zondag 30 juli 2023

Uit de airfryer(s): ovenschotel met groenten en kaas, pizza's opgebakken; uit de slowcooker: bietjes, ui en paprika en een hamlap-recept; spitskool met ei in saus; gekochte pizza's; rijst met doperwten; bietjessalade.

Ovenschoteltjes met groenten, kaas en een klein beetje gehakt.

Beetje moeizame dag was de zondag vanwege vermoeidheid en hoesten. Een eenvoudige maaltijd met pasta, sla, tomaatjes, rest kaassaus en een hapje van 1 rode paprika met 1 ui gebakken in een beetje olie en daar een in stukjes gesneden 100g katenspek door geroerd. Ook nog wat walnoten en geraspte Pecorino op tafel. Toch een leuke en lekkere maaltijd geworden. 

We aten maandag ei in tomatensaus met spitskool. Eerst ½ ui en ruim 300g spitskool gesneden. Dan 4 eieren hard gekookt. Ui en spitskool gebakken in een scheutje olie bij elkaar zo'n 6 minuten. Het deel tomatensaus wat ik niet had ingevroren erbij, beetje kerrie, scheut slagroom en de gepelde eieren erin en dat nog eer 6 minuten laten opwarmen. Een paar nieuwe rode aardappels even gekookt en in de ecostoof want niet genoeg mie in huis. Lekker wel maar aan de zoetige kant. De hele aardappelen hadden iets langer in de ecostoof gemoeten. 


Jarig en hopeloos verkouden was ik op dinsdag. Geen feestje gepland want alle kinders met aanhang op vakantie. Omdat er 2 rauwe bieten lagen, die maar vast in de slowcooker gedaan. Daarbij ½ ui in 2 stukken en 1 rode paprika in 4 stukken. Die laatsten omdat er iets mee moest en ik het proberen waard vond om gelijk mee te laten koken. Na 5 uur op laag alles gaar en los van elkaar even in de koelkast gezet nog zonder de bieten te schillen. 

Te moe en te beroerd van het hoesten om te koken, dus pizza’s besteld en daar een aardig stuk van gegeten. Daarna nog koffie met een klein verjaardagsgebakje en weer vroeg naar bed en de volgende dag verder gekeken naar wat er nog was.  


Een kom soep met een scheut room in de namiddag van woensdag. De bietjes geschild en in stukjes gesneden, maar zowel deze als de paprika/ui nog even laten wachten.


Later de rest van de spitskool met 1 ei opgewarmd samen met de rest penne van zondag. De 2 aardappels die over waren van maandag in plakjes gesneden en even opgebakken in wat boter. Daarbij van 250g gehaktballen gemaakt met 1 ei, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel ketjap asin, 45g paneermeel en een ½ fijngesneden rood pepertje. Gebakken in boter en dat aangevuld met een beetje water en bouillonpoeder en rustig zo'n 45 minuten laten garen. Apart maar heerlijk maaltje.

We aten donderdag een ovenschoteltje maar dan anders. De paprika en ui die meegekookt waren met de bieten, fijngesneden, ½ courgette en 3 cocktailtomaatjes in blokjes. Dat alles even lekker aangebakken in wat olie met peper en Italiaanse kruiden. Een klein bakje tomatensaus ontdooit en erdoor geroerd. Er was opnieuw een klein beetje penne over met een zeer klein beetje spitskool. De gehaktbal die over was in stukken gesneden. Dit beiden door de saus geroerd. Dan in het bakaccessoire van de airfryerXXL. Verschillende resten kaas erover en 15 minuten gebakken op 180°. Twee witte bolletjes op het laatste moment uit de vriezer gehaald en zo'n 4 minuten opgewarmd in de airfryerXL

Gestoofde hamlappen, dit was het plan voor donderdag, maar uiteindelijk heb ik 450g hamlap gebakken in wat olie en in de slowcooker een ontdooid mengsel van vlees, saus en pasta erbij gedaan. Een manier om ook ingevroren resten weg te werken, hoewel die pasta natuurlijk wel wat raar was. Na 7 uur de stukken hamlap eruit gehaald en de rest met een paar flinke scheuten witte wijn met de staafmixer tot saus gemaakt  en in de koelkast gezet voor de volgende dag.

Als hapje vooraf vrijdag 2 pizzapunten opgebakken in de airfryerXL, 6 minuten op 160°. Heerlijk knapperig. De saus met vlees opgewarmd. Witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Spitskool, ongeveer ⅓, en 5 tenen knoflook gebakken in wat olie met een scheutje ketjap en gele kruiden die er nog stonden van de Afghanistan box. Op tafel kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng, sambal en ketjap.


Op de laatste dag van deze blogweek heb ik het vlees uit de saus gehaald en schoon gespoeld. De saus was niet lekker genoeg zoals die was, daar moest ik dus nog iets op verzinnen. Voor nu de stukken vlees in wat oude jus van de gehaktballen lekker langzaam opgewarmd. De eerder gekookte bietjes verwerkt in een salade met geschaafde Pecorino. Met een rest walnoot en wat olie en balsamicoazijn. 


Van de rijst die over was samen met diepvrieserwten een nieuw gerecht gemaakt. Hoeveelheden weet ik niet maar daar is het recept voor te gebruiken. Beetje olie in een pan, daar de eieren, ik gebruikte er 2, in tot roerei, dan de rijst en de bevroren erwten erbij. Goed doorgewarmd. Gedroogde uitjes en een klein beetje peper en zout erbij. Lekkere combinatie met de stukjes vlees en jus.


En vandaag, zondag, misschien fit genoeg om mijn verjaardagsetentje te doen in restaurant, anders misschien iets met meiknolletjes maar dat zien we dan later wel weer. 



1 opmerking:

  1. Heerlijke schotel zo te zien. Deze gaan we even opslaan :)
    Gr. Sam van https://kookbode.nl

    BeantwoordenVerwijderen