zondag 21 januari 2018

Paksoistamppot met garnalen en een hamburger uit de airfryer, bijzonder lekker: vis met vers fruit uit de airfryer, stoofvlees met broccoli uit de slowcooker en een licht-vissig soepje.

Op zondag een opgebakken "prak". Omdat er dan veel TV 'moet' worden gekeken door partner, eenvoudige maaltijd. Deze keer een rest van de zuurkool met aardappels en nog wat geruld gehakt en nog een rest van de bonenquiche opgebakken. Yoghurt met appelcompote toe.


Maandag stamppot van paksoi met garnalen zonder varkensfilet maar met apart een hamburger gebakken in de airfryer, 7 minuten op 180° op de grillplaat. Ik heb de bio baby aardappeltjes gegaard in de magnetron en daarna in stukken gesneden, dus geen echte stamppot van gemaakt. De paksoi samen met 3 tenen knoflook in stukjes even gebakken in olijfolie, scheut ketjap er in en dan de stukken aardappel en 150g garnalen er door. Aan tafel een flinke lepel seroendeng erover. Heerlijk.

Dinsdag vis met fruit. De plaatser van het recept zegt dat het een eigen recept is (dat is niet altijd zo op smulweb). Ik heb er pakketjes van gemaakt. Eerst 270g kabeljauw in tweeën gedeeld en met wat peper en zout en een likje mosterd op een met olie ingevet stuk aluminiumfolie gelegd. Daarop in plakjes ¾ appel, 1 banaan, ¾ peer, 1 mandarijn. Dan het sap van 1 sinaasappel in de bij elkaar gevouwen kommetjes gedaan. Airfryer voorverwarmd op 200° en de pakketjes 12 minuten op de bakplaat gehad. Geserveerd in een grote kom zodat het sap niet gelijk van het bord kon lopen. Je ziet op de foto de kabeljauw niet die eronder zit, maar wat was het heerlijk!! We aten er wat gebakken aardappeltjes en gemengde sla bij.

De volgende dag aten we erwtensoep bij een schoonzus. Jaarlijks ritueel. Heerlijke zelfgemaakte erwtensoep met zuurkoolspek, Zeeuws spek, 3 soorten brood, rookworst. Zij is normaal gesproken een zeer matig mens, maar had nu voor vooraf en toe wel erg lekkere (en niet zo erg gezonde) dingen gemaakt en geserveerd. We waren met vier :-).

Donderdag een tomatensalade met runder-chipolatieworstjes en gekookte aardappels. De vijf tomaten aangevuld met een stukje avocado, een roerei, een sjalot, stukjes cheddar in plaats van witte kaasblokjes, wat taggiasche olijven en een paar blaadjes basilicum. Vinaigrette van heerlijke olijfolie met een beetje wittewijn-azijn en versgemalen peper.


Dan de volgende dag het laatste worstje en een ½ hamburger, ½ struikje witlof met een ei, gemengde sla met een restje tomatensla van de dag ervoor en gebakken kastanjechampignons. In een lepel ghee 250g champignons gebakken, 100g gerookte spekjes er bij, 3 tenen knoflook en flinke lepel verse peterselie uit de kruidentuin, ja echt, buiten. Daarbij een paar in de airfryer afgebakken kaas-maïsbroodjes en een glas lekkere rode wijn.

 Op de laatste dag van deze blogweek stoofvlees uit de slowcooker. Ik had 600g prachtige sucadelappen van Freek en Marleen. Alles zo'n beetje aangepast aan deze hoeveelheid vlees. Altijd iets meer knoflook, deze keer iets minder spekjes. Ik vind broccoli lekkerder als het kort is gekookt, maar toch een klein stronkje er bij gedaan voor de smaak.
Zonder de champignons, want die waren de dag ervoor al gegeten. Wat was het heerlijk. De broccoli op deze manier mee te laten pruttelen is echt prima. Smaakt nog steeds naar broccoli, maar smelt op de tong samen met de rest.

De stronk van de broccoli samen met een restje stamppot met garnalen en een restje sla, waar ook al een gekookt aardappeltje in zat, in de soepmaker gedaan. Aangevuld met water en een scheutje worcestershiresaus. Lekker licht-vissig soepje voor de lunch.

En vandaag, zondag, een vleesloze dag, ik denk iets met spruiten.

1 opmerking:

  1. Dag Sia, Hier ook nog steeds peterselie, selderij, ortegano, tijm en rozemarijn in de tuin. Ik knip er nog steeds van. Zodra het echt gaat vriezen, zet ik ze in de kas.
    En wat ben jij toch iemand die absoluut geen voedsel verspilt! Prachtig vind ik het om te lezen hoe jij ‘ overal wat van maakt’. . Ik ben ook zo, met jij bent ‘echt inventief. En de soepmaker is natuurlijk een ideaalk apparaat ervoor. En dat jij ook gewoon samen met je partner restje opmaakt in de zin van, een halve hamburger, een hapje stoofvlees, een kliekje rijst en wat aardappeltjes, en we hadden weer een maaltje. Zo doen wij dat ook, maar dat begrijpt niet iedereen :-)
    En die kabeljauw met fruit ga ik ook eens maken. Ik had gisteren kabeljauw met spinazie, courgette en venkel in een pakketje. Met zilvervliesrijst eronder. Maar dat laatste doe ik niet meer, ik houd de rijst apart voortaan. Het smaakte te erg vissig naar mijn zin.
    Ik blijf je volgen hoor, hartstikke leuk.
    Daaag lieve Sia.

    BeantwoordenVerwijderen