nare omstandigheid :-). 


Maandag gebakken Chinese kool. Een dressing gemaakt van halve hoeveelheden appelciderazijn, gembersiroop, zout, peper en olijfolie. Daarmee de grootste helft van de kool ingesmeerd en 1½ uur laten rusten op de ingesmeerde bakplaat van de airfryerXL. Daarna de airfryer voorverwarmd op 170° en de kool laten garen voor ongeveer 30 minuten. Geen groot succes. De meest verbrande stukjes waren heerlijk door de dressing, chipsachtig, maar de meer groene stukkken hadden zachter gemoeten. Wel een heerlijke smaak door de dressing. Leuk geprobeerd. De koolvisfilet gebakken in het bakpannetje van de airfryerXXL, druppeltje olie erop en 7 minuten op 170°. Erbij opgewarmd in een pannetje macaroni, strapatsada en het restje dikke groentesaus in een beetje oude jus. 


De volgende dag lunch bij schoonzus samen met broer en andere schoonzus. Tafel vol heerlijke hapjes waaronder een meloensalade met feta, echte uit Marokko meegebrachte dadels, broodjes, vleeswaren, kaas. En later buiten nog koffie met appeltaart. Gezellig.


Woensdag in de middag een kom soep uit de diepvies zonder etiket. Smaakte goed. Voor 's avonds een doos clafoutis met raapsteel en prei uit de diepvries gehaald (dit dus). Eigenlijk niet zo geschikt om in te vriezen en op te bakken, daarom in het bakpannetje van de airfryerXXL gedaan met een laagje geraspte kaas erover. Zo'n 20 minuten op 160° was genoeg. Alles wordt lekker met een laagje gebakken kaas nietwaar. Biefstukjes gebakken in de rest oude jus van de worstjes alleen met een beetje peper erop, 1 minuut en 2 minuten. Perfect. Paar tomaatjes erbij met het laatste beetje wortelloofpesto. 


De volgende dag tosti's gebakken op de pizzaplaat in de airfryerXXL. Brood ingesmeerd met mosterd, 2 plakken oude kaas erop, andere boterham erop en die ingesmeerd met een beetje mayonaise. Dan 2 x 4 minuten gebakken op 180°. Prima resultaat. 
Salades van tomaat met snufje zout en peper, met komkommer in stukjes met crème fraîche, baslicumblaadjes in kleine stukjes en een flinke lepel gemalen pecorino en met fijngesneden Chinese kool met Patrijzenkaas met Wilder-Land-kruiden uit de sealing gehaald want al veel eerder gekocht. De kruiden zijn: venkel, salie, paardenbloemblad, weegbree en goudsbloem. Bij de plaatselijke kaaswinkel eitje preitje gekocht. Zomerse maaltijd voorafgaand aan een volle drukke volgende dag. 


Vrijdag mijn verjaardag. Schoonzus, zwager, kinderen en kleinkinderen op bezoek. Eten werd deels meegebracht. Aardappelsalade, quiche en vitello tonnato. Zoetjes, artisjokken met aioli. Veel kleine salades van Marqt zoals deze. Natuurlijk veel tomaatjes. Aardbeien en te plukken fruit uit de tuin zoals kerspruimen en kroosjes en Japanse braambessen. Snoep voor de kinderen. Zoutjes, kazen, droge worst en paté's uit de borrelbox, extra zoute boter, crackers. En een prachtige taart gemaakt door zwager. Een heerlijke en gezellige dag. En de hele middag en vroege avond buiten.


Op de laatste dag van deze blogweek dacht ik aan een soort hutspot uit de slowcooker omdat de wortels echt op moesten. Het werd een groentestoof naar eigen recept. Met 225g wortel, 120g bleekselderij en 340g ui samen met 60g boter, 60ml witte wijn en wat bouillonpoeder en zwarte peper de slowcooker gevuld en 8 uur op laag gezet. Heerlijk van smaak, alles goed gaar en gegeten samen met een deel van de overgebleven aardappelsalade. Goede combinatie en lekker met een goed glas rode wijn. En natuurlijk iets teveel in de pot. 

En vandaag, zondag, mogelijkheden genoeg, maar nog geen besluit. Daarover volgende keer.