Makreel en bloemkoolschoteltje. |
Het gezin met de twee jongens kwam op bezoek op zondag en ze bleven eten. In de slowcooker babi ketjap gemaakt. Met 370g hamlap en 200g speklap. Verder een flink stuk gember, 2 uien, niet erg groot en 3 tenen knoflook kleingesneden. Alles in volgorde gebakken. Saus van 7 eetlepels ketjap, 1 eetlepel sojasaus, 1 kleine eetlepel gembersiroop en 1 kleine eetlepel azijn en een theelepel smbal met 100ml water gemengd. Dat 6½ uur op laag. De saus indikken heb ik niet gedaan want ben niet erg gek op maizena of zoiets. Vrijwel helemaal op inclusief de saus. Rijst gemaakt in de rijstkoker. Op tafel kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng, tomaatjes, grote taomaten in stukken, boterbonen, sla en appelmoes eerder gemaakt, nu uit de diepvries. Een heerlijke maaltijd op de buitentafel. Met weggooiborden en -schaaltjes omdat de afwasser in huis gehandicapt is door een val en ik er zelf ook tegenop zag, ha, ha.
Maandag de voor zondag gekochte asperges met zeekraal. Ik had 3 hele dikke witte asperges, 350g, geschild en 5 minuten gekookt en 12 minuten laten verder garen. Aardappels geschrapt in de machine, in vieren gesneden en gekookt. Mosterdmengsel gemaakt met olie, wittewijnazijn, sjalot, mosterd en verse peterselie en door de aardappels gehusseld. Zeekraal, 100g, schoongemaakt en een paar minuten gekookt. Eieren gekookt in de eierkoker. Heerlijke maaltijd en het bleek de laatste keer witte asperges te zijn want niet meer te bestellen bij Hofweb. Een mooi en lekker afscheid.
De volgende dag de rest babi ketjap en de boterbonen opgewarmd en aardappeltjes opgebakken. Sperziebonen, 350g, gekookt en op smaak gemaakt met olie, balsamicocrème, beetje verse zwarte peper en bestrooid met 90g blauwe kaas en wat in de onionchef gemalen amandelen. Heerlijk recept, goed idee en ook erg goed passend bij het vlees en de boterbonen.
Woensdag moest de eerder gekochte gerookte makreel echt op. En er lag nog een bloemkool. Ik vond een paar recepten voor deze combinatie. Maar....., partner wilde toch echt graag de makreel apart. Wel een volledig aangepaste gratin gemaakt. Van een kleine bloemkool de roosjes even gekookt. Met saus die er nog stond van een beetje babi, nat van de boterbonen, 20gr bloem, ongeveer 30g pittige geraspte kaas, dragon en wat water nieuwe saus gemaakt. Aardappelschijfjes gesneden van 3 flinke geboende Twisteraardappelen en deze 5 minuten gekookt. De roosjes met 60g zilveruitjes in het bakaccessoire van de airfryerXXL, saus erover, aardappelschijfjes erop en nog wat geraspte kaas erover. Dan op 160°, 25 minuten gebakken. En de makreel dus ontleed en ernaast geserveerd. Prima combinatie.
En dan weer de themamaaltijd van de zorgorganisatie, Turks deze keer.
De tomatenbulgur met kebabspies en yoghurt dip was heerlijk. Iets teveel vlees voor mij maar erg lekker gekruid en dat is dan gewoon voor de volgende dag. Als dessert dan nog Turkse yoghurt met een twist, wat fruit en een zoet laagje onderin. Het was weer een perfecte maaltijd met een goed glas wijn uit de voorraad.
Op vrijdag in de middag weer zo'n heerlijke kom met verse biologische aardbeien met balsamicocrème en schilfers Parmezaan. Zo ontzettend lekker. Met een glaasje rosé (op het vorkje een stukje Parmezaan wat over was).
We aten resten. In het airfyerbakje ingesmeerd met olie rest boontjes met blauwe kaas gemengd met het restje bloemkoolgratin. Geraspte kaas erover en ongeveer 15 minuten op 160° gebakken in de airfryerXXL. Verder de bulgur opgewarmd in een pan en als 2e gerecht gegeten. Met het goede glas rood van de dag ervoor een prima maaltijd.
Op de laatste erg warme dag van deze blogweek niet veel zin in koken, maar wel in iets lekkers. Ik had eerder al eens gezocht op een combinatie van gegrilde abrikozen en iets met kaas. Dat werd met burrata. omdat er een klein bolletje lag wat nodig op moest. Ik maakte het in de airfryerXL op de grillplaat en vond in dit artikel iets over fruit grillen. Vier flinke abrikozen gehalveerd, ingesmeerd met erg lekkere olijfolie van binnen en ook een klein beetje aan de buitenkant met een kwastje. Dan wat verse tijmblaadjes in de holletjes en in de op 180° voorverwarmde airfryer 6 minuten geroosterd. In een schaaltje gelegd met de al iets te droge burrata middenin open gemaakt. Verder hadden we tomaatjes met stukjes brie, beetje sla, hummus van de maaltijd van de zorgorganisatie en broodjes. Heerlijk voor een warme zomeravond.
En vandaag, zondag, toch nog een keer asperges die vrijdag voor het laatst meekwamen met de bestelling. Daarover volgende keer dan weer.