zondag 2 november 2014

Onder andere over een diner met bijpassende bieren, helemaal nieuw voor mij.

Het werd puree van ongeschilde rode aardappelen bij de entrecotes vorige week zondag. En de salade was van icebergsla met een lekkere vinaigrette en een tomatensalade. Ik had wat over van een sausje van dragonmosterd, crème fraiche en mayonaise en heb dat met wat zoute boter gebruikt om de puree lekker smeuïg te maken. Koken met restjes vind ik heel bevredigend. Zo aten we vandaag een soepje van geroerbakte wortel en paksoi, de rest van de groenten van vrijdag. Met een voorgerecht van guacamole met wat crackers een prima zondagavond maal.

Deze week was het weer vooral feest buiten de keuken. Heerlijke pasta gegeten bij een vriendin, klassieke schnitzel met frietjes en salade in een soort van groot eetcafé, een geweldig diner gekregen bij de buren. En tussen door een gewone pan macaroni gemaakt met spekjes, ui en kaas met de kleinzoon en eenvoudige maaltijden, soms gedeeltelijk van een rest.

Op een vriendenpagina op Facebook heeft men het vaak over een soupmaker. Het gaat dan eigenlijk vrijwel altijd over dit apparaat van Philips. Maar, blijf ik maar denken, een soepje maken is toch zo gebeurd. En toch, de verleiding is daar. Want van alle resten ongekookte groenten in de groentenlade van de koelkast even een vers voorgerecht-soepje maken lijkt toch wel handig. Alles erin, geen omkijken meer naar. Tja, bezig zijn met apparaten in de keuken zal wel altijd verlangen naar nieuwe, andere mogelijkheden blijven oproepen :-).

Om even terug te komen op de soep van vandaag; we aten vrijdag een karbonade gemarineerd en gebakken in sesamolie met ketjap. Wat ongeschilde rauw in boter gebakken Ratte d'Ardeche aardappeltjes maakten die maaltijd compleet.


Wat ik dan doe ter voorbereiding van de soep voor later is de bakresten uit de pannen van het vlees en de aardappels met heet water losweken en in de soeppan doen met de groenten en de drie ook overgebleven aardappels. De smaak van de soep wordt dan dus al grotendeels bepaald door de smaken van sesamolie, boter en ketjap omdat ook bij het roerbakken van de groenten die smaken zijn gebruikt. De geroosterde sesamzaadjes bij de groenten doen daar extra aan mee. Als het zover is dat de soep gemaakt wordt kunnen natuurlijk nog andere onderdelen en smaken worden toegevoegd.

En nu nog even terug naar het diner bij de buren/vrienden. Daar werd bij alle drie de gangen een bijpassend biertje geschonken. Nou ben ik een echte wijnfreak, maar ik heb natuurlijk meegedaan. Het was echt een leuke ontdekking dat je met bier, als je er deskundig in bent, goed kan zoeken naar smaakcombinaties die het prima doen. Een hertenbiefstuk met heerlijke toebehoren met een donker bokbier, voortreffelijk. En een nagerecht van krentenwentelteefjes met ijs en daarbij een zoetig trappist, echt te gek hoor. Ik weet niets van bier en kan dus niet precies aangeven welk bier er werd geschonken, maar het was een leuke en bijzondere ervaring. Het bier van het voorgerecht, een salade met o.a. gerookte kip, was iets Duits en was ook een uitstekende combinatie trouwens. Bier doet al gauw denken aan veel en koud, maar toegepast op deze manier, niet gekoeld en in kleine glazen kan het dus heel goed bij een mooi diner.

Maar, het diner wat ik komende week ga maken voor vrienden zal toch echt wel met bijpassende wijnen zijn :-). Maar daarover volgende keer.

2 opmerkingen:

 1. Die soupmaker staat bij mij ook op het lijstje :)
  Mijn keuken wordt te klein....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ook dat is een probleem Ilse. Want als je die dingen in een kast weg zet, ga je ze weer niet vaak genoeg gebruiken nietwaar :-).

   Verwijderen