zondag 4 maart 2018

Taartje en beenham uit de airfryer, groene koolhapje en spruitjes uit de oven, puree uit de slowcooker, soep en compote uit de soepmaker, ijs uit de ijsmachine en verse pasta.
Omdat we maandag eters kregen, vast op zondag een walnotentaartje en notenijs gemaakt. Recept voor het ijs: 75g walnoten fijn malen in de keukenmachine met 125g suiker. Hier 1 ei aan toevoegen en dan 200g melk, 150g room en 2 eetlepels notenlikeur er bij. Dit in de ijsmachine en een half uurtje later klaar voor de vriezer. Omdat ik ook wat noten nodig had voor de beenham en de spruitjes, waren er niet genoeg walnoten meer ook voor het ijs, dus daar paranoten voor gebruikt. En er stond nog een kannetje kokosmelk, 175cc, dat aangevuld met room tot 350cc. En in plaats van noten- koffielikeur gebruikt.

Voor het taartje de halve hoeveelheden met palmsuiker. In een springvorm van 16cm in de airfryer 30 minuten op 170°.

Op zondag ook een soep gemaakt in de soepmaker van een klein beetje bietencouscous, een heel klein beetje tomatensalade, een rest broccoli en paksoi en een rest schol met vulling. Daarbij een verse tomaat en twee kleine rauwe aardappeltjes. De aardappeltjes en stukjes worst van vrijdag waren wat aangebakken en door de pan met heet water even weg te zetten, had ik een heerlijke bouillon bewaard in de koelkast. Deze soep gemengd met een soep uit de diepvries met veel tomaat.

We aten 's avonds eenvoudig, een salade van witlof en rucola zonder appel met geroosterde pijnboompitten en dressing uit het open potje mosterd-honing-tijmsaus, een puur natuur potje vlees in bouillon met stukjes kip, varken en konijn (gekregen van een Franse vriend) en stokbrood afgebakken in de airfryer.

Maandag visite.


Hapjes vooraf; Yaconballetje en hapje groene kool.
Ik heb een geheel eigen versie gemaakt van het groene koolhapje. Met 120g groene kool, 90g champignons, 1 ui en 180g gepaneerde kipburger (uit elkaar gehaald). De vulling klaar gezet. Vlak voor het opdienen voor ieder een plakje bladerdeeg gevuld en dichtgevouwen. Deze dan met een beetje koffiemelk ingesmeerd en 20 minuten in de voorverwarmde oven op 225° gezet. Erg lekker.

Die balletjes was nog een heel gedoe. Ik heb de yacon, appel en pinda's allemaal achter elkaar fijn gemaakt in de Onionchef met het zwarte mes. Hoeveelheden ongeveer want pindakaas eerst in een mok doen en dan er weer uit schrapen is niet handig toch? Speciaal voor dit recept had ik maïs- en rijstvlokken aangeschaft. Op gevoel een en ander bij elkaar gedaan tot er 8 balletjes van gemaakt konden worden. In de koude schuur weggezet tot s' avonds.

De spruitjes met walnoten helemaal klaar gezet in de middag en in de oven gezet voor het eten. Iets meer dan in het recept, 500g spruiten, 3 tenen knoflook, 2 niet al te grote rode uien en wat walnoten.

Een al afgegrilde beenham eerst 45 minuten in de sous vide op 80°en dan nog 10 minuten in de airfryer op 150° met de toevoeging zoals hier beschreven.


Er is altijd te veel aardappelpuree. Ik heb 1 kilo gemaakt met 3 tenen knoflook, 40g boter en 125cc groentebouillon. Dat 8 uur op laag in de slowcooker. Parmezaanse kaas en crème fraîche toegevoegd. Lekker, maar zelfs dat was nog teveel.

De zeer oude Nederlandse kaas en de Cabrales deden het prima bij Willem's Wermoed. Het ijs en de cake waren een lekkere afsluiting met een puntje koffielikeur.

Zoals meestal was er genoeg over om de volgende dag een maaltijd samen te stellen. Stamppot gemaakt van een beetje zuurkool wat er nog stond van vorige week, de rest vulling van de groene koolhapjes en de puree met wat oude jus.

Op woensdag plakken beenham dun gesneden en gebakken met eieren. Er bij een in de airfryer afgebakken stokbrood en rucolasalade met eiersalade uit een bakje en een overrijpe avocado er door.

Donderdag kwam een schoonzus een hapje mee-eten. De Yaconballetjes die over waren van maandag, smaakten nog prima. Daarna gesmoorde groene kool (in plaats van tomatenpuree heb ik ketchup gebruikt en wel wat meer knoflook) met rijst uit de rijstkoker en een vers worstje van de Brandt en Levie mannen, deze keer die met porcini en rozemarijn. Heel smakelijk. Nog heerlijke oude kaas en Cabrales in huis. En als dessert nog wat noten-kokosijs.

Van appel, banaan, yacon, mandarijn en pellegrino (ooit gekregen mineraalwater) zonder prik (restje uit de koelkast) vrijdag compote gemaakt in de soepmaker. Daarna restje spruiten, aardig wat gesmoorde groene kool, groen blad van paksoi en water in de machine voor een gladde soep. Heerlijk als lunch met wat geraspte kaas.

's Avonds aten we haringkoninkjes met een salade van eikenbladsla, fijngesneden yacon, tomaat en pinda's. Met voor ieder een in de magnetron gepofte aardappel met een klontje boter. Al heel lang geleden gekocht apparaatje. Er kunnen 4 aardappels tegelijk op. Een klein beetje water onder de aardappels en dan zo'n 6 à 7 minuten op 700watt.


En op de laatste dag van deze blogweek verse fettuccine uit de pastamachine. Ik maak altijd maar 250g tegelijk, steeds met semolina en deze keer met een scheutje olijfolie, een ei en 115 cc water. Lekkere stevige pasta. Met even in boter gebakken 12 blaadjes salie, de laatste rest beenham en een potje van 200g cottage cheese omdat die op moest. En natuurlijk een beetje geraspte parmezaan om erover te strooien. Er bij een bak eikenbladsla met groene olijven, samen een prima maal. Mijn uitgangspunt was pasta met boter en salie. In verband met de Nationale week zonder vlees, waar ik me voor had aangemeld, ontving ik een digitaal magazine met heel veel informatie en dagmenu's voor de hele week. En de volkskrant besteedde er aandacht aan door de 7 populairste vegetarische recepten te plaatsen, waaronder pasta met salie. Of het een vleesloze week wordt? We zullen zien. Maar ik hou van het verzamelen van informatie, dus dat is al fijn.

En vandaag, zondag? Ik denk een bananenbrood bakken want de bananen moeten versneld op. Verder nog geen idee. Dat zien we later dan weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten