zondag 4 juni 2023

Wat een week!! Uit de airfryer(s): aardappelschijfjes, gevulde paprika's en steeds broodjes en stokbrood opnieuw vers; uit de slowcooker: hamlap; heerlijke soep; op visite, een mooi feest, gast in huis, restaurant in Numansdorp, restaurant in Lille.

Met groenten gevulde paprika's.

De week op zondag begonnen met niet koken. Eerst op koffie- en lunchbezoek bij kleindochter. Taart en lekkere broodjes. Dan later in de middag naar een feestje in het eigen dorp. Ik had natuurlijk foto's kunnen/moeten maken van de taart van 's ochtends en de uitstalling van de heerlijke broodjes en hapjes. En van de holy foodtruck van het avondfeest, of de heerlijke burgers met pulled porc en avocado of een mooie ouderwetse zak patat met mayonaise, maar ik ben het gewoon allemaal vergeten. Maar het was erg fijn, lekker en gezellig, dat dan weer wel.

Op de 2e pinksterdag aten we verschillende resten. Stoofpot riblap met daarin een beetje rendang, beetje gele rijst opgewarmd met zoet sausje, zure komkommer en een broodje.

Dit was het plan wat ik maakte voor de dagen dat de gast er was. Wel in de loop van de dagen bijgesteld als iets dan toch weer anders uitpakte.

Van dinsdagochtend tot vrijdag na het ontbijt een gast in huis. Op dinsdag een warme lunch van pasta met een blik pastasaus met venkelworst en een tomatensalade. Buiten onder het afdak, beetje wind maar erg lekker. 

Voor de avond gestoofde hamlap met 400g nieuw vlees en een rest van de vorige keer inclusief de saus. In de slowcooker, 8 uur op laag. Erbij gestoofde courgette van 2 flinke uien, 1 puntpaprika en 1 courgette met deze tomatensaus uit de diepvries. Een heerlijk groentemengsel. Verder aardappelschijfjes gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma. 

Als dessert maakte ik tiramisu met lemon curd want de advocaat was op. Met cakejes, perzik uit een potje, een mengsel van room en ricotta en honing. iets minder laagjes want het paste anders niet in het glaasje :-)

De woensdag begon met ontbijt met verse broodjes. De lunch bestond uit haring en hapjes w.o gravad lachs van de viswinkel met vers stokbrood. En een kom soep gemaakt in de soepmachine van de rest gestoofde courgette, 2 grote tomaten, 1 flinke wortel, 1 aardappel en de rest van de tomatensaus. 


En vanwege de bijzonder omstandigheden dronken we er een glas champagne bij.

Voor 's avonds de pastinaakpuree opgebakken. De rest van de hamlap opgewarmd. Voor de gevulde puntpaprika's had ik 2 paprika's. De vulling bestond uit rode ui, rest uitjes van de haring, 1 wortel, 1 tomaat met nat, ½ pepertje en een flinke lepel pesto met noten. Erg lekker. Gebakken in de airfryerXL op de bakpan, 20 minuten waarvan 15 op 160° en 5 op 140°. 

Vóór het bakken.

De lunch op donderdag bestond uit een salade van roodlof, appel, stukjes zalm, 2 grote garnalen in stukjes, en een paar lepels Hollandse garnalen. De dressing gemaakt van mayonaise, crème fraîche, de restjes van de 2 visssalade-hapjes, peper en een scheut citroensap. Een beetje geïnspireerd door dit recept, maar dan dus gewoon een eigen recept van gemaakt. Erg lekkere salade.


Vooraf vissoep met extra nog wat garnaaltjes in de kommen. Heerlijk soepje. We dronken er een Sancerre uit 2015 bij. Ik was erg benieuwd of die nog lekker zou zijn, maar gelukkig in orde. 

's Avonds aten we bij ons plaatselijk Restaurant Gewoon. Zoals altijd lekker en gezellig. Ik had als voorgerecht zalmkroketjes, de anderen het visbordje. Alain kip Piri Piri en wij wat we zelden doen, een kalfsoester. Voor mij dan nog een Irish coffee en voor de anderen speciaal voor de heren citroenijs met wodka. Was weer fijn.


Op vrijdagochtend na het ontbijt naar Lille om daar één nacht te blijven. Na een eenvoudige lunch-salade in het huis van de vriend als toetje iets wat ik niet kende, een soort kastanjecrème. Zoet en heerlijk.

We aten ook daar weer in een restaurant. Voor mij oeufs en meurette, gebakken Bresse-kip met een heerlijke saus en macaroni met truffel. Als dessert nog koffie met een leuke combinatie van gerechtjes. 



De volgende dag, de laatste dag van deze blogweek alweer een heerlijke lunch voor we weer naar huis gingen. Een soep van 5 groenten, een tournedos met salade, een stukje Saint Marcellin, Franse kaas, en ook nog een heerlijk stuk desserttaart. 




En altijd brood, broodjes, stokbrood, donker brood. En altijd wijn, wit of rood. En koffie toe.
Een heerlijke feestweek. 's Avonds thuis later op de avond alleen nog maar weer een stukje even in de airfryerXL opgewarmd oud stokbrood met wat boter en beleg. Nat gemaakt en dan 3 a 4 minuten op 200°.

En vandaag, zondag, een rustige dag met een inventarisatie van wat er nog is in de koelkast en wat verder misschien wel echt op moet. Daarover volgende week dan weer.

2 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijke week op meerdere vlakken! Mooie gerechten bereid en van genoten met fijne mensen om je heen. Thuis en verder weg. Koesteren en herinneringen bewaren Sia! Ik wens je een goede, voedzame nieuwe week!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel Florina. Het was me inderdaad het weekje wel. Genoten en moe, maar dat is prima want pas donderdag weer even een schoonzus voor een kleine lunch en dan het weekend daarna (deels) de ouders met de kleine jongetjes, dus genoeg tijd om bij te komen :-). Met jou alles O.K.?

    BeantwoordenVerwijderen