We aten samen één kogelbiefstuk van 130g (ik ben geen grote vleeseter) met stamppot met bleekselderij en appel, 500g aardappelen, ½ struik bleekselderij, 1 appel. Harde bleekselderij in de puree vinden we niet zo lekker, dus 15 minuten meegekookt met de aardappelen plus nog een handvol blaadjes van de maggiplant fijngeknipt. Heel fijn gesneden stukjes appel erdoor bij het stampen met een scheutje warme melk, een klontje boter en versgemalen zwarte peper. Extra nog wat geraspte wortel met een scheutje citroensap en wat mayonaise. Schaaltje met walnoten op tafel om over de puree te strooien.
Maandag was visdag; kabeljauw in een vispakketje met kaas en ham. Onze "astronauten"vriend ook deze week nog in huis, at kleine hapjes mee. Bij de vis aten we komkommer met salie en biobaby-aardappeltjes uit de magnetron (lekker met mayonaise). Voor de komkommer een lepel olie, een lepel verse salieblaadjes uit de kruidentuin, een kleine ui en 2 kleine tenen knoflook gebruikt op een hele komkommer. Een flinke lepel crème fraîche er door geroerd en erg lekker. Voor de vispakketjes had ik bijna 300g kabeljauw en toch gekozen voor 2 pakketjes, dus 4 plakjes hartige-taartdeeg uit de diepvries. Zonder bloem maar met gesnipperde knoflook-bieslook pakketjes gemaakt met gekookte ham en plakjes jonge kaas en ongeveer 20 minuten in de airfryer op 180° gebakken. Mooi eten. Voor de resten vis in deeg en komkommer weer de soepmaker aan het werk gezet. Aangevuld met water.
En in mijn keuken is 30 dan 40 minuten en omdat de kool en puree koud waren wel 60 minuten :-). Een heerlijke schotel die dus ook prima in de airfryer kan.
Heerlijk met een stuk stokbrood afgebakken in de airfryer.
Op donderdag de laatste kom vissige soep en opgebakken rodekool-ovenschotel. In de ovenschaal de rest plat verdeeld en bestrooid met een laagje gemalen jonge kaas. Koud, dus 20 minuten in de aifryer eerst op 160°, dan nog 5 minuten op 180°.
Vrijdag weer een salade want mango, avocado en tomaat moesten worden gebruikt. Met wat gewone kropsla en maar 1 tomaat. Beetje chilipeper erover gestrooid. Gekookte penne, 180g, uit de diepvries gehaald en zacht opgewarmd met 125g mascarpone en 80g fijngesneden Serranoham.
Op de laatste dag van deze blogweek gasten aan tafel. Late lunch of vroeg diner.
Een voorgerecht uit het boek Het Ei van Michel Roux. Leuk, maar wel veel werk al met al.
Als hoofdgerecht beenham met gepofte appel uit de grote oven inclusief de aanbevolen prei. Het was een erg grote ham, veel te veel, maar ja. En al gezouten en gegaard door de verkoper. Heeft 1½ uur in de oven gestaan op 160° (en de laatste 35 minuten heb ik de appels erbij gelegd). Dan de zelfgemaakte whiskysaus er op gedaan en even terug gezet. Terwijl de prei gestoofd. Heerlijke gebakken aardappeltjes met knoflook en Parmezaan uit de slowcooker. Ik heb 1½ pond gedaan en de olie met kruiden daarop aangepast. Daarna wat Franse kaas met een stukje brood.
Gecombineerd met een in de airfryer gebakken cake. Met 60g oersuiker en een paar lepels zelfgemaakte vanillesuiker (gebruikt vanillestokje in stukjes wekenlang in de suiker). Iets te compact gebleven, maar wel smakelijk met de compote samen.
En vandaag, zondag, ik denk vooral wat er over is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten