zondag 27 maart 2016

Weinig gekookt, wel lekker gegeten; heerlijke gehaktballen uit de airfryer en zuurkool uit de slowcooker.

Het was leuk en gezellig om uren in de stad te zijn en we aten daarom thuis zondagavond maar een door partner gebakken ei met ham en kaas en een paar boterhammen. Een appeltje toe.


Op maandag een recept met gehakt, komkommer maar zonder Chinese groenten. Maar door een bezoek aan een broer in het ziekenhuis en verslag daarvan bij vrienden, liep het toch nog een beetje anders. Gehakt, 250 g, rul gebakken, één ui, 1½ cm geraspte gember en 2 tenen knoflook meegebakken, beetje teriyaki-saus uit een flesje erdoor geroerd, apart de gehele komkommer in stukjes in wat sesamolie gebakken met dezelfde teriyaki en na een paar minuten toegevoegd aan het gehakt en (vorige week) gebakken flintertjes rode peper erdoor gedaan. Verder de tabouleh van vorige week uit de diepvriezer gehaald en opgebakken. Al met al een beetje laat, maar toch nog lekker gegeten.

De volgende dag was er iets te weinig eten in huis voor een onverwachte gast aan tafel. Dus...., voor het eerst sinds lange tijd eten gehaald bij De Gouden Kom, al heel lang in ons dorp de afhaal-Chinees. Heerlijk zo voor een keer. En de volgende dag nog de resten.


Op donderdag gegeten met zwager bij schoonzus. Een erwtensoep-maaltijd met ganzenworst en verschillende soorten spek en brood. En een heerlijk dessert met taart en ijs en noga. Taart gebakken door zwager.

De andere helft van het pond mager rund-gehakt van maandag verwerkt in 2 ballen gegrild in de airfryer. Met 3 lepels oestersaus, een scheut zoute ketjap, 2 tenen knoflook, een kleine gesnipperde ui en een verkruimelde beschuit erdoor. Er lag nog 1 grote groene paprika en 1 rode peper en ui en knoflook is er altijd wel. Zo werd het op vrijdag een tortilla maar dan warm gegeten bij de bal. Eerst 3 aardappeltjes gekookt en afgekoeld. Een groene paprika, een ui, 1 teen knoflook en een stukje rode peper fijngemaakt en even gebakken. Vervolgens de aardappels in schijfjes gesneden, 3 eieren met wat Parmezaan en crème fraîche losgeklopt. Alles door elkaar en in een ronde siliconenvorm gebakken zonder folie. Wat een sappige ballen en een lekkere combinatie. Met wat mini-pruimtomaatjes als extra groenten.

Op de laatste dag van deze blogweek een zuurkoolschotel uit de slowcooker. Met een stuk Zeeuws spek erop. Helemaal precies volgens recept gemaakt. Apart een beetje aardappelpuree met room en boter. De zuurkool was echt vurrukkeluk. Heerlijk zacht, de geur en smaakstoffen van het fijne spek. Mmmm.


De soepmaker heb ik gevuld met het nat van de uitgeknepen zuurkool, een flinke lepel puree, de kern van de komkommer van maandag met het vocht, een halve rode peper en hele courgette in stukjes en een scheutje visolie. Aangevuld met water. Zoekend naar wat tre doen met het uitgeknepen vocht van de zuurkool, kwam ik ciorba tegen, een Roemeense soep. Met aardappel, peper, en courgette moet dat dan ook maar kunnen leek mij. De soep is zurig en peperig en héél licht nog een beetje vissmaak. Erg lekker als je van fris-zuur houdt.

En vandaag, zondag, 1e Paasdag en zomertijd; een recept uit een te recenseren kookboek. Met parelgort en avocado's. Maar daarover later meer :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten