zondag 24 september 2017

Een heerlijke restjessoep uit de soepmaker, Airfryer burger, - hartige taart, - Portugese aardappelen, (mislukte) prei uit de slowcooker

We waren zondag uitgenodigd voor een feestelijke middagbijeenkomst met hapje en drankje voor de verjaardag van een bevriende buurman in de Hoezemoos in Den Bommel. Gezellig. Later op de avond bleek er wel nog een soepje nodig te zijn.
In de soepmaker: klein bakje goulash met zuurkool, rest ui-appelsaus van het filetje, azijnwater van het komkommerzuur, nat uit het blikje van de boterbonen, binnenste van een tomaat, binnenste van een halve komkommer, beetje bonensalade,  allemaal restjes uit de koelkast (zie stukje van vorige week). Een aardappel en rode puntpaprika en klein stukje groene paprika er bij.
Een beetje aan de rinse kant maar heerlijk met een scheutje room en wat maggi-aroma. Met een volkoren boterham een goed maal.



Maandag een burger met avocado, ei en kaas. De hamburgers kwamen van de biologische webwinkel, dus al klaar. Eerst kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryer, dan de hamburgers op 180° 4 minuten, toen omgedraaid en een plakje cheddar er op en nog 3 minuten. Intussen 2 eitjes gebakken en 2 avocado's en 1 tomaat in plakjes gesneden. Omdat de broodjes klein zijn alles los geserveerd met een paar blaadjes sla en sausjes en mayonaise.

Een hartige taart met champignons, tomaat en spekjes. Ik had een rol bladerdeeg (niet van het merk van de link) en heb deze uitgerold in de bakpan van de airfryer en bedekt met een lepel paneermeel. Verder gebruikt: 200g kastanjechampignons, 100g gerookte spekjes, 1 ui, 6 gedroogde tomaatjes uit olie, 60g Grana Padano en 80g geraspte oude kaas. Dan 150cc room en 3 kleine eitjes geklopt met beetje paprikapoeder, peper en tijm. Net heerlijke tomaten uit de kas gekregen van een vriendin (die van de noten, ook daar weer een nieuwe lading van binnen) en daarvan 3 doormidden in de taart geduwd. De airfryer op 160° voorverwarmd en de bakpan na 20 minuten gecontroleerd. Perfect. En erg lekker.

Woensdag Portugese aardappelen. Ik heb 350g aardappelen, 1 rode ui en 2 tomaten gebruikt. De airfryer voorverwarmd op 180°, de aardappels 20 minuten gebakken, folie eraf en de tomaten er bij, naar 160° en nog 20 minuten, en toen nog 8 minuten op 150° want de aardappels waren nog net niet echt gaar en de tomaten moesten niet verbranden. Wel een erg lekker recept. Verder voor er bij nog 100g gerookte spekjes met 3 grote kastanjechampignons in reepjes gebakken in een klontje ghee.

Soms moeten dingen gewoon op en dan pas ik het recept helemaal aan. Deze keer prei met rijst in de slowcooker. Er lag 1 grote dikke prei. En ook nog 1 tomaat. Uien genoeg, dus daar 2 van genomen. Extra een flinke scheut tomatenpassata. En in plaats van rijst 2 aardappels. Beetje verse zwarte peper, beetje zout en een lepeltje paprikapoeder. Water tot ongeveer halverwege. De cooker op laag en na 3 uur eens gekeken. De stukjes aardappel hadden nog een uurtje langer nodig. Maar na dat extra uurtje was de prei nog steeds niet zacht en bleef draderig. Misschien was die 3 uur bedoeld voor stand hoog? Dus nog een uurtje er bij. Misschien was de prei te oud? Uiteindelijk besloten om het geheel met de staafmixer te bewerken. De smaak was namelijk heerlijk pittig. Prei/aardappel/tomaat-prut met een broodje, alleenvoor mij want de ander was niet in huis. Ook weer opgelost want weggooien doen we niet :-).

Om te voorkomen dat de karnemelk 'zuur' werd een Iers sodabrood gebakken. Deze keer op de bakpan in de airfryer. Met 125g volkorenmeel en 110g bloem, ook de andere ingrediënten  door de helft maar wel een heel ei. Bij het kneden nog wat extra bloem want een beetje nat en kleverig. De airfryer voorverwarmd op 160° en het brood na 20 minuten gecontroleerd. Klonk nog niet echt hol en was wat licht van kleur. Dus nog 10 minuten op 180° beetje bruiner en gaarder laten worden.


's Avonds geen zin om voor mezelf alleen te koken. Mix grill besteld voor 1 persoon. Nou zeg. Shoarma, Kebab, Döner, Spare-ribs en Sucuk en dat allemaal in flinke hoeveelheden. Dat was wel een beetje veel vlees voor mij alleen. Zelfs genoeg voor samen op zondag. Maar wel erg lekker weer eens een keer.

Mijn partner is de regisseur van Het Groot Niet Te Vermijden en op deze laatste blogdag at ik mee met de mensen van de voorstelling om de 3e try-out mee te maken. Leuk, gezellig en bepaald niet gezond want wat aten we: friet met alles wat maar kan uit de snackbar zoals kroket, kaassoufflé, saté, frikandel. De voorstelling is een geweldige belevenis, ga dat zien.

En vandaag, zondag; het vlees wat over was van vrijdag met sla en de meegeleverde en niet opgegeten pita-broodjes.

2 opmerkingen:

  1. Jannyvangemertmusch@gmail.com26 september 2017 om 06:38

    Leuk die "restjessoep" Sia
    Ik heb ook vaak van alles iets over. Te weinig als maaltijd, teveel om weg te doen. Ik ga dat ook eens proberen! Wat is je belangrijkste tip?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ongeveer weten wat qua smaak bij elkaar past Janny? Altijd een beetje zoeken. En pas op met zout in bouillon wat zit al in de resten vaak, dus alleen maar water is vaak al prima.

    BeantwoordenVerwijderen