zondag 6 oktober 2019

Groot diner met vrienden, zalmhapje - knolselderij - knoflookbrood en macaroni-kaaskoekjes uit de airfryer, spruitjes uit de oven, snijbietstamppot met gebakken tomaat, soep van groenloof, maïs en aardappel en ook nog hamlap uit de slowcooker.


Zondag vier gasten voor een groot diner. Welkom met drie soorten olijven en een zalmhapje. Voor het zalmhapje had ik kant-en-klare kruidenkaasdip gekocht bij onze geweldige kaasboer. Dit op 3 ontdooide aan elkaar geplakte plakken bladerdeeg gesmeerd, daar 100g gerookte zalm over verdeeld en opgerold en een paar uur in de koelkast gelegd. Ingesmeerd met koffiemelk (gaat net zo goed als met ei) en in 6 stukken gesneden. In de airfryer op 180° 9 minuten gebakken op de bakpan. Echt een heerlijk hapje.

Als amuse een gevuld eitje op glaasje wodka. Drie hardgekookte eieren geprakt met 50ml crème fraîche en 25ml mayonaise (door een kleine misrekening was de crème fraîche op). Flink wat verse dille en witte peper en een korreltje zout er door gedaan. Uiteindelijk bleek de opening van het glaasje toch iets te groot waardoor een paar van de eitjes in de wodka zonken, lekker was het wel.

Voor de avocado-doperwtencrème heb ik ruim 1½ avocado, 150g diepvrieserwten en 2 tenen knoflook gebruikt, de laatste 2 in 20g boter gefruit. Een mespuntje bouillonpoeder er bij en met de staafmixer tot puree gemaakt. Deze keer geen coquilles maar alleen Hollandse garnaaltjes. Leuk recept.

Voor de preisoep zie de blogpost van vorige week. Opgediend met brood en zoute boter op tafel.

De spruitjes voor het tussengerecht, geroosterde spruitjes, heb ik schoongemaakt gekocht. In de vroege ochtend even geblancheerd en de ui, spekjes en knoflook gebakken. Alles weggezet in een schaal in de koelkast en later verdeeld op een flink bakblik en ruim 30 minuten in de voorverwarmde oven op 200° gezet. Dit gerecht kan natuurlijk ook in de airfryer als het voor 2 personen is.

Een heerlijke verfrissing tussendoor, de limoncello spoom  met citroensorbet. Het ijs was al eerder gemaakt en het samenstellen was natuurlijk geen probleem. Ik had nog een fles Martini prosecco liggen die er goed voor gebruikt kon worden.

Voor het visstoofpotje heb ik de groenten, 1 dikke prei, 1 grote ui en 3 flinke sjalotten, 3 tamelijk kleine stengels bleekselderij, 2 lente-uitjes en 1 courgette over de 2 potten van de duo-slowcooker verdeeld met ieder een ½ liter visbouillon, 2 theelepeltjes kurkuma, een klein theelepeltje dille en peper. Na 5 ½ uur de stukken vis en de kookroom over de potten verdeeld en een half uur op hoog gezet. Echt heel erg lekker. Gegeten met alleen maar mooi brood.

De kaas bestond uit Saint Albrey, Boerenbrie en Chevre cabrifin.

Als laatste gang voor de koffie het Turks toetje. Stond al een dag in de koelkast en was echt overheerlijk met de keuze van de biscuitjes. Dat er geen Turkse biscuitjes waren, was dus geen probleem.

Van 3 uur 's middags tot 11 uur 's avonds. Tijd genoeg om tussendoor pauzes te houden dus. De wijnen waren lekker en goed gekozen bij de verschillende gerechten.

De volgende dag uitgebreid ontbijt met de gasten en daarna een heerlijk stuk appeltaart gemaakt en meegebracht door één van hen.


We aten 's avonds de rest van de visstoofpot met brood. Een klein beetje bouillon met wat groenten over en dat heb ik voor de volgende dag bij de rest van de preisoep gedaan. Voor ieder een kom.

 Dinsdag snijbietstamppot met hamblokjes. Ik vond 400g aardappel en 200g snijbiet wel genoeg. Zoveel eten we nou ook weer niet. Wel 200g hamblokjes meegebakken met een flinke ui en de stukjes steel. In dezelfde wok het in reepjes gesneden blad laten slinken en alles door de gestampte aardappelen geroerd met een houten lepel.
Apart heb ik 2 flinke trostomaten 'gebakken' in een scheutje oude jus. Dat was erg lekker er bij. Door de hamblokjes vond ik het iets te zout dus minder was beter geweest.


Dan de woensdag. Dat werd slowcooker werk. Hamlap met venkel, bonen en tomaat. Maar in plaats van bonen had ik maïs uit een blikje. De 300g hamlap in stukjes even gebakken in oude jus, 1 sjalot en 1 koffielepel Provençaalse kruiden meegebakken. Apart 2 grote tomaten, ½ blikje maïs, 150g, en 1 venkel in stukjes even opgewarmd in de pan van het vlees. Het juspannetje omgespoeld met heet water en in de pot gedaan. Gekozen voor 7 uur op laag. Dus geen spekjes deze keer en ook geen witte bonen. En ook geen wijn die ik niet tegenkwam in de Ingrediëntenlijst maar wel bij Bereiden, tja. Het smaakte prima. Ik had resten wit- en speltbrood geroosterd in de airfryer. De kleine stukjes zonder iets zo'n 3 minuten op 180° en de grotere ingesmeerd met olie met 2 geperste tenen knoflook 4 minuten op 180°. Was heerlijk bij de stoofschotel. Al weer lang geleden kreeg ik een elektrisch mes van schoonzoon. Ik gebruik het zelden, maar het was nu wel erg fijn om heel dunne boterhammetjes te snijden die pasten in het rekje.

In de middag soep gemaakt in de soepmachine van heel veel loof van groenselderij en de uitlopers van de venkel, ¼ blikje maïs en 1 aardappel. Echt teveel vezels dus door een zeef gehaald. "Gezond bitter", op te lossen met wat extra bouillonpoeder en kookroom bij het opwarmen.

De dag daarna at oudste zoon mee voorafgaand aan voetbal kijken met z'n vader. Een ovenschotel met knolselderij, appel en geitenkaas. De knol was schoongemaakt 265g. Verder 2 appels, 1 grote ui, een beetje boter, een beetje citroensap, een beetje kurkuma, geitenkaas van een rol dus in plakjes, een flinke kneep honing, 150ml slagroom en 2 kleine eieren. Die laatste waren vergeten bij de ingrediënten maar stonden wel in het vrijwel gelijke recept hier. Eerst 30 minuten in de airfryer op 160°, toen om verbranden tegen te gaan nog 15 minuten op 140° om de schijfjes knol lekker beetgaar te krijgen. Het was echt heerlijk romig. Van wie het originele recept is, weet ik dus niet. Ik had stoofvlees in bier meegekregen van schoondochter. Een stokbrood afgebakken en een glas rode wijn. Mooie maaltijd.


Vrijdag was de kleinzoon-dreumes in huis om mee te eten. Van de ingevroren en nu ontdooide rest van de macaroni met melk en kaas van vorige week, heb ik koekjes gemaakt en deze in de airfryer gebakken in het mandje. Plat gedrukt, ingesmeerd met een beetje koffiemelk en 10 minuten op 160° laten bakken. Zo waren ze erg lekker. Nog iets platter was nog beter, want krokanter geweest. Verder op tafel: schaaltje Hollandse garnalen, schaaltje maïs uit blik, ontdooide vegetarische pastasaus, in de magnetron gepofte aardappelen en een stukje stoofvlees met saus van de dag ervoor. Dreumes was vooral erg gek op de maïs en de garnalen, maar at ook een stukje kaaskoek, een hapje aardappel met saus en een heel klein stukje vlees. Oma en opa waren tevreden :).

En zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, aten we bij jongste zoon en schoondochter. Nou ja, we aten dus aan de overkant bij Westerkaatje Noord. Erg lekker en inderdaad ook erg aardig voor kindjes. Velerlei hapjes van de herfstkaart.


En vandaag, zondag, ik  denk op zoek naar de restjes uit de koelkast. Daarover volgende week dan weer.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten