zondag 28 januari 2024

Uit de airfryer(s): Griekse andijvie-schotel met feta, koolraap met krokante korst; uit de slowcooker: maaltijd met koolraap en stukjes gebraden rollade; bijzondere kaaspizza bij schoondochter; heerlijke themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie.

Griekse andijvie schotel uit de airfryer.

Echt geen idee wat er nu weer gegeten moest worden. Er stonden nog resten van salades, er lag ½ komkommer, een doosje met ei-truffelsalade op datum, een pak volkoren crackers open gemaakt, een rest fusilli in de saliejus gebakken. Tapas-eten noemt partner dat. Naar tevredenheid. 

Maandag aten we gebraden rollade uit de diepvries. Ik had toen moeten kiezen het stuk in 2 delen in te vriezen, want nu ineens 400g ontdooid. De helft in plakken gesneden, koud opgediend met gesmolten zoute boter met een lepeltje tacokruiden wat er erg lekker bij was. De grote koolraap met krokant korstje door de helft, 400g in blokjes. Met 1 ui en ½ gele paprika gebakken gemengd. Kruimeldeegje gemaakt van bloem, boter, zeewierzout en geraspte oude kaas. Dit geheel in het bakpannetje van de airfryerXXL 25 minuten op 160°. 


De tacokruiden zelf samengesteld met paprika, knoflook, peper, foelie en zout, hiervan 1 theelepel in 1 lepel melk gehusseld en dit in de pan met ui en gele paprika en de koolraap. 


De volgende dag radicchiosalade. Dit recept was echt mijn bedoeling maar er bleek nog een rest ei-truffelsalade te staan die toch echt eerst op moest. Ook nog 2 tomaten in stukjes met een scheutje balsamicocrème. 


Bij de salades had ik de paddenstoelenragout van het kerstdiner ontdooid. Gegeten in deze ragoutbakjes.


Op woensdag at ik bij zoon en schoondochter met de jongetjes. De jongens aten achter elkaar 2 in stukken gesneden rauwe paprika's en daarna een stuk pizza. De volwassenen aten pizza, ik een met veel kazen. Op een aparte manier gemaakt. Bijzonder lekker. Dat hebben ze niet in ons dorp. Partner bakte thuis eieren en was trots op 3 x goed w.b. de dooiers :). Hij at er wat runderrollade en augurken bij. 


Dan alweer de maandelijkse themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie


Een kom erwtensoep met een stukje roggebrood met spek, heerlijk maar wij vonden het eigenlijk een te zware soep bij zo'n maaltijd. Beter een andere keer erwtensoep als hoofdgerecht met roggebrood. 


De winterse stamppot met boeuf bourguignon was heerlijk. Teveel stamppot, juist genoeg overheerlijke boeuf. De rabarbercompote heb ik (samen met de rest van de stamppot) in de koelkast gezet. 


Het appelkruimel dessert met mousse van kaneel was een mooi en erg lekker toetje. 


De Griekse andijvie-schotel die ik had gevonden was een prima idee voor de vrijdag omdat er verse andijvie was. Maar, ik heb de helft die over was van de stamppot gebruikt, weet dus niet precies wat daar in zat, maar zeker aardappel en pompoen. Dan 2 braadworsten gemaakt met lamsvlees, varkensvlees, olijven, zongedroogde tomaat, zwarte peper, knoflook, oregano en peperoncini leeg geknepen en gebakken in een klontje boter. Een rode ui versneden. Eerst een laagje stamppot, dan 150g andijvie (gewassen en gesneden gekocht), dan 220g gebakken worstvlees, dan 150g feta, dan de rode ui erop en de rest van de stamppot. Klein beetje paneermeel. Dit alles in de bakaccessoire van de airfryerXXL. Gekozen voor ½ uur op 160° want vanaf koud begonnen. Na 18 minuten toch op 180° gezet om goed heet te worden. Echt heel erg lekker. Best wel een beetje Grieks toch? 


Op de laatste dag van deze blogweek een runderstoofpotje uit de slowcooker. Ik zocht een slowcooker-mogelijkheid voor de halve koolraap die er nog lag. Dit was wel een leuk recept. Maar ik heb dat niet gemaakt maar laat het hier wel staan juist i.v.m. de koolraap. 
Ik heb er een resten-maaltijd van gemaakt, altijd spannend. Ik heb 340g koolraap in blokjes gesneden. Dit in de pot. Een rest van de runderrollade, 150g, versneden, ook in de pot. Een restje koolraap met kruimeldeeg en een restje van de paddenstoelenragout erbij. Ook nog 2 tomaten in stukjes. Wat bouillonpoeder en 200ml water. Alleen de 'nieuwe' koolraap was rauw, toch de slowcooker 7 uur op laag gezet om alle smaken goed te mengen. 
We hadden afgesproken dat als het echt niet lekker was we voor deze keer eten zouden weggooien, ik was vooral bezorgd over het toevoegen van de ragout. Maar het was onverwacht echt heel smakelijk. En het vlees heerlijk zacht. Met een Surinaams broodje vers van de bakker... 
De helft van het broodje na de maaltijd gegeten met stukjes comté en emmentaler. 

En ook 's morgens bij de bakker gehaald, een bijzonder toetje. Mmmmm, bij de koffie. Echt een leuke maaltijd dus al met al. 


En vandaag, zondag, waarschijnlijk buiten de deur, maar daarover volgende week dan weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten