zondag 11 maart 2018

Bananenbrood en zalm uit de airfryer, boerenkoolstamppot, maaltijdsalade, Beef Stroganoff uit de slowcooker, gevulde courgette uit de oven en compote uit de soepmachine.

Precies een jaar geleden op 4 maart stierf mijn jongste broer, net geen 60 geworden. We dachten extra aan hem deze zondag.

Elke morgen volkorenboterhammen maar op zondag soms extra een (biologisch) croissantje, natuurlijk afgebakken in de airfryer, en een zachtgekookt ei (doen wij nog steeds gewoon in een pannetje water).

Vanwege overrijpe bananen bakte ik een bananenbrood. In de kleine cakevorm die in de airfryer past, dus ongeveer alles ⅔. Met 2 bananen dus. En verder met crème fraîche in plaats van yoghurt, gewone biologische bloem, zonder noten en met maar 40g suiker omdat bananen erg zoet zijn. Op 160° 30 minuten.

De hooikoorts heeft dit jaar vroeg toegeslagen en ik had niet veel zin in koken verder. Maar weer eens een pizza besteld en thuis laten brengen. Wel van de zaak waar ze het minst vet en zout gebruiken. Best lekker eigenlijk.

Maandag vroeg in de middag naar Rotterdam naar kleinzoon. Daar gegeten met partner en de jonge ouders. Heerlijke gerechten uit India.

De volgende dag boerenkoolstamppot. Op vraag van partner uiteindelijk zonder ui en paprika. Gewoon 200g gesneden boerenkool gekookt met 500g geschilde aardappels. Spekjes gebakken, 125g, en door de stamppot gedaan, rookworst opgewarmd en oude jus gebruikt. Met aan tafel een flinke lik mosterd op de worst en voor mij wat geraspte kaas extra. Heerlijke maaltijd weer.

Woensdag de slowcooker aan het werk gezet. Beef Stroganoff gemaakt terwijl we voor partner een bezoek moesten brengen aan het Oogziekenhuis in Rotterdam. Met 300g entrecote dus de rest ook door de helft (behalve de knoflook) en met rijstvlokken in plaats van bloem. Na uiteindelijk 5½ uur op laag was het een heerlijk recept. Overigens geen yoghurt en peterselie gebruikt. Wij vonden het lekkerder op deze manier dan met meer paprikapoeder of rode paprika's er in. We aten er gekookte zilte aardappels en broccoli bij. Weetje: als je broccoli en sperziebonen kookt zonder deksel blijven ze lekker groen.
Na het eten nog een schaaltje compote. Was zonder suiker gemaakt, dus puur fruit.

Dan een dag zonder vlees. In het magazine van de 'Week zonder vlees' stond een 'van alles wat' salade. Ik heb er de volgende salade van gemaakt: eikenbladsla, restje rijst, paar kleine stukjes aardappel, 2 roosjes gekookte broccoli, 1 tomaat in stukjes, 1 avocado in stukjes, 1 kleine ui fijngesneden, 3 lepels adukibonen uit een blikje, 1 eetl. pompoen- en 1 eetl. pijnboompitten, beiden geroosterd in een droge pan. Natuurlijk een vinaigrette van olie en azijn en nog wat zachte geitenkaas erover gestrooid.

Toevallig ook deze vrijdag weer visdag. We aten zalm met pesto en crème fraîche. Voorzichtig ingesmeerd en ingepakt en 10 minuten op 180° gebakken in de airfryer. Heerlijke combinatie met die pesto en crème fraîche. Met opnieuw een salade, rest van de dag ervoor en extra rijst en avocado erdoor. En een kaas-maïsbroodje afgebakken ook in de airfryer.
Eerst even verse groene pesto gemaakt met de staafmixer. Iets meer knoflook gebruikt en ook een paar gerookte teentjes. Heerlijk.

Op zaterdag, alweer de laatste dag van deze blogweek, gevulde courgette. Uit de oven want te groot voor de airfryer. Met 10 champignons, 2 tomaten, ½ grote rode paprika, 1 ui en 3 tenen knoflook. De twee helften gevuld en een schaaltje met extra vulling. Erg lekker vegetarisch gerecht.


Ook weer wat appelcompote gemaakt in de soepmachine. Van 3 appels, 1 sinaasappel, scheut citroensap, beetje water en flinke scheut 'cranberry toetjeslikeur'. Een klein flesje wat er al heel erg lang stond, ooit open gemaakt en nooit gebruikt verder :-).

En vandaag, zondag? Waarschijnlijk iets met bloemkool of komkommer. Daarover later weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten