zondag 15 september 2024

Uit de airfryer: gebakken zoete aardappel, opgebakken pizza; uit de slowcooker: ossobuco en een vega groenten-stoofschotel; bietencarpaccio met burrata; eten bij vrienden; hapjes bij vrienden; broccoli-courgettesoep uit de soepmachine.

Zoete aardappel met ei en room.

Op de eerste dag van de nieuwe blogweek als stevig voorgerecht deze bietencarpaccio gemaakt van de eerder in de slowcooker gekookte bieten. Met een bol burrata. Ik gebruikte pistache pasta want dat stond nog open. Beetje eikenbladsla. 

Daarna stukken pizza opgebakken in de airfryers, 5 minuten op 180°; die met vis op de pizzaplaat in de airfryerXXL, de andere op de grillplaat in de airfryerXL. Dat gaat uitstekend. Lekker krokant.

Voorafgaand aan een maaltijd bij vrienden, de maandag gekozen als restjesdag. In een pan met een heel dun laagje rode saus een paar boontjes, aardig wat regenboog snijbiet en kruimels rijst/macaronihapje opgewarmd. In een pannetje met nog wat teriyakisaus een paar Provençaalse balletjes en een BBQ worstje opgewarmd. Een schaal sla, potje dressing en geroosterd wit brood erbij. Mooi bordje.

Dinsdag aten we bij vrienden. Leuk menu. Heerlijk eten. Tafel vol gezelligheid. 


De volgende dag ossobuco in de slowcooker. Ik had 1 grote schenkel. Eerst ½ ui, 1 kleine tomaat, wat groen van bleekselderij gebakken in zoute boter. Dat eruit geschept en in de slowcooker. Dan 2 dunne stengels bleekselderij, ½ ui en 3 gewone wortels fijngemaakt in de onionchef met het roze mes. De schenkel gebakken met wat extra boter in de pan van het uimengsel. Geen bloem, want daar hou ik niet zo van. Wel vers gevijzelde zwarte peper. Het bleekselderij/wortel/ui mengsel en bouillon erbij, even nog laten sudderen en in de pan van de slowcooker, 5 uur op laag. Het recept is van de boer(in) waar we jarenlang ons heerlijke biologische vlees haalde maar die intussen naar Frankrijk zijn verhuisd. 

Een beetje gremolata klaar gezet met verse bladpeterselie uit de kruidentuin, een met de dunschiller geschilde citroen en een fijn gesneden teentje knoflook. De risotto in de rijstkoker gemaakt met 150g arboriorijst, 500ml water, bouillonpoeder en wat zoute boter. Apart 2 teentjes knoflook en een flinke sjalot gebakken samen met een doosje shiitake. Dit door de rijst geroerd, samen met een schep volle kwark en bieslook. Weer een blaadje sla erbij. Goede maaltijd. 

In de voorraadkast nog een zakje knolselderij/aardappel/appelsoep uit de vorige box van No waste Army. Net over de datum maar nog heerlijk donderdag in de namiddag. De nieuwe box kwam 's avonds binnen met de volgende inhoud dus de voorraad weer even aangevuld. 

Voor de avond de rest van de ossobuco in de saus opgewarmd in de magnetron voor partner. Van de eerder in de slowcooker gegaarde rode bieten stond nog een bakje blokjes. Opnieuw een blaadje sla. En de risotto met een lepel zoute boter en geraspte kaas opgewarmd in een pannetje

Voor de vega stoofschotel deels voor vrijdag (de rest ingevroren) had ik 4 stengels bleekselderij, 7 wortels groot en klein, 1 rode ui, 2 sjalotten, 1 courgette, 5 tenen knoflook, 3 tomaten, 1 theelepel gerookte paprika, verse zwarte peper en een bosje verse kruiden: tijm, rozemarijn, oregano, selderij, peterselie, maggiplant. Ongeveer 250ml water met wat bouillonpoeder. De slowcooker 5½ u op laag gezet. Heerlijke geuren. Voor gebruik weer heel zacht opgewarmd. 

Een leuk recept gevonden voor zoete aardappel. Twee stuks in smalle plakjes gesneden en 3 minuten gekookt. In het ingevette pannetje van de airfryerXXL gedaan. Daarbij 2 eieren geklutst met een beetje suiker en 100ml room en 20 ml water (geen melk in huis). Dat erbij en dan 30 minuten op 170°. Prima gezonde combinatie. Wel beiden erg 'zacht'. We hadden wel een broodje maar iets steviger erbij was beter denk ik.

Op de laatste dag van deze blogweek waren we in de middag op bezoek bij een jarige vriend. Natuurlijk waren er hapjes.  En ook nog saté. 

Voor de late avond had ik broccoli-courgettesoep gemaakt in de soepmachine. Niets aangefruit, een hele broccoli met steel en hele courgette samen met een klein sjalotje, bouillonpoeder en water in de machine. Na afloop de basilicum en citroensap er handmatig door gemixt. Lekker met een wit broodje met heerlijke oude kaas.


En vandaag, zondag, staat er lasagne op het programma. Of dat het wordt? Dat zien we volgende keer dan weer. 

zondag 8 september 2024

Uit de airfryer(s): aardappelblokjes, bloemkoolschotel, courgette gratin, Provençaalse balletjes, macaroni-rijsthapje, BBQ worsten; uit de slowcooker: teriyaki drumsticks, rauwe rode bieten en uit de römertopf gemengde groenten; regenboog-snijbiet maaltijd.

Maaltijd dinsdag met deels plantaardige worst.

De zondag vroeg begonnen want visite. Verschillende fruitsalades gemaakt met o.a. druiven, aardbeien, frambozen, appel, peer, banaan en sinaasappel voor in de middag. Heerlijk van genoten.

Voor de römertopf groente challenge gebruikte ik 1 venkel, 2 rode wortels, 2 bleekselderij-stengels, ½ bloemkool, 1 rode ui, 3 tenen knoflook, 1 rode gekookte biet, doosje shiitake. Beetje paprika- en currypoeder erover en in de natgemaakte topf 90 minuten in de oven op 220°. Wat een heerlijk recept bij de kip en gele rijst.

In de duo-slowcooker teriyaki drumsticks. In iedere pot 4 stuks die ik wel eerst heb aangebakken in olie en zoute boter. Verder per pot 2 tenen knoflook, fijngesneden gember, kleine eetlepel honing, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel teriyakisaus, 1 eetlepel gembersiroop, 2 eetlepels water en wat van de jus waar de kip in was gebakken. Gekozen voor 6 uur op laag. Heerlijk en behalve wat saus helemaal op!

Voor de gele rijst uit de rijstkoker gebruikte ik 300g witte basmatirijst, 1½ theelepel kurkuma, 2 tenen knoflook even gebakken, beetje citroenrasp en 1 vers laurierblaadje. Prima gelukt maar 300g was echt veel te veel (video gele rijst).

Verder op tafel nog komkommer en door de jongens samen met opa vers geplukte gele tomaten. 

Maandag soep gemaakt van een restje slowcooker-groenten, restje pasta met geroerbakte Chinese kool, beetje zurige rode saus van de plantaardige maaltijd, 1 venkel, 4 stengels bleekselderij met veel loof, 4 regenboog-wortels, een beetje little gem-sla en een beetje bouillonpoeder. Al met al teveel voor de soepmachine daarom een paar minuten gekookt en toen 50 minuten in de ecostoof. Met de staafmixer bewerkt. Rare kleur, een klontje volle kwark erin en zeer smakelijk. 

Na de soep de gele rijst opgebakken in de niet afgewassen braadpan van de drumsticks. De teriyaki-saus verwarmd met een paar flintertjes kip. Een beetje sla erbij met de eerder gemaakte dressing. Paar eitjes gebakken. Beetje kroepoek als extraatje. Prima maaltijd.

Er lag nog een bos regenboog snijbiet, ongeveer 200g, die echt dinsdag aan de beurt was. Stelen en blad apart gesneden. Ik maakte er dit recept mee maar dan met een potje arabiata dipsaus want geen tomaten in huis. Wel 2 sjalotten en 3 tenen knoflook en verse oregano uit de kruidentuin. Maar 12 minuten bakken voor knoflook, sjalot en oregano leek me wel wat erg lang. De groene vervangen door zwarte kalamata olijven. Erbij hotdogs van o.a. rode biet in de verpakking 15 minuten opgewarmd in heet water tegen de kook. Aardappels geschrapt in de machine, in blokjes gesneden, uurtje in het water, goed gedroogd, beetje Italiaanse kruiden erover en in de airfryerXXL gebakken met het smart sensing programma. 

Als dessert nog een kom vers fruit, appel en peer, in overheerlijke volle kwark van kalf bij koe.

Tussen door 1 grote en 2 kleine rode bieten gegaard in de slowcooker, 5 uur op laag. Na afkoelen in de koelkast wachtend op later.

De volgende dag een bloemkoolschotel. Puree gemaakt van 500g aardappel met mosterd. Geschrapt, 2 minuten gekookt en 50 minuten in de ecostoof. Een ½ bloemkool in roosjes even gekookt en 40 minuten in de ecostoof. In plaats van gehakt ongeveer 100g ontbijtspek in plakjes gebakken en verkruimeld. In dezelfde hete pan 2 uien gebakken met een flinke lepel saus van de drumsticks en een scheutje bouillon en even laten sudderen. De stukjes spek en de in stukjes gesneden hotdog die over was erbij. Puree in het bakpannetje van de airfryerXXL, ui-mengsel en bloemkool erop, laagje kaas en vanaf koud 15 minuten gebakken op 180° en nog 5 op 160°. Echt overheerlijk! Omdat het een ovenschotel was kon ik goed gebruik maken van de ecostoof want ik heb er maar één dus zowel aardappelen als bloemkool tevoren gemaakt. 

Donderdag courgette gratin gemaakt van 1 courgette met een mengsel van broodkruim, verse peterselie, pittige geraspte kaas en peper met wat olie. In het mandje van de airfryerXXL, 15 minuten op 180°. Erbij Provençaalse balletjes gebakken op de bakplaat in de airfryerXL, 5 minuten op 180°. Macaroni gekookt en een potje pikante kerstomaatjes saus opgewarmd. Heerlijke plantaardige maaltijd. 


Op vrijdag kwamen de bestelde boodschappen pas laat en daardoor viel het plan voor die dag een beetje in duigen. Geen zin meer om iets te verzinnen dus pizza's besteld. Ook wel weer eens lekker. Eén Marinara en één Quatro Formaggi. Ze zouden ze voor ons wel kleiner mogen leveren trouwens. Nou ja, later maar weer opbakken in de airfryer, dat gaat gelukkig heel goed. 


Op de laatste dag van deze blogweek veel sperziebonen geblancheerd voor de diepvries. Ook voor de maaltijd even een minuut gekookt en daarna 45 minuten in de ecostoof. Twee eieren, een flinke schep kwark, handje geraspte kaas en wat zwarte peper geklutst. Een rest macaroni gemengd met rest gele rijst, in het bakpannetje van de airfryerXXL. Het ei/kwark/kaasmengsel erover, 12 minuten op 160°. Smakelijk hapje. In de andere airfryerXL BBQ worsten cheddar/jalapeño 8 minuten gebakken op de grillpan op 160°. De tomatensaus van donderdag verwarmd. 


En vandaag, zondag, iets met de rode bieten en de stukken pizza die over waren. Daarover volgende week weer. 

zondag 1 september 2024

Uit de airfryer(s): zelfgemaakte pizza opgebakken, gebakken courgette; uit de slowcooker: babi ketjap; uit de grote oven: pizza met artisjok en courgette; uit eten en eten thuis van de zorgorganisatie en ook nog een heerlijke pasta met Chinese kool.

Ik had een paar potjes met artisjok. Datum dreigde te verlopen. Op zoek naar wat er mee te doen kwam ik dit recept tegen van een pizza. Daar speciaal pizzadeeg voor gekocht en natuurlijk courgette en citroen. Maar omdat de artisjok was ingelegd met o.a. azijn en citroen heb ik er geen plakjes citroen opgedaan. In de ochtend de pesto gemaakt helemaal volgens recept. Zowel salie als peterselie was er genoeg uit de kruidentuin. Het deeg paste aardig in een glazen ovenschaal. Ingesmeerd met de pesto. De topping bestond naast de stukjes artisjok, ongeveer 280g en de plakken courgette, er ging geen hele op dus iets minder, plakjes droge worst met knoflook. Bestrooid met een restje gevijzelde walnoten en parmezaanse kaas. Op de verpakking stond 12 à 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°. Daar dus maar voor gekozen. Uiteindelijk na 15 nog 5 minuten erbij. Net genoeg voor de bodem. Volgende keer iets minder topping. Bijzondere pizza. Met smaak gegeten. We waren wel blij met de keuze voor de plakjes worst anders toch wel een beetje saai, hoewel de pesto ook wel echt prima was. We aten de salade vooraf. En de pizza was teveel dus nog een paar stukken om later op te bakken.


Van 350g hamlap maandag babi ketjap gemaakt in de slowcooker. Van alles ongeveer ⅓ of iets meer van de voorgeschreven hoeveelheden. Ik heb altijd gemberwortel in de diepvries, dat maakt het snijden ervan erg gemakkelijk. Na 5 uur op stand laag perfect. Witte basmatirijst gekookt in de middag en af laten koelen. Met de rest van de spitskool met knoflook soort nasi gemaakt. Alle ingrediënten voor de rijst zaten al in de saus van het vlees, de rijst dus gebakken in deze saus. Twee in stukken gesneden tomaten eerst gebakken in de heerlijk bruine jus van de biefstuk en dan de spitskool erbij. En de seroendeng-eitjes vond ik te leuk om niet te maken dus 4 eieren gekookt. Het vlees was verrukkelijk net als de saus. De kool met tomaat een prima idee, erg lekker.

Dinsdag uit eten, uitgebreide warme lunch met broer en schoonzus als verlaat cadeau voor mijn verjaardag. Opgehaald en weer thuis gebracht. Een pittige currysoep vooraf, verschillende hoofdgerechten waaronder kip, verschillende nagerechten waaronder crème brûlée. Heerlijk buiten op het terras. 



De volgende (warme) dag een rest soep weer aangevuld met de rest spitskool/knoflook-nasi dus een kom gevulde soep in de namiddag. Voor de avond de rest van de pizza met een extra plak oude kaas op ieder stuk opgebakken op de pizzaplaat van de airfryerXXL, 8 minuten op 160°. Rode Romaanse sla gesneden, 1 tomaat en ½ komkommer. De dragon dressing en cottage cheese dip van vorige week zaterdag op tafel.


Donderdag was weer de maandelijkse themamaaltijd van de zorgorganisatie. Bijzonder want volledig plantaardig. 

De paprikasoep met cashewnoten was heerlijk. De mooie zoete aardappelsalade maar deels gegeten maar prima van smaak. De groentetajine met plantaardige kip met de couscous was O.K. maar de rode saus erbij vond ik iets te zuur. Daarna nog een heerlijk toetje van plantaardige yoghurt met stukjes koek en lemon curd, echt heerlijk! En ja, erbij een goed glas biologische wijn en in het kader van geen beter leven dan een goed leven was een kopje koffie met een glaasje calvados wel een leuke afsluiting. 



Vrijdag maakte ik gebakken courgette. Ik had van de pizza nog een schaal met stukjes en repen courgette over. Dit in het pannetje van de airfryerXXL gedaan met olie en Italiaanse kruiden. Op 160° ongeveer 12 minuten gebakken. Tussendoor gehusseld. Lekker hoor.

Verder de aardappelsalade die over was gemengd met stukjes tomaat, komkommer en een plukje sla. De couscous opgewarmd in een pan. En een paar stukjes hamlap in saus opgewarmd. Een heerlijke maaktijd. 

Op de laatste dag van deze blogweek pasta met Chinese kool. Het cottage cheese mengsel van vorige zaterdag gebruikt in plaats van ricotta. Geen pesto gemaakt. Een stuk Permigiano reggiano fijngemaakt met de Onionchef met het zwarte mes. Fusilli gekookt. De ui gebakken, dan 2 tenen knoflook en de kool erbij, kaasmengsel en room toegevoegd en warm laten worden. Groenten en pasta apart opgediend. De keuze voor het kaasmengsel was een hele goede. Wat een extra lekker smaakje! Weinig kleurrijk maar wel erg lekker. 

En vandaag, zondag, eters in huis. Ik ga de slowcooker en de römertopf gebruiken is de bedoeling. Daarover volgende week dan weer.