zondag 17 november 2019

Goulash in de Römertopf, geroosterde groenten in de slowcooker, Onionchef, schol, rijst- en groentegerecht in de airfryer, Restaurant Gewoon en een lekkere klassieke boerenkoolstamppot.

Wat is boerenkool toch mooi.
Voor het gezin met de twee jongetjes maakte ik zondag goulash in de Römertopf; 650g rundvlees, 400g ui en 1 puntpaprika fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes, 100g gerookte spekjes, ¼ liter bouillon, paprikapoeder en citroenschil. Heerlijk. Dat ging schoon op. Met opwarmen meegeteld heeft de schaal 2¼ uur in de oven gestaan. Ik heb de saus niet apart gebonden, maar het vocht uit de schaal zo gebruikt. Voor 4 personen basmatirijst gekookt in de rijstkoker, maar dat was echt weer veel te veel. Misschien ook omdat ik nog 2 kleine stokbroden had afgebakken in de airfryer.  Verder een lekkere veldsla-salade met appel en zachte geitenkaas, wel dressing, geen pitten geroosterd.

Voor de volgende dag heb ik een flinke hoeveelheid rijst gemengd met een rest pindasaus en een beetje nat van de goulash. Een stukje rookworst in kleine stukjes er door en in een ovenschaaltje gedaan. Opgebakken in de airfryer, 25 minuten op 160° en nog 5 minuten op 200°. Er bij nog wat veldsla en de geglaceerde worteltjes die er ook nog waren. Natuurlijk goed gecontroleerd of ze nog goed waren. Ik gooi niet snel iets weg en kan niet alsmaar soep maken toch? Alles op tafel om een rijstmaaltijd te versieren: gebakken uitjes, seroendeng, atjar, sambal, ketjap. Vooraf nog een kop lekkere roze soep.

De rest van de roze soep aangevuld met andere restjes zoals de ontdooide vegetarische saus, een beetje veldsla, de allerlaatste worteltjes en een beetje nat van de bloemkool van vorige week woensdag. Een nieuwe, heel anders smakende soep.

Door omstandigheden zag ik aankomen dat we niet op tijd alle groenten zouden opeten. Soep genoeg, dus een andere oplossing. Ik maakte geroosterde groenten in de slowcooker. De pot stevig ingesmeerd met een smakelijke rest oude jus. Dan in stukjes: 1 aubergine, 2 wortels, 3 tenen knoflook, 1 zoete aardappel, 1 ui, een rest fijngemaakte ui en paprika van de goulash die over was,  10 kastanjechampignons en 1 tomaat. Het geheel bestrooid met 2 koffielepels Italiaanse kruiden en een flinke scheut olijfolie. Na 3 uur op laag alles doorgeroerd. Na nog eens 3 uur een schep er uit bij de vis en verder laten afkoelen en ingevroren voor later.

We aten dinsdag scholfilet met zeekraal. Alles door de helft want maar 240g schol. Met de rest van de oude jus gewerkt om in te vetten en als klontjes bovenop. Voor 8 minuten in de airfryer op 155°.  De 100g zeekraal even geroerbakt en 2 aardappelen gegaard in de magnetron.

De volgende dag een halve groententaart ontdaan van het bladerdeeg en de inhoud in een met een beetje olie ingevette schaal gedaan. Bedekt met stukjes geitenkaas, geraspte oude kaas en klontjes boter. In de airfryer, 25 minuten op 160°, de laatste minuten even op 200°. Twee kaas-maïsbroodjes vooraf afgebakken in de airfryer. Heerlijk hapje.

Ik was donderdag een paar uur in de stad om op de baby te passen en had niet zo'n zin meer in koken thuis. We bezochten daarom ons plaatselijk restaurant Gewoon. Zoals altijd zeer welkom. Een heerlijk voorgerecht (garnalenkroketjes, vissoep), beiden de ossenhaaspuntjes met pepersaus als hoofdgerecht, een goed glas wijn er bij. Na afloop een koffie met drankje. Lekker en heel gezellig weer.

Vrijdag at ik alleen. Erg verkouden, niet erg lekker, alleen maar crackertjes gegeten.

Op zaterdag boerenkoolstamppot met spekjes en rookworst. Even gezocht op verhouding kool en aardappels. Leuk om de grote verschillen te zien.
Ik heb 350g boerenkool eerst even in een klein laagje kokend water laten slinken, daarna bijna 600g aardappels er op en na 20 minuten afgegoten, gestampt en gemengd met 100g uitgebakken spekjes en 50g boter en een flinke snuf peper. De rookworst had ik na 5 minuten op de aardappelen gelegd en was heerlijk. Met een flinke klodder mosterd een lekkere klassieke afsluiting van deze blogweek. Nog even terzijde, ik had een klein beetje boerenkool ongesneden (vandaar die foto bovenaan) en heb dat met behulp van de Onionchef (roze mes) fijn gemaakt. Dat viel niet mee, maar is wel gelukt. De rest gesneden gekocht bij de plaatselijke groenteboer :).


En vandaag, zondag, er ligt nog een dikke prei. Daar zal ik dan wel iets mee doen. Maar daarover....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten