zondag 26 oktober 2025

Airfryer(s): shiitake-kerrie-pumpkinkruiden-omelet, opgebakken vleespasteitjes en pizzapunten, BBQworsten, gemengde ovenschotel; gekke maar lekkere soep; pompoen uit de slowcooker.


De zondag van veel verschillende resten en restjes die niet allemaal goed bij elkaar pasten. Soep gemaakt van witlofsalade, witlof uit de slowcooker, kip van de roti en een paar stukken pannakoek daarvan. Vanwege kans op aanbranden in de soepmachine, in een pan gekookt, 20 minuten omdat er rauwe witlof inzat en alles al even bewaard was. Daarna met de staafmixer bewerkt, een smakelijke gladde soep. 


Uiteindelijk in de koelkast (en de volgende dag deels ingevroren) en pizza's besteld, Marinara voor de ander, Gorgonzola voor mezelf. 


Maandag bestond de maaltijd uit een kom soep en de stukken pizza opgebakken in beide airfryers op de pizzaplaat en de grillplaat, 5 minuten op 180°. En als dessert bij de koffie de laatste 2 supergrote bokkepoten die nog in de diepvries lagen en er nodig een keer uitmoesten. 


De volgende dag eerst een ui en 12 minitomaajes gebakken in wat olie. Dan de resten witte- en gebakken rijst en de saté-boontjes erbij en de witlofdressing die er nog stond erdoor geroerd, heerlijk hoor. Erbij 2 vlees pasteitjes gebakken in de airfryerXL op de grillplaat, 15 minuten op 160°. 


Dan al weer woensdag. In de middag beiden een avocado met peper en een beetje zout. Lekker en gezond.


We aten penne en broccoli. Ongeveer 240g broccoliroosjes en 180g penne even apart gekookt. De stronk in heel kleine stukjes gesneden en even apart gekookt in de magnetron. Eén ui met 2 tenen knoflook lekker bruin gebakken in een beetje lekkere olie. Ui, knoflook, peper, de gekookte stronkstukjes en 125g mascarpone door de pasta gehusseld. De broccoliroosjes apart opgediend. Ik doe dat omdat we ervan houden dat er verschillende dingen liggen op het bord en ze apart te proeven (ook voor de foto's) maar vooral ook om wat er over blijft eventueel apart te kunnen verwerken als resten. Ook nog BBQ worsten met cheddar en jalapeño gebakken op de bakplaat in de airfryerXL, 8 minuten op 180°. Lekkere maaltijd zo bij elkaar.

Donderdag een omelet gemaakt met 100g shiitake paddenstoelen, 1 groene paprika en 1 grote sjalot fijngesneden en in een kom gemengd met 2 eetlepels olie. Dan 5 eieren geklutst met een scheutje melk, 2 kleine eetlepels kerrie, 2 lepels pumpkin spice, peper en een beetje zout. AirfryerXL met ietsje ingevet ovenchaaltje erin, voorverwarmd op 160°. Het paddenstoelenmengsel in de schaal, dan het eimengsel erover. Ongeveer 12 minuten laten garen. Beetje verse koriander en peterselie geknipt ter versiering. Heerlijk pittige omelet. In de airfryerXXL met het smart sensing programma diepgevroren aardappelkroketjes gebakken (10 minuten). Een paar tomaatjes op tafel. 

De volgende dag.
Het duurt wel eens even voor ik een beluit genomen hebt wat te doen met een rest, zoals bijvoorbeeld de stukjes roti (is alleen de pannekoek hè), om weggooien te voorkomen. Ideeën gezocht op internet. Het was 100g roti, fijngesneden en gemengd met nog 100g rijst van dinsdag en 100g ei van donderdag. Maar zo natuurlijk te droog voor een ovengerecht. Gevonden in de voorraad een potje mosterd dille dip en in de koelkast een potje met uienmengsel. Dat met een scheut olie door de roti-rijst-ei geroerd. In een ovenschaal, bedekt met wat paneermeel en klontjes boter. In de airfryerXL op de bakplaat gezet want dan gemakkelijker weer op te pakken. Gekozen voor 25 minuten op 160°. Heet en echt lekker.


De saus voor tzatziki gemaakt met volle kwark, heel veel geperste knoflook, zwarte peper en een snufje zout. Samen met stukjes komkommer en tomaatjes op tafel. De combinatie van het een beetje zoetige gerecht met de felle knoflooksaus en frisse komkommer was heerlijk. 


Op de laatste dag van deze blogweek de groene pompoen die er nog lag gegaard in de slowcooker. De groene pompoen door de midden gesneden, kleine stukjes aan de zijkanten eraf en passend in de 2 potten van de duo met een scheut water en een paar tenen knoflook 5 uur op laag. Na even afkoelen het vruchtvlees verwijderd en gemengd met zwarte peper, snufje zout en fijngesneden kruiden: tijm, rozemarijn, koriander, peterselie, oregano en selderijblad. De rest van de scherpe tzatzikisaus ook meegehusseld. Geproefd toen het lauw was, heerlijk. 

We aten het op kamertemperatuur met Emmentaler crackerszeezout boter en in de magnetron opgewarmde rest penne met een paar stukjes broccoli en mascarpone en een glas rode wijn. Lekker zo bij elkaar.

Het nat uit de potten even bewaard voor een soepje. De rest van de puree nog even in de koelkast. Deels naar de diepvries denk ik. 

En vandaag, zondag, bijna geen resten meer, dus verse groenten met..... Daarover volgende keer dan weer. 

zondag 19 oktober 2025

Heerlijke pindasoep; uit de airfryer(s): opgebakken worstenbroodjes, kippendijsaté, zoet/pikante spruitjes, kaas-ui pie opgebakken, gebakken aardappeltjes; maaltijd van de zorgorganisatie; witlof met kaas, ei en spek uit de slowcooker.

Ingrediënten voor de pindasoep maandag. 

Op zondag aten we voorafgaand aan de voetbalwedstrijd de andere helft van de ovenschotel bloemkool met kaas met een scheutje melk opgewarmd in de magnetron. En worstenbroodjes opgewarmd naar de aanwijzing op de site, 6 minuten in een voorverwarmde airfyer op 150°. Natuurlijk met wat tomaatjes naar believen. 


Maandag pindasoep. Eert 1 ui en 2 tenen knoflook gefruit. Daar chili- en korianderpoeder en peper en snufje zout bijgedaan. Dan eerst 200g aardappel en daarna ½ groene paprika, 2 tomaten en ½ prei meegebakken. Vervolgens pindakaas, 500ml water, bouillonpoeder en vers laurierblaadje in de pan en even laten koken. Dan een potje kapucijners met nat erbij gedaan en nog 15 minuten. Gezouten pinda's en fijngesneden peterselie als versiering. De pindakaas stond al heel erg lang in de kast. Ooit een pakket met 10 probeermini's gekocht. Daarvan stonden er nu nog twee, één neutraal en één met stukjes pinda en witte chocola beiden net over de datum. Prima opgelost zo dus. Wat een heerlijke soep. Met ook nog een wit broodje en cassave kroepoek op tafel. En een lekker glas witte wijn. En altijd toch teveel.


De volgende dag witlofsalade. Eén grote stronk witlof. Gemengd met een beetje citroensap, stukjes Amsterdamse ui, stukjes oude kaas en een beetje Italiaanse kruiden. Dressing van volle kwark en mayonaise met peper en een snufje zout. Aardappeltjes uit de magnetron. Licht gezouten boter gesmolten en gemengd met een beetje piccalilly voor een heerlijke jus. Eieren gekookt. Lekker maaltje. 


Op woensdag at oudste zoon mee. Vooraf voor ieder nog een klein kopje pindasoep. Daarna witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Sperziebonen met satésaus, bonen even gekookt, saus gemaakt met een potje met water. In de airfryerXXL op de pizzaplaat kippendijsaté gebakken, 10 minuten op 190°. Eieren gekookt. Extra nog sla en tomaatjes op tafel. En daarna nog een schaaltje ijs toe. Heerlijk en gezellig.

Op donderdag weer de maandelijkse themamaaltijd van de zorgorganisatie opgehaald, deze keer met het thema Suriname.


Als voorgerecht Saotosoep. Hier een recept als voorbeeld. Heerlijke bouillon met een heel gekookt ei erin.


De roti kip masala viel ons wat tegen. Vorige week hadden we dat toevallig als kant en klaar maaltijd. Die was smakelijker dan deze. Te weinig specifieke kruiden? De kipstukjes te droog? Bijna altijd zijn de maaltijden van de zorgorganisatie prima maar dit hoofdgerecht was dat niet echt. De samosa was wel echt verrukkelijk. Een voorbeeldrecept

Dan de Surinaamse cake was dat deze? In ieder geval erg lekker met veel kokos en een plak gecarameliseerde ananas. Al met al, deels jammer, deels lekker hoor.


De dag daarna maakte ik spruitjes in de airfryer. Ik denk ongeveer 300g spruiten omgeschept met dadelstroop, olie, chilisaus en snufje zout. In de bakpan van de airfryerXXL, 15 minuten op 180° en dan nog 5 minuten op 200°. Een ½ prei, 1 sjalot, ½ groene paprika en 2 tenen knoflook fijngesneden. In oude jus gebakken en daar gekookte rijst van woensdag bijgedaan. Een soort van vega-nasi van gemaakt dus. Twee vegetarische kaas-ui pies uit de vriezer gehaald en in de airfryerXL gebakken op de grillplaat, 15 minuten op 180°. 

Op de laatste dag van deze blogweek witlof in de slowcooker. Twee stronken witlof grof gesneden, niet gebakken. Dan 100g spekblokjes wel even gebakken en door de witlof geroerd in de pot. Apart 2 eieren geklutst, daarin een bekertje crème fraîche, 1 lepel mosterd, ongeveer 100g plakjes Gouda pikant in kleine stukjes en zwarte peper. Dat door de witlof met spekjes geroerd. Na 4 uur op laag erg lekker. Ook nog een paar krielaardappeltjes die al gekookt waren even gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma. Een tomaat in stukjes erbij. Het blijft lastig voor mij om kleurrijke bordjes te maken. De tomaat to the rescue :-). 

En vandaag, zondag, restje hier, restje daar, daarover volgende keer dan weer. 









zondag 12 oktober 2025

Uit de airfryer(s): geroosterde paprika met o.a. venkelworst, bloemkool ovenschotel met kaas, ovenschotel met wortel en gehakt; groene pompoen en een wortelgerecht uit de slowcooker; gekochte verse maaltijd roti kip.

Geroosterde paprika vóór bakken.

Op zondag na een druk weekend met de kleinzoons, een restjes maaltijd. Twee pasta's door elkaar en afgesneden maïskorrels samen in een pannetje opgewarmd. Een stukje braadworst in wat jus opgewarmd. 
Paar tomaatjes erbij. 

Maandag in een kleine groene pompoen wat gaatjes geprikt en in de slowcooker gezet met wat water. Na 6½ uur gaar. Na het koken het vruchtvlees uit de schil gehaald (te harde schil vond ik) en pompoenpuree met salie gemaakt. De pompoen was zo zacht dat er geen machine nodig was. Een handvol verse salieblaadjes heel fijn gesneden, gebakken en door de puree geroerd met peper en zout. Twee voorgegaarde gehaktballen verwarmd in wat jus. Stukjes puntpaprika gebakken en daar de inhoud van een vegetarisch loempiaatje en een rest van de Chinese stamppot goed doorgeroerd. 


Ik had voor het weekend als mijn conditie te moeizaam zou zijn, kant en klaar maaltijden gekocht. Dat was gelukkig niet nodig. Dus aten we dinsdag roti kip masala want niet invriesbaar. In de magnetron, 1 voor 1. Moeilijk natuurlijk de rotipannekoek in zo'n verpakking uit te rollen, dus een dik stuk. De eieren vond ik iets te rubberig. De smaak was overigens echt prima. Zal niet snel weer gebeuren toch denk ik. Zelf koken is leuker. 

Voor woensdag maakte ik penne met geroosterde paprika. Er lagen 2 grote kromme puntpaprika's, in stukken gesneden. Een rode ui en 4 tenen knoflook in stukjes. Een droge worst met venkelzaad in plakjes. Verse rozemarijnnaaldjes in olie met zout gezet, hoeveelheid op gevoel. Dan de paprika, ui, knoflook en worst in de bakpan van de airfryerXXL gedaan en gemengd met de rozemarijnolie. Dat ongeveer 20 minuten gebakken op 180°. Intussen penne gekookt. Nog een paar kleine tomaatjes en ruim geraspte en vlokken pecorino op tafel. Echt een heerlijke maaltijd. Aan tafel ontdekt dat ik de olijven helemaal vergeten was. Zonder dat toch prima hoor... 


De dag daarna wortelpotje in de slowcooker. Met 2 winterwortels, 2 uien, 1 sjalot en 1 appel en 250g rundergehakt, alles rauw. Vers gevijzelde zwarte peper, himalayazout en takjes tijm erdoor geroerd  en een klein slokje water, op laag gezet. Na 6 uur een lekker hutspot-achtig mengsel. Niet gestampt, alleen maar doorgeroerd. Apart aardappeltjes gegaard in de magnetron


Vrijdag een ovenschotel bloemkool met kaas. Ik had 530g bloemkool, even gekookt. Er lag 175g aardappeltjes en 100g penne, beiden al gekookt. Met 3 tenen knoflook, 30g boter, 30g bloem, 300ml melk en peper saus gemaakt. Daarin 75g smeerkaas en 50g geraspte Gouda pikant. Bloemkool, aardappeltjes, penne en 160g buffelmelkparels en 130g geitenkaas in de bakpan van de airfryerXXL. Kaassaus erop. Mengsel gemaakt van paprikapoeder, 45g geraspte pecorino en paneermeel en erover gestrooid. Het bakje was erg vol en afgekoeld. Op 150°, 35 minuten. Verse peterselie geknipt in de kruidentuin. Natuurlijk teveel maar echt ontzettend lekker. Met 5 kazen, daar past wel een heerlijke Italiaanse chianti bij. 


Op de laatste dag van deze blogweek kwamen de door mij bestelde worstenbroodjes en Bosche bollen binnen. Heerlijk bij de middagkoffie.

Voor de avond de rest roti kip met ook nog een stukje gehaktbal en de rest van de wortelpot door elkaar gehusseld. In een ovenschaal, bedekt met paneermeel gemengd met geraspte kaas en peterselie en klontjes boter bovenop. In de airfryerXL, 18 minuten op 160° en nog 7 op 140°. Had nog iets langer gemogen, wel warm maar niet loeiheet. Een vlamverdeler bovenop om rondvliegen van kaas etc. te voorkomen. Ooit een aantal gekocht, ideaal als spatdeksel, gebruik ze al jaren. Zo ziet dat er dan uit. 



En vandaag, zondag, nog geen idee. Een worstenbroodje ergens op de dag lijkt me wel een goed idee 👍.
Daarover volgende keer dan weer. 

zondag 5 oktober 2025

Uit de airfryer(s): Chinese stamppot, gebakken boterhammen, mini loempia's afgebakken; uit de slowcooker: tomaten/groentesaus, maïskolf; verse vijgen met geitenkaas; salades; bietensoep; paddenstoelenpasta; en ook nog pasta met gekochte venkelsaus.


Zondag. Partner heeft al dagen iets wat lijkt op griep en ligt veel in bed. Een eenvoudige maaltijd werd het daarom. Als hapje vooraf vijgen met geitenkaas, pistachepasta en balsamicocrème. Heerlijk.


Later een kom sla met basilicumolie en een Amsterdamse ui en een tomatensalade met olijven in plaats kappertjes en fijngesneden sjalot. Daarbij roerei, erg lekker op deze manier, 4 eieren en klont lichtzoute boter. In de airfryerXL afgebakken Italiaanse bollen. Boter op tafel. Eenvoudig en smakelijk. 


Maandag gemengde salade met resten roerei, Amsterdamse ui, sjalot, zwarte olijven, tomaat, olie en azijn. Nog een bol brood afgebakken, lekker met een beetje mayonaise op de sneetjes. Met in oude jus en nieuwe boter opgewarmde gehaktballen.  

Dinsdag tomatensaus is de slowcooker. Met 650g tomaat, ½ sjalot, 1 grote ui, 6 tenen knoflook, een restje gemengde sla, nog 1 olijf, 3 lepels nat uit het olijvenpotje, blaadje laurier, takjes tijm en rozemarijn, en dan nog bakjes wortelloofpesto en groentesaus, beiden uit de diepvries. Ook nog korstjes van de Parmezaan, geleerd van Yvette van Boven. Dat 8 uur op laag. Korstjes en takjes en blaadje eruit, in een grote pan en met de staafmixer saus van gemaakt. Een beetje pasta gekookt en de 2e gehaktbal opgewarmd. Het gaat even niet zo gemakkelijk in de keuken en dat merkt de lezer aan de dagelijkse gerechten. De saus was wel donker maar ook heel smakelijk. Kaas en peterselie vergeten. Een flink doosje ingevroren. 

De volgend dag Chinese stamppot. Met 500g aardappel, 250g Chinese kool, ½ grote ui, 1 rood pepertje zonder pitjes en 1 kleine appel. Aardappelen gekookt in de ecostoof, 4 minunten doorgekoookt en 50 minuten in de stoof. Na afgieten gestampt met een beetje warme bouillon. 
Eerst 100g spekjes gebakken, daar de ui en rode peper een paar minuten bij gefruit. Dan al roerend nasikruiden en kerrie erbij en daarna de kool toegevoegd. De koolmix en appel door de aardappelstamp geroerd. Alles in de bakpan van de airfryerXXL gedaan, kleine klontjes boter erover verdeeld en wat paneermeel erover gestrooid. Afgekoeld, vóór het eten 30 minuten gebakken op 170°. Heerlijk en prima op temperatuur. 

Ook op woensdag één maïskolf doormidden gesneden, met boter en oude jus ingepakt in aluminiumfolie en 4 uur laten garen in de slowcooker.  Donderdag de beide helften met een vochtig doekje erover heel kort opgewarmd in de magnetron. Dat ging prima.

Met 150g paddenstoelenmix, 1 sjalot en 2 tenen knoflook, witte wijn en slagroom de saus uit dit recept 1 gemaakt. De rest macaroni door de saus geroerd. ruim genoeg en erg lekker. En ja, door de paddenstoelen ziet het er wel erg donker uit. Verder 2 braadworsten venkel en rode wijn gebakken in de oude jus. 


Voor vrijdag had ik gekookte bietjes ontdooid voor een gerecht met pompoen, maar de pompoen kwam veel te laat binnen dus daar moet later iets anders mee. Met de bietjes, 350g, en 200g Chinese kool en ½ grote ui soep gemaakt in de soepmachine met water en bouillonpoeder tot het 2e lijntje. Op de pureerstand. Altijd spannend of het niet aanbrandt met al gekookte spullen, maar deze keer weer geen probleem gelukkig. Ook was er een doosje crème van bietjes uit de vriezer gehaald. Daarin was biet, slagroom, komijn, kaneel, knoflook en citroen verwerkt. Een paar boterhammen gebakken in de airfryerXL en daar was het een heerlijk smeersel bij. Ook als lepeltje in de soep. 
Ervoor twee avocado's opgelepeld met wat peper en zout. Mmmm. 


Op de laatste dag van deze blogweek de beide kleinzoons van 6 en bijna 8 te logeren. Natuurlijk heel veel tomaatjes, komkommer en paprika ingeslagen. Mini loempia's een paar minuten afgebakken in de airfryerXL. Een blik pastasaus met venkelworst opgewarmd. Pasta gekookt, veel geraspte kaas in een kom. Als toetje kwark met blauwe bessen en slagroom. Tevreden jongetjes, tevreden oma. 


En vandaag, zondag, nog geen idee of de ophalende ouders blijven eten. Daarover later dan maar weer.