zondag 17 juli 2016

Pastahap uit de airfryer, varkenshaas uit de slowcooker, een heerlijk sperziebonenrecept, dikke groente-restjes-soep.

Zondag, de dag dat Tom Dumoulin een etappe won in de Tour de France. En we visite hadden van dochter en schoonzoon. Het werd uiteindelijk wat later op de avond een kopje soep, rest van de veldslasoep, en brood met chorizo en Franse kaas.

Een heel mooi boek en alles goed onderbouwd.
Dit naar mijn idee prachtige boek had ik zaterdag binnen gekregen, maar als cadeautje meegegeven aan schoonzoon die van koken houdt en dat ook goed kan. Gelijk maar een nieuwe voor mezelf besteld :-).

En even tussendoor, dit las ik op maandag over koken zonder pakjes en zakjes. Heerlijk artikel.

Om de gratin voor vorige zaterdag te maken heb ik de aardappelen gekookt in volle melk met knoflook, snufje zout, peper en nootmuskaat. Voor het in de ovenschaal ging heb ik er toen een paar pollepels melk uitgehaald. Met die melk, afgedekt bewaard in de koelkast, heb ik een puree gemaakt voor maandag. De aardappelen en een paar stengels bleekselderij er in gekookt en voor zover nodig weer wat melk verwijderd en alles fijn gestampt. Een paar stukken vlees van zaterdag opnieuw opgebakken en nog wat ooit gemaakte en destijds ingevroren appelmoes als groente er bij. De puree en de appelmoes smaakten prima, het vlees eerlijk gezegd niet echt. Wordt toch al gauw te taai na opnieuw opbakken.

De volgende dag aten we bij een broer en schoonzus vanwege de verjaardag van de schoonzus.
Wat een uitgebreide tafel met heerlijke gerechten had schoonzusje gemaakt.


Op zoek op het wereld wijde web om de chorizo en mascarpone op te maken vond ik dit engelstalige recept. Het blijkt ook te bestaan op Smulweb wat natuurlijk voor de vertaling wel handig is maar wat ik toch altijd probeer te vermijden omdat er vaak geen bron wordt genoemd. Nou is dit recept in het Engels op nog veel andere sites te vinden, dus blijft onduidelijk waar het oorspronkelijk vandaan komt, dus toch maar een linkje naar het Nederlandstalige recept.

Met de op 25 februari 2016 gekookte en ingevroren zelfgemaakte penne, 60g mascarpone, 150g zachte roomkaas, 150g chorizo, wat mosterd en 2 flinke bosuien. Omdat de penne al gekookt was heb ik de uitjes even aangebakken en daar alles doorheen gesmolten. Dat door de penne geroerd, in een passende schaal gedaan en in de voorverwarmde airfryer gezet op 180°. Na 6 minuten de temperatuur nog 10 minuten verlaagd naar 150° omdat de penne lauw was bij de start, maar het ook dreigde te verbranden. Ik zet zo'n schaal op de grillpan omdat-ie er dan gemakkelijker uit te halen is dan vanaf de bodem.
Een salade er bij van tomaten met taggiasche olijven niet van deze winkel (gewoon van onze 'eigen kaasboer') maar ik vond dit wel een leuke uitleg.

In plaats van als amuse aten we deze makreel met erwtenmousse als voorgerecht op donderdag met een paar extra eters in huis. Alle hoeveelheden x 4 werkte prima. Erg lekker. De 4 ballen gehakt uit de slowcooker die vorige week in de diepvries zijn gezet, er nu weer uitgehaald. Samen met een puree en sperziebonen met o.a. basilicumpesto als hoofdgerecht. Nog eens geprobeerd te achterhalen of dit recept ergens anders te vinden was, maar het lijkt er op dat het echt van de dame is die het op smulweb heeft gepubliceerd. En het is een heerlijk recept om boontjes eens anders te presenteren. Na afloop nog wat aardbeienijs wat nog in de vriezer aanwezig was. Gezellig en lekker.

Nog een keer de slowcooker met een varkenshaasje met groenten. Een eenvoudig recept. De stevige varkenshaas van onze heerlijk biologisch vlees leverende bioboer bleef heel lekker van smaak maar ook vooral van consistentie na 8 uur in de kleine slowcooker. Het was 300g vlees, de groenten maar een klein beetje minder dan in het recept aangegeven. We aten dit gerecht met in de airfryer afgebakken brood. Een fijne maaltijd. En Tom Dumoulin won opnieuw een etappe :-).


De paar stengeltjes bleekselderij, 1 wortel en 2 tomaten die op moesten in de soepmachine gedaan met (lachen hoor) een restje tomatensalade met olijfjes, een schaaltje tomatensaus van de gehaktballen, een restje gekookte penne wat over was en een klein beetje marinade van de geroosterde bloemkool, aangevuld met water. Op de pureerstand. Een dikke en zeer peperig-pittige soep kwam er uit. En ook wel erg zuur. Achteraf nog wat water en 2 schepjes suiker toegevoegd. Wat over was van de groenten van vrijdag achteraf bij de soep gedaan. Met een flinke scheut room wel lekker. Een gemakkelijk zaterdags maal. Opnieuw met wat brood en deze keer met Franse kaas toe.


En vandaag, zondag, biefstuk met kastanjechampignons. Denk ik. Maar daarover volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten