zondag 15 mei 2016

Gekke soep, gehaktschoteltje uit de slowcooker en lasagne uit de airfryer, een Thaise rijsthap en ook nog eendeborst.

Soep gemaakt op  maandag.
Een zomerse zondag in mei. Na uitgebreid ontbijt met de gasten een beetje langzaamaan dag met wielrennen op TV. Het avondeten bestond uit opgebakken puree, een stukje biefstuk wat er nog lag, een stuk avocado en een tomaat. Wat kaas en ijs toe.

Op maandag een slowcooker gehaktschoteltje. Met iets minder zoete aardappel en een halve aubergine in plaats van een gele paprika. En als het kan gebruik ik verse tomaten, deze keer 3 en een flinke scheut passata. De aubergine heb ik in dunne plakjes gesneden en in een aparte pan even gebakken. Het geheel 6 uur op laag. Heel erg lekker, maar altijd veel vocht, hoewel niets extra's aan toegevoegd. Stukje brood er bij dus :-).


Verder een soep gemaakt in de soepmaker van stengeltjes van de venkel, een flinke rest van het witlof-blauwe kaas schoteltje van vorige week, de andere halve aubergine, wat gesneden olijven en aangevuld met water. Door dat kaasschoteltje met hartige-taart-deeg een bijzondere, crèmige soep.

Maar die soep aten we niet op dinsdag. Lunch werd te laat, ineens heel veel trek maar niet in soep. In de diepvries nog...., ja, ovenkroketten voor de airfryer. Mmmmm. Ieder 2 kroketten met brood. Heerlijk hoor weer eens een keer. Van Kwekkeboom, 10 minuten op 200° en dan nog even laten rusten.

Volgende dag de stevige soep van maandag als lunch. En verder wat later op de avond met deze lasagnebladen en een oud pakje basilicum-crėmesaus in plaats van zelfgemaakte béchamelsaus, dit recept gebruikt om een maaltijd te maken in de airfryer. Alles door de helft behalve de basilicum want die zat al in de saus. Met een sjalotje en 3 bosuitjes en 2 tenen knoflook. In plaats van parmezaanse, gewone gemalen belegen kaas. Het "oude" sausje uit een pakje deed het nog prima ondanks lang verlopen datum. Zo'n 30 minuten op 160° en nog even op 150° om zeker te zijn van zachte lasagnebladen. Prima gelukt. Nog 3 bladen over en dan pas met de pastamachine proberen :-). Met een schaaltje eikenbladsla met zelf toe te voegen olie/balsamico-dressing.

Na een heel plezierige bijeenkomst in Rotterdam van een oud-collega die afscheid nam van het werk, aten we bijna naast de deur een eenvoudig hapje in 't Wissel. Heen en weer kunnen lopen naar een eetgelegenheid is natuurlijk wel heel fijn voor iemand die altijd chauffeur is :-).


De andere helft van 500g gehakt (maandag ontdooit en bewerkt) stond geruld in de koelkast. En de paksoi was aan de beurt. Een combinatie van twee recepten, Thais met pinda's of ietsje anders met cashewnoten. Uiteindelijk werd het de Thaise variant maar dan met cashewnoten. 160 g zilvervliesrijst in de rijstkoker, altijd toch nog iets teveel voor samen, 2 tenen knoflook, 3 bosuitjes, stukje gember, 1 struik paksoi, 240 g gehakt, klein stukje verse rode peper en 5 eetlepels zoute ketjap in de wok. Meestal bak ik in olijfolie, maar deze keer wel zonnebloemolie gebruikt. Echt heerlijk.

En op de laatste dag van deze blogweek eendeborst. Met een filmpje hoe perfect te bakken. Als je aan het eind van het filmpje doorklikt naar de gegeven link, kun je een gratis receptenboekje downloaden, natuurlijk wel je mailadres achter laten, maar ik hou wel van nieuwsbrieven in mijn mail. Wel Engelstalig.
Grappig dat het een kerstrecept is wat ik heb gebruikt. Toevallig was deze voorjaarsdag kouder dan de eerste kerstdag afgelopen jaar. Nog even voor de zekerheid gezocht naar beurre manié. Verder het recept gevolgd, de eendeborst, maar één natuurlijk, na het bakken zo'n 10 minuten in de oven gehad. Helemaal perfect. Met wat aardappelpuree en salade. En die saus, echt heerlijk.


En dit vond ik wel weer een mooi stuk over te zwaar zijn en afvallen, langzaam of snel. Ik blijf dus voorzichtig en met smaak zo gezond mogelijk eten.

En vandaag, zondag. Nog niet zo'n idee hoe een en ander zal lopen. Een middag, enigszins in de avond overlopend feest, waarschijnlijk wel met hapjes. Thuis misschien een soepje van restjes of een boterham met kaas, altijd goed. Later meer daarover.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten