zondag 13 mei 2018

Koken voor vrienden, stoofvlees uit de slowcooker, frieten, appeltaart en gebakken aardappeltjes uit de airfryer, fruitsoep en soep uit de soepmachine, eten bij vrienden en weer eens quinoa gegeten.


Op zondag hadden we vrienden op visite. Zij zangeres, hij (vaak haar) pianist en medevertaler van Nijntje opse Rotjeknors (inmiddels al 3 deeltjes). Heerlijk weer, lekker hele tijd buiten.

Van het lijstje gevulde eieren maakte ik duivelse kerrie, knoflook-basilicum-spek, bacon-cheddar en roomkaas. Voor ieder 4 halve eitjes. Best nog wel wat werk om van 12, 8 of 6 om te rekenen naar 2 eieren per soort vulling. Dat gaat dan om net geen halve, een kwart lepel, 4 gram, 14 of 20cc, dat is dan toch voor een groot deel ervaring en op de gok. Wat hielp was voor de eerste vulling het omrekenen van 8 naar 2 eieren uitkwam op bijna een hele eetlepel van de mayo en crème fraîche samen. Dat was handig bij de andere vullingen, ook steeds voor 2 eieren.

Voor het stoofvlees dit recept gebruikt. Ik had 600g runderlappen. Mooi weer, keukendeur open, zondagmorgen vroeg het vlees aangebakken in ghee. Dan 3 uien, 2 flinke wortels, 3 teentjes knoflook, 100g verse tomaat en 2 zongedroogde tomaatjes klein gesneden. Vervolgens 6 kruidnagels, 4 groene peper bolletjes, 3 verse blaadjes laurier, 1 eetlepel witte wijnazijn er bij. Na omscheppen 1 volkoren boterham dik besmeerd met mosterd er bovenop. Omdat ik het altijd teveel vocht, dus teveel saus vind, heb ik een groentebouillonblokje verpulverd en 1 flesje Westmalle trappist van 33cc even verwarmd er over gegoten (over warm vlees nooit koude vloeistof is me geleerd, dan wordt het vlees taai). Ik heb niet het vlees er uit gehaald en de saus met de staafmixer bewerkt, want het vlees was moeilijk meer uit het geheel te halen. Gewoon opgediend zoals het was na 8½ uur. Heerlijk maar iets minder "draadjes" had gemogen. Toch iets korter weer proberen de volgende keer.

Als groenten aten we alleen salades. Een tomatensalade met granaatappel. Met 200g minitomaatjes, ½ granaatappel, heel kleine rode ui en een vinaigrette van een koffielepeltje honing, beetje witte wijnazijn, een klein scheutje olie en verse fijngesneden oregano. Zonder knoflook dus! Wat een gedoe om zo'n granaatappel te "slopen" zeg. Had ik echt nooit eerder gedaan :-).

Ook nog een tomatensalade met mozzarella, 4 flinke trostomaten en 100g mozzarella, gescheurde basilicumblaadjes en een vinaigrette van olijfolie, balsamicoazijn en zwarte peper.

Verder een klassieke fruitsalade. In dit geval met 6 schijven ananas uit blik, 1 mango, 2 mandarijnen, 1 appel, 1 peer, 250g aardbeien, 2 bananen en een scheut citroensap. Hierbij een schaaltje Ricotta met peper.

Voor de friet 700g aardappel in frieten gesneden en in het water gezet. De airfryer voorverwarmd op 100°. De friet goed droog gemengd met wat olie en in het mandje. Na 15 minuten, tussendoor schudden natuurlijk, nog 25 minuten op 185°. Was lekker knapperig en bleef lang goed.

Dan nog platte aardappeltjes. Recept uit Koken onder invloed. De oven voorverwarmd op 250°. Krieltjes op een bakplaat met antiaanbaklaag, na 20 minuten, als ze zacht genoeg zijn, pletten tot ze ongeveer 2 cm hoog zijn. Beetje olie en snufje zout erover en dan nog 10 minuten verder bakken.

Na dit alles een paar harde kazen, Twentse bunkerkaas, Jonge boerenkaas van Ada en Pecorino uit Italië. Schaaltjes abrikozenchutney en cranberrycompote er bij.

Omdat ik dat wel een erg lekker idee vond als dessert weer fruitsoep gemaakt in de soepmachine van 2 bananen, 1 peer, 5 mandarijntjes, 2 appels en witte wijn tot 1e streepje. Van het muntijs was nog genoeg in de vriezer.

Een appeltaartje bij de koffie. Volgens recept met wel walnoten maar geen rozijnen. Na 30 minuten op 160° in de airfryer helemaal gaar.

Alleen de koffie in huis gedronken. Alles goed gelukt, gasten tevreden, gezellig en fijn om te doen, koken voor vrienden of familie.

Een koelkast vol met doosjes, dozen, schaaltjes, schalen met van alles.  Maandag als lunch een kom met Griekse yoghurt en fruitsalade.
's Avonds restjes deels van vorige week: zuurkool met ananas, Chinese kool met gehakt en een paar platgeslagen piepers. Lekker opgebakken in de pan op het gas. Prima maaltje. Stukje appeltaart bij de koffie.

De volgende dag onverwacht schoondochter aan tafel. Ik maakte een bloemkool ovenschotel. Met puree van 500g even in de magnetron gekookte krielaardappeltjes met schil (klontje boter, scheutje room, peper), 400g in 6 minuten gekookte bloemkoolroosjes, 100g uitgebakken rookspekjes en 2 hamburgers in stukjes gebakken in het vet van de spekjes. Alles in de ovenschaal, bovenop de Ricotta met peper die over was was van de fruitsalade van zondag uitgesmeerd, een beetje paneermeel, wat geraspte kaas en wat klontjes boter. Niet gekozen voor een saus met kaas dus. Na 15 minuten in de oven op 220° een eenvoudige doch lekkere maaltijd.

Woensdag andere restjes. Stoofvlees, vooral saus, aangevuld met het eerder al gerulde gehakt en een klein beetje witte rijst in de braadpan. Tomatensalade er bij en een stukje stokbrood, even afgebakken in de airfryer.
Soep gemaakt in de soepmachine voor later van het laatste restje stoofvlees / gehaktmengsel, tomatensalade-resten, een rest bloemkool-ovenschotel en wat eivulling. Met zulke resten is er altijd een risico voor aanbranden. Eerst een laagje water en als alles er in is heel goed doorroeren helpt gelukkig meestal. Even geproefd, smaakte goed.

Donderdag gegeten bij vrienden. Hij is een beelden kunstenaar die prima vegetarisch en dan ook nog glutenvrij kan koken. Zij een heerlijk onderwijsmens (waar dat glutenvrij erg noodzakelijk voor is). Een doperwtensoepje met huisgebakken en echt lekker brood en stukjes kaas. Daarna crespolini (natuurlijk anders dan in dit recept, is alleen een voorbeeld). Pannenkoekjes met spinazie en kaas en meer onder een laag bechamelsaus. Heerlijk. Rabarberijs toe. Lekker glas wijn en kopje koffie met een goede whisky. Ook glutenvrij kan echt erg lekker zijn. Een fijne avond.

In de middag heb ik vast nieuw muntijs gemaakt in de ijsmachine. Het bosje munt dat in het water stond en de volle melk, konden niet wachten tot zondag (nieuwe visite). En in de vriezer is het geen bezwaar als het ijs vast klaar is nietwaar. Ik ben blij met veel van mijn machines, maar zeker ook met deze.

Vrijdag een wortelsalade. Zonder appel en pijnboompitten. Ik had 250g wortel in de Onionchef fijn gemaakt. Een handje rozijnen erdoor. Dressing van 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel Griekse yoghurt, takje verse dille geknipt, 1 theelepel kerrie en 2 theelepels gembersiroop. 's Ochtends gemaakt, 's avonds gegeten. Met voor ieder 2 stokjes saté, kant en klaar van de biologische vleesleverancier op de grillpan en wat gebakken krielaardappeltjes, klein gesneden en 12 minuten op 200° in de airfryer.

En de laatst dag van deze blogweek, quinoasalade met gebakken witlof. Ik had 120g quinoa gekookt, maar heb er uiteindelijk maar de helft van gebruikt. Eerst een paar plakjes ontbijtspek en heel dunne plakjes bacon in stukjes gesneden en samen met 100g hamblokjes gebakken. Toen 2 flinke stronken witlof fijngesneden daarbij. Maar in plaats van echt bakken werd het meer koken in eigen vocht. Met 2 lepels mango-azijn en een appel in plakjes en dus een paar grote opscheplepels quinoa, wel peper, geen zout, een beetje vochtige maar toch heerlijke maaltijd. Niet wat ik dacht dat het zou worden, maar ach...


En vandaag, zondag, weer vrienden op bezoek voor iets tussen lunch en diner. Daarover dus later.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten