zondag 24 augustus 2025

Uit de airfryer(s): preischotel met zalm, aardappelblokjes, opgewarmde sparerib en pitabroodjes; uit de slowcooker: worteltjes met sinaasappel en boter; risotto met groenlof uit de rijstkoker; eten besteld; stamppot groenlof met shoarma; lekkere restenmaaltijd.


Het werd prei deze zondag. Gratis prei gekeregen van de vaste leverancier, Hofweb. Daar zalm bij gekocht en deze schotel met mosterdsaus gemaakt. Prei, 350g gekookt, saus gemaakt met 70g boter, 22g bloem, 70 witte wijn en 200ml room (moest op en geen melk open) en 2 lepels mosterd. Zalm en prei in de bakpan met ietsje olie onderin, saus erover en op de bakplaat gezet in de airfryerXL, was afgekoeld dus eerst 14 minuten op 180° en dan nog 6 minuten op 160°. De airfryerXXL gebruikt om met het smart sensing programma aardappelblokjes te bakken, een uurtje in water, goed afgedroogd en met wat olie en zwarte peper gehusseld. Wat een voortreffelijke maaltijd. Met een heelijk glas witte wijn.


Maandag risotto maar dan met groenlof en blauwe kaas. Ik maakte de risotto in de rijstkoker (ongeveer 25 minuten) met 100g risottorijst, 330ml bouillon, 40ml wijn en 1 eetlepel boter. Apart een flink stuk prei en 2 tenen knoflook gebakken. Ongeveer ½ groenlof in reepjes gesneden. Toen de risotto klaar was alles erdoor geroerd samen met de gemalen pecorino. Nog 5 minuten laten staan op de warmhoudfunctie zodat het groenlof nog wat kon slinken. Inmiddels de pikante gorgonzola verbrokkeld, of eigenlijk meer geprakt want erg zacht en samen met fijngehakte hazelnoten en de pecorino op tafel. Stevige smakelijke maaltijd. 


Dinsdag vooraf kleine hapjes van zalm/prei en risotto met blauwe kaas even opgewarmd in magnetron en pannetje. Lekker buiten met een slokje wijn.

We aten verder sla, tomaten, pesto, zilveruitjes, mayonaise, gehaktballen opgewarmd in een ontdooide vlees/groentesaus met een broodje erbij. Smakelijke saus.


De volgende dag worteltjes in de slowcooker, met sinaasappel en boter maar zonder honing want vind ik te zoet. Vers gesneden en wortelblokjes uit de diepvries, samen 630g, even een paar minuten in de magnetron. Dan met sinaasappelsap, schil van de uitgeperste sinaasappel, takjes verse tijm en wat licht gezoute boter 7 uur op laag gezet. Perfect qua gaarheid en stevigheid en erg lekker. De schone sla erbij op tafel. Er lag nog een stukje gerookte zalm. Ook nog buffelmelk parels in een schaaltje. Tricolore pasta gekookt, gemaakt van paarse en oranje wortel en gele biet. Flesje met siracchasaus op tafel. Leuke combi van smaakjes. En heerlijke zalm moet gezegd. 


Donderdag eten besteld bij Pizzeria Belano. Spareribs voor de één en sucuk en shoarma voor de ander. Natuurlijk met salade, patat, sausjes en brood. Zin in en tevreden over. 


Vrijdag groenlof stamppot. De andere helft van de grote groenlofstruik fijngesneden, ongeveer 310g. Een stuk prei gebakken en de groenlof daarin even mee laten slinken samen met de rest van de shoarma en de ½ bal in stukjes, bij elkaar 160g. Overgebleven frietjes fijngehakt en bij de gekookte en gestampte aardappelen gedaan met een klontje lichtzoute boter (die frietjes geven een apart smaakje). De puree door de groenten gestampt en gehusseld. Een eenvoudige maar smakelijke maalijd. 


Op de laatste dag van deze blogweek wat koelkast-opruimwerk. Er lag nog 1 sparerib, deze opgewarmd in de airfryerXL in het folie waarin geleverd, dus met nog veel saus eraan en heel lichtjes dichtgevouwen. Was prima volgens degene die het at. De salade en sausjes (uien- en knoflooksaus) ook van de bestelling van donderdag. Ook nog 2 pitabroodjes, opgewarmd in de airfryerXXL. Eieren gekookt en een rest tricolore pasta in een pannetje opgewarmd met een beetje olie. Geen vlees voor mij. Pita broodje gevuld met salade, ei en saus, mmm. Beetje rare maar toch ook wel lekkere maaltijd. Een goed glas rode wijn helpt daar natuurlijk wel bij.  

En vandaag, zondag, weet ik nog niet wat het zal worden. Daarover volgende keer. 




zondag 17 augustus 2025

Uit de airfryer(s): geroosterde tomaatjes, broden afgebakken, soort ratatouille, slavinken, omelet met Pecorino; uit de slowcooker: heerlijke witlof; orzo met van zevenblad gemaakt pesto; een klein verjaardagfeestje; salade; soepje.


Ik vond voor de sperziebonen die aan de beurt waren op zondag dit wel een leuk recept omdat ik iets met de ricotta wilde die op moest. Alleen de bereiding staat er niet, want staat in het boek wat ik niet heb. Bonen, 300g, gekookt, trostomaatjes geroosterd in halfjes, beetje Italiaanse kruiden, snufje peper en zout en wat olie, 10 minuten op 200° in het bakpannetje van de airfryerXXL. Saus gemaakt van crème fraîche en ricotta met Italiaanse kruiden en peper en een paar korrels zout. Erg lekker. Een rustiek witbrood ontdooid en afgebakken. Apart nog wat stukjes pittige jonge kaas. 


Maandag maakte ik orzo pasta met pesto, burrata en spinazie. De pesto maakte ik van zevenblad. Daarvan is genoeg te plukken in onze tuin. Een paar blaadjes jonge paardensla en wat toeven krulpeterselie toegevoegd. Maar omdat ik veel geroosterde pompoenpitten had meegekergen in de junibox van No Waste Army, zocht ik of je die kunt gebruikten in de pesto. En ja, dit recept van spinazie-pompoenpitpesto kwam ik tegen. Al met al, 2 handenvol groen, 3 eetlepels gemalen oude Pecorino (in de Onionchef met het roze mes), 2 grote tenen knoflook, 3 eetlepels van de gezouten pijnboompitten, een beetje citroensap, scheutje water en basilicumolie zoveel als nodig. De staafmixer moest er hard voor werken. Geen zout en peper toegevoegd i.v.m. de pompoenpitten. Heerlijk van smaak. 
Verder 150g orzo gekookt, ongeveer 15 minuten. Ongeveer 400g wilde spinazie laten slinken in wat olie. Burrata uit de verpakking, een paar gedroogde tomaatjes versneden. Orzo en spinazie apart op tafel. De pesto, zongedroogde tomaatjes, burrata en de kaassaus van ricotta op tafel. Heerlijk gegeten weer. 


De volgende dag werd de verjaardag van de kleinzoon die 6 werd een beetje gevierd in de tuin. Klein feestje met alleen het gezin en een vriendje van de jarige (het grote feest komt later). Heerlijke taart. Lego dus veel lekker binnen bouwen en daarna buiten met water klooien. Hapjes in de middag achter het huis en voor de avond blikken tomatensoep, 2 heerlijke broden afgebakken, lekkere zoute boter, stukjes echte goede Franse droge worst, water, limonade, witte wijn, rode wijn, prima aan de buitentafel met 30° in de schaduw. 

 

De volgende dag weer erg warm. Salade gemaakt met eikenbladsla, rest gekookte boontjes, rest orzo, stukjes Franse worst en tomaat. Saus gemaakt met de rest van de kaassaus van ricotta, pesto, de rest uit een heerlijk potje uit Frankrijk: rillettes de poules. Stukje brood erbij, prima maaltijd voor een hete dag.
Om een of andere reden wil de link niet op z'n plaats blijven, raar... 

Donderdag witlof uit de slowcooker. Het waren 5 kleine stronkjes. Omwikkeld met jong-belegen kaas en pancetta, 3½ uur op laag gezet met een klein scheutje water. Een paar aardappels gekookt. Beetje oude jus opgewarmd en een lekker maal op een warme dag.


Het was op vrijdag nog steeds wel warm. Ik maakte een soort heel eenvoudige ratatouille van 1 rode paprika, 1 grote tomaat, 1 grote ui, 2 tenen knoflook, een handvol wortelblokjes, beetje provençaalse kruiden, zwarte peper en olie in het bakaccessoire van de airfryer XXL, 18 minuten op 195°. Beetje rijst gekookt in de rijstkoker (deze keer echt voor 1 persoon volgens het eetmaatje) en twee slavinken in een ovenschaaltje 5 minuten op 190° en daarna nog 9 minuten op 160° in de airfryerXL. Goed eten met een lekker glas rode wijn. 

Van de rest van de salade van woensdag zonder tomaat en worst, met wat stukjes aardappel en een flinke eetlepel pesto aangevuld met water een soepje gemaakt in de soepmachine. Peper en zout toegevoegd. Een smakelijk, beetje kazig soepje door de pesto. Het restje groenten en rijst erbij in de soep gedaan. Voor de volgende dag.

Op de laatste dag van deze blogweek vooraf een kommetje soep. Daarna sla, tomaten, naar wens pesto en mayonaise en tijm-rozemarijnchips. Er stond nog veel geraspte Pecorino en zag dit receptje, maar heb uiteindelijk gekozen om een omeletje te maken door 4 kleine eieren te kloppen met een scheutje melk en flink wat kaas en dit te bakken op de bakplaat van de airfryerXL, 190° voorverwarmd, 10 minuten gebakken en erg lekker. 

                                                          
En vandaag, zondag, ik denk prei of groenlof. Daarover dan volgende keer weer. 

                                                                                                                                                                                      











zondag 10 augustus 2025

Uit de airfryer(s): snijbietpasta met venkelworst en kruidenkaas, kipsaté, hele forellen; uit de slowcooker: maïs aan de kolf en ook nog witte kool met ham en knoflook; heerlijk gegeten weer bij ons plaatselijk restaurant; een paar zeegroenten bij de vissen.


Het werd restjesdag deze zondag. De snijbiet met pasta was nog prima. Eerst een droge worst met venkelzaad in plakjes gesneden en even gebakken op hoog vuur. Dit met het vet in het bakpannetje van de airfryerXXL gedaan. Daar de pasta doorheen geroerd. Bovenop een laagje geraspte kruidenkaas. Op 160° ongeveer 30 minuten laten doorwarmen. Door de schaal ijsbergsla met komkommer een restje van de Marqt-salade met ei-bieslook en een paar stukjes kaasaardappel gehusseld. 


Maandag maïs uit de slowcooker. Eén grote kolf ontdaan van blad en draden doormidden gesneden. Dik besmeerd met zeer zoute boter en ingepakt in aluminiumfolie. Scheutje water op de bodem en in de pot gelegd, 4 uur op laag, heerlijk zoet en gaar. Geen andere kruiden erbij omdat we er kipsaté bij gingen eten, 10 minuten op de pizzaplaat in de airfryerXXL op 190°. Witte rijst erbij uit de rijstkoker, op tafel de rest van de kip-satésalade en kip-kerriesalade als sausjes. Watermeloen als frisje. Een heerlijke maaltijd. 


De erwtensoep moest nog opgemaakt. Dat deden we dinsdag. Een rest van de maïskolf afgeschraapt en toegevoegd en 100g gerookte spekjes en water met bouillonpoeder erbij om wat te verdunnen. En omdat we de erwten iets te hard vonden 45 minuten laten sudderen op het laagste pitje op het gas. Een stukje roggebrood erbij en een prima eenvoudig maal. En die foto was al een keer gemaakt vorige week, dus nu de heerlijke lichte rosé die we er bij dronken. 

De volgende dag de andere helft van de witte kool in de slowcooker gegaard, 350g. Met een paar plakjes serranoham en beenham, niet gebakken, 2 grote tenen knoflook, 2 lepels gedroogde uitjes en bouillon op gevoel. Ik gebruik zelden de stand hoog, dus nu gekozen voor 8 uur op laag, lekker gaar. Op het eind de restjes van beide kipsalades erdoor geroerd. Redelijk maar niet echt een uitmuntend gerecht. Vond ik ook zonder die toevoeging, vandaar die keuze. Ik had maandag extra rijst gekookt. Dat nu opgebakken met verse ui-stengeltjes en stukjes prei. Wel lekker. Twee merquez burgers gebakken, ook lekker. Ziet er al met al niet echt aantrekkelijk uit, maar toch goed gegeten. 


Donderdag op stap en een ander laten koken. We aten bij restaurant Gewoon in eigen dorp. Buiten op het prachtige terras had ik zalm en Hollandse garnalen en de ander het visbordje als voorgerecht. Daarna voor mij gebakken camembert en de ander de varkenshaasspies. En tot slot een heerlijk nagerecht met gemarineerde kersen, ijs en slagroom. Zoals Gewoon-lijk weer lekker en gezellig. 



Op vrijdag een beetje witlofsalade met een gekookt eitje en krieltjes uit de magnetron. Nog wat jus van de merquezburgertjes. En lekker met mayonaise en maggi. Eenvoudig en smakelijk. 


Op de laatste dag van deze blogweek hele forellen gebakken met het smart sensing programma in de airfryerXXL. Beiden gevuld met plakjes citroen, takje rozemarijn en een snufje grof zout op de huid. In het mandje. Duurt ongeveer 20 à 23 minuten. Zo lekker!

We aten er zeesla en even gekookte zeekraal bij als groenten. De zeesla was geen succes. Gewassen, nog meer gewassen, nog meer gewassen, gewoon niet lekker.. Jammer. De zeekraal echt even doorgekookt was een succes. Lekker zacht en heerlijk van smaak. De rest van de aardappeltjes in stukken gesneden en gebakken waarbij de gerookte makreelsalade en de garnalen knoflooksalade heerlijk waren. 


En vandaag, zondag, zeker sperziebonen want die zijn echt aan de beurt... Daarover later weer. 




zondag 3 augustus 2025

Uit de airfryer(s): gegrilde witte kool, ovenschotel wortel-prei en ontbijtspek, gebakken aardappeltjes met kaas; shakshuka met brood; stamppot met groentestoof en kruidenkaas; rijst met gehakt in de rijstkoker; en uit de slowcooker: erwtensoep, ja echt.

Nog te roosteren witte kool in de airfryerXXL op de grillplaat. 

Op de zondagmiddag de laatste 2 gebakjes bij de koffie. Jarig zijn kan dagenlang nietwaar. 


Vóór de verjaardag had ik wortel-preistamppot-zonder aardappelen uit de diepvries gehaald. Maar ik was een beetje moe dus maakte ik toen gemakkelijke tosti's. Voor deze zondag die stamppot gemengd met de rest van de aardappelsalade met erwtjes. In een ovenvaste schaal. Bovenop een paar plakjes ontbijtspek. Op de bakplaat in de airfryerXL gezet, 30 minuten op 170°. De resten van kool-, komkommer- en tomatensalades gemengd en erbij op tafel. Deze keer alles wat over was naar de compost gedaan wat niet vaak gebeurt maar vermoeidheid en feestjes sturen de boel wel eens in de war. 


Voor de bos snijbiet die er lag gebruikte ik maandag dit recept met pasta als uitgangspunt. Pasta (fusilli en macaroni) gekookt. Ui gefruit, stukjes steel erbij, 2 tenen knoflook erbij en al het blad in de pan. Paprikapoeder, chilipeper en pasta erbij. Aioli van vrijdag gebruikt als saus. Kruidenkaas gemalen in de Onionchef met het roze mes. Ik bakte in een pan in een heel klein beetje boter er 2 schnitzels bij. Heel even om en om. Hier de overgebleven saus van de vitello bij geserveerd. Heel goed idee! Als dessert fruit met slagroom. 

Dinsdag Shakshuka. Ik maakte het met 6 cocktailtomaatjes, 1 rode paprika, 1 rode ui en 2 tenen knoflook
Paprika, ui en knoflook gebakken in klein beetje jus van de schnitzels en een klontje boter. Chilipoeder, cajunkruiden en tomaten erbij met een beetje water. Na een tijdje pruttelen 4 eieren toegevoegd en die nog ruim 8 minuten laten stollen. We aten er boterhammen bij en het was heerlijk. 


De volgende dag aardappels geschrapt in de machine, gestampt en daar de groentestoof van zaterdag door gehusseld en samen met een stukje schnitzel voor de ander goed opgewarmd. Toch nog een soort van hutspot dus. Lekker met kruidenkaas. Een komkommer in stukjes in een sausje van eitje preitje en ei-bieslooksalade vooraf bij een drankje buiten in het zonnetje; extra verse groente. 


Dan donderdag zocht ik een recept om rijst met gehakt klaar te maken in de rijstkoker. Vanalles gevonden  en daarmee geïmproviseerd op o.a. dit recept. Voor 1½ persoon rijst (eetmaatje), 250g rundergehakt even geruld (voor de zekerheid) met een scheut ketjap en wat nasikruiden waarvan ongeveer 150g gebruikt, ongeveer 150g Italiaanse roerbakgroenten (tja, dat zakje lag nou eenmaal al lang in de diepvries) tevoren ontdooid en water in de pot. Was heerlijk met op tafel gebakken uitjes, kroepoek en seroendeng. 


Omdat ik ook nog iets met de witte kool wilde die er lag en wilde uitproberen of grillen in de airfryer goed zou gaan bij mij, plakjes kool besprenkeld met zonnebloemolie en een beetje nasikruiden erop, op het speciale grillplaatje in de airfryerXXL op 180° ongeveer 10 minuten geroosterd. Geen groot succes want bleef iets te hard. Langer was geen optie i.v.m. verbranden. Misschien dunner, of reepjes en geen plakken en misschien meer olie? 

Komkommer en ijsbergsla, beiden 'schoon' op tafel. Met naar wens de ei-bieslooksalade en/of de kip-satésalade. Beiden gekocht voor de verjaardag waar ze niet nodig waren. Erbij stukjes aardappel met in de Onionchef geraspte kruidenkaas uit de box. Gemaakt deels volgens recept. Grote aardappels geschild, in stukjes even gekookt, afgekoeld, bestrooid met olie en kaas, een beetje zout en gerookte paprikapoeder. In het bakaccessoire van de airfyerXXL 15 minuten op 200°. Wat een heerlijke hap. Samen met de salades en de gekochte salades een prima maaltijd. Partner at met name de kip/satésalade. 


Op de laatste dag van deze blogweek, je gelooft het niet, een heerlijke erwtensoep uit de slowcooker. Alle hoeveelheden door de helft en extra een kleine aardappel. Begonnen met ½ liter water met bouillonpoeder en waarom dat heet moet zijn? Ik had een schouderkarbonade zonder bot en heb deze in 2 stukken gesneden. Na 6 uur wel een hele rookworst in plakken erin gedaan en geen selderij, maar wel verse peterselie. De hoeveelheid vocht leek prima. Apart een stukje pancetta in plakjes gesneden en gebakken. Erbij zoute boter, roggebrood en witte broodjes. Het was heerlijk, maar voor de erwten was de tijd toch nog iets te kort waardoor die specifieke smaak van erwtensoep toch niet helemaal tot z'n recht kwam. Jammer. Een uurtje langer of toch vantevoren weken hoewel op het pak staat dat het niet hoeft?
We dronken er een Massimo Firelli Grillo bij uit Sicilië, heerlijk. 


En vandaag, zondag, genoeg in huis, wie weet wat het wordt. Daarover volgende week weer.