zondag 18 december 2016

Airfryer-tomatenhapje en -kaastaart, magnetron-aardappeltjes, "Gewone" erwtensoep, slowcooker-gehaktbroodje en maaltijd van en met nieuwe bewoners van ons land (Vluchtelingenwerk).

Brood met Franse kaas en heerlijke patés en koffie was genoeg voor de eerste dag van deze blogweek. Na een groot diner de dag ervoor, beetje moe en geen behoefte aan "echt" eten.

Op maandag de restjesdag.
Puree opgebakken met de boontjes van dinsdag de week ervoor.
De champignons gemengd en opgewarmd met de eveneens bewaarde rest risotto van dinsdag.

Vóór het kookwerk
Op het bord.
De volgende dag een grappig receptje met tomaten uit de airfryer. Heb in plaats van kip varkensfiletjes gebruikt. De rucola er bij was nog over van het zondag-diner. Met 2 lapjes onderin, 2 lepels olie met Provencekruiden en 2 tenen knoflook, 2 sjalotjes en 3 grote tomaten. In totaal was 20 minuten op 180° genoeg voor dit vlees.
Verder een paar zilte aardappelen uit de magnetron. Ik wilde het graag uitproberen voor een ander dinertje misschien. Ik had 4 gewone aardappelen qua grootte, in de schil, met inderdaad alleen maar zout en peper en 1 volle eetlepel olie. Heerlijk. Had met nog iets minder olie gekund. De schil van deze aardappelen was heerlijk van smaak en hier en daar ook wat knapperig; 15 minuten op 700W was genoeg. Misschien inderdaad een goed idee ook als het voor meer personen is.

De tomaten moesten echt op dus nog een keer een ovenschoteltje. Met kaas en tomaten, en in plaats van champignons een restje romanesco met champignonsaus uit de vriezer. Uiteindelijk werd het 1 grote en 1 kleine ui, hapje diepvries en 2 tenen knoflook even meegebakken met de ui. Op de 3 in plakken gesneden tomaten eerst 3 met mosterd en peper geklutste eieren en dan plakjes Le Claousou, schapenkaas van onze eigen kaasboer. Er op nog een aardig laagje oude strooikaas. Erg lekker met een broodje er bij. Had 15 minuten nodig in de airfryer op 160°.


Op donderdag aten we bietjes met lente-ui en bieslook. In plaats van de lente-ui heb ik sjalotjes gebruikt. Wat een heerlijk receptje als je van bietjes houdt. Ik koop wel gekookte bieten van de bio-webwinkel, dus is het bereiden niet veel werk. We aten er een heerlijke, in wat boter met alleen peper, gebakken ribkarbonade van onze vleesleverancier bij. En nog wat gekookte zilte aardappeltjes.

Vrijdag Kerstmarkt in ons dorp. Eerst maar eens gekeken of er lekkere hapjes waren. Koken kan altijd nog nietwaar... Uiteindelijk werd het een goede whisky en erwtensoep met worst, spek en roggebrood bij restaurant Gewoon. Omdat het daar zo goed als vol was, mochten we in de rookruimte zitten, een soort binnen/buiten. Het was al niet koud, een beetje terrasverwarming er bij, dat was genieten na de wandeling door het drukke dorpsgebeuren.


En op zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, maakte ik een gehaktbroodje Griekse stijl in de kleine slowcooker. Met 370 g rundergehakt en alle kruiden en specerijen dus verminderd.


We aten het niet op de zaterdag want we hadden ons opgegeven voor een maaltijd gemaakt in verband met "samen aan tafel, vluchtelingen koken kerstmaaltijd" georganiseerd door vluchtelingenwerk. Heerlijk Syrisch en Eritrees eten. Genoten van mensen, voedsel en sfeer.

En vandaag, zondag. Wat er in de koelkast verzameld is aan hapjes, restjes, kommetjes en schaaltjes met dit en dat. Komt vast wel weer goed.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten