zondag 14 januari 2024

Uit de airfryer(s): pasta-omelet, Veluws wild pie, preischotel; uit de slowcooker: puree van aardpeer en knolselderij; een leuk roerei-recept met tomaatjes; lekkere soep; verse spinazie met truffelworst.

Iets met eieren moest het worden de eerste dag van de week. Als uitgangspunt deze omelet en ook nog dit recept van een pasta-omelet. Maar, dan toch helemaal anders natuurlijk. Ik heb 5 eieren geklutst met melk. Daarin veel fijngesneden platte peterselie. Dan 8 kleine groene olijven van de pit afgesneden en aardig wat gekookte macaroni erin en zwarte peper. Vervolgens een beetje nasikruiden en wat gebakken uitjes en een paar lepels parmigiano. De bakaccessoire van de airfryerXXL ingesmeerd met olie uit een potje van de antipasti. Deze even verwarmd op 200°. Dan het macaroni-eimengsel erin, een in stukjes gesneden tomaat erop, nog wat pittige geraspte kaas erover en even afgedekt met een spatdekseltje 12 minuten op 180° gebakken. Toen bleek het nog lang niet goed. Weer 10 minuten nu op 160° gezet en perfect. Al met al een heel stevige smakelijke maaltijd. 


Ik had een zakje veldsla maar niet zo'n zin in salade. Voor de maandagmaaltijd de veldsla laten slinken als spinazie, de rest van de omelet fijngemaakt en erdoor gehusseld met wat extra zoute boter. Goed opgewarmd. Erbij 2 als kerstcadeautje gekregen VeluwsWild Engelse pies opgebakken in de airfryerXXL. Direct uit de diepvries, 15 minuten op 200°, de laatste minuten even terug naar 180°. Prima maaltje. Nog steeds corona-positief, dus geen hulp in de huishouding.


De volgende dag roerei met tomaatjes. Omdat ze niet erg groot waren 6 eieren gebruikt. Er lag 240g cherry pruimtomaatjes. Allemaal gehalveerd. Eerst brood geroosterd. Dan de tomaatjes gebakken. Daarna de eieren, losgeroerd met peper, 50g geraspte kaas en 6 lepels melk rustig al roerend gebakken. De verse zachte kruiden als bieslook, peterselie, selderie waren bevroren, daarom wat verse tijm en rozemarijn mee gebakken met de eieren. Nog een schaaltje met ijsbergsla met mayonaise en maggi erbij. 

Buurman was jarig geweest ze brachten ons nog koekjestaart voor bij de koffie. Heerlijk, elk jaar weer. 


Dan al weer woensdag. Er stond nog een aardige rest van de boerenkoolschotel in de koelkast. En er was nog een half zakje ongekookte boerenkool. Dat, samen met een paar aardappeltjes gekookt. Gemengd met de rest. Een paar stukjes heerlijke eerder gekregen Duitse leverpastei erdoor. Opgewarmd met een flinke klont zoute boter. Wij houden wel van opgewarmde prakjes. Lekker. 

Donderdag 500g verse grove spinazie direct uit het water laten slinken. Aardappeltjes geschrapt in de machine, 1 minuut gekookt en 50 minuten in de ecostoof. Verse worst met truffel gebakken in een klont zoute boter in verband met de lekkere jus. Nog 2 eieren erbij gekookt. Zo heerlijk op deze manier.


De volgende dag, een soep gemaakt van het laatste restje ijsbergsla, een doosje met kipfilet met groenten en een rest aangemaakte ijsbergsla met mayo en een paar gebakken tomaatjes. In de soepmachine met heet water en handmatig gemixt om aanbranden te voorkomen. Voor het opdienen in een pan even goed doorgekookt. Heerlijk in de namiddag met een scheutje maggi.


Dan de slowcooker aan het werk gezet. Ik had een kleine knolselderij en ruim 500g aardpeer. Voor de aardperen het stuk 'slowcooker' gebruikt en voor de knol kwam ik verschillende combinaties tegen, allemaal zo rond 5 uur in de pot. De aardperen niet geschild want heel vers, in stukken. De knol geschild en in stukken. Scheut olie en 3 tenen knoflook in stukjes erover en goed gehusseld. Een paar takken tijm en een tak rozemarijn ertussen geduwd. Een flesje bionade gember-sinaasappel en water tot alles net onder stond en 5 uur op laag gezet. Na 5 uur wel net gaar maar niet erg zacht. De kruidentakken verwijderd, 6 kleine gekookte aardappeltjes erbij gedaan en nog 1½  uur op laag. Afgegoten door een zeef en met de staafmixer tot puree gemaakt. Prachtige spul afgemaakt met peper, zout en nootmuskaat, soort bouillon apart. Maar.... meer zin in iets pittigs en geen moed meer om er iets bij te bedenken dus ..... pizza's besteld. Een marinara voor partner een quattro formaggi voor mij. Mmmm.

De laatste dag van deze blogweek maakte ik een preischotel. De puree op de bodem van het bakaccessoire van de airfryerXXL. Drie stengels prei, 300g, 7 minuten gekookt in de bouillon, na uitlekken gemengd met 2 eetlepels roomkaas met kruiden. Dit op de puree en daar weer puree overheen. Dan wat geraspte kaas en vanuit koud 20 minuten in de airfryer op 170° daarna toch nog een minuut of 7 op 180°. Goed warm en erg smakelijk. 

En vandaag, zondag, de resten van de pizza's opbakken en er staat nog soep. Verder zien we wel. Daarover volgende week weer. 

2 opmerkingen:

  1. wat heb je lekker veel apparaten, van een soepmachine had ik nog nooit gehoord

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb deze al heel veel jaren. Gebruik hem dus ook regelmatig alleen om te mixen. https://www.philips.nl/c-p/HR2203_80/viva-collection-soupmaker

      Verwijderen