zondag 13 september 2015

Geroosterde bloemkool, heerlijke airfryer-gerechten, babi ketjap in de slowcooker en lekkere soepjes.

De zondag na de grote lunch, een eenvoudig hapje. En..., om 18.00 uur voetbal op TV, dus vroeg eten. Dat kan na laat ontbijt en geen lunch. Een klein kommetje wortelsoep.
Dan een samengesteld bord van verschillende hapjes. En..., even commentaar op houdbaarheidsdata. In april 2010 overleed mijn moeder op 91 jarige leeftijd en tot die tijd kookte ze vrijwel dagelijks nog zelf. Ik vond dit doosje met aardappelpuree in droge vorm toen in haar kast. Was hier achterin de kast terecht gekomen maar met een opruimactie van even geleden kwam ik het tegen. Het zou wat water en een klein beetje gas kosten om na te gaan of het nog goed was. En zoals je ziet op het bord, prima. Ik zal niet zeggen dat het heel erg goed en lekker eten is, maar het was zeker te eten, hoewel iets te zout. De datum: 05.2011! Als het gaat om spaarzaam- en duurzaamheid, niet te snel weggooien dus. En volgens Maggie, "voor elke kilogram puree, 6 kilogram verse kwaliteitsaardappelen".

Op maandag werd het een hartige taart met witlof en brie. Dit deeg voor de taart had ik voor het eerst in huis. Anders gebruikte ik altijd de plakjes roomboterbladerdeeg van Koopmans. Maar iets anders proberen kan nooit kwaad. En niet diepgevroren dus beperkter houdbaar.

Biologisch Bladerdeeg (1 Plak)
Ik heb 3 uien en 2 stronkjes witlof gebruik en bovenop zowel plakjes brie als een stukje verkruimelde bleu d'Auvergne. Gebakken in een springvorm, dus niet als plaattaart. Wel te nat zoals de schrijfster in het blog ook al zegt, maar vooral ook met flink peper op de bodem en de extra blauwe kaas heel erg lekker en pittig. En zo'n bladerdeegrol is wel erg handig, inclusief bakpapier, dus geen geknoei ondanks wat veel vocht.

Voor het bakken
ZomaarSoepje
 In de koelkast stond een bakje met een verzamelde combinatie voor soep van de vorige week met o.a. nat van goulash, nat van nierboontjes, binnenste van tomaten, een restje salade, een paar stukjes appel. Dit met een hele tomaat, een appel, een stukje komkommer, een paar kleine aardappeltjes en nog een beetje water in de soepmaker gedaan. Dat levert een heerlijk soepje op zonder extra kosten. 
Heerlijk die machine. Dus vooraf een kommetje soep. En bij de hartige taart nog wat frisse komkommer. 

Geroosterde bloemkool
Op dinsdag, een stoofpot uit de diepvries. Eerder klaargemaakt op 6 mei in de slowcooker. Er bij bloemkoolpuree, het 5e receptje uit dit overzicht. De stoofpot is zoetig, daarom de puree wat stevig van smaak gemaakt door een hele bloemkool eerst te roosteren met verse takjes tijm, rozemarijn, 4 teentjes knoflook en gerookte paprikapoeder en peper en daarna te pureren. Hoe lang in de ovenDaar moest ik even naar zoeken. En die plakken is me niet gelukt, dus de hele bakplaat vol met stukjes en roosjes. Omdat ik het ging pureren maakte dat niet uit. De aangegeven tijden waren nogal verschillend. Na een kwartier moest ik de takjes tijm en rozemarijn er uit halen want die dreigden te verbranden. Alles door elkaar gehusseld en toen nog 10 minuten terug gezet. Daarna alles in de blender, beetje volle melk en wat zelfgemaakte kruidenboter er bij, ook nog een beetje cayennepeper extra en daarna een heerlijk pittige puree bij het zoetige stoofvlees.

Ingrediēnten.
En dan, gekookte penne en geroosterde paprikasaus uit de diepvries. Geen champignons in huis, wel spinazie. Ik wilde een stukje vlees. Heb eerst een handje gesnipperde sjalotjes aangefruit in de wok, de spinazie (100 gr) met gesnipperde knoflook (4 tenen) er bij gedaan en de spinazie even laten slinken, de penne en paprikasaus toegevoegd en op laag vuur warm laten worden. Tegelijk een ribeye klaargemaakt in de airfryer. Deze filmdame doet er 12 minuten over zonder keren terwijl meneer iedere kant 3 minuten laat roosteren in verband met de boter. Ik heb de rest van een rolletje eigen kruidenboter gebruikt. Precies gedaan zoals in het eerste filmpje. Goed heet voorverwarmd op 200°, kruiden, olie en stukje boter er op, dan 3 minuten op 200°, keren, weer stukje boter en nog eens 3 minuten. Perfecte ribeye! Voor de airfryer-gebruikers, wel een beetje witte rook, maar zo kort dat het geen probleem was. Ik had wel de vlamverdeler van Blokker er op gedaan, dat hielp misschien. Lagere temperatuur wilde ik niet in verband met het kort bakken en krokant korstje.

Penne met spinazie en geroosterde paprikasaus
De volgende dag een soepje samengesteld uit verschillende restjes. Beetje soep van maandag, beetje stoofpot en bloemkoolpuree van dinsdag. Verse kruiden uit de kruidentuin er bij. Altijd weer lekker. Ook een schaaltje tzatziki en groene en zwarte olijven en lekker desembrood.

Maïs met kaashapje
Op vrijdag nog een kommetje soep en daarna ieder een halve maïskolf uit de airfryer. Het laatste restje zelfgemaakte kruidenboter er op en in folie ingepakt. Gecombineerd met een Kwekkeboom kaashapje. Mais in het mandje, na 10 minuten even gedraaid en het rekje er op met de kaashapjes. Afgeschermd met het blokkerdingetje en geen enkel probleem met rook of zo. En beiden zeer geslaagd. Heerlijk sappig en heerlijk krokant. Een beetje geschaafde komkommer er bij, prima.

Zaterdag, buiten de deur bij ons onvolprezen gezellige gewone restaurant Gewoon in ons eigen dorp. En vandaag, zondag, visite, iets uitgebreider dan normaal, maar geen groot diner. Daar kom ik in de volgende blogpost op terug. Maar deze babi ketjap staat alvast te pruttelen in de slowcooker.

Intussen op Hebban Culinair een stukje over bijzonder vormgegeven boeken. Eén daarvan was ik de recensent van. Komende weken weer wat meer recensies te schrijven en over twee weken weer een column.

"Op culinair vlak verscheen in mei dit jaar het bijzondere, maar tegelijkertijd simpel vormgegeven boekje Ei van Blanche Vaughan. Een kookboek met enkel de beste recepten met eieren; ‘Een aanrader voor iedere ei-liefhebber’, vindt recensent Sia Vogel. Het boek is uitgevoerd in lichtgrijs, met op het omslag een simplistische afbeelding van een ei. De accentkleuren wit en geel komen terug op de rug én de snijranden van de pagina’s." 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten