zondag 5 februari 2023

Uit de airfryer(s): bloemkoolschoteltje, aardappelkroketjes, brood afgebakken; uit de slowcooker, ecostoof en römertopf: zuurkool, aardappelpuree, gekookte aardappels, wintergroenten-stoof; kant-en-klaar kaasfondue; soep gemixt; Onionchef uit de kast en een bijzonder diner.

Zondag, restjesdag. De bloemkool in stukjes gesneden en samen met nog wat zoete aardappelballetjes gebakken met wat jus in de bakaccessoire van de airfryerXXL, 15 minuten op 180°. Lekker krokant werd het. De aardappeltjes van zaterdag in plakjes gesneden en opgebakken in een pan in de jus. Een rest tyrolienne gemengd met de sla van donderdag. De uitjes van de haring van vrijdag gegaard in een pan met een heel klein beetje pindasaus, nat van de bloemkool en nat van de worteltjes en tomaten van de woensdagmaaltijd. Nog 2 eitjes erbij gebakken die warempel spiegel bleven. Een leuke gevarieerde maaltijd en vrijwel alle restjes weer op. Nou ja, nog een doosje met van alles wat voor een soepje. 

Maandag kaasfondue uit een pot. Een wit rustiekbrood afgebakken in de airfryer. En wat eet je daarbij? Beetje sla, stukjes rode paprika, tomaat en harde worst met truffel en een lekker glas rode wijn. 

De volgende dag weer eens oppassen in de stad. Ik zette de zuurkool en aardappelpuree klaar in de potten van de duo-slowcooker die werden aangezet door de thuisblijver. Beiden 6 uur op laag. De 500g zuurkool niet gewassen, wel fijngesneden, ½ rode paprika, 1 appel, 2 sjalotten, 1 kleine rode ui, 2 tenen knoflook en 100g spekjes in de pot. Beetje witte wijn en klontjes boter erbij. Geen garam masala in huis. In een groot kruiden-ei: verse koriander,1 kruidnagel, stukje kaneelstok, stukje verse gember, beetje kurkumapoeder, beetje anijszaad, beetje komijnzaad en 1 kardemomzaadje. Dit goed tussen de zuurkool gestopt. Voor de aardappels is mijn standaard recept, 500g aardappel, 30g boter en 30ml water en een beetje peper. Een paar stukjes truffel-worst erdoor op het laatstBijzonder goed geslaagd beiden.

Ik drink 2 x per dag een kopje koffie. En een enkele keer vergezeld van een heerlijk taartje omdat ik toch naar de bakker moest...

Op 20 oktober '22 maakte ik een groenten-stoofschotel in de slowcooker. Deze voor woensdagavond ontdooit. Aardappelen gekookt, na 1 minuut nog 40 minuten in de ecostoof. Verse broodjes van de warme bakker ‘s morgens gehaald. Een rookworst in dikke plakjes mee opgewarmd met de stoof. Gemakkelijke en smakelijke maaltijd. 


Op donderdag soep gemaakt van resten van de zondagmaaltijd, sla met stukjes tomaat, rest groentestoof, nat van de zuurkool. Natuurlijk aangevuld met water en alleen maar gemixt in de soepmachine vanwege aanbranden. Bij het opdienen even doorgekookt en stukjes rookworst erin gedaan. Heel licht zurig, lekker.

Op 3 december stoofde ik een grote gekregen rode kool in de slowcooker voor de diepvries. Eén doos ontdooid. Ik maakte een stamppot met 400g gekookte aardappel, 300g geroerbakte rode kool, 1 gebakken appel, een beetje peper, scheutje melk en lepel honing. In plaats van chipolatieworstjes een stuk varkenshaas van 220g gebakken in boter (maar 10 minuten na aanbraden aan beide kanten) en in die pan de rodewijnjus gemaakt met 25ml rode wijn en 50ml bouillon terwijl de haas aan het rusten was. Heerlijk!


De volgende dag nog maar eens een keer verse spinazie. Deze keer met pasta in een eenpansgerecht. De spinazie na goed wassen fijner gesneden want erg grof. Spekjes, 100g, in plaats van ontbijtspek. Uitje gebakken, 250ml kippenbouillon van een blokje, 125g farfalle, 250g spinazie en parmezaanse kaas bovenop. Glas rode wijn erbij, heerlijke vrijdagavondmaaltjd.


Op de laatste dag van deze blogweek een bijzondere maaltijd. 
Ik had onderin een wijnrek een oude Sauternes gevonden en aan deskundigen gevraagd of die nog goed zou zijn. Het advies was, open maken en proeven. Dat vroeg om een gelegenheid. En dat werd een uitgesteld diner voor de verjaardag van schoondochter Faye. 


Als startgerecht verschillende soorten foie gras besteld. En ja, ik ken de bezwaren, het is ook geen alledaags eten hier, maar i.v.m. de bijzondere wijn wilde ik het toch. 
  • Gehele Foie Gras van Eendenlever IGP uit Zuid-West Frankrijk "Foie Gras Gourmet" 180 g 
  • Gehele Foie Gras van Ganzenlever uit Zuid-West Frankrijk "Foie Gras Gourmet" 120 g
  • Bloc de Foie Gras van Eendenlever IGP uit Zuid-West Frankrijk "Foie Gras Gourmet" 200 g
  • Bloc de Foie Gras van Ganzenlever uit Zuid-West Frankrijk « Foie Gras Gourmet » 100 g
Erbij Pandoro, vers afgebakken rustiekbrood en creamcrackers. Genoten.


Daarna canard à l'orange met mooie eendenborsten. Hoe je partjes tussen vliesjes vandaan moet halen bij een sinaasappel, is me niet duidelijk, maar genoeg zeste, stukjes en sap van 2 grote handsinaasappelen om samen met de cointreau en gevogeltefond een mooie saus te maken. En heerlijk van smaak.


Een groentenstoofpot in de Römertopf gemaakt met 250g paarse koolrabi, 235g raap, 240g koolraap, 165g wortel, 100g bleekselderij en 125g rode ui (iets meer dan 1100g dus; teveel maar kon niet alle stukken laten liggen). Geen mosterd, wel een nacht gemarineerd in 5 eetlepels olie, 3 tenen knoflook uit de knijper en 1½ theelepel Italiaanse en Provençaalse kruiden. Na 35 minuten op 230° wel de even verwarmde witte wijn erbij gedaan, maar geen korianderzaad (ik wilde het zo neutraal mogelijk houden) nog 15 minuten verder gegaard. 

Ondanks de hoeveelheid gestoofde groenten toch ook nog een beetje salade van little gem met kappertjes en taggiasche olijven. En wat aardappelkroketjes gebakken in de airfryerXXL op de smart sensing stand voor bevroren friet.


Echte roquefort want dat hoort echt bij Sauternes.

Als dessert lemon curd taartjes omdat ook lemon curd goed zou passen bij deze wijn. De bodem een dag tevoren gemaakt met 260g digestive-biscuitjes i.p.v. bastognekoeken (260g in een pak zag ik), fijngemaakt met het zwarte mes in de Onionchef. Met 100g gesmolten boter gemengd en in vormpjes gedrukt.

Die aten we pas de volgende morgen bij de koffie.

Er waren 3 verschillende Sauternes waarvan 2 oude, 1998 en 2005 en 1 jongere, 2016. Ze smaakten allemaal perfect. 


Omdat de kindjes er ook waren hebben we het startgerecht gecombineerd met het kindermenu en zijn we met het hoofdgerecht verder gegaan toen de jongetjes naar bed waren.


Maar natuurlijk gingen die niet zomaar slapen, ha, ha. Maar al met al, een bijzonder feestelijk etentje.

En vandaag, zondag, ontbijt klaar, spelende kinderen om me heen en verder zien we wel wat de dag brengt. 



2 opmerkingen:

  1. Zo Sia, je hebt er die week wel werk van gemaakt! Mijn schoondochter is 21 december jarig, dus net geen Kerstmaal. Ze mag op mijn kosten smullen bij een goed Italiaans restaurant.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, met veel plezier een mooi diner gemaakt, maar uitbesteden is natuurlijk ook een optie :-). In dit geval was de aanleiding de oude Sauternes.

      Verwijderen