zondag 19 juli 2015

Pastasaus uit de crockpot, makrelen uit de rookoven, zalige vissoep en brood uit de airfryer.

Op zondag heerlijk gegeten bij de jarige buurvrouw met wraps, gehaktballetjes, saté, spiesjes met tomaatjes, mozzarella en basilicum, en nog veel meer. En ja, we kregen koekjestaart s'middags bij de koffie of zoals ik prefereerde, bij de witte wijn.

Bloemkool, maar dan een beetje anders dan gewoon gekookt met een sausje. Dat was wat we de volgende dag aten. Met bio-babyaardappeltjes uit de magnetron. Wat is bloemkool met kaas toch een heerlijke combinatie. Zeker als de bloemkool niet tot prut is gekookt. Gekozen voor de halve hoeveelheid, maar wel ruim 20 minuten in de oven en dan nog even onder de grill.

De verse tomaten moesten op, dus een tomatensaus gemaakt in de slowcookerDit recept als uitgangspunt en deze uitleg als ondersteuning en dan maar hopen dat het een mooie saus wordt. Wat ik heb gedaan: 100 gr Chorizo in stukjes met 2 verse bosuien gebakken in een restje jus, dan in de cooker, daarna een stukje rode en en hele groen paprika gebakken met 3 teentjes knoflook in zelfde pan, dan in de cooker, daarna 500 gr gehakt geruld in zelfde pan, ook in de cooker, daarna 800 gr verse tomaten in stukjes, niet van schil ontdaan, er bij gedaan in de cooker en een flink glas rode wijn. Alleen maar peper toegevoegd, 8 uur op laag en het laatste halfuur verse kruiden er bij, oregano, basilicum, tijm, marjolein en peterselie allemaal uit de kruidentuin. Ik heb ooit ergens gelezen dat gedroogde kruiden aanbevolen worden voor de slowcooker omdat verse kruiden smaak verliezen na zo lange tijd. Vandaar de keuze voor het laatste halfuur. En het was echt heerlijk. Een diepe smaak vergeleken bij een snelle tomaten- of pastasaus. Gegeten met penne en sugar snaps en een stukje brood voor het "soppen". Nog wat brood en brie achteraf. Met een heerlijke rode wijn was het echt weer genieten. Wat over was ingevroren voor een later moment.

Op woensdag, werd mijn recensie over het boek "Ei De beste recepten" geplaatst op Hebban Culinair. Bij deze ook hier het daarin opgenomen en door mij uitgevoerde recept maar dan gefotografeerd.


Ik vind het wel een soort wonder dat alles al bedacht is aan recepten. In de koelkast een flinke rest gekookte linzen en ik wilde gevulde portobello's eten. Gezocht op portobello en linzen. En ja hoor, verschillende leuke mogelijkheden. Dit receptje heb ik als uitgangspunt gekozen. En kerriepasta had ik nog nooit van gehoord. Ik heb een beetje kurkuma, beetje komijnzaad, 1 kruidnagel, koffielepel kerrie en ½ teen knoflook gemalen tot pasta in een vijzel en daar wat kneepjes limoen bij gedaan. De rest van de 3 tenen knoflook uitgeperst, verse blaadjes koriander plus een klein reepje limoen heb ik mee gewarmd met de al eerder gekookte linzen. In een apart pannetje 1 ui en 1 gele paprika gefruit en daarin de flinke koffielepel pasta mee gewarmd. Dit geheel toegevoegd aan het pannetje linzen. De portobello's even bruin gebakken en vervolgens in een ovenschaaltje gedaan overgoten door het linzenmengsel. Na 25 minuten in de oven op 190° samen met een paar gebakken aardappeltjes een aparte maar heerlijke maaltijd. Zonder spinazie.

In de blogpost van 21 juni '15 heb ik verteld over het roken van makrelen zonder pekelen. Dit recept heb ik opnieuw gebruikt met onze gast op donderdag. Nu met 2 (hors)makrelen die nog in de diepvries lagen. In de tafel-rookoven met wat meer rookmot zoals we toen hadden geconstateerd. Het recept van de komkommersalade bij de makreel mag ook best nog een keer. Maar Smokey John moet natuurlijk niet helemaal miskend worden, dus hier ook nog even goed naar gekeken. Geserveerd met een saus met verse kruiden en Zeeuwse Vlegel omdat dat destijds heel lekker was en nog steeds in de voorraad aanwezig. De kruidensaus heb ik gemaakt met 2 eetlepels mayonaise en 2 eetlepels crème fraîche, 2 tenen knoflook uitgeperst, paar kneepjes limoensap en van verse bieslook, platte peterselie en basilicum ieder een fijngeknipte eetlepel. Flink wat versgemalen peper er door.
De makrelen, niet gepekeld en niets er op van zout en peper en 20 minuten in de rookpan met 1½ lepel houtmot, waren zo ontzettend lekker. Van de resten maar weer een visbouillon gemaakt.
Vooraf aten we trouwens een kleine kiploempia van de poelier, 10 minuten in de airfryer op 200°.

We aten de volgende dag een vissoep. In het recept staat o.a. een pakje 'pastasaus kruiden'. Wat zit daarin? Nou kijk, niet moeilijk om keuzes te maken zonder pakje dus. Ik heb gebruik gemaakt van de soupmaker. Wortel, prei en aardappel in kleine stukjes, 100 gr kabeljauw in stukjes, teentje knoflook en een sjalot in stukjes met een flinke scheut passata di pommodore en een ½ liter visbouillon (vers en deels uit de diepvries) in de soepmaker. Programma gepureerde soep, 23 minuten. Toen de soep klaar was de hete soep in een pan gedaan, de andere helft van de liter bouillon er bij gedaan en wat gescheurde blaadjes basilicum, een beetje selderijblad, nog 150 gr kabeljauw in stukjes, 100 gr Hollandse garnalen en 200 gr gekookte mosselen uit een potje en uit een ander recept nog gekozen om wat mineolarasp en -sap toe te voegen en toen 10 minuten gekookt.

De volgende keer maar de helft maken, want genoeg voor 2 keer voor ons.
Maar heel smakelijk, dat wel! Het in de airfryer gebakken broodje was lekker. Ik heb ook hier weer de helft van de ingrediënten gebruikt, want anders kon het zeker niet in de airfryer en bovendien genoeg voor samen. Goed gerezen na 4 uur maar het was een plakkerig gedoe. Ik heb gekozen voor een glazen ovenschaal die net in het apparaat paste en deze mee gewarmd met het voorverwarmen. Eerst 20 minuten met deksel er op, toen nog 20 minuten zonder deksel. Het werd een mooi en ook lekker broodje, maar de bodem bleef jammer genoeg aan de schaal plakken terwijl ik die toch wel met wat olie had ingesmeerd. Volgende keer meer olie dus.

Zaterdag buiten de deur gegeten met broer en schoonzus bij Proeverij 13 in Ooltgensplaat. Leuk, lekker en gezellig. Vandaag, zondag witlofsalade met ???? Even over nadenken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten