zondag 11 februari 2024

Uit de slowcooker: gehaktbrood; uit de airfryer(s): oude naturel oliebollen, geroosterde rode paprika, kip drumsticks; gebakken hutspot met gember; een heerlijk hapje met champignons en ook nog stamppot met ijsbergsla.

Gehaktbrood uit de slowcooker.

De ouders van de jongetjes kwamen ze zondag ophalen en aten mee. Ik maakte op terwijl de jongens lekker aan het spelen waren een gehaktbroodje voor de slowcooker. Met 500g rundgehakt, 1 ui, ½ gele paprika en 5 teentjes knoflook fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes. Verder geraspte kaas, 1 ei, scheutje ketjap, beetje paprikapoeder, beetje zout, beetje peper, Italiaanse kruiden en paneermeel. Onderin de pot 1 ui in plakjes. De bal in de pot ingepakt met 8 plakjes ontbijtspek. Na 6 uur op laag even gekeken. Na nog ½ uur perfect.

Erbij kinderpasta gekookt. Leuk maar de diertjes waren veel te klein vond ik. De jongens vonden het toch wel leuk en erg lekker. Gemengde rucola-salade, pastasaus uit de diepvries, stukjes rode paprika, snackworteltjes en tomaatjes in aparte schaaltjes. 

De zoon en schoondochter brachten een bijzonder taartje mee. Van een erg goede patisserie met een pipet met rum om zelf in je taartje te verdelen. Leuk en vooral ook heerlijk. 


De volgende dag dezelfde maaltijd door omstandigheden nog en keer. Maar wel een ander lekker zoetje, deze keer bij de koffie, meegebracht door onze hulp in de huishouding door haar zelf gebakken. 


Dinsdag gesneden hutspotgroenten, 400g. Geboend en in stukjes 450g aardappel. Ik vond vele alternatieve recepten voor hutspot, waaronder vegetarisch met geitenkaas, gewoon met gebakken vis, met oosters tintje met gember en sambal, met chorizo en paprikapoeder, met noten en feta. Ik heb gekozen voor het koken van de aardappelen, 1 minuut doorkoken, dan 50 minuten in de ecostoof. Een droge worst met peper, zout en een snipper lavendel in kleine stukjes gesneden en gebakken in een klein beetje boter. Even apart gezet. Het ui- en wortelmengsel samen met 4 tenen knoflook gebakken in het vet van de worst. Daarna een scheutje water en gembersiroop erbij en al omscheppend ongeveer 10 minuten laten garen. Worst er weer bij. Aardappelen gestampt, groenten met worst erdoor gehusseld met een klontje boter, extra boter gesmolten voor een beetje jus en heerlijk gegeten. 


Woensdag witlofsla met citroensap en mayonaise. Gerookte makreelhaasjes. Ik had met oudjaar 4 minder lekkere gekochte naturel oliebollen ingevroren. Ze waren een beetje broodachtig. Nu ontdooid en met een beetje olie ingesmeerd in de airfryerXL een soort opnieuw gebakken. Een restje pastasaus met een klein beetje jus opgewarmd om de bollen in te dopen.  En dat was echt erg lekker.


Donderdag oppassen op een ziek jongetje. Als maaltijd een grote rode paprika 14 minuten geroosterd in de airfryerXL in het mandje. Daarna nog 15 minuten in een schaal en vervolgens ontveld en versneden. Met olie, zout, peper en deze keer veel uitgeperste knoflook besprenkeld. Verder een restje hutspot opgewarmd. En, heel apart, een Duits vruchtenbrood wat we hadden gekregen erbij gegeten. Dat was echt een bijzonder lekkere combinatie. 

De volgende dag weer een middag opgepast op een beetje ziek kleinzoontje. Thuis toch een maaltijd gemaakt. Ik had s'morgens 2 drumsticks ontdooit. Deze gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma. Intussen voor een Oosters hapje 250g kastanjechampignons, 1 groene paprika, 3 tenen knoflook, 2 gekonfijte gemberbolletjes en 1 sjalot in stukken gesneden. Deze gemengd met peper, zout, olie, ketchup, honing, limoen en vissaus. Olie in de pan en alles direct, dus zonder marineren, gebakken. De 2 oliebollen die nog over waren opnieuw opgewarmd in de andere airfryer, 8 minuten op 150°. Opnieuw heerlijk gegeten. 


Op de laatste dag van deze blogweek gekozen voor een vleesloze maaltijd, stamppot met ijsbergsla. Eerst 400g aardappel even gekookt en daarna 50 minuten in de ecostoof. Ongeveer ½ krop ijsbergsla fijngesneden. Zo ook 10 gedroogde tomaatjes in olie. Verder kappertjes, zilveruitjes en 150g feta door de met 2 eetlepels crème fraîche gestampte aardappels geroerd. Beetje extra boter en wat extra peper... Een heerlijk recept voor een keer eten zonder vlees. Iets minder zilveruitjes had gemogen van mij, maar het frisse van de uitjes en de creme fraîche was wel erg lekker.


En vandaag, zondag, een maaltijd met een stukje vlees. Maar daarover volgende week dan weer. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten