zondag 17 september 2017

Perensalade met kaas en noten, Indische gerookte makreel uit de airfryer, varkensfilet uit de slowcooker, bamimaaltijd en lekkere salade.

Omdat ik de goulash met zuurkool had ontdooid voor de zaterdag, moest dat natuurlijk wel gegeten worden. Dat werd het zondagsmaal met het heerlijke brood zaterdag gekocht in de winkel bij Remeker. De goulash was echt nog net zo lekker als toen het werd gemaakt en ingevroren.

In de winkel van Remeker heb ik ook een pot Ghee gekocht. Al vaak over gedacht en nu was het ineens zo voor handen.

Op maandag waren we even voor een controle in een ziekenhuis en aten daar een snack. Dat betekende voor thuis niet veel meer nodig. De peren moesten op, een stuk comté (kaas) lag er nog, die met elkaar en een scheutje limoensap gemengd. Een schaaltje pecannoten er los bij. Op een Forum-pagina kwam ik wat leuke adviezen tegen voor een dressing met crème fraîche. Geschikt voor fruit is gemengd met wat honing een eenvoudig maar goed idee. Lekkere combinatie van lichte smaken.

De volgende dag aten we bij Brams. Nog net voor sluiting en nog net met een redelijke temperatuur en geen harde wind, heerlijk stoof gegeten onder de parasol. Voor mij een Veggie Mushroom -, voor partner een Asian Chicken stoof.

Gerookte makreel op Indische wijze, Ikan Pepesan. Soms heet het Pepesan Ikan en naar dat 2e recept verwijs ik omdat ik het in een pakketje klaarmaken in de airfryer wel een aantrekkelijk idee vond.
Boemboe gemaakt van ½ rode peper, een paar gedroogde tomaatjes uit olie, 1 flinke sjalot, 2 tenen knoflook, 1 schijfje gember zeer klein gesneden, handje garnalen in kleine stukjes, ¼ theelepel erg scherpe sambal, scheutje suiker, beetje azijn en 2 koffielepels ketjap. Lekker 10 minuten laten pruttelen. De stukken makreel met de boemboe ingepakt in aluminiumfolie in 2 pakjes en in een ovenschaaltje in de airfryer warm gemaakt op 160°, 10 minuten. Stukjes limoen op tafel gezet want geen sereh in huis. Het was echt heel erg lekker!!!

Paprika en komkommer in huis voor een leuke en lekkere paprikasalade er bij. Ik heb het gemaakt van ½ komkommer en ½ gele paprika met een lepel platte peterselie en dressing van olie met balsamicocrème. Met een kom basmatirijst.

Donderdag een varkensfiletje uit de slowcooker. Natuurlijk geen cider in huis, maar wel witte wijn. Mij leek dat het daar ook prima mee zou kunnen :-). Ik heb 2 appeltjes gebruikt en de ui en appel gebakken in de ghee, zie bovenaan. Wat fijn inderdaad dat het dan niet spettert. Paste goed bij de keuze voor het aardappelgerecht.

Dat was deze aardappelschotel met paprika en champignons. Ondanks dat zo'n recept van een bepaald soort pagina komt, wil ik wel even laten weten dat ik totaal niet kies voor dit soort rare diëten en uitgangspunten. Een recept kan op zich prima zijn, maar het idee dat je supersnel gezond wordt van wat dan ook is naar mijn idee onzin. Ook het kiezen voor glutenvrij als je geen coeliakie hebt vind ik raar. En zuivelvrij? Ja, als je ernstig allergisch bent, natuurlijk, maar verder geloof ik niet in al dit soort gedoe. Wilde ik maar even zeggen tussendoor. Gewoon gevarieerd en met verstand kiezen.
Eerst aardappels even gekookt en daarna Provençaalse kruiden er op gestrooid. Gekozen voor ½ gele en ¼ groen paprika, 3 teentjes gerookte knoflook, 150g kastanjechampignons. Een en ander gebakken  in de ghee, gemberstroop, vissaus en witte wijnazijn naar smaak toegevoegd net als zout en peper.

En dan vrijdag; bamigoreng met lamssaté, kant en klaar van "onze Freek en Marleen". Van een ander bamirecept leerde ik dat om gebakken bami te maken, het goed is om je bami ruim tevoren te koken. Niet een dag, maar wel zo'n 4 uur tevoren ook nog zuur van komkommer en rode ui gemaakt.
Op tafel, de saté's van de grillpan, wokgroente met hamblokjes en bamikruiden in olie gebakken in de wok en de bami er bij, het komkommerzuur, dun gebakken eieren. Potjes en flesjes met gebakken uitjes, seroendeng, sambal, ketjap. Schaaltjes met kroepoek en emping. Heerlijke maaltijd weer.

Op de laatste dag van deze blogweek aten we een salade. Ik vond deze site wel leuk met vele tips om er meer van te maken dan sla, olie en azijn. De 5 stappen op dit blog zijn ook een mooie inspiratiebron. Mijn salade: rode Batavia sla, boterbonen uit een blikje, hamblokjes, ¼ groene paprika, 6 zure knoflookteentjes, 2 hard gekookte eieren, 1 tomaat zonder het binnenste, handje platte peterselie geknipt, dressing van de vloeistof van het komkommerzuur met mayonaise en peper. 


En vandaag, zondag. We zijn uitgenodigd op een middag geheime hapje/drankje-bijeenkomst voor de verjaardag van een buurman. Eten thuis zal niet nodig zijn denk ik.




2 opmerkingen:

  1. Dag Sia.
    Leuk weer om te lezen. Vandaag in het bijzonder omdat ik zomaar twee dingen zo herken! Ten eerste de site van Pauline met het samenstellen van een salade in 5 stappen. Die vind ik heel handig en stuur ik nog wel eens door naar (oud)leerlingen of mensen die vragen waar ik mijn inspiratie vandaan haal. En ten tweede het zuur van de komkommers en ui. Heb ik afgelopen week ook gemaakt, omdat ze in de bonus waren bij appie ;)
    Verder helemaal met je eens wat betreft die rare ideeën op foodblogs. Mensen die niet zoveel weten van voeding en koken zijn zó beïnvloedbaar. En dat weten deze bloggers! Neemt inderdaad niet weg dat sommige recepten prima bruikbaar zijn en heel smaakvol en goed voor je kunnen zijn. Maar altijd zélf blijven nadenken en je verstand gebruiken.
    Ik wens je een fijne zondag verder Sia.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Florina. Inmiddels kan ik je alleen nog een fijne zondagavond wensen, bij deze. Groetjes.

      Verwijderen