zondag 23 juni 2024

Uit de airfryer(s): Macaronischoteltje met worteltjes en blauwe kaas, drumsticks, BBQ worsten; andijvietaart uit de grote oven; uit de slowcooker: rauwe bietjes gegaard, wortel/bleekselderij in de pot; soep gemaakt; en ook nog eieren in groentesaus.

De laatste biologische asperges van mijn leverancier op voetbal- en vaderdag-zondag. Daarom nog een keer klassiek. Met 2 soorten ham, ei, gekookte aardappel en gesmolten licht zoute boter. Ze waren wat men noemt 2e klas, wat in dit geval betekende beetje dik. Ik heb ze daarom, in de vispocheerpan, 5 minuten laten koken voor het vuur uit ging en 20 minuten laten garen. Paar aardappels gekookt, 1 minuut en 60 minuten in de ecostoof. Rolletjes schouderham en achterham. Helemaal perfect zondagsmaal.

Maandag macaroni gekookt. Gemengd met zowel de worteltjes als extra blauwe kaassaus van vorige donderdag en in stukjes gesneden stuk varkenshaas. Dat in het bakpannetje van de airfryerXXL, beetje gemalen Pecorino erover en een paar klontjes boter erop. Op 160°, 30 minuten vanaf koud. Erbij een fruitsalade van appel, banaan, sinaasappel en peer. Lekkere combinatie. 

In de avonduren de duo-slowcooker gevuld en laten werken. Vier rauwe rode bietjes gegaard in de duo-slowcooker, 5 uur op laag. Drie echt grote wortels en 1 kleine struik bleekselderij met blad samen met een scheutje water en een mespuntje bouillonpoeder in de andere pan van de duo-slowcooker, 4½ uur op laag. Natuurlijk even geproefd, lekker.

Resultaat: bieten zonder te schillen en wortels in doos laten afkoelen, in de koelkast om de volgende dag te besluiten wat ermee te doen. 


Dinsdag de witte champignons verwerkt in een ragout want moesten echt eerst nodig op. Het hele doosje dus 250g, 2 tenen knoflook, 1 ui, 2 bosuitjes, ietsje meer bloem en boter en verse tijm. Erbij opgebakken gele rijst en nasi door elkaar van de Letoko-maaltijd van zaterdag. In de airfryerXXL met het smart sensing programma 2 drumsticks gebakken. Ziet er niet geweldig uit, maar was wel lekker. 

In de soepmachine: flink stuk vleestomaat, beetje champignons van zaterdag, alle groenten die over waren van de Letoko-maaltijd, een restje pindasaus daarvan, een paar gekookte aardappeltjes, loeiheet water en dan handmatig gemixt. Goed doorgekookt voor het woensdag in de namiddag gegeten werd. 

Voor de avond van de slowcooker-bieten een bietjessalade gemaakt. Walnoten gekraakt (lekker buiten in het zonnetje), 280g bietjes en 3 kleine augurken fijn gesneden, 3 eieren gekookt, 50g walnoot, bieslook geknipt en de dressing gemaakt volgens recept. Alles voor 2 personen dus. Erbij witte bolletjes

Met het gare wortel/bleekselderij mengsel uit de slowcooker, 530g, maakte ik een stamppot. Eén grote ui van 250g versneden en gebakken met de sojasaus en ½ eetlepel nasikruiden. Wortel erbij. Aardappelen gekookt, 450g, 1 minuut en 60 minuten in de ecostoof. Alles met elkaar gemengd, goed heet gemaakt, licht gestampt en wat zwarte peper en een klontje boter erdoor. BBQ worsten 'milde curry' 10 minuten gebakken op de grillplaat van de airfryerXL op 180°. Wel een beetje over, erg lekker.

Een grote krop andijvie. Wat daar mee te doen als je geen stamppot wil maken. Geïnspireerd door het recept voor andijvietaartjes maakte ik een plaattaart met 500g vers gesneden andijvie. Er lag nog een rol flammkuchen deeg op datum. Eerst de andijvie gebakken en goed laten uitlekken. Dan 100g spekjes uitgebakken. Crème fraîche 110g, en 3 eieren geklopt met 100g geraspte pecoriono-kaas en zwarte peper. Spekjes en andijvie erdoor. Het deeg uitgerold met het bakpapier eronder, eerst besmeerd met 50g crème fraîche, peper erop en dan bedekt met het andijviemengsel. Nog 50g pittige gouda kaas erop. In de voorverwarmde oven op 220° 20 minuten laten bakken. Wat een heerlijke manier om andijvie te eten. 


Beetje veel eieren deze week want op de laatste dag van deze blogweek eieren in groentesaus. Ik gebuikte 7 kleine tomaatjes, 1 rode paprika, 3 bosuitjes en 3 tenen knoflook. En 2 eieren vond ik genoeg. De 250g broccoli-roosjes eerst apart een minuut of 5 gebakken, ook eerst nog even de bosuitjes en knoflook gefruit en daarna alles bij elkaar in de pan. Na 5 minuten paprikapoeder en peper erbij en de eieren erin. Zo'n 12 minuten laten garen. Met heerlijk licht gebuild tarwe brood en een snack-komkommertje een prima vleesloze maaltijd. 

En vandaag, zondag, visite en de römertopf komt weer eens uit de kast. Daarover volgende week verder. 

zondag 16 juni 2024

Uit de airfryer(s): pastaschotel, zuurkool-ovenschotel, varkenshaas, aardappelplakjes, bladerdeegbakjes; uit de slowcooker: gehaktbrood, rabarber; soep uit de soepmaker; aspergerisotto uit de rijstkoker; en eten van Letoko.

Gebakken champignons.

Deze eerste dag van de week aten de jongste zoon met gezin mee. Ik maakte gehaktbrood in de slowcooker, 6 uur op laag. In grote lijnen volgens recept maar met 800g gehakt, een halve paprika, 110g geraspte kaas, geen ontbijtspek. De currysaus met honing, ketjap en knoflook er direct over uitgesmeerd. Erbij een salade met tomaat en groene olijven met mayonaise aangemaakt. Ook een pan macaroni, de saus van het gehakt, een potje everzwijnsaus opgewarmd en een potje pesto op tafel. 

De rabarber-tiramisu zoals beschreven in de vorige blogpost werd gelukkig overheerlijk gevonden hoewel de oudste kleinzoon de koek en rabarber zag zitten maar al dat witte spul toch niet zo, ha, ha. 

De resten even in de koelkast gelaten en op maandag aspergerisotto gemaakt. Ik heb 2 sjalotten en een bosuitje, 2 tenen knoflook, 250g witte asperges en 200g doperwten apart in een klontje boter laten pruttelen. Die 4 minuten voor de stukjes asperge waren echt veel te weinig. Zeker 15 minuten op een laag pitje laten garen. Wat peper, een snufje zout, beetje verse peterselie en dille erdoor geroerd. Daarnaast  125g risottorijst, 1 eetlepels boter en een beetje jus en 500ml groentebouillon in de rijstkoker gedaan. Omdat wij niet vegetarisch zijn maar soms een maaltijd zonder vlees eten, vind ik het gebruiken van donkere oude jus vaak erg lekker. Een restje samen met de boter gesmolten. Toen de rijst gaar was het aspergemengsel erdoor geroerd samen met het hele geitenkaasje. Heel smakelijk. Nog een restje tiramisu als toetje. 

Eerst een groot stuk 24 maanden oude Pecorino gemalen in de onionchef met het zwarte mes. Van de rest van de macaroni, het open potje pesto, een ui, een zakje spinazie en gemalen Pecorino maakte ik op dinsdag een pastaschotel in de airfryerXXL in het bakpannetje, 15 minuten op 160°. Erg smakelijk recept. Het gehaktbrood in de eigen saus opgewarmd. 

's Avonds nog even een soep gemaakt in de soepmachine van bijna een hele krop salanova, 4 kleine tomaatjes, ½ rode paprika en de restjes van de salade van zondag en de risotto van maandag. Vanwege de sla eerst even handmatig gemixt, daarna op de pureerstand. Heerlijk geurende en smakende drinksoep. 

Omdat ik de rest zuurkool en de rest gehaktbrood niet langer wilde laten wachten de volgende dag een aangepaste  zuurkool-ovenschotel gemaakt. Wat extra aardappelen gekookt en gestampt. De zuurkoolrest nog wat verrijkt met rozijnen. Het gehakt in platte schijfjes gesneden. De vorm ingesmeerd met wat saus. Zuurkool op de bodem, plakken gehakt erop, daarop de gestampte aardappelen. Beetje paneermeel erop en wat klontjes boter. En vervolgens vanaf koud 30 minuten gebakken in de airfryerXXL op 160°. Toch ook weer lekker. 

Na de serie eenpansmaaltijden donderdag tijd voor iets anders namelijk varkenshaas met blauwe kaassaus. Ik had 1 varkenshaas van 375g. Deze ingesmeerd met een beetje olie en zwarte peper gebakken in de airfryerXL op de grillplaat, 14 minuten op 180°. Stuk over. Geen peer maar wel een pot perziken in huis. Deze in kleine stukjes gesneden. Dit samen met boter 2 minuten in de magnetron, dan weer 3 minuten 100g Cabrales en kookroom erbij. Heerlijke saus. Iets minder was handiger geweest. 
Voor de wortel met blauwe kaas 400g wortel en 1 ui in plakjes gesneden. Worteltjes gekookt, ui gebakken, gemengd en met 75g Cabrales bestrooid en even laten smelten. Goede idee, lekker recept en teveel.
In de airfryerXXL met het smart sensing programma 400g aardappelplakjes gebakken. Uurtje in het water, goed gedroogd en klein beetje olie erover. Mooie maaltijd zo bij elkaar.


Wij hebben één zeer oude rabarberplant in de tuin. Die levert alle stelen tegelijk, want niet zo erg mooi als in de winkel. Ik had 1040g. Heb dat in de slowcooker gedaan, samen met 150g druivensuiker die nog in de kast stond. Een snufje kaneel en 5 eetlepels water erbij en op laag gezet. Na 4 uur op laag nog 30 minuten op hoog want iets te nat. Op deze site nog wat leuke informatie over rabarber in de slowcooker. 

Op vrijdag komen altijd de boodschappen van Hofweb binnen en deze keer met een bijzonder gebakje voor vaderdag. Daar doen we niet aan maar onverwacht oudste zoon op de koffie dus die viel met de neus in de ... Heerlijk marsepein taartje.

Ik was van plan om een van de doosjes champignons die gekocht waren voor iets anders, nu te gebruiken voor een ragout. De 250g witte champignons, 1 ui, 1 bosuitje en 1 teen knoflook versneden. Een rest bladerdeeg in siliconen bakjes gefrommeld en even gebakken in de airfryerXL. Maar al doende besloten wel eerst de ui, knoflook en champignons te bakken maar deze vervolgens in het restje saus van het gehaktbrood te doen. Van een grote vleestomaat een salade gemaakt met olie, peper, rozemarijn en peterselie. 

Op de laatste dag van deze blogweek aten we met jongste zoon met gezin Indonesisch. Niet zelf gemaakt dus.... Met 6 aan tafel zonder netjes te dekken, wat een zootje, ha, ha. Maar het was weer heerlijk. 


En vandaag, zondag, laatste keer witte asperges. Daarover volgende week dan maar weer. 

zondag 9 juni 2024

Uit de airfryer(s): Griekse ovenschotel met paesmaker stukjes, afbakbroodjes, schouderkarbonades, omelet, chorizoBBQ worst, knoflookchampignons, hamburgers; uit de slowcooker: zuurkool met ananas; gebakken ijsbergsla en ook nog rabarbertiramisu.

Wat aten we op zondag? Een Griekse ovenschotel weer eens met Paes Maker stukjes. Ik gebruikte 45g stukjes, 1 gele ui (nog steeds geen rode in huis), 180g tomaat en 130g groene paprika. Verse oregano, witte wijnazijn, 75g feta, snufje zout en chilivlokken door de geweekte stukjes gehusseld. Bovenop de paprika en tomaat. Daarop na een tijdje bakken nog wat gemalen oude geitenkaas. Op 180°, 30 minuten in de airfryerXXL. Precies goed. De stukjes hier en daar goed knapperig. De smaak O.K. al met al. Maar toch, een Griekse ovenschotel blijf ik toch echt iets anders vinden. Beetje salade van sla, komkommer en nog wat aangemaakte coleslaw. Een paar kaas-maïsbroodjes afgebakken in de andere airfryer

Na het eten een paar stukjes en wat sla in de pan van de restjes van zaterdag. Staafmixer erdoor. Soep voor de volgende dag.

Maandag in de namiddag een kom goed doorgekookte soep. We aten 2 dunne schouderkarbonades 3 minuten aan een kant en 4 minuten aan de andere kant gebakken op 180° op de voorverwarmde grillpan in de airfryerXL. Prima sappig en lekker met die mosterd. Verder gekookte nieuwe aardappelen (1 minuut en 60 minuten in de ecostoof) en sla met verschillende verse kruiden en smaaktoevoegingen uit open potjes. Wat jus gemaakt van gesmolten licht-zoute boter met een scheutje balsamicocrème. 


Dinsdag witlofsalade met sinaasappel en walnoten en gembersiroop. Geen appel in huis, 3 kleine stronkjes witlof en 2 flinke sinaasappelen. Verse walnoten gekraakt. Een scheutje gembersiroop erover. Echt heerlijk. Erbij een omelet van 4 eieren, geraspte kaas, peper en verse tuinkruiden: bieslook, maggiplant, kerrieplant, rozemarijn, oregano, bonenkruid. Deze 12 minuten gebakken op 160° in het bakpannetje van de airfryerXXL. Lage temperatuur en iets langer maakt het lekker fluffy. Een paar stukjes aardappel gebakken in wat jus. De broodjes die er nog waren afgebakken in de andere airfryer



De volgende dag ijsbergsla, op de grillpan in de airfryerXL gebakken chorizo bbq worsten, in het bakpannetje van de airfryerXXL gebakken knoflookchampignons met 4 tenen vers uitgeknepen knoflook, zonder citroen en peterselie, witte rijst uit de rijstkoker. Een saus gemaakt met mayonaise, wijnazijn en balsamico-crème. Heerlijke maaltijd weer. 

Donderdag echt waar, zuurkool uit de slowcooker. Een pakje naturel zuurkool van 500g met nat, 650g deze keer even voorgekookte aardappel, 100g gebakken spekjes, ongeveer 40g in stukjes gesneden plakjes ontbijtspek, ½ chorizoworst, 2 kleine uien, 4 dikke knoflooktenen, een heel blikje ananas met sap, een paar schijfjes sinaasappel die over waren en een beetje bouillonpoeder. Geen extra water, geen kruidnagels, wel een paar verse laurierblaadjes van de struik. Een volle pot! Gekozen voor 7 uur op laag. Ontzettend lekker. Afgegoten en nat bewaard. Niet gestampt, alleen gehusseld. Nat op tafel als extra jus. 


Tot het laatst iets van wat nu weer. Dan een flinke halve krop ijsbergsla gebakken met ui en knoflook. Zonder gehakt en zonder kerrie. Een half potje mascarpone gesmolten in een pannetje, een half stuk feta erbij en de rest van de saus van woensdag erdoor geroerd met peper en zout. Dit over de gebakken sla. Erbij een wit bolletje. Ik had er eigenlijk nog iets roods in moeten doen, ziet er niet uit. Maar de smaak was prima en het vulde goed. 

Op de laatste dag van deze blogweek de kleine kleinzoons te logeren. We aten hamburgers met tomaat, ui, sla en kaas. Zij kwamen van een kinderfeestje dus niet teveel op tafel. Het vlees kant-en-klaar gekocht. Gebakken op de bakplaat in de airfryerXL, na voorverwarmen 7 minuten op 180°. Hamburgerbroodjes  tevoren afgebakken. Blaadjes sla, schijfjes tomaat, ringetjes ui, plakjes oude kaas, ketchup en mayonaise op tafel. Als toetje kwark met aardbeien en een beetje honing.


Voor het dessert van de volgende dag maakte ik rabarbertiramisu. Beetje aangepast recept. Eerst 50g rietsuiker met 3 eetlepels water laten smelten. Daar 300g rabarber in een keer bij en 5 minuten laten koken. Vervolgens in de mixer eerst 200ml slagroom met 100g suiker en een lepeltje vanillesuiker lobbig geklopt. Daar 250g mascarpone en 125ml crème fraîche bij gedaan en verder laten draaien. Intussen ook nog 2 kleine sinaasappelen uitgeperst. In het bakje 12 lange vingers besprenkeld met het sap. Daarover her romige mengsel uitgesmeerd. Daar de rabarber over verdeeld. En dat tot de volgende avond laten opstijven in de koelkast. Of het lekker was weet ik dus pas later :-). 

En vandaag, zondag, eten de ouders van de jongetjes mee als ze hen komen ophalen. Daarover later met ook informatie over of de tiramisu geslaagd was.  







zondag 2 juni 2024

Uit de airfryer(s): bloemkool met saus van o.a. camembert, kipfilet; uit de slowcooker: witlof met ham en kaas; coleslaw; buiten de deur: hapjes op zondag, hapjes op donderdag en een heerlijke maaltijd op zaterdag.

Bloemkool met tweekazen-roomsaus.

We waren in de middag op visite. Natuurlijk te weinig foto's gemaakt van de heerlijke hapjes. Onder andere rolletjes gerookte zalm en overheerlijke pulled porc op brood-driehoekjes. 


Thuis nog een kop koffie en een broodje met ham. Verder tevreden.

Maandag een deel van de andere halve witte kool die er nog lag veranderd in coleslaw maar dan zonder wortel en jammer genoeg ook zonder rode ui (helemaal op en nog niet te koop bij de biologische Hofweb). Een gewone kleine ui erdoor. Gemengd met mayo, kwark, mosterd, witte wijnazijn en een beetje suiker en lang laten intrekken want in het begin van de middag klaar gezet. De laatste 2 kant en klaar gehaktballen uit de diepvries. Aardappels gekookt, 1 minuut en 60 minuten in de ecostoof. Heerlijk gegeten en de kool bijna op, dus niet echt voor 4 personen zoals het recept zegt.


Zes kleine stronkjes witlof ingerold in een plak jonge kaas, 3 in een plak schouderham en 3 in een plak prosciutto. In de slowcooker, 4 uur op laag. Dat maakte ik op dinsdag. Heerlijk, precies goed. Erbij penne gekookt en een restje jus aangelengd met wat nat uit de pot als een extra sausje. 


Woensdag bloemkool met camembert. Weer een maaltijd met kaas, deze keer zonder vlees of vleeswaren. Iets meer bloemkoolroosjes, even gekookt. Saus gemaakt van 75g camembert, 75g mascarpone (was in huis en toe aan gebruik), 50ml room, koffielepel mosterd, peper, snufje zout en verse bieslook. In de bakpan van de airfryerXXL. Ongeveer 15 minuten op 160°. Erbij stukjes tomaat en peer en in wat aangelengde jus de rest van de penne en wat stukje gekookte aardappel opgebakken. 


Door nogal plotseling te besluiten naar een jarige schoonzus te gaan, werd de geplande maaltijd uitgesteld tot de volgende dag. Op donderdag in de namiddag eerst een taartje, nog wat kaasstengels en zoetjes en daarna ook nog een broodje met vegetarische kroket. 


Later op de avond thuis nog een lekkere kom soep van zaterdag en wat crackertjes met camembert. 


De maaltijd vrijdag werd noedels met kipfilet. Er lag nog ¼ witte kool. Verder 1 prei en 2 kleine rode paprika's. De kipfilet bleek 360g en dat is teveel om in 1 x op te eten samen. Ik heb daarom de groenten en peterselie apart gebakken. De filet ingesmeerd met een klein beetje olie en wat gerookte paprika in de airfryerXXL op het smart sensing programma voor drumsticks gezet. Nooit eerder geprobeerd, maar had gezien dat ongeveer 18 minuten genoeg zou zijn. De machine leek te 'begrijpen' wat de bedoeling was, koos voor 18 minuten, het resultaat was mooi om te zien, maar de filets waren veel te droog. Omdat er een paar kleine dunne stukjes in het pakje zaten heb ik die meegebakken met de groenten. Ook iets te droog, maar wel beter. De saus gemaakt met de staafmixer van 4 theelepels pindakaas, flinke scheut sojasaus, teen knoflook, beetje honing en limoensap en wat chilisaus. Dan 75g zoute pinda's erbij. Toen nog een scheutje water. Noedels 5 minuten gekookt inkokend water. De groenten waren smakelijk en nog lekker met een bite. Toch wel een aardige maaltijd al met al. 


En als heerlijk toetje verse aardbeien, een flinke lepel kwark en een flinke lepel slagroom. Mmmm.


De rest van de groenten, de noedels en de saus samen met het afgietwater van de noedels in een pan klaargezet om een soepje van te maken. 

Op de laatste dag van deze blogweek aten we bij jongste zoon en gezin. Heerlijke (gekochte) hapjes, daarna bijzondere soep, Chinese uiensoep (wel zelf gemaakt), koffie met baklava toe. Lekker en natuurlijk weer heel gezellig. 



En vandaag, zondag, niet erg veel resten. Genoeg in huis voor een leuke maaltijd. Daarover volgende week weer.