zondag 18 februari 2024

Uit de airfryer(s): mini saucijzen, verse worsten, ovenschotel met prei en vis, boerenomelet; uit de slowcooker: witlof, pastinaak-aardappelpuree; voor het eerst peasmaker-stukjes gebruikt in de nasi.

Heerlijke maaltijd van vrijdag met pasta, prei en vis uit de airfryer.

                            Bij de zondagmiddag-koffie heerlijke fudge die nog in de koelkast stond. 

We aten samen van een ossenhaas-biefstuk van 165g even gebakken in hete boter, 2 minuten aan de ene kant en 1 minuut aan de andere kant en 8 minuten laten rusten. Helemaal perfect. Patatjes gesneden en in de airfryerXXL gebakken met het smart sensing programma, ongeveer 20 minuten. Heerlijk van smaak, goed zacht van binnen maar te weinig krokant van buiten. Lag het aan de aardappels? Salade gemaakt van kleingesneden ijsbergsla met daarin kleine stukjes rode paprika, zilveruitjes, augurkjes en uit een gekregen potje gesneden jalapeno. Wat piccalilly en mayonaise als dressing. Een heerlijk zondagsmaal.

Maandag witlof uit de slowcooker. Er lagen nog 4 kleine stronkjes witlof. Alleen het kontje eraf gehaald en zo in de pot. Een doosje naturel smeerkaas, 100g gerookte spekjes, een appel in stukjes, een beetje Italiaanse kruiden, een snufje bouillonpoeder en wat zelf geraspte kaas (comté en emmentaler) erbij. Een paar klontjes boter bovenop en 4 uur op laag gezet. Fusilli gekookt, 150g is genoeg voor samen. Gerechten uit de slowcooker zien er meestal niet geweldig uit, maar wat was dit heerlijk zeg. Alles op!


In de diepvries lagen al te lang een aantal borrelsaucijzen. Omdat ik de beide resten van de zuurkool- en de ijsbergsla-stamppot wilde opmaken, leek me dat een leuke aanvulling. De saucijsjes ontdooid en opgebakken in de airfryerXL, 10 minuten op 160°, de stamppotjes in pannen met wat extra jus die er nog stond. Niet groots, wel leuk en lekker.


Ik had na lang aarzelen want ik ben niet zo van vervangende dingen voor vlees, toch besloten een bestelling te doen bij Peas Maker. Op deze woensdag maakte ik nasi. Ik gebruikte daar 2 recepten voor n.l. die van peasmaker en die van Landzicht groenteabonnement. Vroeg in de middag 150g witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Verder 200g witte kool, 1 groen pepertje zonder zaad en zaadlijsten uit de diepvries, 1 cm gember uit de diepvries, 3 kleine uien, klein reepje rode paprika en 3 tenen knoflook gesneden. Dan 60g peasmaker stukjes geweld in kokend water en daarna gezeefd en gemengd met 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel ketjap. Eerst ui, knoflook en gember gefruit, dan pepertje en grove gevijzelde theelepel koriander, komijn en kurkuma toegevoegd. Na een minuut de kool erbij. Tegen het eind van de baktijd van de kool de peas-stukjes erbij voor 2 minuten. Vervolgens de rijst met nog wat extra ketjap lekker laten bakken en doorwarmen. Op tafel gebakken uitjes, seroendeng, kroepoek, gebakken ei, sambal, ketjap en sojasaus. Een heerlijke maaltijd waarbij vlees echt niet gemist werd.


Donderdag pastinaakpuree in de slowcooker met 470g pastinaak en 230g aardappel, 40ml water, 40g boter en wat peper en zout. Na 6½  uur op laag verse tijm toegevoegd en lichtjes gestampt. Verse worsten met citroen en tijm na even wellen, gebakken in de airfryerXL, 8 minuten op 180° op de grillpan. Salade gemaakt met ijsbergsla, mayonaise, kappertjes, zilveruitjes en stukjes jalapeno in het zuur. Lekkere combinatie van het zoetige van de puree, het zurige van de salade en het pittige van de worsten. 


De volgende dag een ovenschotel met prei en vis. Een grote prei en en 3 tenen knoflook fijngesneden. Gewone macaroni, 150g, gekookt. Voor de vis had ik 200g roodbaarsfilet in blokjes. Het was wel jammer dat het toevallig vis met huid was, want dat moet je dan echt apart op de huid bakken denk ik. Ik heb de huid er dus maar voorzichtig afgehaald. Saus gemaakt met de helft van de hoeveelheden boter, bloem en melk. Daar crème fraîche, kaas, mosterd, peper en platte peterselie uit de kruidentuin doorgeroerd. Alles door elkaar gehusseld en in het met een scheutje olie ingevette bakaccessoire van de airfryerXXL geschept. Beetje paneermeel erover gestrooid en wat klontjes boter en op 160° ongeveer 25 minuten laten bakken want vanaf koud gestart. Een heerlijk vismaaltje.


Op de laatste dag van deze blogweek maakte ik een soort van boerenomelet. Ik heb eerst een stuk kool, ½ paprika, 1 ui en 2 tenen knoflook in stukjes aangebakken in de bakpan van de airfryerXXL op 180° met een beetje jus. Na 10 minuten 4 eieren geklutst met room, zout en peper erbij. Nog zo'n 10 minuten op 160°. Apart even in een pan de rest van de nasi opgebakken. 


Omdat de room verder wel gebruikt moest worden maakten we een lekkere Irish coffee na het eten. 

En vandaag, zondag, nog geen echt idee. Veel groenten in huis, een paar resten in de koelkast. We zullen zien. Daarover volgende week maar weer dan. 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten