zondag 14 december 2025

Uit de airfryer(s): bloemkool met knoflook en geitenkaas, prei met Parmezaan; uit de slowcooker wortelstamp; heerlijke soep van resten; opgebakken eten want we gooien niets weg; kaki met room en druivengelei; erwtensoep uit blik.

Bloemkool met veel knoflook en geitenkaas.

Na het Sintfeest met heerlijk eten van schoondochter op naar de voorbereidingen voor het kerstetentje met kinderen en kleinkinderen. Maar ook het gewone leven gaat eerst weer door. Er waren resten en de vriezer behoorlijk vol dus dan maar gelijk opmaken. 

Deze zondag voorafgaand aan Podium Klassiek zuurkool, aardappels en frittata door elkaar gestampt en gehusseld en gebakken in oude jus. Het ziet er niet uit, maar raar maar waar, echt heel smakelijk. 


Maandag was de 400g hutspotgroente eerst aan de beurt. Ik maakte wortelstamp met 500g aardappel en 2 tenen knoflook in stukjes. Erbij bouillonpoeder, peper en water en bovenop nog wat klontjes boter. Na 6½ uur op laag in de slowcooker een heerlijke maaltijd. Niet gestampt, zo op het bord. Een paar braadworsten in de airfryerXL op de bakplaat, 7 minuten op 170° en dan nog even op 195. Beetje jus van boter en olie. 


Met een klein restje penne met wat frittataschraapsel, blauwe kaas, iets te harde avocado en 4 eieren, de volgende dag roerei gemaakt. Schaaltje little gemsla met iets rijpere avocado en tomaat. Schaaltje komkommer. Tomaat met heel erg zachte heerlijke geitenkaas. Volkoren toast op tafel. Heerlijke vleesloze maaltijd.

Met veel tomaat, sla, komkommer en roerei op woensdag soep gemaakt. Een flinke bos verse peterselie erbij en deze keer weer eens gladde soep van gemaakt met de staafmixer. Lekker met een scheutje ouderwetse maggi. Een rest hutspot opgebakken. Broodje erbij even paar minuten opgepiept in de airfryer. En als dessert gevulde kaki. De vulling niet gemaakt met honing maar met druivengelei. Door de rest van het potje slagroom een paar lepels druivengelei gemengd. Toetje voor de volgende dag. 

Voor donderdag bloemkool met veel knoflook. De hele bloemkool in roosjes even gekookt. Een deel in de bakpan van de airfryerXXL met olie en 4 in plakjes gesneden knoflooktenen. Daarop de rest van de uitgelopen geitenkaas beetje geprakt. Dit voor 15 minuten op 180° gezet. Tussendoor gehusseld en flink wat geraspte oude geitenkaas erover gestrooid en aan het eind verse peterselie. Intussen aardappels gekookt, gestampt met de rest van de bloemkool, oude kaas en jus. De room met kaki en druivengelei opgediend met een klont crème fraîche was ook fijn. Wat een overheerlijke maaltijd hadden we weer. 


Vrijdag maakte ik een beetje prei, 180g, in de airfryerXXL in het bakpannetje met wat olie, versgevijzelde zwarte peper en van een stuk geraspte Parmezaanse kaas. Ongeveer 6 minuten op 180°. De flinke rest van de bloemkool met aardappelpuree samen opgebakken in een pan. Dan apart in een pan met roomboter en olie 2 tournedos die eerder in de aanbieding waren vanwege verlopen van de invriestijd met alleen een beetje peper heel heel heel erg kort gebakken aan de ene kant en direct omgekeerd en uit de pan ingepakt laten rusten, perfect. Met de jus op tafel gezet. Met een heerlijk glas rode wijn. 


Op de laatste dag van deze blogweek erwtensoep met een extra rookworst en roggebrood. Heerlijk. 


En vandaag, zondag, waarschijnlijk iets met witlof. Daarover volgende keer dan weer. 






zondag 7 december 2025

Uit de airfryer(s): tomaatjes met paddestoelen, 2 x braadworst, pizza opgebakken, frittata met spinazie; geroerbakte rode kool met paprika en gember; uit eten in restaurant; zuurkool uit de slowcooker en Sintfeest met maaltijd van schoondochter.



Ik maakte deze zondag tomaatjes met paddestoelen. Hoeveelheden niet afgemeten. Tomaatjes en stukjes paddenstoel met veel knoflook in het bakschaaltje van de airfryerXXL. Peper, zout en flink wat olie erover gedaan. Een takje rozemarijn (bijna in bloei) ertussen gelegd. Het geheel afgedekt met een vlamverdeler, op 200° 10 minuten gebakken, geschud en nog eens 8 minuten op 170°. In de airfryerXL braadworst met knoflook en ansjovis gebakken op de bakplaat, 8 minuten op 170°. Pasta gekookt. Beetje rucola van olie en balsamicoazijn voorzien. Heerlijke maaltijd. 


 Maandag koken overgeslagen en pizza's besteld. Deze met veel kaas, de andere met vis.


Dinsdag in de namiddag de stukken pizza die over waren opgebakken in de airfryers op de bakplaat en de pizzaplaat, 5 minuten op 180°. 

Voor later op de avond een schaaltje little gem-sla met vinaigrette. Ik maakte een niet te grote frittata met rode paprika, tomaatjes, knoflook en spinazie uit de diepvries. Ook eerst 100g droge worst zontomaat en olijf in heel dunne schijfjes gesneden en gebakken in een pannetje. Dit met vet onderin de pan van de airfryerXXL. Dan vanuit dit recept gekozen om 4 ontdooide blokjes spinazie, stukjes van ¼ paprika, 2 tenen knoflook en een handvol doorgesneden pruimtomaatjes direct te mengen met 3 geklopte eieren, een scheutje melk en een flinke lepel in de onionchef met het zwarte mes geraspte oude geitenkaas. Het geheel op de stukjes worst en 17 minuten gebakken op 180°. Beetje penne verwarmd in het vette pannetje van de worst. 

Woensdag de andere helft van de rode kool gebruikt in een wokgerecht , eigenlijk meer een roerbak en stoof gerecht. Met ½ rode kool, 3 tenen knoflook, 1 rode ui, ¾ rode paprika, blokjes geconfijte gember, sojasaus en citroensap. Rijst gekookt in de rijstkoker en braadworsten met truffel 8 minuten gebakken op de bakplaat in de airfryerXL. Erg lekker ook de stukjes gember. 


Donderdag aten we bij Restaurant Gewoon, ons plaatselijke gezellige restaurant. Voorgerechten: knoflookchampignons met pasta en wildkroketjes. Hoofdgerechten: Angusburger en Schnitzel. Lekker en zoals gewoonlijk heel gezellig. Drankje vooraf, wijn bij de maaltijd en drankje bij de koffie, meer moet dat niet zijn 🙂. 


De volgende dag weer eens de luxe zuurkool. Geen rode paprika maar wel veel sjalot, rode ui en knoflook, Ook 100g spekblokjes, 1 appel, theelepel garam massala, theelepel paprikapoeder en een glas witte wijn. Krielaardappelen geschrapt in de schrapmachine en gekookt met de ecostoof, 5 minuten doorgekookt en dan 50 minuten in de stoof. Apart in boter en olie 2 slavinken gebakken, lekker voor de jus. Het was wel 500g zuurkool die ik overigens niet uitspoel en klein snijd want juis het lichtzure vinden wij wel lekker. 
Heerlijk uit de slowcooker na 5½  uur op laag want juist al die smaken zijn dan zo lekker ingetrokken. Natuurlijk wel veel over 🙂.

De laatste dag van deze blogweek vierden we Sinterklaas met de kleine kleinzoons en hun ouders. Natuurlijk kregen we daar behalve cadeautjes ook heerlijk eten. Mijn schoondochter is een fijne kok. Zoetjes, garnalencocktail, vitello tonato, zoete aardappel, aubergine, rucolasalade. Perfect en erg gezellig.




En vandaag, zondag, gaat het gewone leven weer door. Er zijn nog resten in de koelkast dus wie weet. Daarover volgende week dan weer. 






zondag 30 november 2025

Uit de airyer(s): broccoli met kaas en knoflook, oeuf en cocotte, San Sebastian cheesecake, pain de camusettes-, worstenboodjes en pies afgebakken; lunch met vrienden thuis; lunch met vrienden buiten de deur; heerlijke soep en uit de slowcooker kruidige rode kool.

Deze week op maandag een uitgebreide lunch met vrienden. Daarom op zondag al wat werk verricht. De cheesecake vast gebakken en een en ander klaargezet. Maar we moesten ook nog wel wat eten. Dat werd macaroni met resten spitskool en soffritto, room, spekjes en blauwe kaas beetje geinspireerd op dit recept. Pasta gekookt, groenten opgewarmd met room en blauwe kaas. Spekjes gebakken en door de macaroni gehusseld en de groenten apart gehouden. Best lekker. 


Maandag bezoek van vrienden voor een uitgebreide lunch. 

Voor de oeuf en cocotte 4 ramekins bekleed met ontbijtspek. Daar een ei in en eromheen stukjes paddestoel en ontdooide erwtjes uit de vriezer. Dat 10 minuten gebakken in de airfryerXXL op 180°. Erbij  pain de camusettes afgebakken in de airfryerXL. Foto vergeten, erg lekker.

Voor de risotto met gerookte zalm maakte ik gebruik van het recept risotto voor de rijstkoker. Precies volgens recept rijst met bouillon, boter en wijn in de rijstkoker. Terwijl 2 uien en 2 tenen knoflook gefruit. Feta en zalm gesneden. Beetje ricotta klaargezet en Parmezaan geraspt. Na het garen van de rijst de ui, knoflook, ricotta en parmezaan erdoor. De zalm en fetablokjes apart op tafel. De feta moest men eerst op het bord leggen en daar de risotto op. Deed men natuurlijk. Wat een heerlijk recept!


De tomatensalade bestond uit 3 soorten tomaten met een beetje dressing, verse peterselie, ijsbergsla en een bol burrata. 


Ik vind kaas bij een echte maaltijd erbij horen. Deze keer overjarige geitenkaas en overjarige Jersey kaas met door de buurvrouw van onze gezamenlijke druiven gemaakte druivengelei 


Voor de San Sebastian cheesecake 300g roomkaas + 100g volle kwark gemengd met 175g suiker. Daar 25g bloem boven gezeefd en een snufje zout erbij. Steeds met mijn heerlijke mini mixertje glad gemaakt. Een voor een 3 eieren erdoor en 100ml slagroom. Dat in een kleine met bakpapier bekleedde springvorm gedaan en eerst 30 minuten op 180° en daarna nog 15 minuten op 200° gebakken in het mandje van de airfryerXXL. Perfect gelukt. Zo bruin moet het echt zijn, kijk maar naar het recept. 


Dinsdag broccoli uit de airfryerXXL. Eerst een struikje broccili in roosjes gekookt en daarna in de ovenschaal gedaan met olie en 3 tenen knoflook. Geraspte kaas en peper erover en 10 minuten op 170°.  Terwijl aardappels gekookt en 2 voorgegaarde gehaktballen verwarmd in wat gesmolten en met een scheutje maggi gebruinde boter. 

Woensdag de risotto opgewarmd in de magnetron. Weliswaar zonder feta en zalm 🙃. De tomatensalade van maandag erbij, wel als een rommeltje nu. En een paar stukjes gehakt en braadworst erbij voor de vleeseter in huis. Ziet er niet uit maar smaakte prima en weggooien doen we nu eenmaal liever niet. 


Donderdag lunch buiten de deur op uitnodiging van vrienden. We aten bij De Vereiding in ons dorp. Opgehaald en ook weer thuisgebracht. Echte vrienden dus 🙂. 
Ik doe de foto's van alle vier de gerechten. Allemaal heerlijk, goed verzorgd, glas water of wijn erbij en natuurlijk erg gezellig. 


De volgende dag soep gemaakt van resten groenten, stukken tomaat, tomaatjes, erwten en risotto. Overal al room, boter of kaas in. Water erbij, even goed doorgekookt want de erwten en tomaatjes waren nog rauw. Heerlijk met een worstenbroodje erbij, 6 minuten op 150° in de airfryerXL


Op de laatste dag van deze blogweek kruidige rode kool uit de slowcooker. Met ½ rode kool, 1 appel en een kleine rode ui en de rest ook allemaal gehalveerd was de pot goed vol. De gember ligt hier altijd in de diepvries en dat maakt het fijnsnijden goed te doen want raspen zie ik nooit zitten. Na 5 uur op laag geproefd en nog meer dan een uur laten stoven zonder deksel. Er had nog meer gember in gemogen maar wel lekker kruidig als je van rode kool houdt. Een paar stukjes aardappel en aardappelkoekjes gebakken in een pannetje en 2 steak pies opgebakken in de airfryerXL op de bakplaat, 15 minuten op 160°. Leuke maaltijd weer. Bijna de helft van de kool ingevroren want ook de helft is altijd teveel voor 2 personen. 



En vandaag, zondag, nog geen idee. Vanalles in huis. Iets met paddenstoelen en rucola moet wel echt denk ik. Daarover volgende keer maar weer. 

zondag 23 november 2025

Uit de airfryer(s): witlof met 4 kazen, röstirondjes, verse worsten; uit de slowcooker: stoofvlees met veel groenten en bier; soffritto met room bij pasta; ei in saus met spitskool; themamaaltijd Duits zorgorganisatie; witlofsalade met tortillachips.


Op zondag kwamen beide zoons met aanhang een paar klussen doen en een hapje eten. In de middag genoten met elkaar van de borrelbox met verschillende sooten crackers en wijn. 

Ik maakte stoofvlees met bier in de duo-slowcooker. Er zijn daar veel recepten voor te vinden. Deels gebruikte ik dit recept als inspiratie. Maar verder uit vele bronnen 'geleend' en op zaterdag alle groenten gesneden.


Per pot 400g poulet, 1 grote winterwortel, 1 ui, 2 stengels bleekselderij, 1 prei, 3 tenen knoflook, 1 grote tomaat,  1 vers laurierblaadje en takje tijm, blikje bier, ½ boterham met mosterd, paar plakjes chorizo. Eerst per pot apart het vlees gebakken, in de pot,  tijm en laurier erop. Daarna in de jus alle groenten tot aan de tomaat per pot 10 minuten laten garen. Bier verwarmd met stukjes tomaat, nooit koude vloestof op warm vlees, in de pot. Halve boterham bovenop. En dat dan nog een keer voor de 2e pot. Beiden voor 8 uur op laag. 

In de airfryersXXL en XL röstirondjes gebakken (in de een met het smart sensing programma en die tijd ook ingesteld in de andere). Schaaltjes met ijsbergsla, tomaatjes, komkommer, rode paprika in reepjes. Mayonaise en mosterd op tafel. Heerlijk gegeten en een deel meegegeven.


Maandag de rest van de stoof opgwarmd met wat gekookte aardappel erin. Erbij stukjes tomaat en witte bolletjes. Heerlijk juist de 2e dag.

Dinsdag met 1 prei, 2 dunne winterwortels, 1 ui en 3 stengels bleekselderij in stukjes een soffritto gemaakt. Tegen het eind van het bakken 3 tomaten en 3 tenen knoflook mee laten sudderen. In het deel wat we glijk gingen opeten geklopte slagroom zonder suiker mee gewarmd. Heerlijk. Deel wat werd bewaard dus zonder room weggezet. Pasta gekookt. 
Twee verse worsten met zongedroogde tomaat en olijf gebakken in de airfryerXL op de bakplaat, 10 minuten op 170°. Perfecte smaakjes bij elkaar. 
Als toetje met de rest van de slagroom voor ieder een glaasje bleierenroom

De volgende dag ei in saus met spitskool. De stukken spitskool die er nog lagen in reepjes gesneden . Vier eieren hard gekookt. In de groentesaus uit de diepvries was al vanalles verwerkt o.a. tomaat. Eerst een ui even gegefruit. De saus erbij en daar de rest van de soffritto met room bijgedaan. Dat samen met de eieren warm laten worden. Intussen de kool gewokt in lichtzoute boter en zeker 15 minuten laten stoven met zwarte peper. Heerlijk. Spaghetti gekookt want toevallig geen mie in huis. Lekker hoor.

En dan weer de maandelijkse themamaaltijd van het zorgcentrum, Duits deze keer.


Om te beginnen de uiensoep. Heerlijk zoals het moet smaken. De kartoffelsalade hebben we overgeslagen en naar de koelkast verwezen want anders teveel. 


Dan de overheerlijke zuurkool met braadworst en aardappelkoekjes met vooral ook een erg lekkere saus. Als afsluiting apfelstrudel met vanillesaus, erg lekker.


We dronken er een bubbel bij uit Toscane, precies goed. Was weer een groot succes de hele maaltijd. 

Op vrijdag witlof met (zonder) ricottasaus. Leuk recept, het werd anders. Het werd witlof met 4 kazen. Twee flinke stronkjes witlof in z'n geheel 15 minuten gekookt en laten afkoelen. In een met wat olie ingesmeerde schaal. Wat roomkaas erover verdeeld, daarop een plakje jongbelegen kaas, nog wat geraspte kaas erover en daarop een bakcamembert uitgesmeerd. Ricotta moest bewaard voor een recept later met vrienden dus gebruik gemaakt van wat er was en op moest. In de airfryerXL op de bakplaat, 20 minuten op 160°. We aten er de kartoffelsalade bij van de dag ervoor. De witlof was echt heerlijk geslaagd en de salade paste er natuurtlijk goed bij. 

Op de laatste dag van deze blogweek een beetje een off-day. Ik maakte witlofsalade met citroensap, mayonaise en overjarige Jerseykaas. Erbij gekookte eieren en tortilla chips.  Lekker en licht. 


En vandaag, zondag, aardig wat voorwerk voor eters de volgende dag. Daarover volgende keer weer.