zondag 22 juni 2025

Uit de airfryer(s): bloemkoolschotel met makreel, groenteschotel met o.a. sperziebonen, geroosterde abrikozen met tijm; uit de slowcooker: babi ketjap; verder: asperges met zeekraal; sperziebonen met blauwe kaas; themamaaltijd Turks; en ook nog aardbeien met balsamico en Parmezaan.

Makreel en bloemkoolschoteltje.

Het gezin met de twee jongens kwam op bezoek op zondag en ze bleven eten. In de slowcooker babi ketjap gemaakt. Met 370g hamlap en 200g speklap. Verder een flink stuk gember, 2 uien, niet erg groot en 3 tenen knoflook kleingesneden. Alles in volgorde gebakken. Saus van 7 eetlepels ketjap, 1 eetlepel sojasaus, 1 kleine eetlepel gembersiroop en 1 kleine eetlepel azijn en een theelepel smbal met 100ml water gemengd. Dat 6½ uur op laag. De saus indikken heb ik niet gedaan want ben niet erg gek op maizena of zoiets. Vrijwel helemaal op inclusief de saus. Rijst gemaakt in de rijstkoker. Op tafel kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng, tomaatjes, grote taomaten in stukken, boterbonen, sla en appelmoes eerder gemaakt, nu uit de diepvries. Een heerlijke maaltijd op de buitentafel. Met weggooiborden en -schaaltjes omdat de afwasser in huis gehandicapt is door een val en ik er zelf ook tegenop zag, ha, ha. 


Maandag de voor zondag gekochte asperges met zeekraal. Ik had 3 hele dikke witte asperges, 350g, geschild en 5 minuten gekookt en 12 minuten laten verder garen. Aardappels geschrapt in de machine, in vieren gesneden en gekookt. Mosterdmengsel gemaakt met olie, wittewijnazijn, sjalot, mosterd en verse peterselie en door de aardappels gehusseld. Zeekraal, 100g, schoongemaakt en een paar minuten gekookt. Eieren gekookt in de eierkoker. Heerlijke maaltijd en het bleek de laatste keer witte asperges te zijn want niet meer te bestellen bij Hofweb. Een mooi en lekker afscheid. 


De volgende dag de rest babi ketjap en de boterbonen opgewarmd en aardappeltjes opgebakken. Sperziebonen, 350g, gekookt en op smaak gemaakt met olie, balsamicocrème, beetje verse zwarte peper en bestrooid met 90g blauwe kaas en wat in de onionchef gemalen amandelen. Heerlijk recept, goed idee en ook erg goed passend bij het vlees en de boterbonen.  

Woensdag moest de eerder gekochte gerookte makreel echt op. En er lag nog een bloemkool. Ik vond een paar recepten voor deze combinatie. Maar....., partner wilde toch echt graag de makreel apart. Wel een volledig aangepaste gratin gemaakt. Van een kleine bloemkool de roosjes even gekookt. Met saus die er nog stond van een beetje babi, nat van de boterbonen, 20gr bloem, ongeveer 30g pittige geraspte kaas, dragon en wat water nieuwe saus gemaakt. Aardappelschijfjes gesneden van 3 flinke geboende Twisteraardappelen en deze 5 minuten gekookt. De roosjes met 60g zilveruitjes in het bakaccessoire van de airfryerXXL, saus erover, aardappelschijfjes erop en nog wat geraspte kaas erover. Dan op 160°, 25 minuten gebakken. En de makreel dus ontleed en ernaast geserveerd. Prima combinatie. 


En dan weer de themamaaltijd van de zorgorganisatie, Turks deze keer.


Een echt overheerlijke linzensoep vooraf en extra daarna Turks brood met een kerrie-achtige lekkere hummus.

De tomatenbulgur met kebabspies en yoghurt dip was heerlijk. Iets teveel vlees voor mij maar erg lekker gekruid en dat is dan gewoon voor de volgende dag. Als dessert dan nog Turkse yoghurt met een twist, wat fruit en een zoet laagje onderin. Het was weer een perfecte maaltijd met een goed glas wijn uit de voorraad. 

Op vrijdag in de middag weer zo'n heerlijke kom met verse biologische aardbeien met balsamicocrème en schilfers Parmezaan. Zo ontzettend lekker. Met een glaasje rosé (op het vorkje een stukje Parmezaan wat over was).

We aten resten. In het airfyerbakje ingesmeerd met olie rest boontjes met blauwe kaas gemengd met het restje bloemkoolgratin. Geraspte kaas erover en ongeveer 15 minuten op 160° gebakken in de airfryerXXL. Verder de bulgur opgewarmd in een pan en als 2e gerecht gegeten. Met het goede glas rood van de dag ervoor een prima maaltijd.  

Op de laatste erg warme dag van deze blogweek niet veel zin in koken, maar wel in iets lekkers. Ik had eerder al eens gezocht op een combinatie van gegrilde abrikozen en iets met kaas. Dat werd met burrata. omdat er een klein bolletje lag wat nodig op moest. Ik maakte het in de airfryerXL op de grillplaat en vond in dit artikel iets over fruit grillen. Vier flinke abrikozen gehalveerd, ingesmeerd met erg lekkere olijfolie van binnen en ook een klein beetje aan de buitenkant met een kwastje. Dan wat verse tijmblaadjes in de holletjes en in de op 180° voorverwarmde airfryer 6 minuten geroosterd. In een schaaltje gelegd met de al iets te droge burrata middenin open gemaakt. Verder hadden we tomaatjes met stukjes brie, beetje sla, hummus van de maaltijd van de zorgorganisatie en broodjes. Heerlijk voor een warme zomeravond. 



En vandaag, zondag, toch nog een keer asperges die vrijdag voor het laatst meekwamen met de bestelling. Daarover volgende keer dan weer. 






zondag 15 juni 2025

Uit de airfryer(s): portobello's met ei, rundervinken, frietblokjes, pitabroodjes, prei/worst-ovenschotel; rabarber met nectarine en sambuca; stamppot savooiekool met kaas; uit de slowcooker: slavinken met marinade; eten buiten de deur.


Deze zondag couscous van de dag ervoor opgewarmd in de pindasaus van de mafé. Dan 3 kleine portobello's ingesmeerd met olie en gevuld met ei gebakken in het bakaccessoire van de airfryerXXL, 15 minuten op 160°. In een pannetje 1 grote sjalot, 4 tenen knoflook, de steeltjes en het zwarte binnenste met teriyakisaus gebakken in wat oude jus. Zwart sesamzaad en cashewnoten geroosterd in een droge pan. Twee rundervinken gebakken in de airfryerXL op de bakplaat, op 180° ongeveer 15 minuten. Salanovasla, gebakken uitjes en casavekroepoek op tafel. Lekkere en leuke combinaties van smaaktjes. 


Op 2e pinksterdag zouden we in de middag naar een concert van Les étoiles du Nord met na afloop Franse hapjes en uiensoep. Maar door ziekte van anderen ging dat niet door, jammer. Ik maakte voor het eten een salade van witlof met mayonaise en limoensap bestrooid met tuinkers. Echt lekker. De salanovasla weer op tafel. Van geboende nieuwe aardappelen stukjes gemaakt voor de airfryerXXL gebakken met het smart sensing programma. De inhoud van een blikje tacobonen mix warm gemaakt. Eiersalade gemaakt van 4 stevige eieren, mayonaise, ½ doosje roomkaas, mosterd, verse krulpeterselie, snufje paprikapoeder en peper en een snufje zout. Heerlijk. Oh ja en nog een paar ansjovissen uit een potje voor de ander aan tafel.


Als toetje een rest rabarber met stukken nectarine en een scheutje sambuca. Ook erg lekker... 


Dinsdag stamppot savooiekool met 450g kool en 500g aardappel. Met een rookworst maar dan met mosterd en oude kaas uit het pakket van de worstclub. Met 100g in de Onionchef met het roze mes gemalen graskaas. Natuurlijk een donkere boterjus erbij, heerlijk (en teveel). 


De volgende dag in de middag een stuk watermeloen met een plakje rauwe ham.  


Resten weggewerkt. Een paar uur de hulp in de huishouding in huis, op een andere tijd dan gewend dus iets minder keukentijd. Soep gemaakt in de soepmachine met veel sla, een grote aardappel, 2 uitjes, rest witlof met eisalade en rest boontjes, water tot het onderste streepje op de pureerstand. Een smakelijk drinksoepje met een broodje met blauwe kaas. Later de rest van de stamppot opgebakken in wat jus. 


Dan donderdag in de middag de 2e helft van de watermeloen opgemaakt. Ik maakte slavinken in de slowcooker. Het waren er maar 2. Ik heb eerst de rest van de frietblokjes en stukjes puntpaprika onderin de pot gelegd. Dan met de marinade van 2 eetlepels mosterd, 1 eetlepel chilisaus, 1 eetlepel ketjap en een beetje sambal de 2 vinken bovenop aan beide kanten ingesmeerd en de rest ertussen verdeeld. Na 2 uur op laag even gekeken en de vinken gekeerd, daarna nog 2 uur. Pitabroodjes bestreken met een beetje lekkere olijfolie en 4 minuten op 180° verwarmd. Een schaal ijsbergsla met een beetje olie en tuinkers erbij. Zeer pittig en smakelijk hapje alles bij elkaar. Goed idee om de frietblokjes en paprika mee te garen. 


Op vrijdag waren we uitgenodigd door vrienden bij wie ik ooit in een ver verleden getuige was van hun huwelijk en die nu een huwelijksverjaardag vierden. We aten bij restaurant Z'Onder Zeil. Wij mochten meerijden, erg fijn. Heerlijke maaltijd, verschillende keuzes door de aanwezigen dus van de voor-, hoofd- en nagerechten slechts 2 foto's 🙂.  Heerlijke warme terrasavond, fijn gezelschap en lekker eten!

Voor: garnalenkroketten en gemengde vishapjes.
Hoofd: varkenshaas en zeebaars
Dessert: met gele room en met cheesecake.

Op de laatste dag van deze blogweek een prei-ovenschotel. Er lagen een paar dunne preien, gesneden, 165g bij elkaar. Twee verse worsten met parmezaan en peterselie, samen 170g, in stukjes gesneden en gebakken in oude jus samen met de prei. Met 100ml melk, 2 eieren, flink wat mosterd en geraspte kaas een mengsel gemaakt. De prei/verse worst in het met een beetje jus ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXXL, het ei mengsel erop en 16 minuten op 180° gebakken. Intussen geboende nieuwe aardappeltjes gekookt. Wat boter op tafel in plaats van jus. Heerlijke maaltijd. 


En vandaag, zondag, jongste zoon met gezin op bezoek genieten van de tuin en een maaltijd. Gezellig. Daarover volgende week dan weer. 


zondag 8 juni 2025

Uit de airfryer(s): eitorentjes met peterselie, restjes-ovenschotel, witlof in kaassaus, gebakken tomaten; uit de slowcooker: heerlijke witte asperges; vissoep met pitabrood en ansjovismengsel; en lekker veel aardbeien met rabarber en met balsamico.


We lunchten deze zondag vrij laat bij Villa Augustus. Met partner, zwager en schoonzus. Heerlijke gerechten en erg gezellig zo samen. De zalm was 2 x gekozen. Ook nog vooraf een schaal vol hapjes en brood om te delen en allemaal een dessert, maar daarvan geen foto's. Avondeten hoefde dus niet meer. 


We kregen maandag van onze wekelijkse hulp rasgulla, heerlijk zoet bij een drankje in de namiddag. 


De maandag werd verder een echte ovenschotel-restjesdag. Pasta, maïskorrels, preischotel met gehakt, paar kleine worstjes, paar stukjes groene asperge en 2 mini-aardappeltjes gemengd met wat gesmolten jus. Daar ook de ovenschaal mee ingesmeerd en nog wat kleine stukjes bovenop met wat paneermeel. Dit op de bakplaat gezet in de airfryerXL, op 160°, 30 minuten. Beetje sla en tomaatjes ernaast. Prima maandag-maaltijd. 

Met een restje nog goed smakende slagroom, yoghurt/mascarpone, rabarbermoes en de zoete siroop van de rasgulla een heerlijk toetje gemaakt. Geen foto.

De volgende dag omdat uitproberen altijd fijn is witte asperges in de slowcooker. Ik had 350g asperge, dat met 45g deels boter en deels boterjus die er nog stond, in de pan gedaan. Snufje bouillonpoeder en wat gedroogde basilicum erover en 3 uur op laag gezet. Direct na afloop nog wat verse bieslook geknipt. Wat een heerlijke manier om deze zalige groente klaar te maken. Nieuwe aardappels gewassen en gekookt in het kookwater van de aspergeschillen en kontjes. In het bakaccessoire voor muffins 4 geklutste eieren met een scheutje melk, verse peterselie en wat peper verdeeld over 6 holtes. In de airfyerXL op de bakplaat gezet en 10 minuten gebakken op 180°. Plakjes ham erbij, leuke maaltijd. 


Woensdag 2 stronkjes witlof in z'n geheel 15 minuten gekookt en daarna in de ingevette ovenschaal. Met 150g roomkaas en een scheut melk, peper en Italiaanse kruiden saus gemaakt en dit erover gegoten. Op de bakplaat gezet in de airfryerXL, 180° in 8 minuten beetje bruin en warm laten worden. Inmiddels wortelpasta gekookt. In olie en boter 2 minute steaks gebakken. De saus was heerlijk op de witlof, goed idee en ook lekker veel. 

Een gast op bezoek voor de late lunch donderdag . Ik haalde de vissoep uit de diepvries. Heerlijk!


Een paar pitabroodjes 3 minuten op 180° in de airfryerXL gedaan en daarbij dit ansjovismengsel geserveerd. Gemaakt met 6 visjes, 5 gedroogde tomaten, 3 tenen knoflook en een klont boter. Nog wat sla met tomaat ernaast. 

Crème fraîche gemixt met wat lichte advocaat. Onderin een kommetje een laagje rabarber, daarop de mix, een lange vinger erin en je hebt iets wat lijkt op tiramisu toch. Was lekker in ieder geval. Tevreden gast.


Dan al weer vrijdag. Een puntparika in stukken gebakken met een paar kleine uien in wat oude jus. Daarbij een rest pasta opgearmd met ½ steak in stukjes en de rest van het ansjovismengsel. Witte bolletjes ontdooid. Een schaal 'schone' salanova sla, een kommetje met fijngesneden rode ui en bosuitjes en een bordje tomaat bestrooid met tuinkers op tafel met de fles heerlijke olijfolie. Het was een lekker gemengd hapje van oud en nieuw. En voor zo'n broodje is ook een beetje olie met de fijngesneden uitjes een heerlijk hapje. 

Als toetje rabarber met aardbeien. De rabarber was al klaar. Laagje rabarber, laagje aardbei geweekt in een scheut sambuca, beetje verkruimelde lange vingers erover. Heerlijk!


Op de laatste dag van deze blogweek vooraf aardbeien met balsamico en Parmezaan. Zo lekker.


Verder een blik Senegalese pindastoof open gemaakt en verwarmd. Couscous gemaakt. Twee tomaten in vieren gesneden, de uitjes van vrijdag in de met olie ingesmeerde bakpan gestrooid, de tomaten erin en deze met een kwastje voorzien van olie gemengd met Italiaanse kruiden en olijvenjam. Dit 10 minuten op 180° in de airfryerXXL gebakken. Wat een heerlijk hapje. 


En vandaag, zondag, iets met portobello's denk ik want die zijn wel aan de beurt. Daarover volgende week dan weer.