zondag 24 mei 2015

Bonen, ei bakken in de magnetron en een paar dagen Franse stijl.

Een zondags soepje uit de soepmaker, zie vorig blog, extra lekker gemaakt met wat mozzarella en fijngesneden platte peterselie uit de kruidentuin. En een uurtje daarna een pittige bonenschotel, maar dan heel anders dan in het recept beschreven. In de diepvries stond nog 3 ons gekookte kikkererwten. Verder een potje bruine bonen, 2 stengels bleekselderij, 2 wortelen, een lente-uitje, een ui, een stengel verse knoflook, het blik tomaten uiteindelijk vervangen door 6 klein gesneden wilde tomaatjes, en uit de vriezer een bakje geroosterde paprikasaus ooit gemaakt door schoondochter. Kruiden, sojasaus en water aangepast aan de totale hoeveelheid. Bij elkaar was het zo'n 550 gram boon-achtigen. Zeer pittig mag ik wel zeggen. Samen met een pompoenpittenbroodje over van het ontbijt, gebakken in de airfryer. Mmm. En ook nog voor een volgende keer ingevroren.

Voor maandag een crockpotrecept maar dan met gehakt in plaats van kip. Voor 3 personen 500 gr. gehakt, iets meer ui en een paar wortelen er bij gedaan, want er was maar 1 aubergine en 1 courgette. Omdat ik nog steeds geen Râs al hânout in huis heb, heb ik de kruiden maar een beetje zelf samengesteld. Kruidnagel, gemberpoeder en foelie waren er wel. Knoflookpoeder heb ik al heel lang niet meer in huis, maar misschien moet dat omdat in de crockpot verse kruiden door de lange gaartijd hun geur en smaak verliezen, hoewel er toch ook genoeg recepten zijn waar teentjes knoflook in worden gebruikt. Deze keer maar een bolletje verse knoflook gesneden en met de groenten gelijk er in gedaan. Het was lekker, maar niet kruidig genoeg. Met desembrood en wat Lollo Bionde.

Voor het schrijven van mijn blog op Hebban over een boek over broodbakken in de broodbakmachine, heb ik een Brioche gebakken door het deeg klaar te maken in de broodbakmachine en het brood te bakken in de grote oven. Ik ben vast van plan om weer vaker zelf brood te gaan bakken. Kijk daar voor het recept. Hij smaakte echt heerlijk.

Een witlofschotel met kastanjechampignons en kaas. In de grote oven want de struikjes witlof pasten niet in een airfryerschaaltje. Maar wel de aardappelschijfjes, dun gesneden, tijdje in het water, goed gedroogd en geolied, eerst 8 minuten op 160°, dan even gewacht tot de oven zo ver was, zo'n 20 minuten, en toen nog een keer 8 minuten op 160° waarvan de laatste 2 minuten op 200°. Heerlijk knapperig waren ze en dat bleven ze de hele maaltijd.


De volgende dag aten we niet gelijk, de een een soepje de ander, ja leuk... Ik las over een ei bakken in de magnetron; bord heel even in de magnetron, smeer het dan in met boter en breek er een ei boven, terug in de magnetron voor 3 à 5 minuten afhankelijk van je smaak. Echt leuk!

En toen kwam de Franse visite.
Donderdag:
Na aankomst bij de traditionele champagne in stukjes gesneden haring met tomatensalsa en chips. Voor de salsa 6 Roma-tomaten heel, 1 rode peper fijngehakt, 2 eetlepels knoflook fijngehakt en ½ rode ui in stukjes op bakpapier overgieten met 2 eetlepels olijfolie en 10 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 220°. Na afkoeling alles fijnmaken in een schaaltje, mengen met 2 eetlepels limoensap, ¼ theelepel gehakte verse koriander, ½ theelepel gemalen komijn en naar smaak zout en peper. Ik had 5 grote tomaten en heb een half pepertje gebruikt. Ik eet geen haring, maar de combinatie was voortreffelijk werd mij verteld.

1e diner: Entrecotes van het vuur en gestoofde groenten met biobaby aardappeltjes uit de magnetron. Bij de gestoofde groenten had ik een scheut cream sherry toegevoegd, want witte port is nooit in huis. Ongeveer 30 minuten gestoofd. Na de meegebrachte Franse kaas nog een stukje appelboterkoek bij de koffie.

Vrijdag:
1e lunch: Een parelhoen uit de crockpot met spitskool deze keer. Met een salade van rauwe fijngesneden spitskool met een dressing van 2 eetlepels mayonaise, een koffielepel citroenazijn, 1½ eetlepel olijfolie en 1½ eetlepel verse roomkaas en flink wat versgemalen peper. Aardappelpuree op klassieke manier met boter, room en nootmuskaat was een goede keuze er bij.
2e diner: Eenvoudig, penne met een dag eerder gemaakte saus uit de slowcooker met een salade van oerkomkommer.

Zaterdag:
2e lunch: Kwekkeboomkroketten uit de airfryer met een tomatensalade met mozzarella, groene en zwarte olijven en basilicum met een dressing geklopt van wat nat van de kaas, een beetje olie en een scheutje citroenazijn en flink wat peper en een korreltje zout. Met warm brood.
En bij eenvoudig eten is een echt goede wijn niet te versmaden. Een lichtgekoelde chablis doet het goed bij lekkere kroketten :-).

3e diner: Voorgerecht: zomer spinazie-aardbeien salade. Voor de dressing: doe 1 rauw ei met 120 cc gewone witte azijn in een pannetje en laat al roerend warm worden en sudderen, doe er daarna 100 gram suiker bij, ik heb palmsuiker gebruikt, en ook 75 gram fijngesneden ui (bosui, witte ui en/of sjalot). Laat dit 5 minuten doorkoken, wel roeren tussendoor. Laat zeker een uur afkoelen in de koelkast. Een bijzondere smaak voor de salade. Was en droog ongeveer 450 gram (liefst jonge) spinazie en 150 gram Romainesla, overgiet dit met de koude dressing en doe er 150 gram in stukjes gesneden aardbeien over. Kijk nou toch! Ik heb gekozen voor iets minder salade, 300 gram spinazie en een paar bladen romana in stukjes en vooral meer aardbeien, ze waren er nou eenmaal toch :-).


Daarna warm gerookte zalm met dillesaus en mie. Dat thuis roken van iets, in dit geval voor de 2e keer zalm, vraagt nog wel wat. Ik was op tijd met pekelen en drogen. Heb blijkbaar de stukken genoeg afgespoeld en laten drogen, want helemaal niet te zout. Had in totaal 1000 gram dus gekozen voor iets meer rookmot, 1½ lepel en iets langere rooktijd, 40 minuten. De smaak was heerlijk, maar de stukken vielen wel uit elkaar. Zeker niet droog, eerder misschien iets te gaar?

Na een stukje Franse kaas als dessert nog een bolletje in de ijsmachine gemaakt bananenijs; 200 gram geprakte banaan, sap van ½ citroen, 75 gram suiker, kokosbloesem gebruikt, 150 cc melk en 50 cc room goed mengen. Ongeveer een half uur in de machine en in een bakje bewaard in de diepvriezer.

En de plannen voor vandaag en morgen....
Zondag:
3e lunch: buiten de deur; in De Elzentuin.
4e diner: eenvoudig witlof met tomaatjes en spekjes uit de oven, een beetje sla, een stukje brood en wat kaas eventueel.

Maandag:
4e lunch: Gebakken groenten met bacon en kastanjes met pompoenpitbroodjes.
5e diner: voorgerecht: ?? Daarna een kipgerecht uit de snelkookpan.

Geen nieuws van mij op Hebban Culinair, behalve dus over de broodbakmachine.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten