zondag 1 april 2018

VROLIJK PASEN. Aardappelbrood, gegrilde avocado en een soort aardappel-preikoek uit de airfryer, hamlap uit de slowcooker, quinoa met paprika, heerlijk soepje uit de soepmachine.


Zondag vroeg naar de grote stad en extra vroeg door het ingaan van de zomertijd. Weer thuis in de middag dus gewoon gegeten 's avonds. Een gemengde salade met de vulling van de hartige taart van zaterdag gemengd met een restje zelfgemaakte groene pesto. Daarbij een aardappelbrood (op het idee gebracht door Cees Nieuwkerk op Facebook), in de voorverwarmde airfryer, 30 minuten op 160°. Extra vanuit dit recept van 100g spekjes, 1 ui, 2 tenen knoflook en 2 trostomaten een heerlijk 'bakseltje' gemaakt voor bij het brood en de salade. En een lekker glas rode wijn. Het brood was gaar, wel lekker, maar wel met een hoge 'dichtheid', een beetje zoals spekkoek. De helft opgegeten, voor een volgende maaltijd opnieuw warm maken. Dat bleek niet zo'n succes. Maar niet meer maken.


Maandag een varkensoester met champignons. Oesters, sjalot (in plaats van prei) en champignons gebakken in de pan in ghee. Van de leverancier van het vlees geleerd dat aan iedere kant 4 minuten genoeg is. En dat klopte, want wel gaar maar nog heerlijk sappig. De bakresten losgemaakt met wat water en witte wijn voor een heerlijke jus. Wat we er bij aten: quinoa gekookt in de rijstkoker (1 kopje quinoa, 2 kopjes water en dat was flink teveel), voor ieder een halve gegrilde avocado (snijkanten beetje ingesmeerd met olijfolie en 5 minuten op de grillpan in de airfryer op 180°) en een salade van de rest gemengde sla.


De volgende dag kabeljauw met komkommer en Monchou. Ik had niet verwacht dat de kabeljauw volledig uit elkaar zou vallen met het bakken met de komkommer, maar het was wel erg lekker met die Monchou er door. Er bij aten we een paar aardappeltjes uit het bio-babyzakje, klaargemaakt in de magnetron.

Dan woensdag hamlap uit de slowcooker400g vlees, 1 grote sjalot, 1 tomaat, 2 tenen knoflook, wat peper, een takje tijm en een takje rozemarijn, 1 eetlepel olijfolie, 50cc witte wijn en 100cc water. In de kleine slowcooker 8 uur op laag gezet. Met een salade van Chinese kool. Zo'n 200g kool, 1 sinaasappel, ½ appel, 100g Griekse yoghurt, scheut citroensap en peper. En de rest bio-baby aardappeltjes gebakken in de heerlijke jus van de varkensoester.

De dag daarna de quinoa die over was verwerkt in een gerecht met paprika, hamlap en noten. Eerst 1 grote rode paprika in stukjes gebakken in wat olie, dan flinke wat groene olijven in stukjes, 200g quinoa, de rest versneden hamlap en een flinke hand gemengde noten er bij gedaan en een snuf gemengde Marokkaanse kruiden. Lekker laten pruttelen tot het goed warm was. De 5 paprika's uit het recept voor 3-4 personen leken me wel erg veel. Toch nog klein hapje over.


Vrijdag een puree van aardappel, prei en tomaat uit de diepvries gehaald. Die kwam er als een heel natte brij uit. Het vocht door een zeef eruit laten lopen en toen de rest gemengd met 2 lepels bloem, wat geraspte kaas en een geklutst ei op de met olie ingesmeerde bakplaat tot een soort aardappelkoek gebakken in de airfryer. Voorverwarmd op 200°, na 10 minuten eens gekeken, omgedraaid en nog 7 minuten gebakken. Een rest rode kool met wat hachee opgewarmd en een heerlijk sappige vleesburger gebakken in de pan in ghee. De 'koek' was gaar, niet vies, maar wij vonden het ook niet echt aantrekkelijk.

Voor zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, op donderdag een soep gemaakt in de soepmachine. Van het binnenste van een komkommer, een beetje kabeljauw in saus, een doosje bloemkool/broccolitaartvulling met wat pesto, het nat uit de slowcooker van de hamlappen en een rauwe zilte aardappel in stukjes. En natuurlijk de bakpan van de aardappelen en de pan van de slowcooker van woensdag met kokend water gespoeld en dit als bouillon gebruikt. Heerlijke licht-vissige  "bijna-velout√©". Samen met een tosti met ham en kaas, gemaakt door partner in het tosti-apparaat, een prima maaltje.
En ook al vast veel werk in de keuken gedaan als voorbereiding voor een uitgebreid diner vandaag, 1e paasdag, met kinderen en hun partners. Daarover meer in de volgende blogpost. Snel weer aan het werk :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten