zondag 3 mei 2015

Een week bijna zonder zelf te koken en bakken.

Ook dat kan voorkomen, een week vrijwel zonder echt koken of bakken. Zondag leuke verjaardag met hapjes bij dochter. Maandag bami-dag. Meestal is dat de maaltijd die zo nu en dan wordt klaargemaakt door de partner. Ook deze keer was dat zo. Een biologische varkenshaas als uitgangspunt en deze keer met Thaise roerbakgroente uit een zakje van AH. Best lekker hoor. Alleen de saus, nee, niet goed. Een plakkerige substantie.Uit gewoonte of gemakzucht was er een doosje met mix voor babi ketjap in huis. Dat was dan de laatste keer. Wat een onzin eigenlijk. Rare ingrediënten als bijvoorbeeld gerookt spek waar dan tussen haakjes achter staat varkensvet en rookaroma, hoe bedoel u. En dan ook nog niet echt goed, naar onze smaak dan hè.

Nou ja, de rest van de week was ook niet spectaculair wat betreft mijn kookkunsten. Twee verschillende dozen met macaroni met groenten en spekjes en paddenstoelen uit de diepvries met vers gebakken ui en in de oven gegratineerd met oude kaas van de kaasboer.

Onverwacht bezoek, nog geen nieuwe lading groenten binnen van de bio-webwinkel en niet genoeg tijd meer om een leuke maaltijd samen te stellen met diepvriesspullen. Toen maar naar het plaatselijk restaurant. Altijd gezellig en altijd lekker. Het was er bijzonder stil maar dat neemt niet weg dat het toch plezierig kan zijn in een situatie waar je de mensen kent. En we kregen een leuk wijnadviesje :-).


De dag er na belde schoondochter of wij het leuk vonden als ze bij ons zou komen koken voor hen en ons. Daar zeg ik geen nee tegen. Een heerlijke pastaschotel met veel groenten, gehakt en een zelfgemaakte tomatensaus was het resultaat. Met een klassieke tomatensalade met mozzarella en basilicum.

Omdat ik een recensie moest schrijven over een kookboek voor de site Hebban Culinair heb ik een hazelnoottaartje gebakken in de airfryer. Maar het recept laat ik nog even achterwege tot de recensie is geplaatst. Het was een smakelijk toetje bij de koffie.

Voor die dag had ik uit de diepvries drie doosjes met visdingetjes gehaald voor een vissoep. Dat werd dan vrijdag. 1) Vissoep van zalm, 2) vis met bruine rijst en boontjes voor één persoon, 3) gelei van zeebaars met citroen. En dat allemaal bij elkaar in een flinke pan. Lekker makkelijk want we moesten al vroeg de deur uit om een bezoek te brengen aan het Oude Luxortheater in Rotterdam om een van de laatste voorstellingen van dit seizoen van Het Groot Niet Te Vermijden, geregisseerd door partner, te gaan zien. Maar, die zijn volgend seizoen weer terug met een nieuwe show, dus nieuwe kansen.

Heel laat thuis nog een heerlijke kwekkeboom-kroket gemaakt in de airfryer. Deze keer met veel rook dus hoog tijd om nu eindelijk eens zo'n vlamverdeler aan te schaffen, want het ontstaat deels doordat de kruimeltjes van de kroket tegen het verwarmingselement vliegen. En dat moet dan weer extra worden schoongemaakt. Gedoe dus.

En gisteren, zaterdag, aten we met vrienden bij vrienden. Geen foto's en geen recepten, maar ik ga wel even vertellen wat een geweldig diner het was. Begonnen met een voorgerecht van garnalen en zalm, toen een glas warme tomatensoep met room en groene kruiden, een varkenshaas in spek gerold en gevuld met kaas vergezeld door tagliatelle en een bolletje salade met een mogelijkheid tot aanvullen met extra knoflooksaus en frisse komkommersalade, dan een kaasbordje en ook nog een heerlijke tiramisu in een glas. En koffie met bonbons toe. Met goede wijnen en heel veel gezelligheid!

Vandaag, zondag, ontbijt, nou... meer brunch, met warme broodjes uit de airfryer.
En vanavond eten we bij ons jarige buurmeisje.
Komende dinsdag weer een blog over een kookboek op de boekensite Hebban Culinair.
De keuze voor welk kookboek is nog even een verrassing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten