zondag 12 juli 2015

Echte bbc buiten, mislukte cake?, heerlijk slowcookervlees, soepjes, kruidenbrood uit de airfryer.

Op de snikhete zondag heb ik als toetje na een barbecue met gasten, een kwarktaart gemaakt, maar dan anders. Griekse yoghurt, crème fraîche en zure room gemengd, honing naar smaak, rasp van een limoen, wat cranberry's en een flinke lepel chiazaad erdoor. In de bodem gedroogde abrikozen verwerkt. Ik heb de yoghurt niet laten uitlekken maar het werd toch best stevig. Zwarte bessen en frambozen uit de tuin maakten het mooi. Erg lekker.


Eerst even de echt Nederlandse etappe van de Tour de France gekeken! Voor de barbecue de avond er voor (door de biologische slager al gekruide) runderworsten, biefstukjes en lamskoteletjes uit de vriezer gehaald. Met olie en knoflook ingesmeerde koteletten en met alleen wat peper en zout en olie ingesmeerde biefstukjes. Salades: tomatensalade met geitenkaas en basilicum met groene olijfolie en peper, geschaafde komkommer met crème fraîche met veel verse knoflook, batavia-sla zonder iets met apart er bij een mengseltje van kleine stukjes chorizo, ringetjes lente-ui, groene olijfolie, zwarte peper en een paar korreltjes zout. Een pompoenpittenbreekbroodje en 2 stokbroodjes even in de oven afgebakken. Een schaaltje lichtgezouten roomboter op tafel is erg aantrekkelijk :-). Met curry uit een fles en zelf gemaakte pesto en in olie ingelegde knoflooktenen. En na een heerlijke regenbui wat erg fijn was voor de tuin, droog met wel wat veel wind, maar een aangename temperatuur in de tuin.

Twee dagen later vier extra eters in huis. De dag daarvoor heb ik alvast een zoet nagerecht gemaakt, een cake met chocola, banaan en wortel in de oven. Zag er mooi uit, maar wel erg stevig!!!


Op die dag resten van de salades deels opgegeten met brood en kaas en verder een verse soep van gemaakt in de soepmaker. Komkommer met knoflooksaus, tomaat met geitenkaas en basilicum, schone sla, de schaaltjes waarin bewaard werd omgespoeld en dit er als vocht bij gedaan, extra water en een eerder gekookte aardappel.
Citroenmelisse uit de tuin in een kan water gedaan en in de koelkast gezet. Een lekkere frisse drank voor de andere dag vooral voor de niet-wijndrinkers

Wat we aten met de visite.
Een soepje met brood, de verse dunne gemengd met een dikke uit de diepvries.
Runderlappen in de slowcooker (hoeveelheden aangepast want 850 gr vlees).
Er bij zilvervliesrijst, een salade van andijvie met een lekkere toevoeging en wat bataviasla met een ander smaakjeeen komkommer-avocadosalade en gemarineerde  kastanjechampignons.
Voor daarna eerst Franse kaas van de kaasboer en dan de cake, eventueel direct met koffie en een glaasje van het en of ander. De cake was een te zware massa met een bijzonder smaakje wat niet iedereen kon waarderen :-). Maar al de andere gerechten waren gelukkig goed gelukt. En de bijeenkomst was vooral bedoeld om een lijst te maken van eten en drinken en andere benodigdheden voor een gezamenlijk te vieren verjaardag over ruim 2½ week, maar daarover later.


Restjesdag. Van bijna alles nog een beetje over en daarmee voor samen een leuke maaltijd samengesteld voor de volgende dag. En daarna een dag laat thuis uit Rotterdam wegens afscheid van oud-collega met veel plezier en heerlijke hapjes. Weer een lekkere soep gemaakt in de soepmaker van rauwe andijvie, gekookte rijst en komkommer-avocadosalade die niet was opgegaan. Met wat vloeistof van de gemarineerde champignons en een beetje vocht van het vlees uit de slowcooker.

Een toezegging om weer eens een recensie te schrijven over een nieuw kookboek maakte dat ik daar ook een recept uit moest maken. Dat werd een linzencurry met hard gekookte eieren. Ik zal hier melden wanneer de recensie op Hebban is verschenen met het recept.

Het recept van het in de airfryer gebakken kruidenbrood bij de curry, kan ik wel alvast hier geven. Ik heb gekozen voor halve hoeveelheden en het brood gebakken op de grillplaat. Bij de laatste kneedbeurt heb ik er wat zachte verse kaas doorgemengd, want geen korrelige geitenkaas in huis. De 2e kneedbeurt was lastiger dan de eerste want het deeg bleef erg plakkerig tot ik de kaas er door deed. Het rijzen van het deeg heb ik niet in de oven gedaan (had weinig zin om dan daarna de airfryer te gebruiken nietwaar), maar goed afgedekt buiten in de warme zon en de hoeveelheid was inderdaad in ¾ uur verdubbeld. De 2e rijsbeurt op de plaat gedaan weer in de zon. De airfryer voorverwarmd op 200° en daarna op 180° op 10 minuten gezet. Daarna gekeken en er even met een satéprikker in geprikt. Nog 3 minuten er bij op 180° en daarna nog een keer 3 minuten op 200°. Een heerlijk luchtig broodje geworden.


De laatste dag van de blogweek, zaterdag, uit eten bij vrienden. Heerlijk krab-voorafje en een salade met gerookte kip en fruit, lekker en gezellig. En vandaag, zondag, al weer eten bij anderen want de buurvrouw is jarig en heeft behalve lekkere hapjes en slokjes en bijna altijd koekjestaart, haar specialiteit, ook eten voor de gasten.

Op Hebban Culinair is het even stil wat betreft mijn blogposts over kookboeken. Pas halverwege augustus ga ik daar weer door maar dan in column-vorm eens in de vier weken, afwisselend met iemand anders. Dus de column verschijnt eens in de 2 weken, maar de mijne eens in de 4. Wel over kookboeken die in de kast staan. De recensie gaat vandaag de deur uit, dus zal misschien volgende week wel zijn geplaatst.





2 opmerkingen:

  1. Die taart....die ga ik maken!!! En helemaal alleen opeten :-) ziet er erg lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maak hem dan wat kleiner Karin :-).

    BeantwoordenVerwijderen