zondag 8 mei 2016

Pompoenpuree, lekkere soepjes, kokosrijst, witlof met blauwe kaas in de airfryer, chocolade-kokos ijs.

Op een heerlijk zonnige 1 mei met de deur open begonnen met een gezonde eenvoudige maaltijd. Pompoenpuree met salade van lollo bionde met gesneden groene olijven, komkommer met de scherpe groenepeper-vinaigrette van vorige week donderdag en een plakje boeren-achterham.


Maandag nog een keer asperges, nu met de rest van de ham, een gekookte aardappel, een gekookt ei en wat gesmolten boter.

Soep gemaakt in de soepmaker op stand pureren van de bewaarde steeltjes van peterselie en koriander, kooknat van pompoen, rest komkommer, ½ asperge, roosjes bloemkool en stam in stukjes, 2 gekookte aardappeltjes en een heel klein beetje aanbaksel van de gesmolten boter in plaats van bouillon.

Er waren nog 2 ons sperziebonen, 1 puntpaprika en een restje kokosmelk in de koelkast. Op dinsdag daarom dit gerecht gemaakt. Met 200g biologische bruine rijst, 200cc kokosmelk en de rest water in de rijstkoker. Verder van 1 grote ui, 2 tenen knoflook, een hele puntpaprika en 4 plakken bacon een lekkere mengelmoes gebakken in de koekenpan en daarna de rijst er bij gevoegd. Taugé was niet in huis. De sambal heb ik aan de andere eter overgelaten. En in verband met de zoutige bacon geen zoute noten toegevoegd. Was heerlijk.

De volgende dag beiden buiten de deur door verschillende omstandigheden.

Donderdag zowel bevrijdings- als hemelvaartsdag. Nog veel blauwe kaas in de koelkast en witlof. Dit leek me een leuk recept voor in de airfryer. Met 3 plakjes kant-en-klaar deeg voor hartige taart, halve hoeveelheden, in een gewoon ovenschaaltje. Op 140° 20 minuten laten bakken. Het roommengsel vond ik wel wat teveel, maar de smaak was heerlijk. Met een in boter gebakken biefstuk en heerlijke stukken maïsbrood. Brood is altijd een fijne oplossing als er sprake is van veel saus of jus. En de uiensoep deed niet mee dus.

Omdat er weekendbezoek kwam op vrijdag soep met brood gegeten.

Zaterdag eters. Een soepje vooraf, een gemengde heel dunne bouillon-achtige groentesoep uit de diepvries, een verse courgette erbij, in de soepmaker. Lekker met een scheutje room.

Dan gegrilde lamskoteletjes gegrild op het vuur. Maar alleen de marinade van dit recept is gebruikt. De venkel met tomaatjes is op de manier van Jamie gemaakt. Met maar 1 venkelknol en 20 pruimtomaatjes in de grote oven.

Lekker met een salade van eikenbladsla met hardgekookt ei en olijven en wat aardappelpuree.

 Over de puree; gekookte aardappeltjes kwamen erg nat uit de diepvries. Ooit ergens gelezen dat je ook geklopt eiwit kunt gebruiken in puree uit de oven. Er stonden nog 2 eiwitten. De puree even in een hete pan laten uitstomen, geklopte eiwitten erdoor en een flinke lepel verse knoflook-bieslook uit de kruidentuin. Omdat ik eerder in de keukenmachine broodkruim had gemaakt van te oude kleine breekbroodjes, hiervan een paar flinke lepels gebakken in heel klein beetje boter, beetje onderin het schaaltje gestrooid voor het opvangen van het vocht en bovenop voor een krokant korstje. Met spatdeksel erop zo'n 15 minuten in de airfryer op 180° gebakken.

Daarna nog wat kaas en dan vanwege een koolhydraat-arme gast het volgende chocolade-ijs gemaakt met kokosmelk. In de ijsmachine. Daar hoort nog een mooi verhaal bij. Lang geleden kwamen er vrienden eten en om een of andere reden meldde ik dat ik geen ijsmachine had, maakte denk ik ijs direct in de vriezer. Zij gaf mij die van haar te leen en daarna bleef de machine hier "want ik maak toch nooit ijs" zei ze. Dus nog steeds, al jarenlang, heb ik een geleende ijsmachine in de kast. Heerlijk hoor.


Het was allemaal erg lekker. En na een uitgebreid gezamenlijk  ontbijt met de deuren open, even nadenken over vandaag, zondag. Eenvoudige maaltijd denk ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten