zondag 16 november 2014

Wijn en spijs, soms helemaal raak.

De week begon met een heerlijke kippensoep op basis van het stoofvocht van de kip in de crockpot van het grote diner van zaterdag. Een paar flinke handen vol wilde spinazie er in en we hadden een stevige soep met brood op maandag.

Samen met de coquilles had ik bij de viswinkel naast een dorade en een zeebaars, een paar kant-en-klare bakjes met een soort zalmgehakt gekocht voor in de oven. Deze heb ik in de airfryer gebakken. Samen met wat Romeinse bindsla aangemaakt met een restje sinaasappelsaus van het dessert van zaterdag, een paar in een scheutje olie gebakken dunne asperges en een heerlijke puree van bataat een goed maal. Behalve dan dat de mede-eter het zalmgehaktbakje echt heel erg niet lekker vond :-). Tja, kan gebeuren. Volgende keer maar zelf weer iets klaarmaken in plaats van kant-en-klaar kopen dan.

Van een struik bleekselderij heb ik met gewone aardappelen een flinke stamppot gemaakt met daarin uitgebakken spekjes en apart er bij een paar plakken bakbacon. Als toetje een appelcrumble met havermout gebakken in de airfryer. Ik ben nog erg aan het experimenteren met die airfryer. Ik maak graag gebruik van bestaande recepten die ik dan verander of in dit geval aanpas aan de mogelijkheden van een apparaat. In dit geval was de bovenlaag wel heel krokant, maar ook te weinig samenhangend. Misschien was toch iets meer boter nodig. De smaak was overigens voortreffelijk gelukkig. Dit was dus na het bakken. Ziet er een beetje 'stoffig' uit.


De volgende dag aten we een in de oven gebakken dorade, met geroerbakte wilde spinazie en rode aardappels in de schil, gepoft in de magnetron. Er was nog een restje saus van de coquilles. Wat een heerlijke maaltijd was dat.


Ik heb geen enkele moeite met het bakken  van een hele vis. Ik laat die dan wel ontschubben en schoonmaken van binnen door de visboer, maar de kop er nog aan vind ik prima. Ziet er mooi uit en alle smaken blijven binnen de vis. De kruiden groeien allemaal in de kruidenbak buiten. Zolang de winter niet echt alles bevriest kan ik daar gelukkig gebruik van maken. En inmiddels staan een paar kruiden in potten ook al weer binnen.
Een wel heel erg meebepalende factor bij dit maal was de keuze voor de wijn. Ik zeg daar tot nu toe weinig over, maar probeer altijd bij een ietsje meer bijzonder ingrediƫnt ook een iets meer bijzondere wijn uit de voorraad te halen. En nu was dat een heerlijke witte bourgogne.


Deze wijn hadden we ook gedronken bij de coquilles van het diner van zaterdag en vonden we wel heel erg lekker passend bij de vissige smaak. Dat bleek bij de dorade met al die groene kruiden ook helemaal te kloppen.

Verder deze week nog een keer de airfryer gebruikt om lamskoteletjes te bakken. Deze manier van klaar maken, zoals omschreven in het gelinkte stuk onder het kopje oven, is handig om in de airfryer te doen omdat het voorverwarmen en ook het bakken veel sneller gaan dan in de gewone oven. Grillen op het open vuur is eigenlijk nog lekkerder, maar voor maar twee koteletjes net iets teveel werk. Bovendien moesten de tomaten ook wel gebruikt worden, dus was dit een mooie combinatie. De temperatuur en de duur van het bakken zijn een beetje anders dan in de oven, iets lagere temperatuur en ongeveer de helft van de aangegeven baktijd, maar het blijft toch nog een beetje zoeken. De koteletjes waren nog wel erg roze, had wel ietsje langer gemogen. Ik had bij de bio-webwinkel groenlof gekocht. Nooit eerder van gehoord en ook nooit eerder gegeten. En dat ga ik ook maar niet meer doen denk ik. Voor een salade wel erg bitter zeg. Ook klaargemaakt met een behoorlijk felle knoflooksaus niet echt lekker.

Vandaag, zondag, moest er vroeg gegeten worden in verband met voetbal op TV. Ik heb de rest van het groenlof geroerbakt met hoisinsaus, maar daar werd het niet veel minder bitter van eerlijk gezegd. Maar goed, met een stukje biologische rookworst, een heel erg plat gebakken eitje, plakjes tomaat en komkommer en een in de airfryer afgebakken, dus heerlijk knapperig en vers biologisch desembrood, toch wel O.K. En wel een "gewoon" glas rode wijn erbij, dat dan weer wel :-).1 opmerking: