zondag 13 januari 2019

Heerlijk soepje uit de soepmachine, stoofperen en wintergroenten uit de slowcooker, spaghetti uit de pastamachine, hamburger en varkensoester uit de airfryer.

Zondagmiddag in de soepmachine soep gemaakt van een restje fijngesneden Romaanse sla, een beetje tomatensalade, de rest van de tjap tjoy en bouillon van de gans. Iets aan de zoutige kant, maar toch erg lekker.


Ook deze middag gratis gekregen stoofperen in de duo-slowcooker. Ongeveer 500g stoofpeertjes heel en ongeschild in rode wijn. Ruim ½ fles, ½ stokje kaneel, ¾ steranijs. De andere 500g in parten in witte wijn en sap van één sinaasappel (net onder) maar zonder suiker. Beide potten ongeveer 5 uur op laag.

We aten zondagavond een hamburgertje, 7 minuten gebakken in de voorverwarmde airfryer op 180°. Van bio-babyaardappeltjes, gekookt in de magnetron, puree gemaakt met wat room en boter. Er bij ½ pond sperziebonen en ½ pond spruitjes een minuut in één pan gekookt en in de ecostoof een uur verder gegaard wat de smaak zeer ten goede kwam.

Maandag spaghetti gemaakt met de pastamachine. Ik vind de eigen pasta niet zo lekker uit de diepvries, dus maak altijd maar voor één keer eten. Ik doe bij 250g semola 120cc vocht bestaande uit 1 geklopt ei en de rest water. Dus meer vocht dan oorspronkelijk was aangegeven bij de machine. Een saus gemaakt van de tomaatjes uit de pot uit Italië. Even gekookt, toen met de staafmixer bewerkt en nog even ingekookt. Heerlijke smaak. Verder 100g spekjes uitgebakken en 150g cheddar in kleine stukjes gesneden. Pasta, saus en spekjes gemengd. Wat extra kaas en pesto op tafel. Lekker maar net als vorige keer, spaghetti bij het koken in kleine stukjes gebroken. Weet niet waarom dat gebeurt.

De volgende dag de soep van zondag met een stuk naanbrood uit de magnetron. Daarna een dessert van mango-kaki-ijs wat nog in de vriezer stond, de witte wijnpeertjes en slagroom geklopt met palmsuiker vandaar de kleur. Heerlijk.

Knolselderij, bleekselderij en prei verwerkt in een pot wintergroenten in de slowcooker. Ruim 800g bij elkaar (⅔ knol, 1½ bleek en 3 preien), beetje water en een paar draadjes saffraan. Dit 4 uur op laag en toen gecontroleerd. Nog een uur er bij gedaan. Na 5 uur met de staafmixer lekkere zachte puree van gemaakt. Genoeg voor 2 x samen eten. Per keer kruiden toe te voegen.


Op woensdag heb ik twee recepten gecombineerd, varkenshaas met geitenkaas en cranberries en varkenshaas met geitenkaas en spek. Er lagen 2 varkensoesters. Die beiden ingesneden en gevuld met geitenkaas en de zaterdag gemaakte cranberry-compote. Daarna beiden enigszins ingerold in bacon en pancetta. Dit op de met een beetje olie ingesmeerde bakpan gelegd en 10 minuten gebakken in de voorverwarmde airfryer op 180°.
Flink wat van de wintergoentenpuree opgebakken. De rode peertjes er bij. Met de smaakjes van de oester, de peren en de extra cranberry-compote gekozen om aan de puree niets toe te voegen. De combinatie was smakelijk.

We hebben de kleinzoon naar Rotterdam gebracht, kwamen in de file terecht en gingen daarom donderdag eten bij Restaurant Gewoon in ons eigen dorp. Ik at na een paar stukjes gebakken camembert, ossenhaaspuntjes in pepersaus. Partner koos voor visbordje en saté. Lekker en gezellig. Koffie met armagnac als afsluiting.

Witlofsalade met hard gekookte eieren, een in de magnetron gepofte flinke aardappel en wat 'oude' jus. En de witte wijnpeertjes opgemaakt. Dat was het maal op vrijdag.


En op de laatste dag van deze blogweek de andere helft van de groentepuree. In de airfryer opgebakken bedekt met plakjes geitenkaas. Ook na 15 minuten op 180° en later 160° om de kaas niet te verbranden, nog net niet helemaal heet. Opwarmen kost toch veel tijd. Een klein stukje varkensoester er bij voor de ander, stukjes komkommer, een paar boontjes, genoeg voor samen.

En vandaag, zondag, iets met savooiekool denk ik, want die moet op. Maar...., daarover later.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten