zondag 2 november 2025

Pompoensoep; Uit de airfryer(s): worstenbroodjes opgebakken, aardappelschijfjes; mascarponesaus; spruitjes a la Jamie; hertenstoof uit de slowcooker; op visite.


Tja, wat maken we deze zondag nu weer. Met de pompoenpuree maakte ik zoet-pittige sinaasappel pompoensoep. Omdat de puree al klaar was heb ik 1 ui, 2 tenen knoflook en 60g wortel gefruit in een klein beetje jus en een paar lepels kokosolie. Daarin 1 eetlepel koriander, een beetje citroengras, 1 eetlepel kerrie, een puntje gemalen kardemom, een beetje gevijzelde citroenpeper met zout, 4 blokjes stemgember in stukjes en een paar chilivlokken ongeveer 15 minuten laten meebakken. Intussen de puree in de soeppan gedaan met het vocht uit de potten en tot bruikbare dikte aangevuld met witte wijn zonder alcohol (vind ik niet lekker genoeg om te drinken, dus goed op te maken op deze manier). Het gebakken spul erdoor geroerd en lekker kalm opgewarmd. Dan net voor opdienen de sinaasappelrasp en nog wat verse koriander en peterselie uit de kruidentuin. Wat een ontzettend heerlijke soep was dat! Erbij in de voorverwarmde airfryerXL op de grillplaat 2 worstenbroodjes opgebakken, 6 minuten op 150°. Links de gebakken vulling voor de soep. 


Maandag biefstuk, heel kort gebakken in een hete pan met olie en boter. Daarbij mascarponesaus. Een sjalot en flinke teen knofllook gefruit in wat lichtzoute boter. Een scheut whisky erbij. Dan een lepeltje bouillonpoeder en 50ml water. Vervolgens 4 lepels mascarpone en ongeveer 50g geraspte kaas en zwarte peper. Heerlijke saus. Verse aardappelschijfjes gebakken met het smart sensing programma in de airfryerXXL. Sla, tomaat, komkommer en mayonaise op tafel. Zondagsmaal op maandag 🙂.


Een potje slagroom gemengd met aardbeienmosterd. Een heel oud Duits potje opgedoken in de voorraad. De room over de datum. Gekeken of een en ander nog bruikbaar was. Heerlijk toetje met blauwe bessen. 


De volgende dag de laatste soep gegeten in de middag. Voor 's avonds spruitjes. Er was 350g, tamelijk fijngesneden en ongeveer 8 à 10 minuten gebakken in lichtgezoute boter en worcestershiresaus. Niet eerst gekookt. Lekker laten stoven, ongeveer 15 minuten. Wat een uitmuntend recept hoor van Jamie, echt heerlijk. We aten er wat penne/macaroni bij, de mascarponesaus van de dag ervoor opgewarmd. Was weer erg lekker zo bij elkaar.

Op woensdag was de bedoeling tarte tatin met prei en knolselderij. Ik had wegens omstandigheden al op dinsdag 145g prei en 140g knolselderij in kleine stukjes gebakken in boterjus van de biefstuk. Daar mosterd en tijm en rozemarijn bij gedaan en nog even laten sudderen. Smaken vast lekker gemengd. Geen tarte tatin werd het maar... Door die zelfde omstandigheden de groenten gemengd met de overgebleven pasta. Dan 100g spekjes gebakken, een potje crème fraîche en wat geraspte kaas daar door geroerd en dat gemengd met de groentenpasta. In de magnetron verwarmd op 700W, ongeveer 8 minuten. Met een bijzonder lekker glas rode wijn want als je van wijn houdt is het fijn als het leven een beetje moeilijk is, ervan te genieten.

Wegens nog matige conditie aten we donderdag paprika tomatensoep uit de maart box van No Waste Army. Witte boterhammen ontdooid en een rookworst  opgewarmd en in stukjes erbij en erdoor. Boter, peterselie en mosterd op tafel, lekker gegeten. 

Vrijdag in de middag een gekocht hapje als bij de koffie als troost voor een wat moeizame dag. Appel kaneel muffin.

Ik had omdat het in de aanbieding was hertenpoulet gekocht. Ik maakte daar hertenstoof mee in de slowcooker. Op tijd opgestaan en 1 winterwortel, ½ knolselderij en 1 rode ui in stukken gesneden. De 300g poulet met peper maar zonder bloem rondom bruin gebakken in boter en in de pot. De groenten daarna ook even aangebakken en de scheut port, klein beetje frambozenazijn en 130ml runderfond erbij opgewarmd, want nooit koud vocht op warm vlees is mij geleerd. Jeneverbessen, tijm, laurier en kaneel toegevoegd en 8 uur op laag gezet. Na 7 uur nog wat in olie gebakken paddestoelen toegevoegd. Krielaardappelen kort gekookt en in de ecostoof voor 55 minuten. Wat groene sla, tomaat en blauwe bessen op tafel. Heerlijk. 

Op de laatste dag van deze blogweek waren we op verjaarsvisite bij kleinzoon van 8 en kregen we natuurlijk lekkere hapjes en happen. Een indruk door de foto's. Later nog een kom erwtensoep dus eten thuis was niet meer nodig. Gezellig en lekker, wat wil een mens nog meer. 


En vandaag, zondag, beetje moe en misschien nog wat resten. Daarover volgende keer dan weer. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten