zondag 29 maart 2020

Heerlijke restjessoep uit de soepmachine; makreelsalade; uit de airfryer: prei-courgetteschotel, gebakken witlof; uit de slowcooker: hutspot; magnetronkoekjes en Marokkaanse stoofschotel.

Een stralende zonnige zondag was het met als grootste gevaar dat mensen zich niet aan de beperkingen zouden gaan houden en de virusuitbarsting in deze week verder zou plaats vinden.
Wij zaten lekker even op de bank naast het huis uit de wind in de zon.


We aten een makreelsalade. Ik heb veel recepten bekeken en daarop mijn eigen salade gebaseerd die heerlijk smaakte.
Eerst in de middag 3 flinke aardappelen in blokjes en 2 eieren hard gekookt. Verder klein gesneden, 1 rode ui, 1 sjalot, ½ komkommer. Een ⅓ krop sla in stukjes gescheurd, flinke eetlepel zilveruitjes en een koffielepel kappertjes klaar gezet. Een dressing gemaakt van mayonaise, crème fraîche, citroensap, zwarte peper en 1 uitgeknepen teen knoflook. Natuurlijk de gerookte makreel schoon gemaakt.
Alles met elkaar gemengd behalve 1 ei en de makreel. Omdat de keuze voor meer of minder makreel aan tafel gemaakt mocht worden, deze over de salade verspreid en het ei samen met wat bieslook en peterselie als versiering gebruikt. Met toast van speltbrood uit de broodrooster.

Dan pasta met bloemkool. Eerst 300g bloemkool gekookt. Tegelijk 100g gerookte spekjes gebakken. In plaats van room vooral melk gebruikt want de room was op. Na het volgens recept koken van de spaghetti in bouillon en room/melk heb ik er resten feta, smeerkaas en mascarponesaus met kruiden door gedaan samen met de spekjes en de bloemkool. Heerlijke smeuïge pasta. Precies helemaal op.

Kleine doosjes met restjes eten, van alles wat, van macaroni, tot aardappelpuree tot salade van de makreel en ovenschotel broccoli/kabeljauw... Van de broccoli de bewaarde stelen in heel kleine stukjes gesneden. Van de afgesneden asperge-onderkanten eerste even een beetje bouillon getrokken. Het afgegoten kookvocht van de bloemkool was bewaard. Zo maakte ik er in de soepmachine weer een heerlijke romige soep van met een licht vissmaakje.

Dinsdag een prei-courgetteschotel uit de airfryer. Aangepast, natuurlijk. Eén prei en ½ courgette gesneden en gebakken in de jus met een rest spekjes die over was van de gans. Een ½ bol mozzarella mee gesmolten. Aardappels gekookt, 400g en gestampt met nat van de mozzarella. Ovenschaaltje gevuld met de groenten, daarop de puree, daarop plakjes verse geitenkaas, dus niet verkruimeld. Dan 15 minuten in de airfryer op 170°. Na 8 minuten een stukje folie erop gelegd met het spatdekseltje omdat de kaas wel erg bruin werd. Ook op deze manier een heerlijk recept. Er bij in jus gebakken saucijzen van de Amsterdamse worstmakers.

De volgende dag aten we hutspot uit de slowcooker. Geen extra zout toegevoegd, wel ½ groentebouillonblokje. Verse laurier en tijm uit de kruidentuin. Met ongeveer de helft van de ingrediënten zat de pot van de duo slowcooker wel erg vol. Toch maar op gewaagd, want het slinkt natuurlijk onderweg. Wel op een half uur extra gerekend of vroeg eten dus. Rookworst apart er bij.
En na 8 uur op laag was het echt heerlijk. Iets minder vocht had gekund, dat heb ik afgegoten voor het stampen.

Donderdag eerst een kom soep. Daarna een in de airfryer opgebakken stuk van de broccolitaart met een salade van 1 struikje little gem, ½ komkommer, 8 teentjes ingelegde knoflook en mosterd-dillesaus uit een potje. De maaltijd afgemaakt met een crackertje met nog 2 soorten kaas, verse geit en blauwe korenbloem.
Met een heerlijk glas wijn van Neleman.

Vrijdag voor bij de middagkoffie bakte ik 2 van deze chocoladekoekjes in de magnetron. Een leuk receptje om even iets zoets tevoorschijn te toveren. Even laten afkoelen.

We aten gebakken witlof. Ik koos voor 3 struikjes, in vieren gedeeld. Gebakken met 1 teen knoflook in plakjes, peper en een handje verse tijmblaadjes. In plaats van een sinaasappel heb ik 1 overrijpe peer fijngemaakt met een vork met 1 lepel gembersiroop en en een beetje citroensap. Alles na het bakken in een ovenschaal in de airfryer, eerst 8 minuten op 200°, daarna zonder folie nog 10 minuten met wat klontjes smeerkaas die dus niet wilde smelten, maar was wel lekker op de witlof. Intussen 2 stukken gansfilet gebakken in boter. Tevoren had ik een stokbrood afgebakken in de airfryer.  Een heerlijke maaltijd zo met elkaar.

Op de laatste dag van deze blogweek Marokkaanse stoofschotel. Ongeveer de helft van alle ingrediënten. Een kleine rode ui, want de gele waren op. Wel een hele teen knoflook. En verse tijm.
De groenten fijngemaakt in de magimix met de grove rasp. Er bij couscous, geroosterde amandelen en eieren.

En vandaag, zondag, de koelkast inspecteren en resten opmaken denk ik. Daarover volgende week.

En dan nog iets.
Ik wilde er liever over zwijgen, want ik weet dat er dan lezers zijn die gelijk Philips onderuit zullen halen, maar ik ga nu toch maar uitleggen waarom ik niets meer heb geschreven over het bijzondere van mijn nieuwe airfryer. Na een paar weken sloot hij niet goed meer. Na overleg ingeleverd voor reparatie. Het duurde een maand voor er een beslissing kwam, niet te repareren. En nu duurt het nog een maand voor er een nieuwe geleverd kan worden. Pech? Ja, jammer, want ik was er heel blij mee. Nu dus gewoon voort met mijn oude XL tot de nieuwe alsnog zal verschijnen. Zodra dat gebeurt kom ik natuurlijk weer met leuke aspecten van de Smart Sensing Technologie.

zondag 22 maart 2020

Uit de airfryer: broccolitaart, rundervinken en ovenschotel met kabeljauw; verjaardagsdiner voor 2; ganzenbout met spitskool en puree uit de slowcooker en lekkere wijnen.


Na een nacht en dag erg beroerd te zijn geweest, deze zondag wel weer een ontbijtje genuttigd. Nog niet helemaal op orde, maar wel een lichte pastamaaltijd gemaakt. Precies volgens recept deze keer.



Nog steeds een beetje wankel, maar wel gekookt maandag. We aten in boter gebakken drumsticks met een in de magnetron gepofte aardappel en sla, komkommer en tomaatjes. Lekker hoor.

Dinsdag een broccolitaart. Ik had 100g wilde broccoli-scheuten, even gekookt, 4 flinke kastanjechampignons gebakken met 1 rode ui, verder 6 kleine pruimtomaatjes in stukjes gesneden. De zijkanten van een bakblik bekleed met repen bladerdeeg, de bodem ingesmeerd met boter, alle groenten er in, flink wat verse oregano uit de kruidentuin erover en wat zwarte peper. Dan 2 eieren geklutst met 100ml crème fraîche en als laatste een halve bol mozzarella in stukjes gescheurd. Dan het geheel afgedekt met bladerdeeg en ingesmeerd met koffiemelk. Paar gaatjes er in geprikt en 20 minuten gebakken op 180° in de airfryer. Het werd dus een omgekeerde taart. Een lekkere vleesloze maaltijd.

Dan de stille verjaardag van partner. We zijn vrijwillig geïsoleerd vanwege leeftijd en niet volledig gezond, dus geen volk in huis. Jammer dat er voorlopig dus ook niet gekookt wordt voor gasten. Maar, ook voor samen zijn er natuurlijk leuke dingen te bedenken.
Als voorgerecht gerookte forel. Weliswaar zonder de garnaaltjes, maar toch erg lekker.
Daarna een in boter gebakken biefstukje voor de jarige, groene asperges met mascarponesaus en een broodje. De bladerdeegvorm was niet helemaal gelukt, dus de asperges er naast gelegd. De mascarpone opgewarmd met peterselie en dille. Die bladerdeegvorm was gemaakt van de rest van de rol bladerdeeg van de broccolitaart. Het deeg in 2 delen verdeeld, de randen omgevouwen en 15 minuten gebakken in de airfryer op 200°. Maar blijkbaar niet genoeg gaatjes geprikt, want kwam toch bol te staan. Maar de combinatie was heerlijk.
Een bijzondere wijn er bij opengemaakt.
Lekkere kaas, lekkere flap, maar zonder chocola want we waren vol en koffie met een oude jenever. Al met al, een feestelijke verjaardag.

Een rest rode kool en een grote gepofte aardappel uit de koelkast, samen verwarmd in de magnetron. De rest van de peer van de flap aangevuld met een nieuwe peer, bladen sla en 2 in de airfryer gebakken rundervinken, 13 minuten op 180°. Wat een eenvoudige maar lekkere maaltijd.

Vrijdag, visdag. Dat is zeker niet altijd zo, maar deze keer een ovenschotel met broccoli en kabeljauw. Ik had van alles iets minder, maar de verhoudingen wel ongeveer hetzelfde. Verse peterselie trouwens. De aardappelen en groenten gekookt en gemengd met de ui en kruiden. Maar de 2 stukken vis heb ik heel gelaten en tussen de groenten geschoven. Verder gewone room gebruikt. En een beetje geraspte kaas erover gestrooid. Ik had in de middag gekookt, dus vanaf bijna afgekoeld de airfryer in. Gekozen voor 180°, na 10 minuten gekeken en vork er in, daarna nog 10 minuten op 160°. Was prima. Een heerlijk glas witte wijn er bij van Neleman, de lekkerste biologische wijn die ik ken.

Met gebruik making van het recept voor parelhoen, aten we op de laatste dag van deze blogweek ganzenbout met spitskool uit de slowcooker. Heel eenvoudig, 100g gerookte spekjes op de bodem, 1 bout van 260g er op, ingepakt met bladen van de spitskool, 60g boter, flink wat zwarte peper en een slok water erbij en 6 uur op laag. In de ander pot van de duo aardappelpuree gemaakt met 1 stuk pastinaak en aardappels tot 440g. Ook hier boter en water, ongeveer 25g en 25cc en dan 7 uur op laag. Beiden heerlijk maar het hadden wel wat meer koolbladen mogen zijn.

En vandaag, zondag, de gerookte makreel moet op. Maar daarover volgende week.




zondag 15 maart 2020

Uit de airfryer: bananenflapjes, scholfilet, bloemkoolstamppot met smeerkaas; uit de slowcooker: draadjesvlees en puree van aard. en pastinaak; lekkere soep uit de soepmachine.

Zo, de nieuwe week begon met het maken van bananenflapjes. Eerst een paar stukjes pure chocola gesmolten in de magnetron, 2 ontdooide plakjes bladerdeeg daarmee ingesmeerd. Stukken banaan en een beetje vanillesuiker erop en dichtgevouwen. Ingesmeerd met koffiemelk en daarop weer wat vanillesuiker. Dan 20 minuten op 160° in de airfryer in het mandje op bakpapier, na 10 minuten het bakpapier er onderuit gehaald zodat de onderkant ook lekker krokant kon worden.

Bananenflapjes met chocola.
We aten scholfilet. Natuurlijk weer een volledig aangepast recept, maar wel leuk uitgangspunt. Er was 280g filet. Dit heb ik geheel ingepakt in folie met er op schijfjes sinaasappel met schil, gedroogde tomaatjes uit de olie, takjes basilicum, witte wijn en boter naar smaak. Werkelijk heerlijk na 15 minuten op 180° op de bakpan in de airfryer. Er bij kropsla met 4 bosuitjes en 2 kiwi's in stukjes gesneden. En een paar gekookte aardappels met oude jus. Heerlijke maaltijd.

Maandag bloemkoolstamppot. Wel een heel bloemkooltje maar slechts 450g aardappel gekookt, 1 grote prei gebakken met 2 tenen knoflook en 1 rode peper zonder zaadjes. Lang heel zachtjes met extra boter omdat ik prei alleen lekker vind als het helemaal zacht en gaar is. Aardappelen in een grote schaal gestampt, preimengsel er door, voorzichtig de bloemkool er door geschept. Dan ongeveer 75g feta erdoor gekruimeld. Melk en extra boter was niet nodig. Wat een heerlijke combinatie. De rest in een ovenschaaltje weggezet om met extra kaas lekker op te bakken.

Dinsdag was de oudste van de twee kleine kleinzoons in huis. Inmiddels al weer 2 jaar en 4 maanden. 
We aten heel eenvoudig een omelet met ui, knoflook en champignons. Ik heb zowel de champignons als de ui en knoflook voorgebakken. Een flinke bos verse bieslook door het eimengsel geroerd voor het bakken. Zwarte boontjes uit blik en witte basmatirijst uit de rijstkoker aten we er bij. Met een scheutje tomatenketchup.

Van een rest groente en saus zonder vlees van het stoofpotje, de bouillon van de gestoomde kool, een restje grote macaroni en de rest van de zwarte boontjes een gladde soep gemaakt in de soepmachine. Lekkere dikke soep als lunchhapje.

We aten de rest van de bloemkoolstamppot afgedekt met smeerkaas, 20 minuten opgebakken in de airfryer op 160°, voor partner nog een klein stukje worst. Een crackertje met kaas toe maakte het een voldoende maaltijd.

Donderdag maakte ik het meest eenvoudige draadjesvlees in de slowcooker met 275g sucadelap. Wel een hele ui, maar 2 tenen knoflook, 1 flink laurierblaadje en 2 kruidnagels. Na het aanbakken van het vlees en de uien en knoflook een scheut water in de bakpan gedaan en alle heerlijke aanbaksels mee in de pot. Een theelepeltje bouillonpoeder en klaar. En let op, nooit koud water op warm vlees, dan wordt het taai. Heerlijk na 9½ uur.

Ook in de slowcooker puree van aardappel, 290g en pastinaak, 150g, met 25g boter, 25ml water en zwarte peper. Na 7 uur goed gaar. Had met deze hoeveelheid iets korter gemogen. Uit een pakje rode kool met appel gekookt in de magnetron

Er was best veel rijst over van dinsdag. En een heel klein beetje saus van het draadjesvlees. Ik heb voor de maaltijd vrijdag eerst een flinke ui en 2 tenen knoflook gebakken in wat olie, daar het restje saus bij gedaan en toen de rijst met een flinke scheut sojasaus. Heerlijk. De salade was alleen maar witlof met hamblokjes en mayonaise. Paste er best wel goed bij. 

Dan al weer de laatste dag van deze toch wel wat verwarrende en nare virus-week. En nogal onverwacht werd het een nacht en dag in bed vanwege maag-darmproblemen. Geen ademhalingsproblemen of koorts, wel behoorlijk ziek. Dus partner een boterham met gebakken ei en ik niets, niets en nog meer niets. 

En vandaag, zondag, wel een blogpost maar verder.... Daarover volgende week. 

zondag 8 maart 2020

Stoofpotje en witlof uit de slowcooker; lekkere avocado-mousse en komkommer-eisalade; gepofte aardappelen uit de magnetron; mini-quiches, gevulde paprika en aardappelgratin uit de airfryer; lekker gegeten bij Restaurant Gewoon.

Avocadomousse.
Gasten aan tafel. Een zondags stoofpotje in de slowcooker met 1 ui, 1 prei, ½ rode paprika, 3 grote gekleurde wortelen, 5 tenen knoflook, 520g mager rundvlees, 100ml water met een mespuntje bouillonpoeder, beetje bloem, beetje zwarte peper en 2 takjes rozemarijn uit de kruidentuin. Gekozen voor 7 uur op laag. Goed gaar, iets pittiger had gemogen.

Geïnspireerd op dit recept als voorgerecht een avocadomousse gemaakt. Wel heel anders dan in het recept staat. Ik had 1 avocado, 1 blikje sardines in olie (de olie eerst afgegoten), 250g mascarpone, 1 citroen, 2 takjes verse dille, een paar druppels worcestershiresaus, zwarte peper en een korreltje zout. Alles bij elkaar in een grote glazen kan gedaan en met de staafmixer glad gemaakt. Ik vond de smaak wat zwaar en heb er een rest hummes bij gemixt.

De komkommer-eisalade gemaakt met 1 hele komkommer, 1 sjalot, flink wat verse bieslook, een gebroken geroerbakt ei, 2 lepels Griekse yoghurt en 1 lepel mayonaise en 3 hardgekookte eieren bovenop omdat de 2 jarige kleinzoon ei zo lekker vindt.

Ik was niet voorbereid op een wat uitgebreider etentje, maar er lag wel een rolletje verse geitenkaas. Ik zocht of daar een slokje Ricard bij zou passen en vond deze site, weliswaar als aperitief, maar kan ook best na de maaltijd leek mij. Vonden de gasten ook. In de vriezer lagen wat zakjes met bevroren banaan. Daarvan bananenijs (zie 5) gemaakt.

En helemaal vooraf een heerlijke fazantenpaté en eerder gekregen cervelaatworst en Zeeuws spek, met een crackertje.
En voor het poffen van aardappels in de magnetron heb ik een apparaatje waar op iedere poot een klein beetje water gaat en dan 8 minuten op 700watt. Was weer een heerlijke middag met gezelligheid en eten en drinken.

Maandag een kalm-aan-dag. Een flinke hoeveelheid al gesneden savooiekool gaar gestoomd, eerst een uitje gebakken in een restje spekjesvet, dan de kool er bij en water en een een puntje bouillonpoeder. Echt heel lekker zo. De rest rijst met gewokte kool in de magnetron en 3 Surinaamse gehaktballen opgewarmd in een pannetje. Nog een klein beetje komkommer met ei opgemaakt. Na het eten dronken we koffie met slagroom want het potje moest echt nodig worden opgemaakt. Met een lepeltje whisky er in wel lekker.

De volgende dag de aardappelen die zondag niet waren opgegeten (er was lekker brood bij het stoofvlees) tot puree verwerkt. De rest stoofvlees opgewarmd. Wat kropsla met heftige blaadjes er bij. Een maaltijd op tafel.

Het brood was op woensdag en pas in de middag tijd voor boodschappen. Voor het ontbijt daarom mini-quiches gebakken. Gemaakt met 1 geklutst ei. In ieder bakje een plakje bladerdeeg, 1 lepeltje crème fraîche, een beetje geraspte kaas en wat hamblokjes en daarover de helft van het ei.
De rest van het bladerdeeg gekneed tot een balletje en toen opgemaakt in nog 2 bakjes maar dan alleen maar met wat kaas en ham. Met 4 tegelijk op de grillpan in de oude airfryer, 17 minuten op 160°.

We aten 's avonds witlof uit de slowcooker. Met 6 plakjes Zeeuws spek op de bodem, 4 stronkjes witlof even geroerbakt, 3 eieren gemengd met de rest van de crème fraîche van 's morgens, een flinke lepel mosterd, de rest van 100g hamblokjes, zie 's morgens, eerder fijngemaakte permigianokaas en zwarte peper en de witlof hier doorheen geroerd. Het geheel op de spekrepen gestort en 3 uur op laag gezet. Erg lekker, wel iets aan de zoute kant met kaas, spek en ham. Daarbij wat grote macaroni gekookt.

Gevulde paprika en dan de vegetarische versie. Dat werd het donderdag. Het recept gebruikt als basis. Gemaakt met 2 puntpaprika's en die gevuld met 1 prei, 1 ui, 2 bosuitjes, 2 tenen knoflook, 2 lepels pijnboompitten, 3 gedroogde tomaten uit de olie, flinke scheut tomatenketchup, 75g geraspte kaas, 2 lepels Taggiasche olijven, 100g couscous. Eerst een en ander gebakken in de olie van een potje waar de gedroogde tomaten van op waren, de couscous gegaard in heet water en de pitten geroosterd. Alles gemengd, ook de kaas, en de 4 helften gevuld op de bakplaat en in de airfryer XL 10 minuten op 180°. Iets lagere temperatuur en iets langer had ook gekund, maar het smaakte prima. In een beetje boter er een hamburgertje bij gebakken.

Nogal onverwacht aten we vrijdag in ons plaatselijk Restaurant Gewoon. Welkom, lekker en gezellig als altijd. Garnalenkroketjes voor mij, visbordje voor partner, daarna Schweine haxe voor de ander en een schnitzel voor mij. Koffie toe.

Zaterdag, al weer de laatste dag van deze blogweek, gebakken champignons met knoflook.  Heerlijk echt op heel hoog vuur gebakken met kleine stukjes knoflook. Een salade van kropsla en heftige blaadjes.
Aardappelgratin gemaakt in de airfryer.  De tijd was iets te kort, had nog 5 minuten langer gemoeten, maar was toch erg smakelijk. We dronken er een Irish Coffee achteraan omdat het open restje slagroom echt op moest :-).

En vandaag, zondag, bloemkool denk ik. Hoe en wat volgt volgende week.


zondag 1 maart 2020

In de airfryer: 2 x appelflappen, avocado met ei en omelet; magnetron, stoompan, rijstkoker, wok allemaal lekker; Surinaamse gehaktballetjes uit de slowcooker en pasta met salieboter.

Dit was de 2e keer.
Voor de oudste zoon die eigenlijk alleen even in de middag koffie kwam drinken en voor het jonge gezin zondag appelflappen gebakken in de airfryer. Wat ik niet wist en nu voorgoed wel weet, je kunt zo'n ontdooid plakje bladerdeeg dichtgevouwen met een hoopje appelmengsel er op niet heel lang laten wachten. Ze zaten zo vastgeplakt aan het plasticje dat er nauwelijks meer mee te bewegen was. Een beetje een rommelig geheel dus. En misschien daardoor, maar dat weet ik niet, was 15 minuten op 160° echt te weinig. De 2e lading van 3 heb ik direct 20 minuten gedaan en de 1e lading van 3, inmiddels afgekoeld, daarna nog 8 minuten gebakken. Ze waren wel heerlijk knapperig uiteindelijk. Het was weer heel gezellig en we aten een bezorgmaaltijd, sommigen pizza, anderen iets shoarma-achtigs.

Maandag maakte ik als hapje vooraf avocado met ei in de airfryer. Een ideetje wat ik op Facebook tegenkwam van Ingrid Legrand. Een avocado doormidden gesneden, in iedere holte een klein ei en dan zo'n 7 minuten op 160° op de bakplaat in de XL airfryer. Eieren waren te groot en dat dacht ik ook al vandaar op de bakplaat. Ooit misschien nog eens met echte kleine eitjes, want de avocadohelften verder uithollen vond ik niet zo'n goed idee. Bestrooid met zelfgemaakt kruidenzout, echt heerlijk.

We aten witlofsalade (niet deze dus, maar wel leuke site) met 1 stronkje witlof aangevuld met een beetje salade die over was van de zondagse maaltijd. Met een bakje eitje-preitje van de kaasboer, voor de ander een stukje hamlap in saus uit de slowcookermaaltijd van zaterdag opgewarmd in de magnetron, stukjes dungesneden heerlijk rookspek en gekookte aardappels.

De volgende dag gestoomde paksoi met gemberdressing. Met 1 struik paksoi en iets minder dan de voorgeschreven ingrediënten voor de dressing. Erbij couscous met een uitje en een teen knoflook even aangebakken en bestrooid met geroosterde amandelen. Met een rookworst van de Amsterdamse worstmannen. Een (voor mij :-)) lekkere en aparte maaltijd.

Woensdag een omelet gebakken op de bakplaat in de oude XL airfryer. In de omelet van 4 eieren zaten 7 dunne plakjes gerookt spek, ½ rode paprika, 1 ui, 2 tenen knoflook, vers gemalen zwarte peper en wat geraspte kaas. Tegen het eind bestrooid met verse bieslook. Ik heb de bakplaat mee-gewarmd bij het voorwarmen op 190° zodat het spek gelijk kon gaan sissen. Daarna het geklutste eimengsel erop en 10 minuten gebakken. Lekker hoor. We aten er wit desembrood bij. En wat dacht je van koffie met een cognacje en een crackertje met blauwe kaas als dessert....


Donderdag voor de koffie eerst bij ons weer 4 appelflappen gebakken in de airfryer. Met 1 appel, een handje gewelde rozijnen, beetje suiker en kaneel. Ingesmeerd met koffiemelk en daar een beetje suiker op gestrooid. Dan 18 minuten op 160°, 2 tegelijk. En deze keer direct na het ontdooien van het bladerdeeg de flapjes gemaakt. Dat ging dus beter dan zondag :-).

Dan onze jaarlijkse erwtensoep bij schoonzus. Al jaren eten broer en zus van partner en wij bij de zus een uitgebreide erwtensoepmaaltijd. Met Zeeuws spek, rookworst, roggebrood, broodjes. Met als heerlijk dessert soesjes met warme chocolade en een soort advocaat met boerenjongens. Lekker allemaal. En natuurlijk ook heel gezellig.

 De dag daarna Surinaamse gehaktballetjes uit de slowcooker. Er was 300g gemengd gehakt. Ik heb 6 balletjes gemaakt met in de Onionchef fijngemaakt: 1 dikke volkorenboterham, 1 uitje, 1 teen knoflook en ¾ rode peper. Verder ¾ theelepel paprika, heel volle theelepel kerrie, 1 mespuntje in de vijzel fijngemaakte piment en 1 ei. De balletjes bruin gebakken in de boter en daarna nog wat boter, 1 uitgeknepen teen knoflook, 1 lepel ketjap manis, 1 lepel sojasaus, 1 lepel tomatenketchup en 1 lepel chilisaus meegebakken. Heerlijk na 4 uur op laag hoewel iets minder boter ook goed geweest was. We aten er gewokte savooiekool en witte rijst uit de rijstkoker bij. De kool met knoflook heb ik gebakken in een scheutje sesamolie en er na het wokken alleen wat sojasaus bij gedaan. Ik had intussen de jus van de balletjes geproefd en meer smaak en zout was niet nodig. Lekker met een schaaltje kroepoek en wat seroendeng.

Op de laatste dag van deze blogweek pasta met salieboter en kaas. Wat een heerlijk recept. Salie groeit hier de hele winter door in een grote pot buiten. Ik gebruikte grote macaroni. De al wel wat erg harde Permigiano Reggiano in de Onionchef fijngemaakt. Er bij een beetje sla.


En vandaag, zondag, een stoofpot met rundvlees, er komen gasten. Daarover later weer. Oh, en deze week nog geen gebruik gemaakt van de nieuwe pizzaset voor de XXL Airfryer. Komt wel.

zondag 23 februari 2020

Met de Smarttechnologie kabeljauwfilet en verder champignons en een witlofschoteltje uit de airfryer, magnetron en rijstkoker ook weer fijn om te hebben, pindasoep bij zwager, soepje in de soepmaker en hamlappen in de slowcooker.



Zondag de Smart technologie van de XXL airfryer ingezet om 290g kabeljauwfilet te garen. Opnieuw perfect gelukt. Alleen maar bestrooid met peper, geen olie, ietsje vastgeplakt aan het mandje, maar nauwelijks. En precies gaar en nog sappig zoals we het lekker vinden. De cranberrycompote die nog in de koelkast stond gemengd met een in oude jus even aangebakken fijngesneden sjalot en een scheutje balsamicocrème met rode sinaasappel en verdund met een scheutje water. De aardappels van de dag ervoor opgebakken in jus tot het bijna chips waren. Opnieuw wat sla en tomaatjes er bij. En als dessert en heerlijk taartje gebakken door een oud-buurmeisje, zo mooi en lekker kan ik het niet.

Maandag eerst de rest van de soep als late lunch opgemaakt. Voor de avond het stuk vlees wat over was van de short rib uit de Römertopf, in kleine stukjes gesneden en in de saus opgewarmd in de magnetron (10 minuten). Pasta gekookt (7 minuten). Een rest kastanjechampignons en 1 kleine portobello in stukjes gesneden en met wat zwarte peper, olie, paar druppels worcestershiresaus en 3 tenen knoflook in schijfjes gebakken in de airfryer in het bakpannetje in het mandje. Na 4 minuten op 180° even gehusseld en na 8 minuten klaar. Bij het aangehaalde recept stonden geen tijden en graden, dus zelf maar bedacht. Een lekkere komkommer-eisalade smaakte er goed bij. Met 1 ei hardgekookt in de magnetron op 400W, 10 minuten in een speciaal eihoudertje. In plaats van een sjalotje, niet aanwezig wat zelden gebeurt, een flinke bos knoflookbieslook geknipt in de kruidentuin.
Ik snij een biologische komkommer met schil 2 x in tot ongeveer de helft en snij er dan plakjes van. Per plakje dus 4 stukjes.

Partner wil liever geen tonijn meer eten, maar er lag nog een blikje wat op moest. Ook avocado's die wel rijp waren, dus deze salade gemaakt voor de volgende dag. Omdat het onze hoofdmaaltijd was heb ik 1 rode ui ingelegd in een flinke scheut limoensap uit een flesje, 1 avocado in stukjes gesneden, ½ groene peper uit de diepvries in flintertjes gesneden, 4 eetlepels black beans uit een blikje er bij gedaan en daar wat verse koriander, peper, korreltje zout en wat olie doorgeroerd. In het blikje zat 112g tonijn. Dit apart geserveerd. Witte basmatirijst er bij gekookt in de rijstkoker. Heerlijk die ingelegde rode ui. Een lekkere combinatie.

We eten overigens vrijwel altijd volkorenbrood, volkoren beschuit, volkoren crackers, maar zowel pasta als rijst vind ik echt niet lekker volkoren, dus eten we meestal witte pasta en witte rijst. Alles biologisch, dat dan weer wel :-).

Woensdag aten we bij een jarige (81) zwager. Hapjes natuurlijk en een heerlijke pindasoep met stokbrood en in een apart kommetje gemengd vers fruit er bij. Als dessert een door hem zelfgemaakte taart. Mooi en lekker.

De dag daarna een ovenschoteltje witlof met gehakt. Met 2 struikjes witlof, 2 grote aardappelen, 300g gemengd gehakt, 2 tenen knoflook, 125ml crème fraîche, peper, zout en tijm naar smaak en bovenop geraspte kaas. Alles in de aangegeven volgorde in de kleine bakpan. Airfryer op 200° en na een paar minuten op 180°, na 15 minuten even gekeken, nog 2 minuten terug gezet op 160°. Goed warm en erg lekker hapje.

Vrijdag ging ik oppassen bij de kleinzoontjes, maar dan vanaf ongeveer 17.30 omdat zoon en schoondochter graag uit eten wilden met vrienden. Er werden een kopje soep, stukjes afgebakken stokbrood en boterhammen met gebakken eieren gegeten.

En zaterdag, de laatste dag van deze blogweek aten we hamlappen uit de slowcooker. Maar dan gemaakt volgens dit recept van parelhoen en met bladeren van savooiekool. Het waren 3 stukken hamlap, samen ruim 500g. Onderin heerlijk gerookt spek van de Amsterdamse worstmakers, dan 2 kleinere stukken hamlap met peper, daarop een flinke tak verse tijm, dan de grotere hamlap met peper en daar op weer een tak tijm. Dan 5 bladeren van de savooiekool er helemaal omheen gewikkeld, 80g boter in kleine stukjes en een glaasje water er in. Voor hamlap moest net als voor parelhoen, 6 uur op laag genoeg zijn. Het was heerlijk. Met een paar in de magnetron gepofte aardappelen. En kaas toe.

Soepje gemaakt in de soepmaker met een rest zwarte bonen, een klein beetje rode ui in het zuur, een  rest rijst en een drupje nat van de tonijn. Een struikje little gem en een ½ komkommer er bij en water tot het onderste streepje. Op de pureerstand.

En vandaag, zondag, in ieder geval de witlof opmaken. Maar daarover volgende week.