zondag 4 december 2016

De grote Kleyn gekocht, aardappelgratin uit de airfryer, haantje in de slowcooker, heerlijk soepje, hutspot maar dan anders.

2016 en 1972 Ik kook nog steeds.

Een gezond restje zelfgemaakte spaghetti met een gezonde hap sla. Dat was wat we aten op de zondag na het zaterdagse feest met de vette hapjes. Een echte kalm-aan-dag was het.

De volgende dag een gerookte makreel, kant en klaar, een in de airfryer gegratineerd aardappelgerechtje, een hapje knoflookchampignons en wat sla. De aardappeltjes hadden iets langer gekookt moeten worden. Ik heb voor zo'n 400 g aardappel wat room en crème fraîche gemengd en ook nog een beetje cottage cheese gebruikt. De smaak was heerlijk. En de champignons waren helemaal een groot succes.

In de vriezer lag nog een haantje en gezocht naar een recept met prei. Dat werd dit recept, kip met in wijn gestoofde prei. Maar dat heb ik uiteindelijk alleen gebruikt voor de prei en de haan heb ik in de slowcooker gedaan met ui, knoflook, rozemarijn en citroen. De haan woog ongeveer 800 g. Ik heb eerst 2 uien in plakken gesneden en deze samen met ¾ bol teentjes knoflook op de bodem van de grote crockpot gelegd. Een ½ citroen in 2 dikke schijven in de buik van de kip gestopt.
Bestrooid met peper en zout en een takje rozemarijn uit de kruidenbak bovenop gedaan. Na 3 uur op laag het haantje omgedraaid en met wat eigen nat bedropen. Na nog 2 uur op laag onder de grill in de grote oven lekker krokant velletje gegeven. Met één schijf citroen was het ook goed geweest. Het frisse was lekker, maar had dus iets minder gemogen.

Voor de prei, 2 grote preien inclusief groen, 1 teen knoflook, 1 blaadje verse laurier, flinke hand verse tijm en zout en peper. Met witte wijn laten stoven. Er waren wat van de iets te harde aardappelschijfjes over, daar een paar aardappelen bijgedaan. Eerst de nieuwe schijfjes apart gekookt, daarna bij de anderen in het roommengsel verder opgewarmd. Prima maal.

Mosselen met kaas.
Runderburger met kaas.
Voor woensdag de soepmaker aan het werk gezet. Eerst de avond tevoren van de botten en vellen van het haantje een bouillon getrokken. In de machine: wat sla, 2 winterwortels, de rest van de gestoofde prei, nog 2 aardappelschijfjes, de rest van de uien en knoflook met vocht van het haantje uit de slowcooker, de bouillon en wat extra water. Nog flink wat stukken kip na afloop toegevoegd. Broodjes gekocht op de markt.

En toen de soep in de koelkast gezet en gegeten in ons plaatselijk restaurant Gewoon.

Kippensoep
Onder andere een voorgerecht "mosselen met kaas" voor meneer en een maaltijd met een "runderburger met kaas, frites en pastinaak" voor mevrouw. Met een goede wijn en Irish coffee toe.
En de volgende dag natuurlijk wel die soep met broodjes gegeten :-). Erg lekker.

Op vrijdag een herfststamppotje met wortel, ui en appel. In plaats van een kaasburger een saucijs voor ieder. Een beetje hutspot-achtig maar door de appel, kerrie en peterselie (gedroogd want geen verse op dit moment) wel een heel andere frisse smaak. Ik had voor halve hoeveelheden gekozen wat betreft wortel en aardappel, maar wel 2 appels en 1 ui en 1 sjalot gebruikt. Met de jus van de in olie en boter gebakken saucijzen erg lekker.


En dan alweer de laatste dag van deze blogweek.
Een klein beetje kippensoep, een klein beetje opgebakken stamppot en wat later ieder nog twee op verschillende manieren gebakken eieren op zacht wit brood van de markt.
Voor mij eerst de eieren geklutst met kaas, ham, peper en zout, voor de ander rosbief op brood en daar de eieren op gelegd.Boodschappen gedaan bij onze vleesleverancier, dus weer voor langere tijd en voor komende gasten heerlijk vlees in huis.
En vandaag, zondag? (Nog) geen vlees ontdooid, dus maar eens kijken wat er verder nog is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten