zondag 5 april 2015

Orzotto, cake met olijfolie in de Airfryer, Rookoven gekocht en iets over Superfoods.

Het restaurant in Rotterdam, kantine Walhalla, serveerde zondag een "kroten" voorgerecht. Ik weet natuurlijk niet wat er precies mee was gedaan, maar het was overheerlijk. Ik was weer gecharmeerd van de rode bietjes en wat je er allemaal mee kunt doen. Overigens was mijn hoofdgerecht, steak met spinazie, ook prima.

Sla met tomaten aangemaakt met olie van gekochte olijven. Ik koop olijven bij onze kaasboer en die gaan dan met wat olie in een bakje. Als de olijven op zijn is er altijd nog wat van de olie over die ik 'bewaar voor later'. Heerlijk gekruide olie. Deze keer met een kaasburgertje en puree met ui en tomaten. In de puree heb ik de tomaten weg gelaten want die zaten al in de sla :-).

Wat ik altijd weer heerlijk vind is knoflook-komkommer-yoghurt. Op de Griekse manier ongeschilde dunne schijfjes komkommer, ik doe dat met de kaasschaaf, met veel geperste knoflook en zwarte peper gemengd met Griekse yoghurt. Schoondochter bracht eerder een bakje met parelgortrisotto mee. Orzotto is het Italiaanse begrip voor deze 'risotto anders'. Het recept achter de link is wat lijkt op wat wij kregen, maar ik heb het niet nagevraagd. Heb het zelf nooit gemaakt, maar het was erg lekker. Omdat we met meer personen aten, was het een samengestelde maaltijd met orzotto, wat puree, komkommeryoghurt en kroketten uit de airfryer met brood en boter.

Het was tijd voor weer eens een stukje vlees. Dat werden hamlappen klaargemaakt in de oven in een combinatie met een heerlijke ovenschotel van pompoen, bataat en wortel. Ik heb gekozen voor een halve pompoen, een hele bataat en twee wortelen. Het laatste kwartier bij de hamlappen in de oven gezet en daarna nog een paar minuten onder de grill. Zowel van de hamlappen als de ovenschotel was over dus de volgende dag, restjesdag.


Met de helft van de ingrediënten heb ik in de airfryer deze mooie cake gemaakt in een bakvorm van 18 cm. Met oersuiker en biologische, op molenstenen gemalen bloem, 25 minuten op 180 graden. Heerlijk luchtig en droog, maar voor mij iets teveel oliesmaak. Volgende keer nog wat minder olie en meer sap of misschien een notenolie. Hoewel de 2e dag de smaak toch meer sinaasappel dan olie was.


Vrijdag aten we een tartiflette met Reblochon en kruidige spitskool met rozijnen. De combinatie was prima. De tartiflette had iets minder nat gemogen, maar de smaak was prima. Hoewel, één van de tafelgenoten vond de smaak van de witte wijn iets te overheersend. De spitskool was precies wat het wezen moest. Met een stukje van de cake toe bij de koffie, toch weer een aparte maaltijd.

En intussen kwam deze week de bestelde rookoven binnen! Nou ja, meer een rookpan eigenlijk. Al langere tijd wilde ik weer de mogelijkheid hebben om voedsel te gaan roken en beginnen op een betaalbare manier leek me het beste. In onze keuken is een schouw met een rookschot op zolder met stangen om groot vlees aan te hangen om te roken. Jaren geleden deden we dat als ons varken na een leuk leven in voorjaar en zomer, een lekkere voorraad vlees opbracht voor najaar en winter. Hammen en worsten roken, heerlijk. Nu maar weer klein beginnen. Het materiaal is binnen, binnenkort maar eens proberen.

Omdat ik een recensie ga schrijven over een kookboekje met powerfood-recepten, moest ik een paar voor mij bijzondere dingen inslaan om minstens één recept te kunnen uitproberen. In ons dorp is niet zo veel te koop op dit gebied, dus heb ik een webwinkel gezocht en gevonden. De pakjesmeneer kwam jammer genoeg op zaterdag zo vroeg dat ik het pakje niet heb kunnen aannemen. Wachten op de dinsdag na Pasen dan maar. Dingen als Kombu, Acerola-fruitpoeder en Spirulinapoeder zijn volkomen onbekend in mijn keuken. Spannend.

Zaterdag, paddestoelendag. Een gevulde portobello, 2 stuks, gebakken in de airfryer op de grillplaat zo'n 8 minuten op 170 graden (ik had een stukje aluminiumfolie onderin gelegd om het lekken wat op te vangen). Lekker gecombineerd met spaghetti met oesterzwammen voor 2 personen, zonder champignons. Op de portobello heb ik plakjes camembert gebruikt in plaats van geitenkaas en dat was prima. Nog een stukje comté toe bij het nog halfvolle glas rode wijn, heerlijk.

Vandaag 1e Paasdag. Ontbijt met lekker brood en eieren en als diner een paaskippetje, een coquelet.
Ik heb eindelijk in Evernote eens een lijstje gemaakt van wat er allemaal in het vriesdeel van de grote Amerikaanse koelkast zit en vond onder andere een saus van coq au vin. Die ga ik maar gebruiken bij het haantje vandaag. En voor een late lunch, in de soepmaker een soepje van de restjes tartifllette en spitskool van vrijdag en aspergebouillon uit de vriezer.

En volgende week weer crockpot. En wie weet, rookoventje. En dan ook nog Superfoods....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten