zondag 22 mei 2016

Blij, feest, restjes-ook voor soep, heerlijke komkommersaus, linzensalade, airfryerhapje en hamlap uit de slowcooker


Lieve mensen. Ik ben verbaasd en ook heel blij dat volgens de statistiek meer dan 4000 mensen op dit blog hebben geklikt. Ik weet dat niet iedereen het ook heeft gelezen, maar wil toch graag jullie allemaal zeer bedanken. Ik vind het leuk om te schrijven, maar het is natuurlijk extra leuk als er ook iemand geïnteresseerd is in wat ik schrijf. Ik ben blij met mijn keuken en gebruik alle mogelijkheden met veel plezier.


Op zondag was het feest. Heerlijke hapjes en we aten na afloop van het feest uiteindelijk met 16 mensen aan lange tafels bij Roos Marijn. Lekkere tapas-gerechtjes.

De volgende morgen kaas-maïsbroodjes gebakken in de airfryer. Eerlijk gezegd was het brood gewoon op. En 2e Pinksterdag, dus zondag dus geen winkels open in ons dorp. Ze waren best lekker trouwens. Ook voor ontbijt.

Voor de avond een maaltijd van wat er aan restjes in de koelkast stond. Opgebakken aardappelpuree van zaterdag en slowcookerhap met gehakt van maandag met een vers gebakken plakje bacon er bij. Nog een laatste rest Franse kaas met een cracker toe.

Daarna soep gemaakt in de soepmachine van de rest Thaise rijsthap van vrijdag, cranberriesaus van zaterdag en een klein beetje aubergine-gehakt-restje. Aangevuld met water en op de pureerstand. Beetje zoetige soep. Ingevroren. En misschien uiteindelijk wel meer saus dan soep.

Op dinsdag een kotelet of karbonade met komkommer. Met ¾ komkommer en 3 flinke gedroogde tomaatjes in olie. Verder de hoeveelheden aangehouden voor 4 karbonades, terwijl er maar 2 werden gebakken. En dan had de komkommersaus best nog wat meer mogen zijn. Echt heel erg lekker. Met een paar gekookte aardappeltjes.


Weer eens een brood gebakken in de broodbakmachine. Daar komt niet zo vaak van omdat er zoveel heerlijk brood te koop is. Maar, zelf bakken van biologisch volkorenmeel met een snufje zout, beetje suiker, water en gist is toch wel de moeite waard.

Woensdag een onverwachte gast, maar wel op tijd aangekondigd. De schaaltjes die nog in de koelkast stonden even daar gelaten. Nog 2 grote biefstukken op tijd uit de vriezer gehaald. Alle verse groenten waren echt op, donderdag pas weer nieuwe van de webwinkel. Maar wel een grote pot droge linzen in huis. Gezocht op linzen en biefstuk vond ik 2 leuke mogelijkheden. Linzen met room leek me erg lekker. Biefstuk met spek en linzen was een andere leuke inspiratiebron.
Van het 2e recept alleen gekozen voor het inpakken van de biefstuk in plakjes gesneden chorizo want geen spek in huis. Mooi opgebonden met keukentouw. En zo'n 3 minuten gebakken aan iedere kant. Het 1e recept gemaakt met droge linzen. Eerst gewoon gekookt, dan 3 flinke eetlepels crème fraïche en 2 tenen geprakte zwarte knoflook erdoor. Er bij nog wat couscous gemaakt. Een ui, een paar gedroogde tomaatjes uit de olie en een handje kleine olijfjes even aangebakken, de gewelde couscous er door en lekker laten garen zo'n 10 minuten. Een heerlijke maaltijd.

Donderdag pasta met spitskool uit de diepvries; in deze blogpost beschreven en toen zonder kaas ingevroren. Een leuk recept, nu met flink wat vers geraspte parmezaanse kaas gebakken in de airfryer.
's Ochtends bij de tandarts een gebroken kies getrokken, 's avonds een beetje zacht eten voorzichtig met de andere kant :-). Ongeveer 20 minuten op 160°, daarna nog 10 op 180° want net nog niet echt heet.
En oppassen voor het verbranden van de kaas. Was lekker krokant geworden.


De linzen en couscous die over waren van woensdag heb ik bij elkaar gedaan en er een salade van gemaakt geïnspireerd op dit receptje. Gemengd met een paar stukjes komkommer, 75 g cheddar, flinke hoeveelheid verse knoflookbieslook uit de kruidentuin en een handvol even geroosterde cashewnoten. Vleesloze dag dus. Gezond en lekker.

Op de laatste dag van deze blogweek, zaterdag, een stoofpot met hamlap, ketjap en verse gember uit de slowcooker. Ik heb een extra teentje knoflook gebruikt en tomatenpassata in plaats van puree en verder het recept gevolgd. Om een of andere reden ben ik er niet zo voor de slowcooker op hoog te zetten (zal met het woord slow te maken hebben), dus gekozen voor 8 uur op laag. Waar de eetlepel peterselie voor bedoeld was heb ik niet achterhaald en die heb ik dan ook niet gebruikt. Volgens mij werken verse kruiden niet zo goed in de slowcooker.

Er is natuurlijk voor alles een receptje te vinden dus ook voor het roerbakken van de Chinese kool die wij er bij aten. Maar ik heb een flinke lepel vocht uit de slowcooker gehaald en daarin de gesneden kool even een paar minuten gebakken. Daarna een scheutje manzanilla-sherry erbij gedaan en nog heel even warm laten worden. Zilvervliesrijst gekookt in de rijstkoker. Veel gezonder dan zo kan het niet worden toch? En erg lekker. Zeker met een heerlijk glas gekoelde witte wijn.


En vandaag, zondag, beetje sprokkelen wat er is en wat op moet. Volgende week vanaf donderdag Franse gasten in huis dus zowel middag als avond iets warms. Maar daarover later.Geen opmerkingen:

Een reactie posten