zondag 16 november 2025

Uit de airfryer(s): ovenschotel bietjes, dorade, ovenschotel spitskool, kant en klaar kaasburgers; uit de slowcooker: spitskool met wortel, ui en knoflook; heerlijke vissoep; groenlof met pasta en groenlof met blauwe kaas.


Rommeldag deze zondag dacht ik. Met restjes en wat sla enzo. Maar toen kwamen zoon met vrouw en kinderen langs. Onvoorbereid is het wat moeilijker geworden voor me om te koken voor 6 mensen. In de middag meegebrachte heerlijke oliebollen. 


Voor 's avonds een bestelling bij La Stancia laten komen. Meloen met ham en carpaccio voor de jongens, een kleine steak, bruchettes, worstjes, salades en friet. Geen enkele foto en alles ging op. Heerlijk en gezellig. 

Op maandag dus alsnog de rommeldag. De rest ovenschotel met bietjes bewerkt. Het kleine bietje wat er nog lag in stukjes erdoor, 2 potjes knoflooksaus van Stancia erdoor gehusseld en dat dan weer opgebakken in de airfryerXL, 20 minuten op 160°. Kommetje met sla en komkommer erbij en nog een potje wat leek op cocktailsaus voor de sla. Best een lekker maandagprakje. 


De volgende dag groenlof met pasta. Wel een ander gerecht van gemaakt. Van de grote groenlofslof 200g afgesneden en gewassen. Geen champignons in huis maar in de juni box van No waste Army zaten gedroogde oesterzwamvoetjes. Even opgezocht hoe om te gaan met gedroogde paddestoelen, dus 25 minuten geweekt. Ik wilde geen gehakt maar had nog wel een pannetje met de groenten bij de kippelevertjes: champignons, erwten en sjalot. Een en ander leek mij goed te combineren. Dus, pasta gekookt met de kruiden die in het zakje voetjes zaten, pannetje opgewarmd met de geweekte voetjes erbij. In een grote pan het groenlof gebakken in lekkere olijfolie en een lepel kaas erdoor geroerd. Ook een lepel roomkaas door de pasta geroerd. Groenlof, groenten en pasta apart gehouden. Peper en geraspte kaas op tafel. Heerlijk. Groenlof is best wel wat bitter, maar wij houden daar wel van. 


Woensdag een dorade gevuld met takjes rozemarijn, stukjes mandarijn en een beetje zout in het mandje van de airfryerXXL gebakken met het smart sensing programma. Rijst gekookt in de rijstkoker. Een heel erg grote spitskool was voor en koopje meegestuurd met de boodschappen. Daarom roergebakken spitskool. Met 1 ui, 2 tenen knoflook, gember- en kerriepoeder even aangebakken, 1 appel en 2 lepels rozijnen erbij, dan de 200g kool erdoor en nog een minuut of 10 laten sudderen. Aan het eind nog wat kokos maar geen noten. Heerlijk gerecht en een prima combinatie met de vis met mandarijn. Van de kop, staart en vellen samen met het afgegoten nat van de met kruiden gekookte pasta een bouillon getrokken in 30 minuten op het laagste pitje. 


De volgende dag een soep gemaakt met de visbouillon, pocheerbouillongerookte vis en een klein doosje groentesaus uit de diepvries. Nou nou, wat een heerlijk soep werd dat. Met een paar witte boterhammen en een heerlijk glas biologische witte wijn van Neleman


Dan donderdag ook spitskool in de slowcooker gemaakt. Eén kwart in stukken in de pot geduwd. Een grote wortel, een ui en 2 tenen knoflook in stukjes erover. Bestrooid met tijm en bouillonpoeder. Ik had alcoholvrije witte wijn staan. Hiervan 200ml over het geheel gegoten en de pot 6 uur op laag gezet. 


Hiermee vrijdag een ovenschotel gemaakt. Beetje olie in het bakpannetje, een laag spitskool, daarop 2 eerst even in de airfryerXL gebakken gierst kaasburgers, beetje uit elkaar gehaald, dan een laagje aardappelpuree gemaakt met lichtzoute boter en geraspte kaas. Bovenop een paar klontjes boter. Alles vanaf koud dus 30 minuten op 160° in de airfyerXL. Schaaltje komkommer erbij.


Op de laatste dag van deze blogweek wat voorwerk gedaan voor de visite van zondag. We aten groenlof met blauwe kaas. Maar uiteindelijk zonder de risotto. Ik bakte 100g spekjes in een apart pannetje met een paar plakjes chorizo. Ongeveer 350g gesneden groenlof gebakken in een pan met wat olie en boter. Daarover de spekjes en ongeveer 100g blauwe kaas verdeeld. Nog wat extra boter erbij gesmolten. Aardappelen gekookt. Heerlijk!

En vandaag, zondag, stoofpotten met vlees, veel groenten en bier want visite. Daarover volgende keer weer. 





zondag 9 november 2025

Uit de airfryer(s): maïskolf in aluminiumfolie, hazelnootburgers, hutspotovenschoteltje, schotel bietjes met gehakt; uit de slowcooker: hutspot en rauwe rode bietjes gegaard; verder soepje; roerei; gebakken kippenlevertjes.


Voor deze zondag na de dag ervoor prikken en op visite en wachten op de wegenwacht, hield ik het bij een hazelnootburger en een soepje. Bij de rest van de paprika-tomatensoep 110ml runderfond en een paar stukjes van de rookworst toegevoegd. Dan 2 grote tomaten en nog 6 aardappeltjes even gekookt. Met de staafmixer fijngemaakt, erbij in de pan en een nieuwe soep is ontstaan. Kom soep en 2 hazelnootburgers 15 minuten gebakken op 150° op de grillplaat in de airfryerXL.  Leuk geprobeerd, goed gebakken maar wel erg weinig smaak aan dus een beetje srirachiasaus erbij. 


Maandag paddenstoelen gebakken in wat boter en olie met veel knoflook in stukjes. Extra boter erbij gesmolten voor wat jus. Aardappelen gekookt. Tomaat in stukjes gemengd met piccalilly. Sla met komkommer en een sausje van mayonaise en mosterd apart. Eenvoudig maar lekker.


Dinsdag moest de hertenstoof op. Opnieuw wat sla en tomaat. De rest aardappel gebakken in de jus van de paddestoelen. Erbij ook nog roerei met 4 eieren en 60g geraspte kaas en Italianse kruiden. Erg lekker.


De volgende dag hutspot uit de slowcooker. Met 500g aardappel, 210g wortel en 290g ui in stukken en peper, laurier en kruidnagel in de pot. De wortelstukjes even gekookt en met nat in de pot, beetje water erbij, 100ml, met bouillonpoeder en 8 uur op laag. Iets teveel nat dus afgegoten. In een pan een beetje gestampt. We aten er gerookte makreel bij met een heerlijke grove mosterd. Wat een fijne combinatie. Het koken van de stukjes wortel heb ik overgehouden uit een vorige keer toen ze eigenlijk ook na 8 uur nog te hard waren en dat vind ik zonde van de hutspotsmaak vandaar. 


En dan, donderdag, kippenlevertjes met kastanjechampignons en doperwten uit de diepvries. In het doosje kippenlevertjes zat 250g. De champignons, ook 250g, moesten echt op dus beiden volledig gebruikt. Ik deed daarom 200g erwten en 1 flinke sjalot. Gekozen voor apart bakken want ik wilde de levertjes goed krokant bakken, 15 minuten op hoog vuur en dan weer wat minder en dan weer wat meer voor de aparte smaak en even niet mengen met andere smaken. Tegelijk in een andere pan eerst de champignons lekker gebruineerd in boter. Dan 1 sjalot en 200g erwtjes erbij en even laten garen op een laag vuurtje. We aten er witte boterhammen bij beetje gebakken op de gaskachel 😉. Wat een heerlijke maaltijd. Met een goed glas rode wijn uit 2016. Natuurlijk wel wat over van de champ/erwten combi. 

Vrijdag dan alweer. In de middag de met de boodschappen meegekomen 500g rode bietjes 6 uur op laag gegaard in de slowcooker voor de volgende dag (er was één heel erg grote bij). 

Er stond een magnetronpan in de koelkast met verzamelde resten zoals tomaat, komkommer, sla, nat van de hertenstoof en van de hutspot, beetje roerei, aanbaksels van de levertjes met loeiheetwater losgemaakt en ook in de pan, dan nog een scheut alcoholvrijw wittewijn die openstond. Omdat een en ander ongekookt was even gezocht op soep in de magnetronDit recept vond ik wel bemoedigend. Op 700W 10 minuten laten warmen en garen. Prima. 


Ik had één maïskolf mee met de boodschappen. Deze ingesmeerd met een beetje boter en wat peper, paprikapoeder en klein beetje zout erover gestrooid. Ingepakt in folie 20 minuten in de airfryerXL op 180°. Heerlijk vers en dus heerlijk sappig. Erbij de overgebleven hutspot opgebakken. Wel veel eenvoudiger dan in het recept maar ik zocht bevestiging voor kaas bij hutspot. Geraspte kaas, notmuskaat en paneermeel gemengd en over het prakje gedaan, paar klontjes boter erop en 20 minuten op 150° in de airfryerXXL in het bakpannetje gebakken. Beetje gekke, maar toch wel prima maaltijd.


Op de laatste dag van deze blogweek ovenschotel met bietjes. De grote biet, 250g, in plakjes gesneden, 0ngeveer 450g aardappel gekookt. Ook 250g rundergehakt geruld. Eén ui gebakken, plakjes biet erbij en met een takje tijm nog 5 minuten laten sudderen. Puree gemaakt met wat boter, mosterd en peper. In het goed ingesmeerde bakpannetje van de airfryerXXL eerst de plakjes biet, dan het gehakt en dan de puree gestapeld. Klein beetje paneermeel bovenop met een paar klontjes boter en 25 minuten gebakken op 170°.
Ik ben niet erg gesteld op alcoholvrije wijn.  Deze fles lag er al een tijd, toch maar eens proberen. Lekkerder dan rode en witte die ik in huis had, maar ja, het is geen wijn hè. Wel een heerlijke maaltijd.



En vandaag, zondag, misschien wat resten en er ligt nog wat sla, tomaat en komkommer. En ook een heleboel andere mogelijkheden hoor. Daarover volgende keer. 



zondag 2 november 2025

Pompoensoep; Uit de airfryer(s): worstenbroodjes opgebakken, aardappelschijfjes; mascarponesaus; spruitjes a la Jamie; hertenstoof uit de slowcooker; op visite.


Tja, wat maken we deze zondag nu weer. Met de pompoenpuree maakte ik zoet-pittige sinaasappel pompoensoep. Omdat de puree al klaar was heb ik 1 ui, 2 tenen knoflook en 60g wortel gefruit in een klein beetje jus en een paar lepels kokosolie. Daarin 1 eetlepel koriander, een beetje citroengras, 1 eetlepel kerrie, een puntje gemalen kardemom, een beetje gevijzelde citroenpeper met zout, 4 blokjes stemgember in stukjes en een paar chilivlokken ongeveer 15 minuten laten meebakken. Intussen de puree in de soeppan gedaan met het vocht uit de potten en tot bruikbare dikte aangevuld met witte wijn zonder alcohol (vind ik niet lekker genoeg om te drinken, dus goed op te maken op deze manier). Het gebakken spul erdoor geroerd en lekker kalm opgewarmd. Dan net voor opdienen de sinaasappelrasp en nog wat verse koriander en peterselie uit de kruidentuin. Wat een ontzettend heerlijke soep was dat! Erbij in de voorverwarmde airfryerXL op de grillplaat 2 worstenbroodjes opgebakken, 6 minuten op 150°. Links de gebakken vulling voor de soep. 


Maandag biefstuk, heel kort gebakken in een hete pan met olie en boter. Daarbij mascarponesaus. Een sjalot en flinke teen knofllook gefruit in wat lichtzoute boter. Een scheut whisky erbij. Dan een lepeltje bouillonpoeder en 50ml water. Vervolgens 4 lepels mascarpone en ongeveer 50g geraspte kaas en zwarte peper. Heerlijke saus. Verse aardappelschijfjes gebakken met het smart sensing programma in de airfryerXXL. Sla, tomaat, komkommer en mayonaise op tafel. Zondagsmaal op maandag 🙂.


Een potje slagroom gemengd met aardbeienmosterd. Een heel oud Duits potje opgedoken in de voorraad. De room over de datum. Gekeken of een en ander nog bruikbaar was. Heerlijk toetje met blauwe bessen. 


De volgende dag de laatste soep gegeten in de middag. Voor 's avonds spruitjes. Er was 350g, tamelijk fijngesneden en ongeveer 8 à 10 minuten gebakken in lichtgezoute boter en worcestershiresaus. Niet eerst gekookt. Lekker laten stoven, ongeveer 15 minuten. Wat een uitmuntend recept hoor van Jamie, echt heerlijk. We aten er wat penne/macaroni bij, de mascarponesaus van de dag ervoor opgewarmd. Was weer erg lekker zo bij elkaar.

Op woensdag was de bedoeling tarte tatin met prei en knolselderij. Ik had wegens omstandigheden al op dinsdag 145g prei en 140g knolselderij in kleine stukjes gebakken in boterjus van de biefstuk. Daar mosterd en tijm en rozemarijn bij gedaan en nog even laten sudderen. Smaken vast lekker gemengd. Geen tarte tatin werd het maar... Door die zelfde omstandigheden de groenten gemengd met de overgebleven pasta. Dan 100g spekjes gebakken, een potje crème fraîche en wat geraspte kaas daar door geroerd en dat gemengd met de groentenpasta. In de magnetron verwarmd op 700W, ongeveer 8 minuten. Met een bijzonder lekker glas rode wijn want als je van wijn houdt is het fijn als het leven een beetje moeilijk is, ervan te genieten.

Wegens nog matige conditie aten we donderdag paprika tomatensoep uit de maart box van No Waste Army. Witte boterhammen ontdooid en een rookworst  opgewarmd en in stukjes erbij en erdoor. Boter, peterselie en mosterd op tafel, lekker gegeten. 

Vrijdag in de middag een gekocht hapje als bij de koffie als troost voor een wat moeizame dag. Appel kaneel muffin.

Ik had omdat het in de aanbieding was hertenpoulet gekocht. Ik maakte daar hertenstoof mee in de slowcooker. Op tijd opgestaan en 1 winterwortel, ½ knolselderij en 1 rode ui in stukken gesneden. De 300g poulet met peper maar zonder bloem rondom bruin gebakken in boter en in de pot. De groenten daarna ook even aangebakken en de scheut port, klein beetje frambozenazijn en 130ml runderfond erbij opgewarmd, want nooit koud vocht op warm vlees is mij geleerd. Jeneverbessen, tijm, laurier en kaneel toegevoegd en 8 uur op laag gezet. Na 7 uur nog wat in olie gebakken paddestoelen toegevoegd. Krielaardappelen kort gekookt en in de ecostoof voor 55 minuten. Wat groene sla, tomaat en blauwe bessen op tafel. Heerlijk. 

Op de laatste dag van deze blogweek waren we op verjaarsvisite bij kleinzoon van 8 en kregen we natuurlijk lekkere hapjes en happen. Een indruk door de foto's. Later nog een kom erwtensoep dus eten thuis was niet meer nodig. Gezellig en lekker, wat wil een mens nog meer. 


En vandaag, zondag, beetje moe en misschien nog wat resten. Daarover volgende keer dan weer. 







zondag 26 oktober 2025

Airfryer(s): shiitake-kerrie-pumpkinkruiden-omelet, opgebakken vleespasteitjes en pizzapunten, BBQworsten, gemengde ovenschotel; gekke maar lekkere soep; pompoen uit de slowcooker.


De zondag van veel verschillende resten en restjes die niet allemaal goed bij elkaar pasten. Soep gemaakt van witlofsalade, witlof uit de slowcooker, kip van de roti en een paar stukken pannakoek daarvan. Vanwege kans op aanbranden in de soepmachine, in een pan gekookt, 20 minuten omdat er rauwe witlof inzat en alles al even bewaard was. Daarna met de staafmixer bewerkt, een smakelijke gladde soep. 


Uiteindelijk in de koelkast (en de volgende dag deels ingevroren) en pizza's besteld, Marinara voor de ander, Gorgonzola voor mezelf. 


Maandag bestond de maaltijd uit een kom soep en de stukken pizza opgebakken in beide airfryers op de pizzaplaat en de grillplaat, 5 minuten op 180°. En als dessert bij de koffie de laatste 2 supergrote bokkepoten die nog in de diepvries lagen en er nodig een keer uitmoesten. 


De volgende dag eerst een ui en 12 minitomaajes gebakken in wat olie. Dan de resten witte- en gebakken rijst en de saté-boontjes erbij en de witlofdressing die er nog stond erdoor geroerd, heerlijk hoor. Erbij 2 vlees pasteitjes gebakken in de airfryerXL op de grillplaat, 15 minuten op 160°. 


Dan al weer woensdag. In de middag beiden een avocado met peper en een beetje zout. Lekker en gezond.


We aten penne en broccoli. Ongeveer 240g broccoliroosjes en 180g penne even apart gekookt. De stronk in heel kleine stukjes gesneden en even apart gekookt in de magnetron. Eén ui met 2 tenen knoflook lekker bruin gebakken in een beetje lekkere olie. Ui, knoflook, peper, de gekookte stronkstukjes en 125g mascarpone door de pasta gehusseld. De broccoliroosjes apart opgediend. Ik doe dat omdat we ervan houden dat er verschillende dingen liggen op het bord en ze apart te proeven (ook voor de foto's) maar vooral ook om wat er over blijft eventueel apart te kunnen verwerken als resten. Ook nog BBQ worsten met cheddar en jalapeño gebakken op de bakplaat in de airfryerXL, 8 minuten op 180°. Lekkere maaltijd zo bij elkaar.

Donderdag een omelet gemaakt met 100g shiitake paddenstoelen, 1 groene paprika en 1 grote sjalot fijngesneden en in een kom gemengd met 2 eetlepels olie. Dan 5 eieren geklutst met een scheutje melk, 2 kleine eetlepels kerrie, 2 lepels pumpkin spice, peper en een beetje zout. AirfryerXL met ietsje ingevet ovenchaaltje erin, voorverwarmd op 160°. Het paddenstoelenmengsel in de schaal, dan het eimengsel erover. Ongeveer 12 minuten laten garen. Beetje verse koriander en peterselie geknipt ter versiering. Heerlijk pittige omelet. In de airfryerXXL met het smart sensing programma diepgevroren aardappelkroketjes gebakken (10 minuten). Een paar tomaatjes op tafel. 

De volgende dag.
Het duurt wel eens even voor ik een beluit genomen hebt wat te doen met een rest, zoals bijvoorbeeld de stukjes roti (is alleen de pannekoek hè), om weggooien te voorkomen. Ideeën gezocht op internet. Het was 100g roti, fijngesneden en gemengd met nog 100g rijst van dinsdag en 100g ei van donderdag. Maar zo natuurlijk te droog voor een ovengerecht. Gevonden in de voorraad een potje mosterd dille dip en in de koelkast een potje met uienmengsel. Dat met een scheut olie door de roti-rijst-ei geroerd. In een ovenschaal, bedekt met wat paneermeel en klontjes boter. In de airfryerXL op de bakplaat gezet want dan gemakkelijker weer op te pakken. Gekozen voor 25 minuten op 160°. Heet en echt lekker.


De saus voor tzatziki gemaakt met volle kwark, heel veel geperste knoflook, zwarte peper en een snufje zout. Samen met stukjes komkommer en tomaatjes op tafel. De combinatie van het een beetje zoetige gerecht met de felle knoflooksaus en frisse komkommer was heerlijk. 


Op de laatste dag van deze blogweek de groene pompoen die er nog lag gegaard in de slowcooker. De groene pompoen door de midden gesneden, kleine stukjes aan de zijkanten eraf en passend in de 2 potten van de duo met een scheut water en een paar tenen knoflook 5 uur op laag. Na even afkoelen het vruchtvlees verwijderd en gemengd met zwarte peper, snufje zout en fijngesneden kruiden: tijm, rozemarijn, koriander, peterselie, oregano en selderijblad. De rest van de scherpe tzatzikisaus ook meegehusseld. Geproefd toen het lauw was, heerlijk. 

We aten het op kamertemperatuur met Emmentaler crackerszeezout boter en in de magnetron opgewarmde rest penne met een paar stukjes broccoli en mascarpone en een glas rode wijn. Lekker zo bij elkaar.

Het nat uit de potten even bewaard voor een soepje. De rest van de puree nog even in de koelkast. Deels naar de diepvries denk ik. 

En vandaag, zondag, bijna geen resten meer, dus verse groenten met..... Daarover volgende keer dan weer.