zondag 21 februari 2016

Penne uit de nieuwe pastamachine, knoflook-kaasbrood uit de airfryer, groot diner en nieuwe biologische kaas.




Ja hoor, op zondag mijn pas aangeschafte pastamachine voor het eerst aan het werk gezet. Was nog niet leverbaar via Philips in Nederland, gekocht bij Otto. Ik vind het altijd spannend om een machine voor het eerst te gebruiken. Omdat ik pasta met eieren wilde, paste er geen water meer bij volgens de handleiding, maar ik vond het deeg toch wel iets te droog blijven.
Heerlijk hoor, verse pasta zonder de wat moeilijke handen te belasten. En van de restjes die achterbleven heb ik met wat honing een koek, eigenlijk dus een pannenkoekje, gebakken.
De pasta aten we met de vorige dag in de crockpot gemaakte ratatouille. Een heerlijke combinatie.

Natuurlijk nog ratatouille over en de structuur gaat er niet op vooruit na invriezen, dus de volgende dag opnieuw gegeten. Nu met een in een beetje boter echt goed bruin gebakken kogelbiefstuk. Met brood om lekker te soppen. En na afloop voor de volgende dag een soep gemaakt in de soepmaker van het laatste restje ratatouille, een paar stengels van bleekselderij (rauw dus), 6 minitomaatjes, heel klein beetje mie met crockpotsaus, klein beetje sla, extra water tot maximum, een soepje van alle restjes in de koelkast dus. En een beetje jus van de biefstuk in plaats van een bouillonblokje. Op de pureerstand. Altijd (of bijna dan toch) lekker toch Florina :-)?

Die soep op dinsdag gegeten met 5 minuten in de airfryer gebakken knoflook-kaasbrood. Met een afbakstokbrood, ongeveer 100g boter, veel verse peterselie en 6 tenen knoflook om de stukken brood mee in te smeren.  Geraspte parmigiano reggiano over de soep en het brood gestrooid.

Voorafgaand aan een dag met een groot diner, een eenvoudige maaltijd met een omelet met groenten en bacon. Een halve gele paprika en wat sjalotjes en bacon in plaats van ontbijtspek voldeden prima. Wat bio-babyaardappeltjes er bij uit die magnetron en een heerlijke rodewijnsaus van de ribeye van vorige week waarvan nog een restje in de koelkast stond.

En dan het grote diner van deze week. Een diner met 5 personen, 3 gasten dus. Om te beginnen wat hapjes met een glas champagne, olijven, paté's, kant-en-klare peppadews, dat soort dingen.

Dan een witte Gazpacho; 150 gram desembrood 20 minuten geweekt in 2,5 dl volle melk. Het doordrenkte brood met 2 tenen knoflook, 75 g gepelde amandelen en een snufje zout in de keukenmachine pureren. Terwijl de machine draait 1,75 dl olijfolie er in schenken. Dan in een schaal gieten 2 eetlepels (sherry)azijn en 4,2 dl koud water en naar smaak zout en peper toevoegen. Dan minstens 2 uur koelen, of langer natuurlijk. Bij het serveren 150 g doormidden gesneden witte druiven en 25 g amandelen over de kommen verdelen. Eigenlijk een recept voor 4 personen, maar met zo'n groot diner ook prima geschikt voor 5.

Daarna een paddenstoelen-tompouce. Eenvoudig en altijd lekker na de koude soep die eigenlijk meer voor de zomer is.

En dan het hoofdgerecht, konijn uit de slowcooker. Een heel konijn met de kop er nog aan kleineren is nog een aardige klus. Eerst 2 dagen ontdooid in de koelkast. Met hulp van partner voor het snijden en knippen met de wildschaar in een schaal met 4 flesjes donker bier, 10 verse laurierblaadjes, 8 lepels balsamico-azijn en veel versgemalen peper een nacht gemarineerd. De kop even weggelegd voor het later maken van wildbouillon. Uien, 3 stuks, en 3 sjalotjes gesneden, onderin de pan, daarop 400 g gerookte spekjes, dan de aangebakken stukken konijn en de pot tot ⅔ gevuld met de rest van de marinade. Erg vol! Gekozen voor 7 uur op laag. Heerlijk gaar en erg lekker. maar de wijn werd toch vervangen door een andere want een deel van de tafelgenoten vond hem niet geweldig, wat - ie natuurlik wel had moeten zijn.

Kaas kwam deze keer van een biologische kaasmakerij in de Hoeksche Waard, 3 soorten: jong, belegen en oud.

En dan het dessert, gevulde appel uit de slowcooker. Van 3 grote appels de klokhuizen verwijderd. Beetje citroensap in de holten. Dan 3 eetlepels rozijnen, 25 g suiker en ½ theelepel kaneel door elkaar geroerd en de appels mee gevuld. De appels rechtop in de slowcooker, nog ½ theelepel kaneel, 3 dl zoete witte wijn en 25 g bruine suiker er bij en 4 uur op laag. Weliswaar aten we met 5 personen, dus voor het serveren gehalveerd. Het oorspronkelijke recept komt uit het boekje 500 slowcookergerechten. Wij aten het met wat biologische Griekse yoghurt.
Het was een mooi diner met lekkere wijnen en lieve mensen.

Op vrijdag op bezoek bij zwager in Middelburg. Wel 's middags nog een paar wafels gebakken voor schoonzusje die mee reed. Erg leuk vind ik dat wafelbakapparaat.

Dan op de laatste blogweekdag rode kool en puree van het diner met een stukje gerookte forelfilet. Heb er een bieslooksausje bij gemaakt. Leuke en lekkere combinatie.


En vandaag, zondag, eten we bij een broer en schoonzus. Misschien nog iets maken om mee te nemen, maar geen avondeten thuis dus.



3 opmerkingen:

  1. :-) Nou, echt hoor, altijd lekker. Natuurlijk is iets wel eens wat minder smaakvol dan je hoopte of dacht. Maar dat komt ervan als je met restjes en uit de losse pols de Soupmaker vult. Maar je kunt achteraf altijd bijstellen. Beetje verdunnen, beetje kruiden, beetje van dit of dat erbij: het komt altijd goed. Voor mij blijft het een ideaal apparaat voor snel en lekker restverwerking tot een soep of compote. Ik ben en blijf fan. Ook van jou (w) (blog) Sia!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Precies. En leuk dat je het leest hoor. Moest dit grapje natuurlijk even maken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zulke grapjes, dáár houd ik van. En dus móest ik even reageren hahaha

    BeantwoordenVerwijderen