zondag 31 juli 2016

Een mooi nieuw kookboek, restaurant Gewoon en heerlijke maaltijden met behulp van oven, airfryer en slowcooker.



Lamsworstjes met salsa verde en groene couscous. Met in plaats van aspergetips kortgekookte sperzieboontjes. Dat werd het zondagsmaal. Als je voor het maken van de salsa minder kruiden gebruikt, zoals ik voor 2 personen, dan heb je wel een heel smalle beker nodig om met een beetje olie op de bodem te komen met de staafmixer. Maar met wat extra olie toch een mooi resultaat bereikt.
Verder met ½ komkommer en ½ gele paprika, 200g sperzieboontjes en 100g couscous. De lamsworsten waren niet van AH maar van de biologische boer/slager en bij elkaar 250g in de vorm van 2 saucijzen. Iets langer bakken was dus nodig.
Dit, hoe bak ik een saucijs, vind ik altijd zulke leuke informatie. Een kast vol kook-, bak- en braadboeken maar er gaat toch niets boven even zoeken op het internet :-). En..., nooit prikken in een saucijs want dan loopt-ie leeg.
Iets met garnalen in hete kruidenolie.
Was echt een heerlijke combinatie van smaken. En toch weer iets teveel voor samen.

Geitenkaas in spek met...
Op maandag was ik jarig en dit jaar geen feestje want kleindochter, ook jarig, zat al in het buitenland en paar kinderen en vele vrienden eveneens. Een bijzonder kookboek cadeau gekregen van partner.
Samen gegeten bij het altijd gezellige plaatselijke restaurant Gewoon. Fotootjes van de voorgerechten. Verder lekker gegeten, begonnen met een whisky en geëindigd met een cognac bij de koffie. En ook nog een doosje bonbons gekregen vanwege verjaardag. Lief hoor!

Dinsdag weer een rustig dagje thuis met een lekker witlof receptje. Dit staat in het bovenstaande museumboek.

LOF MET HAM EN KAAS
- 8 stronkjes witlof
- peper en zout
- 8 dunne plakken gekookte ham
- 2 eieren
- 250 ml room
- 100 g belegen kaas, geraspt

Bij deze keuze wordt de witlof 8 minuten gekookt, elk struikje in een plak ham gerold en in een ovenschaal gelegd. Worden de eieren, losgeklopt met de room en peper en zout, over de witlof gegoten. De geraspte kaas erover gestrooid. In ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200° goudbruin laten worden. Een klassiek recept van Maarten van Caulil.

Bij mij werden het 2 grote struikjes witlof, 4 plakken ham, 1 ei, 125 cc room en 50 g versgeraspte jonge kaas. Na voorverwarmen 10 minuten op 180° in de airfryer. De groene couscous van zondag die nog over was als bijgerecht was best een aardige combinatie.



Eten bij een vriendin, maar beloofd het dessert mee te brengen. Het werd deze bosbessen-yoghurt cake, gebakken in de grote oven. Opgediend met vers fruit uit de tuin, bramen en Japanse wijnbessen, en een saus van crème fraîche, een scheut room en een paar flinke theelepels zwarte bessen chutney. Heerlijk romig toetje na een zalige knoflooksoep en pastamaaltijd.


Op donderdag een quiche met broccoli en champignons. Met halve hoeveelheden, 1 groot en 1 klein ei, mengsel van room, crème fraîche en koffiemelk want geen kookroom en niet genoeg room in huis, en bovenop versgeraspte Grana Padano. In voorverwarmde airfryer 20 minuten op 180°. Een heerlijke quiche.

Vrijdag visdag. We aten aardappelen met saffraan uit de slowcooker, een zalmforel uit de oven, heel goed gelukt, en een salade van rucola en Taggiasche olijfjes. De aardappelen in de kleine cooker ongeveer ⅓ van de hoeveelheden, 5½ uur op laag. Een heerlijke manier om aardappelen in de slowcooker klaar te maken. En dat kan natuurlijk prima juist met meer qua hoeveelheid. Wat een heerlijke maaltijd zo bij elkaar.
Overigens, zalmforel heet eigenlijk regenboogforel leerde ik.

De laatste dag van deze blogweek karbonades met tzatziki. Iets minder yoghurt en iets meer knoflook gebruikt. De karbonades 's morgens ingewreven met een rub en in de voorverwarmde airfryer gebakken op de grillplaat, 8 minuten op 200°.

Als toetje een compote gemaakt van 6 biologische appeltjes  die nodig op moesten en een schaaltje Japanse wijnbessen uit de tuin met een scheutje gekregen pure appelsap.

En vandaag, zondag, eten we bij broer en schoonzus.

Daarna even eruit en dan hoop ik alle lezers weer tegen te komen over een paar weken. Tot later!




2 opmerkingen:

  1. Sia, dank je wel weer voor je heerlijke overzicht. En die Bosbessenyoghurtcake van Simone, heb ik ook al eens gemaakt! Zo heerlijk fris! Ik maakte hem met frambozen, want bosbessen had ik niet in huis.

    Ga nu maar genieten van je vakantie. Even niet allemaal opschrijven wat je eet en het hier lekker stil laten. Geniet van wat je gaat doen en tot over een tijdje!
    Liefs Florina.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt Florina. Het zal niet meevallen om een tijdje niet te koken, ha, ha, maar we gaan naar vrienden dus daar zal ik ook de maaltijd wel eens maken :-).

    BeantwoordenVerwijderen