zondag 27 september 2015

Broodjes met anijs, bataat in de airfryer, bijzondere appeltaart, eigen recept soepje en ander lekkers.





















Ik had op zondag een recensie geschreven voor Hebban Culinair over een broodbakboek. Daarom had ik heerlijke broodjes gebakken, Mastellen. We aten ze bij de rest broccolisoep van donderdag. Verder een salade van biologische rode salanova met stukjes gele paprika en wilde tomaatjes, een uit de diepvries gehaald gehaktballetje wat eerder in de airfryer was gemaakt, opgewarmd in een pannetje met geroosterde paprika uit die pot van vorige week. En ook nog bio-babyaardappelen uit de magnetron.


De volgende dag dus gebakken aardappeltjes. Met wortelsalade en een bieflapje. Voor de marinade ook nog een flinke teen knoflook, zegt men in het filmpje en dat ontbreekt in de tekst. De bieflappen zijn heel kort gebakken in de marinade van komijn, paprikapoeder, Provençaalse kruiden, limoensap, geperste knoflook en olie en geserveerd zonder de champignons. De wortelsalade eenvoudig gehouden zonder noten, sinaasappel en feta. Wel heerlijke verse kruiden er door met olie en limoensap. De aardappeltjes in stukjes gesneden en bestrooid met wat olie en een kruidenmengsel van een Marokkaanse kruidenverkoper en in het mandje 7 minuten op 180° en nog 3 minuten op 200° gebakken in de airfryer. Met nog een paar blaadjes sla en een anijsbroodje.

Er lagen 4 appels die echt op moesten. Het zelfrijzend bakmeel was op. Wel nog een restje cakemeel. Nou, experimenteren dan maar. 175 gr cakemeel, 75 gr boekweitmeel, 1 ei, 100 gr gesmolten boter, 30 ml melk, 50 gr basterdsuiker en ruim kaneel. Een beslag van gemaakt en een kleine springvorm, 18 cm, mee bekleed. Daarin de appels in schijfjes gestort en vervolgens nog een laagje deeg hierover gelegd. Dat bestrooid met nog een lepel basterdsuiker. Dan 30 minuten in de airfryer op 150°. De smaak was prima, maar het had iets langer moet bakken, was van binnen net niet helemaal gaar. Na het eten van een eerste stukje nog 15 minuten op 150° na-gebakken en toen helemaal prima.

Op dinsdag een gerecht met bataat. 100 gram quinoa met 200 cc bouillon 10 minuten gekookt en nog 15 minuten laten staan. Toen toch nog wat vocht afgegoten. De vulling gemaakt van 1 sjalot, 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 bosprei en ½ gele paprika en natuurlijk de verse tuinkruiden en dit gemengd met de gekookte quinoa. De bataat laten garen in de airfryer, zonder folie 25 minuten op 160° en daarna nog 10 minuten op 110° en niet gevuld. Met een heel snel op hoog vuur gewokt, bieflapje.

En dan, een keer entrecote uit de slowcooker in plaats van kort geroosterd op het open vuur. Twee entrecotes van onze bioboer wegen 500 gram. Dat is veel voor 2 personen, maar dat toch gekozen voor de slowcooker. Er lagen flink wat tomaten uit de tuin van vrienden. Die heb ik in stukjes gesneden en onderin gelegd. Het vlees even aangebakken er bovenop. Dan 2 uien en 2 tenen knoflook in de pan van het vlees even gebruind en er bij. Peper, paprika, mosterd en beetje bouillon er in en op laag gezet. Wel crème fraîche, geen champignons, wel heel veel verse tuinkruiden zoals platte peterselie, bieslook, oregano. Na ruim 9 uur een heerlijk maal met aardappelpuree en sla. Wel weer teveel vocht in de cooker. Dat heb ik er eerst uitgehaald en daarna pas de crème fraîche er door geroerd. Het vocht is wat vleesnat, beetje olie, veel nat van de tomaten en de bouillon. Na afkoelen het vet eraf geschept en dan is het een prima basis voor een soep.

Natuurlijk was er vlees over. En ook nog een pannetje met het quinoa-mengsel van de dag er voor. Beiden opgewarmd en gecombineerd met sla en een stuk brood was genoeg voor de volgende dag. Wel nog een lekker stukje Bleu d' Auvergne toe.

De dagen daarna at ik alleen, dus wat gerommeld. Van het vocht van de entrecote, zonder het vet dus, aangevuld met water tot het laagste niveau, met een paar tomaten, een halve gele paprika, een flinke rode aardappel in de schil en een flinke bos verse peterselie en selderie een soep gemaakt in de soepmaker. Echt een heerlijk apparaat. Het enige wat ik wel eens wat jammer vind is dat het niet in een kleinere hoeveelheid kan. Natuurlijk, diepvries, of de andere dag dezelfde soep, allemaal mogelijk, maar toch... En heel lekker was-ie weer wel.



Deze week was ik 2 x op Hebban Culinair te vinden. Mijn 4-wekelijkse column over een kookboek wat al in de kast staat gaat over echt koken in de magnetron. Met een paar lekkere recepten. En een nieuw boek waar ik een recensie over heb geschreven ging opnieuw over brood bakken thuis. Heb door het schrijven van die recensies nu in korte tijd 2 verschillende soorten broodjes gebakken. Dat is toch wel heel leuk om te doen. Vorige week een grappig en erg lekker boekweitbrood en deze keer Mastellen. Voor de recepten even naar Hebban dus.

En vandaag, zondag. Een recept uit een mij toegestuurd kookboek om een recensie te schrijven. Puur eten 2 van Pascale Naessens. Het wordt iets met courgettes. Ben benieuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten