zondag 18 oktober 2015

Grillhaantje met airfryer-friet, pompoenentijd, en weer een lekker soepje.

Een grillhaantje (820 g) eerder gekocht bij een prachtige poelierswinkel bij ons op het eiland. Ooit had ik een standaardje aangeschaft om kip rechtop te kunnen roosteren zodat die niet in eigen vet ligt en mooi rondom bruin wordt. Het bakje gevuld met cranberry juice drink, omdat dat om een of andere reden in de koelkast stond en er geen bier in huis was. Zelf een kipkruidenmix gemaakt met deze kruidenmixpagina als inspiratiebron. Omdat ik geen uienpoeder had heb ik wat gedroogde uitjes vermalen in de vijzel, samen met ½ theelepel gedroogde basilicumblaadje en ¾ tl tijmnaaldjes. Verder 2 tl paprikapoeder, ¼ tl korianderpoeder, ¾ tl knoflookpoeder en ¼ tl chilipoeder. Een flinke snuf zwarte peper en een heel klein snufje zout. Het haantje eerst even licht ingevet met wat olie en daarna van binnen en buiten ingesmeerd met het kruidenmengsel. De grote oven voorverwarmd op 175° en het haantje er ruim een uur in gehad. Kerntemperatuur op de borst 76°. Vanwege de kleur toch nog even van de standaard afgehaald en onder de grill gelegd. Uit de diepvries een grote pot kroosjesmoes gehaald (kroosjes zijn een heel kleine pruimensoort, boom staat in onze tuin) en ontdooit en verse frietjes er bij uit de airfryer. Gebakken zoals beschreven in de baktijdenlijst van een airfryergroep op Facebook, na voorverwarmen 16 minuten op 160° en daarna nog 12 minuten op 180°. Heerlijke friet. Pas helemaal op het eind van de maaltijd ietsje taaier. Mooi zondagsmaal.

Een kleine pompoen heb ik in tweeën gedeeld en van de ene helft in de kleine slowcooker in 2 uur op stand hoog puree gemaakt. De andere helft ging in leuk gerechtje klaargemaakt in de airfryer. Alles door de helft en een kwartier gebakken op 200°, daarna nog even met open folie. De rode ui was nog aan de harde kant, dus volgende keer misschien even aanfruiten toch. We aten er een salade bij van paksoi, stukjes koude kip en een dressing van de bewaarde zaadlijsten van een komkommer met olie en peper. En een stukje krokant gebakken jambon mocht ook nog wel. Het vette randje niet opgegeten :-). Ik geloof dat dit een Pascal Naessens-proof maaltijd was. Eiwit van jambon met verder alleen maar groenten.

Met de puree heb ik in de kleine springvorm een pompoentaart gebakken in de airfryer. Het was wat lastig om een goede keuze te maken, want afdekken met folie werkt niet goed vanwege opwaaien (ook met het spatdekseltje erop). Ik had deeg voor hartige taart uit de diepvries gebruikt. Eerst 10 minuten op 200, daarna 20 minuten op 180, toen toch nog 15 minuten op 160°. De hoeveelheden gehalveerd, met kokosbloemsuiker en nog minder dan voorgeschreven, 80 gram. En van alle specerijen een punt van een theelepeltje :-). Wel juist weer iets meer bloem want het bleef wel heel erg dun naar mijn idee. Naar advies van het recept in de koelkast gezet tot de volgende dag. Dat was spannend, maar hij was echt heel lekker.

Ik ging voor het eerst de pompoenpitten roosteren. Leuk hoor, wel wassen, niet wassen, wel eerst koken, niet eerst koken. Lage temperatuur en kort, hogere temperatuur en veel langer. Ik had ze al gewassen voor ik er wat over ging lezen en had ze eerst een paar uur buiten in de zon en daarna tot de andere morgen bij de kachel gedroogd. Heb vervolgens dit receptje maar verder aangehouden, dus niet gekookt en zo'n half uurtje op 150° in de grote oven. Ik heb gesmolten boter en in de vijzel gemalen korianderzaad ½ tl, gedroogde oregano 1 tl en venkelzaad ¼ tl gebruikt. En een beetje zwarte peper. We vonden de buitenkantjes toch te hard. Misschien nog een keer proberen met eerst koken en niet van tevoren wassen. De smaak is goed, maar je loopt wel voortdurend harde stukjes uit te spugen :-).

Eerst in de namiddag een kopje kippen/kruidenbuillon. In maart aten we lamsbout, zie deze blogpost. Wat toen over was nu uit de vriezer gehaald. Met een halve maiskolf per persoon gegrild in de airfryer, deze keer ingesmeerd met olie gemengd met verse peper en aan tafel kruidenboter met verse kruiden zoals peterselie, selderie, bieslook en oregano er op. Een stukje desembrood was zowel lekker bij de lamsstoof als bij de blue d'Auvergne na het hoofdgerecht. Natuurlijk een stukje pompoentaart toe bij de koffie.

Die te harde pompoenpitten heb ik in de Magic Bullet zeer, zeer fijn gemalen tot poeder. Vervolgens deels gebruikt in een sodabroodje. Met 210 g volkorenmeel en 15 g pompoenpittenmeel, 200 cc karnemelk, een flinke halve theelepel bicarbonaat en een snufje zout in een ingevette ovenschaal zo'n 30 à 40 minuten op 240° in de grote oven. Niet in de airfryer omdat bij dit soort brood het rijzen en bakken tegelijk moet en het in de airfryer dan te snel zou gaan.

Er lagen nog 2 ge-airfryde gehaktballen in de diepvries. Met in de pan in een scheutje olie gebakken broccoli met ui en kastanjechampignons en BioBaby aardappeltjes uit de magnetron. Minder broccoli, meer champignons. Een beetje saus er bij van de lamsbout.

Een dagje soep met sodabrood. Een restje van het lam in snippers gesneden, een restje gebakken broccoli, de steel van de broccoli in kleine stukjes, het weekwater uit de broccoli-bakpan, de rest van de saus van de lamsschotel, 2 kleine gekookte aardappeltjes. Dat allemaal met nog wat extra water in de soepmachine en op stand 1. Beetje vage kleur, maar oh wat lekker. Met vers gesneden tuinkruiden, er in en er bij. De zelfgemaakte kruidenboter voor bij het stevige broodje en wat gemalen kaas voor in de soep. Een heerlijk maal. Ideaal, die soepmachine.



Vrijdag groene koolstamppot met spek en rookworst. Wat een leuke en vooral ook lekkere combinatie met spekjes en rookworst van bio-boer, ui en tomaat. Ik had even twijfel bij het toevoegen van de tomaat, maar dat was wel echt extra lekker over de stamppot. En het restje van zowel stamppot als vleesmengsel voor de zondag als ik niet hoef te koken omdat de partner buiten de deur eet.

En zaterdag, heerlijk gegeten bij schoondochter samen met man, broer en schoonzus.

Vandaag, zondag, een eenvoudig hapje want ik eet alleen.

En dit stuk, Broodje aap?, wil ik wel even promoten hier. Ik ben geen echte foodblogger, maar vind de vele hypes over gezond en ongezond wel lastig vaak. Lezen helpt daarom mij wel.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten