Maandag paddenstoelen gebakken in wat boter en olie met veel knoflook in stukjes. Extra boter erbij gesmolten voor wat jus. Aardappelen gekookt. Tomaat in stukjes gemengd met piccalilly. Sla met komkommer en een sausje van mayonaise en mosterd apart. Eenvoudig maar lekker.
Dinsdag moest de hertenstoof op. Opnieuw wat sla en tomaat. De rest aardappel gebakken in de jus van de paddestoelen. Erbij ook nog roerei met 4 eieren en 60g geraspte kaas en Italianse kruiden. Erg lekker.
De volgende dag hutspot uit de slowcooker. Met 500g aardappel, 210g wortel en 290g ui in stukken en peper, laurier en kruidnagel in de pot. De wortelstukjes even gekookt en met nat in de pot, beetje water erbij, 100ml, met bouillonpoeder en 8 uur op laag. Iets teveel nat dus afgegoten. In een pan een beetje gestampt. We aten er gerookte makreel bij met een heerlijke grove mosterd. Wat een fijne combinatie. Het koken van de stukjes wortel heb ik overgehouden uit een vorige keer toen ze eigenlijk ook na 8 uur nog te hard waren en dat vind ik zonde van de hutspotsmaak vandaar.
En dan, donderdag, kippenlevertjes met kastanjechampignons en doperwten uit de diepvries. In het doosje kippenlevertjes zat 250g. De champignons, ook 250g, moesten echt op dus beiden volledig gebruikt. Ik deed daarom 200g erwten en 1 flinke sjalot. Gekozen voor apart bakken want ik wilde de levertjes goed krokant bakken, 15 minuten op hoog vuur en dan weer wat minder en dan weer wat meer voor de aparte smaak en even niet mengen met andere smaken. Tegelijk in een andere pan eerst de champignons lekker gebruineerd in boter. Dan 1 sjalot en 200g erwtjes erbij en even laten garen op een laag vuurtje. We aten er witte boterhammen bij beetje gebakken op de gaskachel 😉. Wat een heerlijke maaltijd. Met een goed glas rode wijn uit 2016. Natuurlijk wel wat over van de champ/erwten combi.
Vrijdag dan alweer. In de middag de met de boodschappen meegekomen 500g rode bietjes 6 uur op laag gegaard in de slowcooker voor de volgende dag (er was één heel erg grote bij).
Er stond een magnetronpan in de koelkast met verzamelde resten zoals tomaat, komkommer, sla, nat van de hertenstoof en van de hutspot, beetje roerei, aanbaksels van de levertjes met loeiheetwater losgemaakt en ook in de pan, dan nog een scheut alcoholvrijw wittewijn die openstond. Omdat een en ander ongekookt was even gezocht op soep in de magnetron. Dit recept vond ik wel bemoedigend. Op 700W 10 minuten laten warmen en garen. Prima.
Ik had één maïskolf mee met de boodschappen. Deze ingesmeerd met een beetje boter en wat peper, paprikapoeder en klein beetje zout erover gestrooid. Ingepakt in folie 20 minuten in de airfryerXL op 180°. Heerlijk vers en dus heerlijk sappig. Erbij de overgebleven hutspot opgebakken. Wel veel eenvoudiger dan in het recept maar ik zocht bevestiging voor kaas bij hutspot. Geraspte kaas, notmuskaat en paneermeel gemengd en over het prakje gedaan, paar klontjes boter erop en 20 minuten op 150° in de airfryerXXL in het bakpannetje gebakken. Beetje gekke, maar toch wel prima maaltijd.
Op de laatste dag van deze blogweek ovenschotel met bietjes. De grote biet, 250g, in plakjes gesneden, 0ngeveer 450g aardappel gekookt. Ook 250g rundergehakt geruld. Eén ui gebakken, plakjes biet erbij en met een takje tijm nog 5 minuten laten sudderen. Puree gemaakt met wat boter, mosterd en peper. In het goed ingesmeerde bakpannetje van de airfryerXXL eerst de plakjes biet, dan het gehakt en dan de puree gestapeld. Klein beetje paneermeel bovenop met een paar klontjes boter en 25 minuten gebakken op 170°.
Ik ben niet erg gesteld op alcoholvrije wijn. Deze fles lag er al een tijd, toch maar eens proberen. Lekkerder dan rode en witte die ik in huis had, maar ja, het is geen wijn hè. Wel een heerlijke maaltijd.
En vandaag, zondag, misschien wat resten en er ligt nog wat sla, tomaat en komkommer. En ook een heleboel andere mogelijkheden hoor. Daarover volgende keer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten