zondag 3 november 2019

Twee keer soep uit de soepmaker, wittekoolschotel uit de oven, kip uit de Römertopf, worteltjes en aardappelpuree uit de slowcooker, kokostaart uit de airfryer.


Mijn vorige blogpost opende met een foto van de Sjeffies van de Plus. Als bedankje daarvoor werd me een doos met alle 20 verschillende sjeffies gestuurd. Leuk..., zeker. Maar ook wel weer veel werk om ze te laten groeien. Eerst maar eens alle doosjes geopend om te zien wat er in zat (en dat er natuurlijk gelijk op geschreven :)). Van de 'oude' sjeffies vandaag de kervel gebruikt bij de bietjes en schol.

We aten bietjes a la crème. Gemaakt met 500g biet, 1 ui, 15g boter, 150cl bouillon, 15g bloem en 3 eetlepels kookroom.  Echt een heerlijk recept. En in de pan gebakken schol. Uit de diepvries en was panklaar. Helemaal volgens recept, maar toevallig geen citroen in huis. Het kruidenzout gebruikt. In boter gebakken vis is altijd lekker. Eenvoudige couscous als bijgerecht. Om te controleren of kervel wel paste bij de gerechten heb ik even een paar andere recepten gezocht nl kervel bij schol en kervel bij bietjes.

Maandag een maaltijd zonder vlees, gado gado.
Ongeveer 400g wortel, prei, bleekselderij en courgette in stukjes. Iets gaarder gekookt dan in het recept staat in water met een beetje bouillonpoeder. Bruine basmatirijst uit de rijstkoker. Pindasaus gemaakt van 3 eetlepels pindakaas en een puntje sambal in 200ml kookroom gemengd met water. Ik vond het iets te licht, maar de pindakaas was op. Twee eieren hard gekookt. Een handje amandelen even geroosterd. Gebakken uitjes en seroendeng op tafel en extra sambal en sojasaus.



Soep uit de soepmachine van een restje aardpeerpuree, rest van de wokmaaltijd, rest van de gado gadogroenten en rijst, de bouillon waarin de groenten waren gekookt, nat uit een blikje kokosmelk (het droge deel gebruikt in de kokostaart even geleden) en een heel klein beetje verdunde jus. Mooie en lekkere gladde soep.

De dag daarna at het jonge gezin mee. Wat paté en droge worst vooraf, een kopje soep voor de kleine en dan een ovenschotel met witte kool en gehakt. Daar zat in 750g aardappel, 600g kool, ½ prei, 1 ui, 2 tenen knoflook, 300g gehakt. Bestrooid met paneermeel gemengd met geraspte kaas. Ietsje aan de droge kant, maar wel lekker. Had er wat boterjus bij gemaakt.

Op woensdag aten we de mooie gele soep en de rest van de bietjes als salade, partner met haringen, ik met een stukje paté. Vast wat werk gedaan voor donderdag.


En dan donderdag weer een etentje, deze keer met een schoonzus en een zwager, zus en broer van partner.

Opnieuw een gevuld eitje maar niet meer OP een glaasje, want dat mislukte steeds. Dus op een bordje met een nipje wodka er naast. Voor de vulling gekozen voor een andere samenstelling. De 4 eieren geprakt, ¾ eetlepel mayonaise, ¾ eetlepel crème fraîche, klein scheutje citroensap, ½ theelepel mosterd, ¾ theelepel paprikapoeder, ¾ theelepel kerrie, paar druppels worcestersaus, beetje peper en snufje kruidenzout (duivelse eieren).

Als voorgerecht peer in bladerdeeg. Omdat de oven koud moest starten voor de Römertopf, maakte ik het voorgerecht vooraf. Vond het wel spannend of het dan nog krokant zou zijn en of het koud ook lekker was. Beiden helemaal goed. Ik heb 2 peren gebruikt en daar bij ieder het 'kontje' afgesneden zodat ze goed bleven staan. Met Danish blue en een druppeltje agavesiroop in plaats van honing want die was net op. Lekker met de walnoten van vriendin.

De bloemkoolsoep maakte ik in de soepmachine op stand 1 van ½ grote bloemkool, een flinke zoete aardappel, een sjalot, een flinke hand takjes en blaadjes van de platte peterselie en 2 bouillonblokjes. Water er bij tot de maximumstreep. Ik zag dit recept op Facebook van Renata Kivits. De peterselie was mijn toevoeging. Zij deed er in de machine na afloop nog een soeplepel boursin bij en pureerde dat er doorheen, ik heb pas voor het opdienen een lepeltje roomkaas in de kommen gedaan.

Het hoofdgerecht was kip met appel en room uit de Römertopf. De champignons waren erg groot, die heb ik gehalveerd. In plaats van drumsticks waren het 2 halve kippen. Verder volgens recept. Goed geslaagd.

In de ene helft van de duo-slowcooker geglaceerde worteltjes. Het waren grote wortels dus in kleine stukjes gesneden. Verder precies gemaakt volgens recept en 7 uur op laag. Heerlijk van smaak en toch ook nog stevig.

In de andere helft aardappelpuree. Een basisrecept voor puree uit de slowcooker was ooit te vinden maar die site bestaat niet meer. Ik had 500g kruimige aardappels, 30ml water, 30g boter met wat kruidenzout en peper in de pan en ook 7 uur op laag gezet. Ik stamp daarna de aardappels grof. Lekker als altijd.

De kazen: Comté, Terschellinger Reade Jutter en l' Amour Rouge.

Voor de kokostaart heb ik deze keer gekozen voor een platte siliconen-vorm en alles precies gedaan zoals in het recept staat. Met oersuiker en amandelmeel. Wel boter en melk verwarmd op het gas. In de airfryer 20 minuten gebakken op 160°. Ook nu te weinig taart, meer een smakelijke koek.

Een heerlijke en gezellige bijeenkomst. Inclusief ontbijt.


Vrijdag natuurlijk heel kalm aan.
Een flinke kom bloemkoolsoep met een broodje was genoeg.

Dan de laatste dag van deze blogweek. Koffie met een stukje koek gebakken door zwager. Van de ovenschotel met witte kool en gehakt was nog veel over. Opgebakken in wat jus was dat na nog een klein kopje bloemkoolsoep een prima maaltijd voor samen.
Intussen van de botjes van de kip samen met wat platte peterselie een beetje bouillon getrokken. Soep voor later.

En vandaag, zondag, is de kleinzoon jarig, 2 alweer, en gaan we dus de deur uit. Daarover later.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten